Genre: Misdaad / Komedie
Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Japan
Geregisseerd door: Jim Jarmusch
Met onder meer: Forest Whitaker, Henry Silva en Cliff Gorman
Releasedatum: 27 april 2000
Bekijk via myLum (Lumière)
Plot Ghost Dog: The Way of the Samurai
"Live by the code. Die by the code."
Ghost Dog woont boven de wereld, samen met een zwerm vogels, in een zelfgebouwd hok op het dak van een verlaten gebouw. Ghost Dog, huurmoordenaar van beroep, laat zich leiden door een oude samoerai-tekst. Hij kan verdwijnen in de nacht en zich onopgemerkt door de stad verplaatsen. Op een dag wordt de code van Ghost Dog verraden door een gestoorde maffiafamilie die soms zijn diensten inhuurt. Hij reageert zoals een echte samoerai.
Ghost Dog
Vinny
Pearline
Old Consigliere
Handsome Frank
Verhoogd naar 5*. Heerlijke soundtrack van RZA, Whittaker doet waar die goed in is (eenzaam voor zich uitstaren) en het mytische samurai verhaal past perfect in het heerlijke stereotype maffiawereldje. Jarmusch beste, wat mij betreft.
maurice74
Vind dit wel de minste Jarmusch die ik heb gezien (en heb ze op eentje na allemaal gezien). Dat wil overigens niet zeggen dat ik het geen goede film vind. Heb alleen weinig met de combinatie van aziatische leefstijlen en hiphopmuziek. Krijg ook geen goed beeld van de hoofdpersoon: een soort gangsterfiguur die van duiven en pistolen houdt. Right.
Respekked
Erg gave film! Grappig en absurd eerste deel met een aantal (droog)komische gebeurtenissen en conversaties (met name wanneer 'de baas' van Ghost Dog op audientie moet komen). Alles ondersteund met muziek volume 21! Het 2de deel payback time is wat minder, maar de film als geheel is erg geslaagd.
Mr_White
- 2067 berichten
Ghost Dog is een huurmoordenaar die leeft volgens de code van de samurai, wat valt daar niet aan te snappen? Het hele concept is dat hij leeft als een samurai, en dat wordt toch echt duidelijk naar voren gebracht.
DragQueen
Heerlijke film, die visueel op een chill niveau gebracht wordt. het acteerwerk van whitaker is klasse. het verhaal is verder onderhoudend, en de actie en de humor is vermakelijk. voor de rest is de sfeer en de soundtrack ook prima, en best bepalend voor de film. de combinatie van whitakers levenswijze van de samurai, en het stadsleven daar met z'n maffia praktijken wordt leuk gemaakt. 3,5 sterren.
Freud
Ik vreesde er een beetje voor, maar ook in deze film blijft Jarmusch zijn geniale zelf. Hilarische, kurkdroge scenes, traag tempo, rare personages, prachtige muziek, en veel menselijkheid. Mooie film, 4*
stefan dias
En wat een mooie begingeneriek. Zo indrukwekkend op het grote scherm.
QuentinTarantino
Viel me een beetje tegen, had er meer van verwacht. Forest is natuurlijk zwaar stoer en zijn relatie met de Franse ijscoman is geweldig, voor de rest vind ik het niet helemaal als gehoopt. 3*
stefan dias
Biglia
Geweldige film!
Jarmush is een fantastische regisseur en Forest Whitaker een fantastische acteur. Het clubje bejaarde maffiosi is hilarisch.
Roodkapje
Een zeer stijlvolle film die toch wat dieper is dan de gewone gangsterfilms. Er zit heel wat maatschappijkritiek in en ik denk dat dit zo een prent is die je bij een zoveelste herzage blijft verassend. Zeer verhelderende film.
thegoodfella
na de vele goede recenties te hebben gelezen op deze site wou ik deze film toch heel graag zien. Na vele speurtochten om de film te kunnen bemachtichen kwam ik toch bij het simpele oude vertrouwde bol.com uit. Na 2 dagen wachten lag hij dan in de briefenbus.
Ik had hem meteen gekeken en wat viel hij me toch tegen zeg. die stukjes met de maffia vond ik wel heel erg grappig en deden me een beetje denken aan de Soprano's maar de stukje met Ghost dog vond ik vies tegenvallen. ik vond ze veel te langdradig en eentonig en konden me echt nog geen minuut bekoren. ook die samurai teksten door het beeld heen vond ik alleen maar frustrerend en irritant en droegen voor mij ook totaal niks bij aan deze film. ik geef hem een zeer teleurstellende 2.5*
Down_By_Law
De minste van Jarmusch (tevens zijn meest commerciele) is nog steeds zeer goed. Ik heb een hekel aan hip hop, maar als soundtrack bij deze film werkt het uitstekend. Forest Whitaker is (zoals bijna altijd) erg goed in de hoofdrol. Grappige dialogen, goede supporting cast en gewoon prachtig om naar te kijken.
Riddick
Hele goede film! Mede ook dankzij het muziek wat zich ook vaak herhaalt. Heb erg genoten van deze film. En ook prachtig hoe alles is uitgewerkt door hem. Hij weet precies hoe en wat en beslist het meteen. Ik heb in ieder geval nog wat kunnen leren van deze film.
SanderSander88
Hele rustige film, wel iets te rustig naar mijn mening. Wel een leuk verhaal en ik vind de soundtrack net als vele hier ook goed.
Goede misdaad film waar ik veel om heb moeten lachen. Vooral de gestoorde maffiafamilie vond ik briljant. De rol van Forest Whitaker was zeer verrassend en goed in deze film want een Samurai moordernaar zoek je toch niet achter hem.
Tanita
Jarmusch is zo'n beetje god. Heerlijk hoe hij weer een film voor elkaar krijgt vol filosofische invloeden met rapstylische gangsterinvloeden, en waarin diepe symboliek naast de maffia persiflage staan. Kortom een film die in geen enkel hokje te plaatsen valt. Vandaar wellicht de lage beoordeling hier.
Elke keer bemerk ik weer dingen waardoor ik de film nog hoger waardeer. 5*
PS Briljante Soundtrack die dicht tegen hypnose aanzit
Mallory Destiny
Ik denk dat ik zeker vier keer aan deze film begonnen ben, en daarvan ben ik drie keer in slaap gevallen voordat de film slechts op de helft was. Dat dit toch niet aan de film lag, blijkt nu deze laatste keer, want ik heb erg genoten van deze 116 minuten.
De potpourri van gangster, rap en samouraï is verfrissend en werkt vooral goed door de saus van ironie. De 'cameo's' van Felix the Cat, Woody Woodpecker en Bugs Bunny en c.s. maakten het geheel mooi af. Van mij hadden de sfeerbeelden, toch al niet te kort, zelfs nog een beetje langer mogen duren. Ik hou van die lange shots van straatleven en leegte.
Toch een film om even voor wakker te blijven.
Voor Jarmusch uit de toon vallende film die absoluut zijn stempel draagt maar ook de commercie van Hollywood uitademt. Een succesvolle combinatie blijkt. Goed, met name dankzij Whitaker.
hulkio
Prima film van Jim Jarmusch, met in de hoofdrol een zeer overtuigende Forest Whitaker. Het vehaal heeft prima uitgangspunten en de combinatie tussen het serieuze deel en de komische scenes is goed gevonden. Verder beschikt de film over een sterke soundtrack (die helaas af en toe wel wat in herhaling valt). Wat de film in mijn ogen helaas niet tot een echte topper maakt is het niet diep genoeg uitwerken van het verhaal en de personages. Zo had ik bijvoorbeeld graag wat meer van de geschiedenis van het Ghost Dog personage gezien, waarom de keuze voor deze levensstijl? Ik had nu het gevoel dat ik naar een deel van het verhaal zat te kijken. Dat kan natuurlijk een bewuste keuze zijn, je hoeft niet alles voor te kauwen, maar hierdoor wordt het wel wat lastiger om je in te leven en blijft het allemaal wat oppervlakkig. Zal zeker nog meer films van Jarmusch gaan kijken.
Nomak
Dit is een bom van een film die hier veel te laag genoteerd staat. Ik begrijp er niets van, dit is top 100 materiaal.
witboek
Waarom zou zo'n persoon niet van duiven kunnen houden? Niet iedereen is hetzelfde!
Donkerwoud
De eigenzinnig afstandelijke stijl van Jim Jarmusch in een commerciele gangsterflick. Het pakt verrassend goed uit door het waanzinnig ingetogen spel van Forest Whittaker. Na deze film ben ik meer films van de man gaan kijken en tot de conclusie gekomen dat het een natuurkracht op acteergebied is.
Apollinisch
jawaka
Hij heeft waarschijnlijk een verkeert woordje gekozen, want afstandelijk is Jarmusch zeker niet. Je hebt toch wel meer films van deze natuurkracht op regiegebied gezien Donkerwoud?
Donkerwoud
Hij is enorm afstandelijk, en daarom is het een van mijn favoriete regisseurs. Zijn stijl is er niet een van het valse sentiment maar meer van het leven in zijn grauwigheid. En daar houd ik van.
Apollinisch

Ik ken weinig regisseurs uit wiens films blijkt een grotere betrokkenheid met hun personages te hebben dan Jarmusch.
jawaka
Precies! Als iemand z'n personages op de voet volgt, dan is het Jarmusch wel. Je leert ze kennen. Hij neemt er echt de tijd voor.
film88888
Een briljante Forest Whitaker, en een erg goed verhaal, maar helaas kan ik niet verder uit komen dan een hele dikke 3,0
De film is helemaal niet slecht, maar te traag voor mij, en de humor was wel leuk gevonden, met de bejaarde maffia, maar bij mij lag de humor dan toch meer bij het personage dat de vriend van Ghost Dog is (De fransman)
Verder een heel amusant filmpje, en het had beetje een sfeer dat ik bij (het meesterwerk) Leon ook had, en ze hebben wel iets gemeen, maar kan niet juist zeggen wat.
Verder ook paar mooie shots.

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Naked
Drama, 1993

C'est Arrivé près de chez Vous
Komedie / Mockumentary, 1992
hiphopdeportationhuurmoordenaarmission of murderboekcodetelescope wraakbeatingmaffiaparkpigeonhagakure ice creamhaitiancd playerrougearm sling racial slurcarrier pigeon ice cream truckcontract killercode of the samurai