• 9.374.560 stemmen

Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

Misdaad / Komedie | 116 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Japan

Geregisseerd door: Jim Jarmusch

Met onder meer: Forest Whitaker, Henry Silva en Cliff Gorman

Releasedatum: 27 april 2000

• myLum (Lumière) Bekijk via myLum (Lumière)

Plot Ghost Dog: The Way of the Samurai

"Live by the code. Die by the code."

Ghost Dog woont boven de wereld, samen met een zwerm vogels, in een zelfgebouwd hok op het dak van een verlaten gebouw. Ghost Dog, huurmoordenaar van beroep, laat zich leiden door een oude samoerai-tekst. Hij kan verdwijnen in de nacht en zich onopgemerkt door de stad verplaatsen. Op een dag wordt de code van Ghost Dog verraden door een gestoorde maffiafamilie die soms zijn diensten inhuurt. Hij reageert zoals een echte samoerai.

avatar van Chr.s

Chr.s

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Dit was toch wel het kijken waard en het is dan ook een geslaagde film.

De mafia guys cliché ? Tja misschien wel maar dat maakte het nou zo geweldig en vooral als hij de rapper van Public Enemy (overigens is dat minder cliché) na gaat doen.

Verder zat het verhaal wel goed in elkaar en de film is gewoon erg mooi gemaakt.

De omgeving was een beetje grimmig en ghost dog was gewoon een erg interressant personage.

Forest Whitaker kwam zat gewoon goed in zijn rol en acteerde hier geweldig.

Zijn levenswijze maakt het zo'n boeiend persoon wat hij goed liet zien.

Daardoor kwam de rust in de film erg mooi in beeld.

Wat de meeste hier erg jammer vonden omdat de film wat langdradig wordt, wat overigens wel te brijpen is.

Dit vondt ik misschien wel de ''kracht'' van de film.

En dan heb je nog de muziek wat gewoon de film compleet maakte.

Want net als Kill Bill heeft RZA er weer iets moois van gemaakt, maar dat komt misschien ook omdat ik fan van Wu-Tang ben .

Het zat em gewoon in de combinatie van de levenswijze van de samurai, de rust en de muziek.

En niet te vergeten de momenten als ghost dog met de Franse ijscoverkoper probeert te communiceren wat voor wat komische momenten zorgden.

Deze film is te beschrijven in 1 woord; geweldig

4,5 sterren na herziening.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Net de film herzien, verhoogd naar 4,5.

Het is al vaak gezegd maar de muziek en de sfeer zijn fantastisch. Toen ik de film voor de eerste keer zag ergerde ik me een beetje aan de trage vooruitgang maar het past echter perfect bij de film.

Ook grappig zijn de Mafiosi die niet snappen dat Gangsters en Indianen bijnamen voor zichzelf verzinnen terwijl ze dat zelf ook doen: Sammy the Snake, Handsome Frank etc.

The end is important in all things, helaas vond ik het eind van de film wat tegenvallen. Na het moment dat Ghost Dog de 2 illegale jagers hun lesje geleerd heeft veranderd er iets in de sfeer, wat me tegen viel.

4,5 dus.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Weer eens herzien nadat ik hem vandaag heb aangeschaft. Gewoon een lekker filmpje met een heerlijke sfeer en met die Jarmusch feeling. De muziek van RZA draagt ook nog eens bij voor een sterk positief punt. Halfje verhoogt naar 4*

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Kunstzinnige film tot in de puntjes uitgewerkt. Weinig op aan te merken. 4 Sterren

avatar van Sando-san

Sando-san

Deze film loopt echt ongelofelijk traag en dan voornamelijk in het begin. Het verhaal is daarentegen wèl goed, maar had gewoon sneller gesneden moeten worden.

Al met al best weg te kijken (versnelt weliswaar); 2,5 ster.

avatar van SvdM

SvdM

De eerste keer dat ik deze film zag dacht ik gelijk dat deze film door weinig andere films overtroffen kan worden. Daarom een 4,5

avatar van youri_bonito

youri_bonito

"Stupid fucking white man"

avatar van Tarkus

Tarkus

Best wel leuke film. Al is hij wel heel traag, zoals in de lange autoritten, een beetje te lang in beeld gebracht, als je het mij vraagt... maar er zitten goede en grappige stukken in... En op de acteerprestatie van Forest Whitaker is niets aan te merken.

avatar van MarjoleinM

MarjoleinM

Fijn, ik geef hem 4.5*

Top muziek. Maar vooral het feit dat The Book of Five Rings wordt aangehaald, wint mij geheel. ZIEN!

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Goeie film met een leuk, relaxed sfeertje en met momenten wat humor. De vertelstijl is ook wel best aangenaam. de stukken waarin vertelt wordt hoe een samurai te werk gaat / moet handelen...
Er gebeurt soms misschien wat te weinig, maar dankzij de goeie sfeer en de leuke personages blijft het gedurende de hele film boeiend.

3,5 + (7,5/10)

avatar van 606

relaxed film mooi geacteerd en zeker ook spannend.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Prachtige film! Verademing tussen de meeste actie/misdaadfilms van de laatste jaren. Mooi beeld ook van de stad, maar dat is Jarmusch wel toevertrouwd

Oh, en... briljante MUZIEK (normaal hou ik niet van hiphop-achtig, maar dit is meesterlijk!!)

avatar van Mr. Nieldy

Mr. Nieldy

Na alle berichten heel wat van verwacht. Maar was heel teleurstellend. Veel te weinig actie. Hooguit 2,5 ster.

avatar van Diesel

Diesel

Prachtige filosofische drama (met een vleugje actie) die zich in een rustige tempo naar een mooie finale toewerkt. De verklarende teksten tussendoor bevatten veel mooie uitspraken en zijn perfect getimed. Ghost Dog is echter niet alleen goed op dramtisch vlak, ook de komische aspecten zijn zeer geslaagd. De scènes met de maffia zijn stuk voor stuk pareltjes. Hilarisch hoe die racistische rechterhand van de don, thuis voor de spiegel meezingt met een rapnummer. Jarmusch is in korte tijd uitgegroeid tot een van mijn favoriete regisseurs. Puike film. 4,5*

avatar van SmuttWars

SmuttWars

heeft deze film iets met deze: http://www.moviemeter.nl/film/4683 film te maken? Een bewerking ofzo?

avatar van FisherKing

FisherKing

Thematisch wellicht, maar geheel anders van stijl en uitwerking.

Het idee zou daar wel eens van geleend kunnen zijn.

avatar van FisherKing

FisherKing

Alhoewel ook "Rashomon" in deze film voorkomt, oude Japanse vertellingen.

Maar in beide films staat de Japanse Samourai-cultuur centraal.

avatar van gotti

Het grote verschil is alleen dat Whitaker Alain Delon asswhooped in coolness. Denk dat ik Ghost Dog zo onderhand Jarmusch' beste film vind.

avatar van kiriyama

kiriyama

Goede film, geen meesterwerk maar wel goed. Hij is wat traag maar daar had ik geen enkel probleem mee. De scenes zijn goed gemaakt en het is allemaal lekker luchtig, een geslaagd filmpje.

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Ik lees heel veel dat iedereen de film traag vind, maar je moet ook bedenken dat deze film een kunstwerk is. Bijvoorbeeld die lange autoritten zijn niet doelloos. Ze geven je meteen een goede indruk van de hoofdpersoon. Verder zitten er een hoop symbolen in verborgen.

Wij hebben bij deze film zelfs een opdracht moeten maken voor tekenen.

avatar van Herisson

Herisson

Aparte film (en daarmee bedoel ik apart in goede zin) met een goede spanningsopbouw en een leuke dosis humor.

Snap wel dat mensen hem traag vinden, maar de trage gedeeltes zijn op een of andere manier toch onderhoudend. De scenes met Whitaker en de Franse ijsverkoper zijn bijvoorbeeld geweldig!

3,5 ***

avatar van Ronhart

Ronhart

Fantastisch, hoe verzin je het, een zwarte huurmoordenaar die samurai wordt vanuit een boekje over samurai ethiek. Dat wordt dan allemaal ook nog eens brilliant en ingehouden gespeeld door Forest Whitaker. De film lijkt traag te gaan, maar heeft een onderlaag van rust (zen?) die er voor zorgt dat je je geen moment verveelt. Ik vind deze film uitmuntend en daarom 4,5**

avatar van mister blonde

mister blonde

Heerlijke film idd! Erg gelachen om die sullige gangsters. Passende muziek (waar ik verder niet van houd, maar wat wel goed gebruikt was), en goed in beeld gebracht. Heerlijk (laag) tempo. Aantal erg sterke scènes; ik denk aan de liquidatie door het afvoerputje, het afschieten van de duif van die Indiaan en veel terloopse scènes zoals de oude Chinese man die zijn belager met een fijn staaltje Kung Fu in elkaar mept. 4 sterren.

avatar van Driver_hhg

Driver_hhg

Zwaar dope film met een heerlijke cast en soundtrack.

yupz yupz, 5*

avatar van JJ_D

JJ_D

'Ghost Dog: The Way of the Samurai' was na een herzage bij lange niet meer zo indrukwekkend als aanvankelijk gedacht. Natuurlijk blijft de rol van Whitaker memorabel, en bevat de film meer dan genoeg absurde elementen om zo een sterk contrast te vormen tussen hilariteit en tragiek; maar hartverscheurende momenten heeft deze film voor mij niet meer, terwijl ik een sterkere verscheuring tussen goed (de man met zijn duiven) en kwaad (Ghost Dog als killer) verwachtte.

Visueel zet Jim Jarmusch een routineklus neer, waar toch een ongeloofelijke 'chill'-sfeer vanaf straalt. Bijgestaan door de passende muziek krijg je dus een coole film, waar ik aanvankelijk veel meer in zag. Al waren de omstandigheden allesbehalve perfect (> luidruchtig, puberaal publiek). Binnen enkele jaren eens herkauwen, lijkt me best.

Voorlopig nipte 4*

avatar van AFX

AFX

Briljante soundtrack en een al even briljante Forest Whitacker.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Goed film. Forest Whitaker is briljant in deze rol, vooral omdat je zoiets niet verwacht van zo'n figuur. De maffia wordt op de hak genomen en zorgt voor de nodige humor. Normaal gesproken houd ik ook niet zo van maffiafilms. De muziek is gewoon goed. RZA blijft vernieuwen, ook nu nog.

(De soundtrack op cd is anders dan in de film. In het stuk waarin ghost dog in de auto rijdt, hoor je op de achtergrond Killa Priest. Staat op z'n eerste cd)

avatar van gangsta-kene

gangsta-kene

GHOST DOG: THE WAY OF THE SAMURAI ! WOW!

ik ben echt fan van mafia films zoals the godfather & scarface en zo, maar deze film is gewoon the bomb!

na dat ik forest whitaker in 'the last king of scotland' heb gezien respecteerde ik zijn acteerstijl enorm!

omdat hij veel bijrollen heeft springt ghost dog er toch wel uit! niet alleen omdat hij de hoofdrol speelt, de sfeer, muziek, enz..

wat deze film nog zo speciaal maakt is het op en afwisselen van de grappige scenes en de gangster scenes! je kan als het ware van de eene scene lachen naar de volgende schreewen

voor mij is dit een cultfilm zoals scarface geworden! forest is gewoon een icoon, als je forest ziet dan denk je direct terug aan ghost dog.

de beste scene is dat hij op het dak zijn zwaarbewegingen is aan het uitoefenen! met die achtergrond beat van RZA! perfect gewoon!

voor mij moet het geen high budget movie zijn en zo, maar zoals deze is is het gewoon perfect!

en voor degene die zeggen dat er te traage scenes inkomen, dat is juist de sfeer opbouw. zo leer je het caracter kennen.

dus ben ik nu officieel een forest whitaker aka ghost dog fan! ik zou deze film een 5/5 wille geven maar dat kan ik niet doen omdat scarface & the godfather toch wel beter zijn! dus ik geef hem 4,7.

gangsta-kene