• 9.375.363 stemmen

Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

Misdaad / Komedie | 116 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Japan

Geregisseerd door: Jim Jarmusch

Met onder meer: Forest Whitaker, Henry Silva en Cliff Gorman

Releasedatum: 27 april 2000

• myLum (Lumière) Bekijk via myLum (Lumière)

Plot Ghost Dog: The Way of the Samurai

"Live by the code. Die by the code."

Ghost Dog woont boven de wereld, samen met een zwerm vogels, in een zelfgebouwd hok op het dak van een verlaten gebouw. Ghost Dog, huurmoordenaar van beroep, laat zich leiden door een oude samoerai-tekst. Hij kan verdwijnen in de nacht en zich onopgemerkt door de stad verplaatsen. Op een dag wordt de code van Ghost Dog verraden door een gestoorde maffiafamilie die soms zijn diensten inhuurt. Hij reageert zoals een echte samoerai.

avatar van Menghini

Menghini

Ghost-dog schreef:

Dit is de best film van allemaal.. beetje raar dat hij niet tussen de top 250 zit..

En waarom verbaast het mij niks dat jij dit de beste film van allemaal vindt...?

avatar van Ghost-dog

Ghost-dog

hahaha

avatar van gotti

Moet 'm nodig herzien. Jarmusch is een grote...

avatar van Chr.s

Chr.s

Ik kon hier heel weinig mee...Kon me totaal niet vinden in het personage van Whitaker, ik vond het maar een irritant ventje..en dan die tenenkrommend slechte scénes tussen Whitaker en de Fransman..2*

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Wat was daar zo slecht aan?

avatar van Chr.s

Chr.s

Dat ze elkaar constant begrijpen zonder elkaars taal te spreken, gecombineerd met het lachwekkende personage van Whitaker.

Wordt steeds beter. Jarmusch is geweldig... 4,5*

avatar van De GeuS

De GeuS

Ik vond de film persoonlijk matig, maar we hebben wel weer een karrevracht vol flauwe grappen kunnen maken over de naam en personages uit deze film....

avatar van Jorick

Jorick

Redelijke film met een leuke personage als hoofdrolspeler.

De scenes met de fransman vond ik op een gegeven moment ook een beetje irri worden.

Al met al 3*.

avatar van gotti

De gesprekken tussen de Fransman en Ghost Dog zijn juist geweldig. Lig elke keer weer dubbel als ik het zie.

Derde Jarmusch, gelukkig beviel deze me toch beter dan de rest.

Toch blijft ook deze teveel hangen in middelmaat. Film ziet er inderdaad aardig uit, Ghost Dog is inderdaad een aardig (maar alles behalve complex) personage, trage, gezapige tempo werkt zeer goed bij de film ...

Maar ook enkele minpunten. Zo overdreven grappig was het allemaal niet, zo weird al helemaal niet. Verder een basic revenge verhaaltje dat een paar culturen bij elkaar plaatst en door elkaar heen weeft. Laatste minpunt was de muziek, vaak flauw, met als dieptepunt de scene met die rappertjes. Familie van de heer Jarmusch of zo ? . Gebeurt niet vaak dat een scene me zo geforceerd overkwam.

Wat ik bij deze film vooral heb, zowat alles heb ik al veel beter elders gezien. Heb me niet verveeld, voor een trage film als deze vloog de tijd voorbij, maar denk niet dat ik me volgende week nog veel van de film zal herinneren. Had hier meer van verwacht, zoals ik dat om één of andere reden bij elke Jarmusch lijk te doen. Tijd om die naam maar eens goed te onthouden dan. 3*

avatar van gripipido

gripipido

Topfilm!

avatar van mikey

mikey

Coole film, met een aantal geweldige, relativerende grappen over 2 geweldadige culturen in een net zo geweldadige als de van Amerika. Silva speelde 1 van de meest bizarre personages ooit als maffiabaas. Let ook op de flavor flav-fan. De muziek van voornamelijk RZA was erg goed, hij kwam zelf ook even in de film voor. 4 dan maar.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Vooral de gesprekken met de fransman was grandioos. Ze begrepen elkaar beter dan ze dachten.

avatar van Bananas

Bananas

Lekkere film. Grappen en verwijzingen lagen er dik bovenop maar dat leek dan ook de bedoeling. Geweld en cultuur waren inderdaad de rode draad en Ghost Dog zelf was ondanks zijn koelbloedigheid een aimabele persoonlijkheid.
Ik vond de muziek juist wel lekker maar dat komt omdat ik het genre wel kan waarderen en dat is natuurlijk persoonlijk. De evolutie van het geweld in de cartoons met als einde een cut uit de Simpsons (de gewelddaige tekenfilms die Bart altijd kijkt) en de band met de fransoos dmv een oorlogsspel genaamd 'schaken' waren leuke details.
Al met al een lekkere film.

avatar van fabbyke

fabbyke

de eerste 20 minuten dat ik deze film zag wou ik hem al bijna af te zetten maar vanaf het moment dat ghost dog door de maffia moet gevonden worden wordt de film ineens veel beter. ik vond het wel goed dat in deze film een beetje humor in zat anders was hij niet zo goed geweest. 4*

avatar van Leno

Leno

Wat traag begin, maar goede muziek, grappige scenes, goede dialogen en leuk uitgangspunt maken het een aardige film.

avatar van YuLaw16

YuLaw16

Saaie film zeg

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Hij komt traag op gang, maar wordt alsmaar beter. De tekstjes tussendoor over de samurai zorgden ervoor dat ik steeds meer en meer werd meegesleept door het verhaal. Zeker al toen het ook buiten even hard begon te donderen en bliksemmen als in de film zelf. Perfect moment uitgekozen dus om deze film te bekijken!

avatar van starbright boy

Erg leuke film. Ik begin te houden van Jarmusch (dit is de derde film die ik van hem zie). Zijn films hebben altijd iets erg warms. Ik kan er mijn vinger niet precies opleggen. Maar ze voelen heel fijn.

Net als in Night on Earth ook weer mooie stad-bij-nacht scenes. En veel leuke details. Zelfs de figuranten van Jarmusch zijn vaak erg leuk.

Een film vol tegenstellingen en het werkt wonderwel allemaal. Een soort ode aan samuraifilms, maar ook een film over man die zijn misdadige leven in een moraal verpakt en tegelijk een intrigerende komedie. met Ghost Dog is een intregerend personage, een vrijwel perfecte rol van van Whitaker. Hij balanceert net als de film tussen humor en ernst. Mooie onderkoelde uitstraling. De muziek past perfect (en ik ben niet eens echt een hiphopliefhebber).

avatar van FisherKing

FisherKing

Zo'n film die steeds en steeds beter wordt. (al zie je maar stukjes.)

Ooit met een 3 begonnen, maar toch een onwrikbare 5 geworden. Een van onverklaarbare redenen is het verslavende ritme van Jarmusch, je zet een stuk film op en een uur later ben je een uur verder, zoiets, moeilijk onder woorden te brengen. En hip-hop ? Het maakt mij ineens fan

avatar van Zavo

Zavo

Iets minder dan de andere films van Jarmusch, maar toch weer zeer vermakelijk. Af en toe waren de grappen een beetje voorspelbaar en ook het verhaal stelt niet veel voor.

Jammer dat z'n oudere films veel minder bekend zijn, want die zijn toch nog een stukje beter.

avatar van JB.

JB.

Ik vond deze film eerst maar 3,5 ster waard, maar bij herziening toch wel een dikke 5. Ik had eerst ook een heel andere film verwacht, zoals velen hier. Meer samurai-actie.
Maar nadat ik laatst Down By Law van Jarmusch heb gekeken wilde ik deze weer zien. Wat een geweldige film! Ik vond het juist een heerlijk tempo deze keer.
De beste grap vond ik de scene waarin Louie de naam verteld: Hij noemt zich Ghost Dog, huh wtf is dat voor naam, ja zo noemen die negers zich, net als die rappers Snoop Dogg, Ice Cube zegt die rappende mafiosi. Het doet me denken aan Indianen zegt de ander, die heten allemaal Dansende beer, wijze adelaar etc. (hij zei iets anders weet ik niet meer). Dan die maffe ouwe gast: Indians, niggers, it's all the same! Dan zegt die ene weer: call Fat Angie and Sammy the Snake to do that thing for me. Dit is geen goeie quote, maar hier kwam het op neer, hilarisch....

avatar van james_cameron

Interessant experiment: een arthouse aktiefilm! Vrij geslaagd met veel sfeer, goed akteerwerk en voldoende originele scenes. Minpunten zijn het nogal karige verhaaltje en de soms nogal knullige montage, vol irritante fade-outs. De Sopranos-achtige maffiafiguren zijn hilarisch; let vooral op de geweldige Public Enemy-raps van Cliff Gorman. De film begint zeer traag en weinig interessant, maar wordt beter naarmate hij vordert.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Het duurde even voordat ik de toon van deze film te pakken had. Was het nu een drama, of meer een misdaad film? Ik kon het niet zeggen, tot die scene kwam waarin de gangsters de gewoonte van rappers en indianen om vreemde bijnamen aan te nemen belachelijk maakten, en vervolgens Fat Angie en Sammy the Snake bij zich riepen. Toen ik dus eenmaal doorhad dat de film bovenal een (zwarte) comedy was, begon ik m steeds meer te waarderen. Typisch geval van beetje vreemd, maar wel lekker. 3,5*

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Een voorbeeld van de geknipte zaterdagavondfilm. Gezapig kortom

Bij momenten kreeg ik het gevoel me in Donnie Brasco-vaarwater te bevinden: gangsters met onvervalste stoethaspelallures (de truien! de auto's! het gepuf bij het beklimmen van een trap), geklungel, enz ...

Amusant zonder meer ... en de scène waarin een man narstig voorttimmert aan z'n boot op z'n dakterras zal ik niet snel vergeten

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Mijn eerste van Jim Jarmusch (altijd gedacht dat het niks voor mij was....).

Toch aangenaam verrast door deze film, of misschien net op het goede moment gezien. Was onmiddellijk mee met de bezwerende muziek. Is ook wel nodig bij dit soort films, anders komt het niet meer goed.

Die maffia guys waren cliché, maar werden net daardoor weer grappig 4*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

KUNSTWERK

Echt mooi geacteerd door Forest Whitaker die Franse ijsverkoper en dat kind.

Het bevat ook symboliek en die oude mafieveteranen maken er ook een feest van.

gewoon ronduit prachtig

5,0

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Een eigenzinnige film. Een "black samurai", goeie Hip Hop soundtrack door the RZA (de grote man van Wu-Tang en heeft later nog de muziek voor Kill Bill geregeld), unieke karakters, een vreemde flow en goeie aktie scenes. Het is wel even wennen, maar als je er eenmaal inzit kijkt de film lekker weg. ****

avatar van Caligula

Caligula

Een geweldige film, ongelooflijk dat er mensen zijn die minder dan 2* sterren geven. Mogen blinden nu ook al stemmen?