• 9.372.789 stemmen

Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

Misdaad / Komedie | 116 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Japan

Geregisseerd door: Jim Jarmusch

Met onder meer: Forest Whitaker, Henry Silva en Cliff Gorman

Releasedatum: 27 april 2000

• myLum (Lumière) Bekijk via myLum (Lumière)

Plot Ghost Dog: The Way of the Samurai

"Live by the code. Die by the code."

Ghost Dog woont boven de wereld, samen met een zwerm vogels, in een zelfgebouwd hok op het dak van een verlaten gebouw. Ghost Dog, huurmoordenaar van beroep, laat zich leiden door een oude samoerai-tekst. Hij kan verdwijnen in de nacht en zich onopgemerkt door de stad verplaatsen. Op een dag wordt de code van Ghost Dog verraden door een gestoorde maffiafamilie die soms zijn diensten inhuurt. Hij reageert zoals een echte samoerai.

Oh sorry

De film heeft meerwaarde bij herziening. 4.5*

avatar van Cheiz

Cheiz

Eindelijk gezien, stond al erg lang op mijn verlanglijstje. Ik moet zeggen dat de film mij sterk bekend voorkomt. Ik kreeg sterk de indruk dat de regisseur zich heeft laten beinvloeden door de film 'Léon'. Ik had verwacht dat er meer actie in de film zou zitten, jammer genoeg is dat niet zo.

Ik vond Forest Whitaker redelijk goed acteren, alleen komt hij niet echt overtuigend bij me over als samurai. Hij is wel een uitermate relaxte dude in de film. Af en toe ook erg moeten lachen om de zwarte humoristische momenten in de film.

avatar van Newbie

Newbie

Zeer saaie film. Verkwisting van mijn tijd. Het verhaal sloeg nergens op. Alleen de teksten over de samuraicode gaven een aanzet tot interesse.

Komedie? Dat heb ik precies gemist! Dit is een drama-film! 1*

pjotr

En die nep-Samurai Tom Cruise geef je wel 4 sterren?

6 strafpunten voor Newbie....

avatar van gotti

Die newbie's ook altijd...

avatar van Justice4All

Justice4All

Superb!!!

avatar van Newbie

Newbie

pjotr schreef:

En die nep-Samurai Tom Cruise geef je wel 4 sterren?

6 strafpunten voor Newbie....

Lol, ik heb tenminste van "The last samurai" genoten. Ik moet zeggen dat graag de zwaardgevechten zie, vandaar dat Ghost dog een tegenvaller was

bennie jolink

Ghost dog weet ondanks de sporadisch hilarische bijfiguren toch niet te boeien, en dat komt door het totaal pathetische acteerwerk van Forest Whitaker.

Ik heb nog nooit een ongeloofwaardiger samurai type gezien! Hij kijkt totaal sneu en ongeïnteresseerd uit z'n ogen en als hij z'n logge lichaam 2 meter verplaatst kan ik daar echt geen samurai bij voor mijn geestesoog zien.

Dat is nou juist het leuke vond ik.

avatar van SSeagal

SSeagal

Ghost Dog is een verrassende film die een ontzettende fijne sfeer heeft en mede daardoor heerlijk wegkijkt. De film kabbelt rustig voort maar heeft toch vaart, eigenlijk niet uit te leggen als je de film niet hebt gezien. Prachtig gefilmd, fraai verteld en met wat "verborgen" humor. Ook waren er een aantal leuke originele vondsten in de film die mijn waardering alleen maar opschroeft. Tevens petje af voor het acteren en het fraaie einde, kort samengevat een frisse amusante aparte film die lang in je geheugen nablijft na het kijken. ****

bennie jolink

als hij nou ook een heel groot zwaard had.....maar zo'n bolle dude met zo'n klein zwaardje............

avatar van SSeagal

SSeagal

bennie jolink schreef:

Volgens mij begrijp je de film niet zo als ie bedoeld is.

avatar van T.O.

T.O.

Ik kan samurai- en hiphopfilms normaal gesproken goed hebben, maar vond deze toch behoorlijk tegenvallen.
Natuurlijk zitten er leuke vondsten in (mijn favoriet was dat hij zijn pistool terug zwaait in de hols als ware het een zwaard ) en fijne muziek (alhoewel ook weer niet zo geweldig als men hier beweert imo); maar voor mij persoonlijk niet genoeg om de matige structuur en mager verhaal te compenseren.
En ja, de satirische noot zie ik ook wel, maar ik vond het nou niet enorm grappig ofzo. Jammer, ik geef m 2,5*

avatar van my_score

my_score

T.O. slap en mager verhaal no way.
Ik zag hem op de datum 5 mei 2004. sterk verhaal zelfs, en de film maar ook Whitaker komt erg relaxt en onderhoudend over en sommige momenten zijn redelijk grappig. Zoals die maffia familie, ook echt dat kussen op wang en omhelsingen en dan zo onnozel, en dan schieten ze de verkeerde black dude op het dak neer. is soms best grappig en net genoeg om het allemaal vermakelijk te houden.
Ik vond het alleen jammer dat ie te vaak zijn geweren gebruikt inplaats voor zijn zwaard, dat stuk op het dak traint ie er even mee maar met wazige beelden en zal wel zo komen omdat ie zo stijf als een deur is.
Maar het geheel vond ik goed en de hip hop/ samura setting spreekt mij wel aan alleen omdat hij zijn zwaard niet gebruikt komt ie niet over als samurai, maar toch goed gespeeld door Whitaker.

avatar van gotti

Prachtige poster overgens...

avatar van Phoenix

Phoenix

Vond de vorige die hier stond mooier.

Een meesterwerk in zijn genre! Originele muziek bij film "door WU-Tangs RZA" brengt kijker dieper in het verhaal. Hierdoor is de soundtrack ook een absolute aanrader.

P.S. Nu weet ik waar Quantin Tarantino zijn Samurai achtige Kill Bill inspiratie vandaan heeft gepikt > Ghostdog

bennie jolink

ja alleen weet tarantino z'n acteurs wel geloofwaardig als zwaardmeester neer te zetten.....

Bennie, snap out of it!

avatar van hypochonder

hypochonder

Net zoals één van mijn favoriete kale knikkers me beloofde een interessante én grappige én mooie film met een naar mijn mening prachtige, apathische Whitaker. Tenminste zo lijkt het, want eigenlijk is hij met iedere vezel in zijn lijf geconcentreerd op zijn doel.

De man straalt pure zen uit.

De discussie over te weinig zwaardgevechten is hier eigenlijk compleet zinloos, het is gewoon geen actiefilm.

Een film met hypnotiserend effect, ik heb niks liever.

FisherKing

Eindelijk ga ik hem dan op 5 sterren zetten. Briljante film voor mij althans.

avatar van willum

willum

Interesante film, en leuke details, zoals de hoofdpersoon en die fransman, die elkaar niet verstaan, maar elkaar wel begrijpen.

Muziek eronder voegt inderdaad ook nog iets extra's toe aan de film.

3 sterren.

avatar van chrissie

chrissie

Echt zo'n film die beter wordt elke keer je hem ziet.

Nog een paar keer kijken en dan wordt het wel een 5 denk ik.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Uniek meesterwerk. Whittaker zit in de rol van z'n leven. Het verhaal lijkt erg simpel maar daar draait het bij " ghost dog , the way of the samurai " niet om. Alles draait hier om de stijl , de thematiek , de fantastische personages ( met als voornaamste natuurlijk Ghost Dog , nu al een filmicoon, + de fantastische mafiosi) en de passend kille beats en raps van RZA. Deze prent heeft zowel stijl op technisch als op inhoudelijk gebied. Onvergetelijke film.

10/10

avatar van danoize

danoize

Gisteren gezien op Canvas.

2 uur niet naar het toilet geweest.

Een geweldige mix van Sopranos met Samurai. Muziek maakt de film af samen met de sfeer die gecreeert wordt.

Detail : iedere keer als Ghost Dog een CD in de auto opzet zet hij het volume op 21.

avatar van lukske00

lukske00

schitterende film , raar dat ie niet in de top 250 staat!!

****

avatar van movie-freak

movie-freak

Was deze week nog op tv. Gemist Ach ik koop hem wel via FRS, daar is ie nu €5,99!

avatar van Lenn

Lenn