• 9.373.131 stemmen

Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

Misdaad / Komedie | 116 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Japan

Geregisseerd door: Jim Jarmusch

Met onder meer: Forest Whitaker, Henry Silva en Cliff Gorman

Releasedatum: 27 april 2000

• myLum (Lumière) Bekijk via myLum (Lumière)

Plot Ghost Dog: The Way of the Samurai

"Live by the code. Die by the code."

Ghost Dog woont boven de wereld, samen met een zwerm vogels, in een zelfgebouwd hok op het dak van een verlaten gebouw. Ghost Dog, huurmoordenaar van beroep, laat zich leiden door een oude samoerai-tekst. Hij kan verdwijnen in de nacht en zich onopgemerkt door de stad verplaatsen. Op een dag wordt de code van Ghost Dog verraden door een gestoorde maffiafamilie die soms zijn diensten inhuurt. Hij reageert zoals een echte samoerai.

avatar van braambes

braambes

Vond het niet zo veel allemaal, de film doet zich cool voor, maar is het niet.

Muziek paste wel bij de film, maar ergerde me wegens niet mijn smaak...

Het verhaal is wel heel erg flauw en veel ergerlijke terugkerende dingen: de autodiefstallen, de duiven, ...

De conversaties van ghost dog en de ijscoman waren echt wel om je te bescheuren

Om nog maar te zwijgen over het hele samoeraigedoe.

Heel de film zit in een ergerlijke sfeer vind ik

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Aardige film. Er zitten hier en daar wat onnodige scenes. Het verhaal is niet erg geloofwaardig. Gelukkig heeft de film wel humor.

PatrickL

Erg leuke film. Whitaker vond ik erg goed evenals de soundtrack en het camerawerk. Erg cool vond ik de scene dat Ghost Dog met zijn zwaard gaat oefenen op het dak, met name het daarbij behorende rapdeuntje. De maffiosi en de conversaties tussen Whitaker en de Frans pratende ijscoman vond ik behoorlijk komisch. Van mij hadden alleen die teksten uit het samoeraiboekje er niet zo veelvuldig tussendoor hoeven komen, dat begon me op den duur redelijk op de zenuwen te werken. 4*

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Een meesterwerk in zijn genre! Originele muziek bij film "door WU-Tangs RZA" brengt kijker dieper in het verhaal. Hierdoor is de soundtrack ook een absolute aanrader.

P.S. Nu weet ik waar Quantin Tarantino zijn Samurai achtige Kill Bill inspiratie vandaan heeft gepikt > Ghostdog

Wat bedoel je?

avatar van Lazarus

Lazarus

beetje rare film, verwachte iets anders. en wat is hij gaaf aan het doen met zijn zwaard (en staat hij overal afgebeeld met een zwaard: filmposter, dvd hoesje, etc.)? hij gebruikt het niet eens, hij schiet iedereen neer (jaja een echte samurai, mensen vermoorden met kogels) en die moord door die wastafel: yeah right

maar goed, op zich nog wel aardig om te kijken: 3*

avatar van starbright boy

Is die hele goedkope DVD een beetje OK?

starbright boy schreef:

Is die hele goedkope DVD een beetje OK?

Ik heb de film bij FRS voor 5,99 of iets dergelijks gekocht en die was prima, met 5.1.

xangadix

Ik heb em destijd voor de volle mep gekocht. Staat er prima op, voor zover ik me kan herinneren...

PatrickL schreef:

Ik heb de film bij FRS voor 6,99 of iets dergelijks gekocht en die was prima, met 5.1.

Ik heb dezelfde dvd gekocht, en mij viel op dat het beeld en geluid soms niet helemaal gelijk liepen (vooral de laatste 15 minuten).

JoeHallenbeck schreef:

Ik heb net het laatste kwartier bekeken en mij is in ieder geval niets opgevallen. Wat mij wel opviel tijdens wat schoten uit een pistool in de film is dat mijn rechterachterbox het niet doet bij deze film.

xangadix

Ja als je met een pistool op je boxen gaat schieten doen ze het meestal niet meer...

avatar van braambes

braambes

:d

avatar van snoezelke

snoezelke

ga er niet veel woorden aan vuil maken.

relaxt leuk filmpje die mij heel wat meer boeide dan gedacht,heerlijk groezelige mise enscene in die groezelige achterbuurten,aardige hiphopbeats.

en heerlijk absurde scenes die ook soms erg grappig zijn.

het hele idee van deze film is gewoon heerlijk absurd een duivenmelkende zwarte samurai got to love it and i did

3.5 sterren.

avatar van as

as

Gisteren weer eens herzien. Blijft een heerlijke film. Prachtige shots van Robby muller en heerlijke onderkoelde humor uit de pen van Jarmusch die ook zijn klassieker goed kent. Forrest Withaker zet een van zijn beste rollen neer als de grote beer ghost dog. Wat me vooral bij deze kijkbeurt opviel waren de kleine details zoals de scene waarin Ghostdog over straat heenloopt en zonder op te vallen, langs mensen loopt die uit een bar komen (en een man die de vuilnis buiten zet) Het zijn dit soort nuances die de hele film lang aanwezig zijn. Heerlijk!!

avatar van Alethio

Alethio

Leuke fielm, en vooral heerlijk dat de muziek van Gza en Rza ook gebruikt werd (ik zag deze na Coffee and Cigarettes)

djelle

Unieke, coole, wijze cultfilm. Heerlijk. Je moet deze gezien hebben om te weten waarom deze film zo fantastisch is.

avatar van Phoenix

Phoenix

djelle schreef:

Je moet deze gezien hebben om te weten waarom deze film zo fantastisch is.

It's tough to get more obvious than that...

avatar van sebas83

sebas83

goeie film acteurs niet top (behalve forest dan)

maar het dialoog is geweldig a la pulp fiction

avatar van Johnlo

Johnlo

wat een baggerfilm, hij zegt de eerste 20 min helemaal niks en daarna is het ook heel vaag, BAGGER

avatar van FisherKing

FisherKing

Tja, het is tenslotte Jarmusch's antwoord op Le Samourai van Jean-Pierre Melville. Het is ook een film die moet rijpen.

xangadix

Ontzettend leuke film. Prima sfeertje en de rol past Forest als geen ander..!

djelle

Inderdaad. Ten eerste is het karakter "ghost dog" zelf uiterst zorgzaam en prachtig neergezet en uitgewerkt. Het is 1 van de meest complexe, intrigerende en veelzijdigste persoonlijkheden uit de filmgeschiedenis. Ik heb m nu al 3x gezien denk ik, en nog steeds ontdek ik kleine kantjes aan hem die me keer op keer erg nieuwschierig maken.

Het is ook een zeer unieke mix van misdaad, filosofie, art, samuraï(z)waarden, symboliek, actie, en steengoeie zwarte humor (op een heel speciale manier gebracht, met enorm hilarische momenten. Ghost Dog? Pigeons? Die intonatie alleen al...). Perfect inspelend ook op de steeds invloedrijker wordende hiphop-cultuur met al zijn typische elementen. Het parodieert het gegeven een beetje, zonder dan ook maar een moment neerbuigend ermee de spot te drijven.

De scenes zijn stuk per stuk wederom met uiterste zorg en creatieve impuls geniaal in elkaar gestoken. De ouderwetse tekstjes tussendoor met de filosofische boodschap telkens, de scenes met de franssprekende ijscoman, de camerastijlen... Alles was pico bello. De rol staat op Whitaker's lijf geschreven.

Hele grappige, artiestieke, amusante, originele en ongelooflijk briljante misdaadkomedie. Echt een meesterwerk! Ik kan gerust aanvaarden (hoe gek ook) dat iemand dit niet kan lusten, maar het is totaal absurd en onaanvaardbaar zoiets bagger te noemen. Het is trouwens een schande dat ik deze ooit maar een 4 heb gegeven. Absolute 5.

avatar van SmuttWars

SmuttWars

ik hoorde van iedereen dat ie slecht was. In tegendeel. Wat een vreemde mooie mix! ****

Clueless Dork

Je weet het wel mooi te brengen. Ik steek zelf mijn vinger in de keel bij het denken aan ghost Dog. Er is echt totaal niets complex aan.

djelle

Ja 't is juist. Ik zie elke dag duivenmelkende negers die al filosoferend door het leven gaan en bovendien nog eens codegetrouwe moordenaars zijn die graag hiphop luisteren, tegen franssprekende ijsverkopers leuteren en communiceren via hun vogels...

Dus?

djelle

Dus? vind jij dat niet een klein beetje complex? Buiten de genoemde feiten is het in de rest van de film toch ook regelmatig eens verrassend en intrigerend hoe ghost dog handeld en redeneert enzo... Toch een interessante persoonlijkheid volgens mij hoor.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Voor de 1 een interessante persoonlijkheid voor de ander weer niet. Als je geintrigeert ben door een karakter ga je jem eer in verdiepen en dan zie je steeds meer mysterieuzere dingen.

Als je bv naar een voorwerp kijkt gaat dat voorwerp veranderen. Hoe meer je kijkt, hoe minder je weet. Ik vind Betty Elms/DIane Selwyn een heel intrigerend en complex karakter, ik weet dus wel wat djelle bedoelt. Deze film maar eens kopen dan

Clueless Dork

Gister herzien en hij beviel me nog beter dan de eerste keer. Wat een heerlijke trage film. Mijn favo scene is die waar Ghost Dog het kleine meisje leert kennen en ze ijsjes gaan eten bij die grappige fransman. Ik verhoog mijn stem van 3,5 naar 4,0.

avatar van Ghost-dog

Ghost-dog

Dit is de best film van allemaal.. beetje raar dat hij niet tussen de top 250 zit..