Genre: Oorlog / Thriller
Vanaf 1 maart op Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Green Zone
"Chief Warrant Officer Roy Miller is done following orders"
Enkele Amerikaanse militairen onder leiding van Roy Miller (Matt Damon) gaan in de Iraakse woestijn op zoek naar massavernietigingswapens nadat een CIA-agent hem een intrige onthult. Terwijl ze van het ene gevaar in het andere tuimelen, komt er heel wat geheime informatie aan het licht over de totstandkoming van de oorlog. Miller bekijkt de situatie nu vanuit een ander oogpunt en beseft dat het doel van de missie op de helling staat.
Roy Miller
General Al Rawi
Seyyed Hamza
Ahmed Zubaidi
Colonel Bethel
The Green Zone voelt een beetje als eten bij MC Donalds. Het is niet vervelend, het is even prima tijdsverdrijf maar je bent weer vergeten wat het was, zodra het achter de rug is.
Ik vond dit maar een standaard filmpje. Ik heb sowieso het idee dat de films over de huidige Irak oorlog allemaal erg op elkaar lijken. Komt natuurlijk ook door de setting. Veelal alleen maar zanderige dorpjes. Het plot vond ik nooit lekker op gang komen. Alleen het einde met de generaal was wel aardig.
Verder ter opvulling het gebruikelijke knalwerk.
Matt Damon speelt in de hoofdrol en hij doet het naar behoren, al vind ik ook zijn rol maar standaard. Ik vind niet echt iemand uitblinken.
Maar mijn grootste punt van kritiek is de tijdsduur. Bijna 2 uur! Had dit aub even in anderhalf uur gedaan. Ik heb regelmatig de tijd bekeken of dit nou nog lang zou duren. Door het redelijk oninteressante plot is dit toch wel een lange zit. Gelukkig gebeurt er zo nu en dan nog wel wat, zodat ik deze film een nipte voldoende geef.
lordmars
wauw!!!
ik kom net uit de bios en ben nog een beetje van de kaart, wat een heerlijke film, de chaos en actie knallen van het scherm!
echt een vette aanrader als je van dikke goede actie houd met een goed verhaal.
Hm.. dat wordt in mijn geval: er is even niks beters voorhanden, tijdens het consumeren erger je je al kapot en achteraf heb je spijt en voel je je misselijk.
Malli
Meeslepende oorlogsthriller met Matt Damon over de leugen van de massavernietigingswapens die Irak gehad zou hebben. Niet altijd even geloofwaardig, maar spannend en goed in beeld gebrachte actie.
Zeriel
De Oscar winnaar van 2010!?????????
Tenminste als je hem naast The Hurt locker (THL) zet. Alleen heeft Green Zone een (interessant) plot. Ook had ik tenminste de illusie in Bagdad te zijn, omdat je die stad daadwerkelijk ziet en in een paleis komt, itt THL.
Hetzelfde irritante cameragewiebel als in THL en United 93, dat is blijkbaar bon ton anno nu. Om realisme voor te wenden. Terwijl je met een budget van €100 miljoen, toch alles prima stabiel in beeld kunt krijgen. Vooral in het begin ergerde ik me hier aan, en ben bijna de bios uitgelopen. Gelukkig was de 2e helft een stuk onderhoudener.
I.i.t. THL roept deze film wel vragen op. Wat ging er aan de inval in 2003 vooraf, en wie was nou de "betrouwbare bron" waar Colin Powel in de UN mee schermde?
Maar de uitwerking van deze intrigerende vragen is helaas vrij cliché-matig. Zodat het toch een vrij standaard 21e eeuwse oorlogsfilm wordt, die de Amerikanen niet al te zeer tegen het hoofd stoot.
Zeriel
Alles bij elkaar genomen, kan ik er toch niet veel meer voor geven dan die 2,5 *, mede gezien het enorme budget, en het laten liggen van de kans om er echt een controversiële film van te maken. Onderhoudender en iets boeiender dan THL. THL 2,3 GZ 2,7* meer kan ik er niet van maken.
tn2543
Vond het wel een goede film. Vanaf het begin tot het eind vond ik het een spannende film. Mede vanwege het politiek tintje vond ik het interessant. Omdat er een oorlog wordt begonnen, dat hele mensen massas in beweging brengt en doet lijden, terwijl het allemaal gebasseerd is op het denken van een enkel persoon (namelijk Bush jr. die weer veel heeft overgenomen van zijn vader Bush Sr.)
Hier en daar wel interessant, maar overall te weinig bijzonder om echt bij te blijven. Greengrass kan veel beter; dat zagen we al met de twee Bourne films...
timbo_
Na de meesterlijke Jason Bourne trilogie keek ik reikhalzend uit naar de nieuwe samenwerking tussen Matt Damon en Paul Greengrass. Jammer genoeg kan Green Zone bij lange na niet tippen aan de belevenissen van Jason Bourne. De rode lijn over de Amerikaanse zoektocht naar massavernietigingswapens door de ogen van een twijfelende soldaat lijkt op het eerste oog nog wel de moeite waard, maar blijkt in de praktijk beduidend minder interessant.
Bovendien kunnen ook de oorlogsscénes de aandacht maar moeilijk vast houden. Iets dat vooral komt door het camerawerk. De massaal schokkende en zwiepende camera, waar de gemiddelde Amerikaanse film sinds de Bourne trilogie patent op lijkt te hebben, is namelijk ook hier weer nadrukkelijk aanwezig. Helaas is het resultaat beduidend minder geslaagd en zelfs grote delen van de film vreselijk storend. Na het zien van Green Zone overheerst dan ook vooral een been there, done that, seen it gevoel.
Dikke 3 sterren
Asiamania(c)
helemaal eens met Timbo. Alleen geef ik 'em 2.5. Ik heb nl. een hekel aan nacht/avond-opnames. Je ziet toch niet wat er allemaal gebeurd!!?
rensbreda
Ik had er veel meer van verwacht, maar hij viel me tegen,
Het is niet echt eeen film die je echt grijpt
no9
Vond het een goede film, maar niet zo indrukwekkend dat ik nu nog weet hoe hij ging..
Stephan
Als je iets weet van de handelingen hoe het in Irak de eerste paar weken/maanden ging, dan is de film uitstekend te volgen en blijft het waarschijnlijk beter hangen.
Damon vind ik toch wel geweldig als actieheld. Geloofwaardig en niet zo'n opgepompt lijf.
Zelfde stijl als Bourne en dat past prima hier.
Grgry
Een welverdiende 4/5 , vond deze oorlogsfilm beter dan The Hurtlocker , meer actie, minder drama, wellicht daarom minder hoog gewaardeerd, ik weet het niet. Mooi acteerwerk ook, goed verhaal, ..
Delvenaartje
niet zo indrukwekkend dat ik nu nog weet hoe hij ging..
helemaal mee eens, vond het VEEEEEEEEEEEEEEL knallen en doen, en vond het verhaal soms moeilijk te volgen, door de chaos.
Actionfreak
De Groene Zone in Irak
Wat het voor sommige realistisch zal maken maar voor sommige juist onduidelijk is dat bij de actie scenes de camera constant heen en weer is gefilmd, alsof een soldaat het beweegt, ik vond dit juist irritant.
Het is ook zeker niet vervelend maar op een een of andere manier is het toch niet helemaal lekker.
Matt Damon speelt goed, maar niet geniaal.
Er had waarschijnlijk meer ingezeten.
De Groene Zone in Irak
Green Zone heeft mooie beelden en veel goeie actie. Helaas is dit niet de formule voor een goede film. Er had waarschijnlijk meer ingezeten.
Dan geef je hem toch 3,5 *?
3,5 ster is in mijn ogen een behoorlijk goede/ film
Tussen goed 3 sterren en zeer goed 4 sterren in. 5 sterren is een meesterwerk.
Eerder op The Hurt Locker de volgende stelling gepost:
Wat beide films gemeen hebben is dat je door camera-gewiebel, verknipping, korrelige (nacht)beelden, en het script, nooit een duidelijk beeld krijgt van de situatie. Het blijft schimmig en dat is precies hoe we anno nu tegen deze oorlog aankijken.
Ik denk dat dit komt doordat deze films relatief snel na het begin van de oorlog gemaakt zijn. Misschien dat er daarom over een paar jaar betere films hierover gemaakt gaan worden, als er wat meer afstand en helderheid is, wanneer de kruitdampen zijn opgetrokken over deze Irak-oorlog.
Deze films zijn al gemaakt terwijl de oorlog nog gaande is. THL al 5 jaar na de inval in 2003. Volgens mij zeldzaam vroeg in de filmhistorie. Ter vergelijking Jarhead stamt uit 2005, 14 jaar na de Eerste Golfoorlog 1990-1991.
Kent iemand andere oorlogsfilms die ook snel na een oorlog gemaakt zijn, over de Eerste Golfoorlog bv.? Black Hawk Down heb je na 8 jaar;1993-2001, maar dat was één mislukte commando-aktie.
Actionfreak
Dan geef je hem toch 3,5 *?
3,5 ster is in mijn ogen een behoorlijk goede/ film
Tussen goed 3 sterren en zeer goed 4 sterren in. 5 sterren is een meesterwerk.
Eerder op The Hurt Locker de volgende stelling gepost:
Ik heb vooral ook bijdeze: Green Zone zitten twijfelen 3* of 3,5* omdat ik weet dat dat grote scherm en dat mooie geluid van de bios mij beinvloeden.
Maar bij wie is dat niet?
Dus deed ik gewoon 3,5*. Misschien wat te negatieve recensie voor mijn gegeven sterren. Maarja laat het toch zo.
Apster
Als je op Mars hebt gewoond en je niks van de situatie hebt mee gekregen, is het eenvoudige plot nog steeds simpel en makkelijk te volgen. Heb je geen geschiedenis les voor nodig vooraf.
The Marc of Cain
In mijn speurtocht naar betere Irak(2e golfoorlog)-films deze gevonden, uit 2007. Gemaakt door de Britten, speelt in Basra. Wat minder budget als THL en zeker Green Zone. Maar een goed verhaal, "based on actual events"
Hier zijn de kruitdampen opgetrokken, en krijg je wel een duidelijk beeld van die gebeurtenissen in Irak, waar de Amerikanen nog lang niet aan toe zijn. Zo ze al ooit het lef zullen hebben om zo'n film te maken.
Bafta Award for best single drama 2008
JohnWilliams
Tamelijk verrassende film!
In eerste instantie leek alles goed, de trailer was super en de acteurs waren goed. De regisseur kende ik van de Bourne films en de componist (John Powell) klonk mij als muziek in de oren. Maar helaas was ik verrast want hij was toch iets minder goed.
Het begin was matig, ik snapte vaak niet waar het allemaal heen ging, en dat voor Greengrass die de Bourne films echt geweldige deed. Matt Damon was erg goed, de film werd in het begin door hem gered. Maar naar mate de film vorderde werd hij steeds beter. Het einde met de achtervolging was het beste, toen wist ik het verhaal te volgen. Maar uiteindelijk bleek dat er niet zo onwijs veel verhaal in zat, het kan natuurlijk ook niet mijn ding zijn...
Kortom, een aardige film waarvoor ik 3* neerleg.
Het begin was matig, het einde werd beter.
Leuke muziek maar een standaard score van John Powell met soms wat hoogte punten maar over het algemeen een normale score van hem. Damon was wel weer erg goed, ook dat brengt mijn eindstad op 3*.
Revolt
Vanavond dan eindelijk gezien in de bios, en heb me redelijk goed vermaakt. Kort maar krachtig:
Verhaal is ondertussen niet meer uniek, maar wel sterk. Acteerprestaties zijn erg goed, ik vond alleen Freddy een beetje geforceerd overkomen. Actiescenes waren realistisch, maar vaak veel te wild gefilmd. Net als de achtervolging op het einde, die gewoon onnavolgbaar werd.
Goed verhaal, redelijk uitgevoerd maar verschrikkelijk camerawerk.
7,1/10
jollyjoker
beetje tegengevallen nadat ik eerst hier de recensies had gelezen, de sfeer en het "irak gevoel" waren wel goed neergezet. Ook de acteerprestaties waren goed. maar ik denk toch dat het verhaal mij niet heeft kunnen bekoren. had op iets meer spanning en actie gehoopt alla the hurt locker.
Mr Marchoso
Een geen moment boeiende film over de zoektocht naar atoombommen in Irak .
De film begint super traag. Een en al geneuzel met vergaderingen en locaties waar het team geen bommen kon vinden . Dit bleef naar mijn mening irritant lang door gaan.
Ineens besefte de regisseur zich dat het toch wel erg traag was allemaal en besloot hij er de vaart in te gooien. Op een bijna CSI-achtige wijze komt het personage van Matt Damon er in zijn 1tje achter dat er helemaal gaan massa vernietigingswapens zijn.
Matt "De Plank" Damon was zoals altijd weer dramatisch. In interviews komt hij als een leuke, sympathieke gozer over maar zodra hij gaat acteren....tja. Al zijn personages zijn hetzelfde. Daar waar het met Jason Bourne nog enigszins werkte, lijkt het hier weer nergens op.
De rest van de cast was ook middelmatig en voegde niks toe.
Ik vond de hele film enorm geforceerd. Doordat het verhaal zo slap en niet boeiend verteld word zit ik geen moment lekker in de film. De achtervolging aan het einde had het hoogtepunt van de film moeten worden. Alleen jammer dat je door het zéér irritante camera- en montagewerk hier niks van mee krijgt.
JohnWilliams
De rest van de cast was ook middelmatig en voegde niks toe.
Daar heb je zeker een punt!
Ook vind ik dat er niet veel blijft hangen op de eindscene na, het is een gewone "tussendoorfilm."
Martijnnn
Wel een aardige film, alleen jammer dat ik in de bios naast iemand zat met licht terroristische neigingen, elke keer dat er een Amerikaan neergeknald werd zat hij te juichen.
Eigenlijk verwoord Ajax & Litmanen het prima, niet vervelend, prima tijdverdrijf. Of zoals JohnWilliams zegt, een tussendoorfilm.
Zo heb ik het mezelf weer makkelijk kunnen maken, bedankt jongens
Pinoy
Niet goed niet slecht..
the Leger en Iraq.. midden oosten interreseert me allemaal vrij veel..
voelt goed aan maar beetje leeg.. ik weet niet het had zo veel beter gekunt..
Actie was goed.. maar het miste iets

Blood Diamond

Black Hawk Down
Oorlog / Drama, 2001

Felon
Drama / Misdaad, 2008
oorlogsamenzweringsoldaatiraq warweapon of mass destruction baghdadiraqi near east