Genre: Misdaad / Komedie
Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Japan
Geregisseerd door: Jim Jarmusch
Met onder meer: Forest Whitaker, Henry Silva en Cliff Gorman
Releasedatum: 27 april 2000
Bekijk via myLum (Lumière)
Plot Ghost Dog: The Way of the Samurai
"Live by the code. Die by the code."
Ghost Dog woont boven de wereld, samen met een zwerm vogels, in een zelfgebouwd hok op het dak van een verlaten gebouw. Ghost Dog, huurmoordenaar van beroep, laat zich leiden door een oude samoerai-tekst. Hij kan verdwijnen in de nacht en zich onopgemerkt door de stad verplaatsen. Op een dag wordt de code van Ghost Dog verraden door een gestoorde maffiafamilie die soms zijn diensten inhuurt. Hij reageert zoals een echte samoerai.
Ghost Dog
Pearline
Old Consigliere
Handsome Frank
jay73
De spaarzame komische momenten in de film waren ook echt komisch, maar voor de rest weet ik echt niet wat ik met deze film aan moet.
as
Als Jarmusch' ode aan de samurai-film/als ode aan oude japanse klasiekers als "Branded to kill" en "tokyo raider"en een snufje jarmusch style/ubercoolness.
You asked for it!! Gruutn.
jay73
Bedankt voor je uitleg as! De gruutn terug alvast.
Blijf ik toch zitten met het gevoel dat deze film op 15 benen tegelijk hinkt.
as
het is niet dat hij op 15 benen hinkt, of zo maar eerder dat, als je hem een beetje in die context bekijkt, het wat begrijpelijker wordt.
Ikzelf vind "Jarmusch een te gekke filmer met een paar briljante films op zijn conto. deze film is gewoon ook zijn manier van vergeten films in kaart te brengen zoals hij ook wel in intervieuw's heeft verteld ten tijde van de uitbreng van dit filmpke.
wackyboy
Ik denk dat mensen bij het huren van een samurai film met hip hop score al gauw op het verkeerde been worden gezet.
Daarom zijn er volgens mij ook zoveel mensen die deze film saai en helemaal niks vinden.
Dit is gewoon een goede arthouse film met een uitstekende acteur.
BoordAppel
MMmmmmmm wat een lekkere muziek in deze film zeg. In de scene nadat Ghost Dog's vogels zijn neergeknalt leek t me dat de muziek ineens n stuk grimmiger werd. Mooi gedaan. Ook het geluid van de klokken in de laatste shootout was mooi. De dialogen met de Franse ijscoverkoper waren grappig net zoals de rappende mafioso. Af en toe wel langzaam maar dat was niet zon probleem omdat je dan kan genieten van de geweldige muziek. Ik had eigenlijk wel wat meer actie verwacht, je ziet Ghost maar heel even met zn zwaard omgaan. Desalnietemin daarentegen mits want en maar evenzo omdat 3,5*.
De eerste film die ik van Jarmusch zie en ik moet zeggen dat hij me zeker niet is tegengevallen. De film zit vol met prachtige beelden (dit kotm mede door het schitterende camerawerk), goeie muziek van RZA en een mooi verhaal (vond het af en toe een beetje té traag). De film zit dus wel vol met prachtige scènes en vol met leuke typetjes. Vooral de coole maffiatypetjes vond ik erg leuk (vooral die oudw die zo schreeuwde). Voorlopig 3,5*
ToNe
overall, een goede film met zeer sterkte momenten.
alleen het einde zat me een beetje dwars...
GD laat zich afmaken door die gast omdat hij hem beschouwt als zijn meester/sensei en leeft volgens de ere-code.
maar dat ik krom, zeker als je redeneert dat de gast alleen zijn leven heeft gered.
hijzelf is er zelf niet van bewust dat hij sensei is en hij heeft zeker niets bijgedragen aan de vaardigheden van GD.
dus,
waarom laat hij zich zo neerknallen?
it doesn't make sense!
Sjoerd
waarom laat hij zich zo neerknallen?
it doesn't make sense!
Je geeft het antwoord op deze vraag toch zelf al: Omdat die gast Ghost Dog's leven gered heeft, staat GD bij hem in het krijt. GD moet zich dus volgens de erecode in dienst stellen van die vent. Het wrange is voor GD dan inderdaad dat die kerel dit totaal niet begrijpt. En bij dit "zich in dienst stellen van" hoort uiteindelijk het ultieme offer: GD geeft zijn leven.
ToNe
nou ja.
dan heb ik andere opvattingen over 'ere-codes'
het in dienst treden voor zijn redder leek mij die gunst [het redden] al te compenseren.
daarom lijkt het sterven voor mij al een beetje te veel [zelfs overbodige] loyaliteit.
FisherKing
Die doen er niet toe mbt de filosofie van de Samoerai.
Neder
ìdd
in de film is het toch ook duidelijk uitgelegd?
en een leven redden beschouwen ze denk ik ook niet als een gunst. Als iemand je leven redt dan geef je jouw leven aan hem als t ware , hij mag er alles mee doen en jij moet dan gehoorzamen.Zelfs als dit de dood als gevolg heeft.Je leven staat in dienst van je redder.
Volgens zijn 'geloof' dan . Die indruk kreeg ik iig.
KillaJah
De DVD is in de Media Markt (België) te koop voor 5€ !!! en wil iemand mij aub uitleggen wat iig betekend want ik heb het al verschillende keren zien staan maar heb echt geen benul wat de betekenis is. Alvast bedankt.
wil iemand mij aub uitleggen wat iig betekend
In Ieder Geval
Treht
Hmm sja wat moet je hierover zeggen
Relaxt sfeertje in de film dat sowiezo.. Ik was vrij moe toen ik m keek dus dat was enerzijds meegenomen (in the mood) maar anderzijds dat ik een beetje te knikkebollen
Ik ga m zkr nog een keer kijken, heb de dvd dus. Nu neutraal 3 *
GerwinF
100ste stem
Voorlopig 4 punten. Erg goede film. Nog bedankt voor de tip op de chat Fisherking.
Phoenix
De relaxte film ooit, no doubt. Trage zweverige muziek, lange monotone dialogen. Zelfs de actie-scenes zijn versloomd en zacht. Doe daar een geweldige Forest Whitaker bij en wat prachtige Japanse wijsheden en je hebt een erg mooie film. 4*.
pjotr
Hèhè...eindelijk gezien...en wat een film : te gèk!
Het trage tempo van de film sprak me juist wel aan - met name de scenes waarbij Ghost Dog aan het cruisen is in weer een nieuw buitgemaakte auto (met van die hippe cd-spelers).
Het tempo van de film benadrukt ook de overwogen keuzes die Ghost Dog maakt met betrekking tot zijn 'Samurai-zijn'.
Buiten het feit dat de film prachtig gefilmd is, een erg goede muziekscore heeft en er uitstekend geacteerd wordt zitten er in de film ook een flink aantal memorabele scenes en vondsten....zoals:
de postduif die mr. chicken heet, het opbergsysteem van Ghost Dog zijn sniper-rifle, het roodborstje wat voor zijn vizier gaat zitten,de boot op het dakje, de ghettobooster die Ghost Dog gefabriceerd heeft uit een autoradio,wat hout en speakers, het stuk tape wat Ghost Dog op de ruit plakt om het glaswerk intact te laten als hij erdoorheen schiet,de scene met de geschoten beer, de club bejaarde maffiosi en de conversaties met de ijscoman....
Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan maar je kan beter de film zelf gaan bekijken...;)
Één kritiekpuntje : de cameo van The RZA lag er wel èrg dik bovenop...
Krijg gelijk weer zin om 'm te kijken.
Merkwaardig dat deze film zo wisselend beoordeeld wordt.
FisherKing
Ik ook niet, vind het bij uitstek een film waar zeer wisselend over gedacht kan worden; je kunt je enorm storen aan de stereotypen en het clichematige, maar je kunt je ook flink laten opzwepen door de "trage"-ritmische gang van de film.
Uiteindelijk overheerste voor mij het laatste.
Zoals pjotr reeds aangeeft, wijkt de film veelvuldig af van het clichematige.
FisherKing
Op een groot aantal punten wel ja, maar die gangsters zijn behoorlijk stereotype en handelen clichematig.
FisherKing
En daar zouden de laagstemmers over kunnen vallen.... let wel, ik geef 4 sterren.
pjotr
Een rappende gangster? Erg stereotyp ja.
Tja, als het een badass-motherfucker uit the Bronx is maar het gaat hier om een stoffige grijze Italiaan die Public Enemy mee rapt....
Stereotyp ?...no way..
BoordAppel
Stereotyp ?...no way..
Ja, dat bedoelde ik dus eigenlijk met mijn berichtje

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Naked
Drama, 1993

C'est Arrivé près de chez Vous
Komedie / Mockumentary, 1992
hiphopdeportationhuurmoordenaarmission of murderboekcodetelescope wraakbeatingmaffiaparkpigeonhagakure ice creamhaitiancd playerrougearm sling racial slurcarrier pigeon ice cream truckcontract killercode of the samurai