- Home
Vanaf 1 maart op Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Green Zone
"Chief Warrant Officer Roy Miller is done following orders"
Enkele Amerikaanse militairen onder leiding van Roy Miller (Matt Damon) gaan in de Iraakse woestijn op zoek naar massavernietigingswapens nadat een CIA-agent hem een intrige onthult. Terwijl ze van het ene gevaar in het andere tuimelen, komt er heel wat geheime informatie aan het licht over de totstandkoming van de oorlog. Miller bekijkt de situatie nu vanuit een ander oogpunt en beseft dat het doel van de missie op de helling staat.
Roy Miller
Seyyed Hamza
Ahmed Zubaidi
Colonel Bethel
mr.shhh
Goede film, al werden de live action camera beelden af en toe net te druk en verwarrend. Verder is de verhaallijn van de film een beetje ver gezocht. De film zit namelijk vol complot theorieën
Matt Damon speelt zoals altijd erg sterk en weet de film goed te dragen.
Een ander min puntje was de muziek. De muziek was weliswaar goed en meeslepend maar sloeg in dat laatste een beetje door, waardoor de muziek erg aanwezig werd op momenten waar dat niet nodig was. Wanneer je daar dan ook nog de wilde camera beelden bij neemt krijg je een erg druk resultaat op het doek. Daar had van mij meer afwisseling in gemogen.
Alles bij elkaar ben ik wel tevreden over de film ook vind ik het goed dat de film een kritische noot legt bij de Irak oorlog Maar blijf het jammer vinden dat gepaard moet gaan met rare en vergezochte theorieën
3 sterren.
SylvaDucis
Vijftien in een dozijn actiethriller behandelt een reeds jarenlang uitgekauwd gegeven: de Amerikanen hebben het hele 'weapons of mass destruction' verhaal verzonnen als excuus om Irak binnen te vallen.
Niet origineel, niet boeiend.
Wél leuk om te zien wat Jason Bourne in zijn vrije tijd doet, ik hoop echter dat Matt Damon en regisseur Paul Greengrass voor een, eventuele, nieuwe Bourne film met iets beters komen.
Drie sterren
wwelover
Leuke film, goed verhaal echter duurde het te lang voordat het echt boeiend werd. En waarschijnlijk had ik door de Bourne reeks er te hoge verwachtingen van. Want deze film komt niet in de buurt van de Bourne kwaliteit. Het is zeker interessant om te zien, maar de spanning ontbreekt voor mij een beetje en het is ook nog best voorspelbaar. Wel is de muziek prima en het filmwerk ook. En de actie was natuurlijk wel top.
Acteerwerk is ook goed, Matt Damon is altijd wel goed en nu weer, speelt de laatste tijd veel verschillende rollen (invictus, The Informant en dan deze). Kinnear was ook goed, en natuurlijk Gleesson, das echt een top acteur.
Roel Bogers
Zware tegenvaller Green Zone. Te chaotisch, vrijwel heel de film lang, alsof iemand met zware willekeurige stuiptrekkingen de camera hanteert. Schommelende camera werkt goed bij oorlogfilms, maar dit was duidelijk over-done.
Verder niets wat echt bijzonder goed was uitgevoerd. Damon deed het aardig, en vooral Abdalla (Freddy) vond ik goed acteren. Maar yet again, niets speciaals.
Tevens ergerde ik me groen en geel aan tal van enorme clichés, vooral in het midden van de film. Daarmee werd ook het plot stukje bij beetje ontrafeld, wat dus op een erg suffe manier gebeurde.
Het verhaal, dat erg controversieel was in Amerika, voelt hier in Europa aan als mosterd na de maaltijd. Want eerlijk gezegd wist ik dit allemaal al, ons beeld van Amerika is toch wat minder rooskleurig dan die van Amerikanen zelf.
Het geeft wel mooi aan hoe absurd oorlog wel niet is, en vooral hoe meerdere partijen vooruitgang onmogelijk maakt en een uitzichtloze situatie creëert.
Het begin was nog wel aardig. Met (zoals eerder al opgemerkt) een heel hoog Call of Duty Modern Warfare- gehalte. Maar daar red je het niet mee.
Tja, ik kan er echt niet meer van maken. Tegenvaller!
Observator
Een lage spanningsboog. Een hoge spanningsgraad.
Leuke verrassing. Green Zone knalt vanaf minuut 1 en dendert de resterende 114 minuten door. Een risico, maar het wist moeiteloos mijn aandacht vast te houden. Een interessante inkijk in de tevergeefse zoektocht naar massavernietigingswapens in het chaotische Irak. Het camerawerk dient de context.
Ben niet direct fan van Damon, maar hij zet hier toch een prima rol neer.
Quentin
Filmtechnisch uitstekend, prima spel van Damon en zeker een aardige avond in de bioscoop maar het verhaal heeft veel te weinig om het lijf, kent te weinig intrige en is te rechtlijnig om echt te boeien of overtuigen. Had veel meer ingezeten, nu is het Bourne 4 zonder de kwaliteiten van de 'originele' serie.
The Green Zone voelt een beetje als eten bij MC Donalds. Het is niet vervelend, het is even prima tijdsverdrijf maar je bent weer vergeten wat het was, zodra het achter de rug is.
Ik vond dit maar een standaard filmpje. Ik heb sowieso het idee dat de films over de huidige Irak oorlog allemaal erg op elkaar lijken. Komt natuurlijk ook door de setting. Veelal alleen maar zanderige dorpjes. Het plot vond ik nooit lekker op gang komen. Alleen het einde met de generaal was wel aardig.
Verder ter opvulling het gebruikelijke knalwerk.
Matt Damon speelt in de hoofdrol en hij doet het naar behoren, al vind ik ook zijn rol maar standaard. Ik vind niet echt iemand uitblinken.
Maar mijn grootste punt van kritiek is de tijdsduur. Bijna 2 uur! Had dit aub even in anderhalf uur gedaan. Ik heb regelmatig de tijd bekeken of dit nou nog lang zou duren. Door het redelijk oninteressante plot is dit toch wel een lange zit. Gelukkig gebeurt er zo nu en dan nog wel wat, zodat ik deze film een nipte voldoende geef.
Hier en daar wel interessant, maar overall te weinig bijzonder om echt bij te blijven. Greengrass kan veel beter; dat zagen we al met de twee Bourne films...
timbo_
Na de meesterlijke Jason Bourne trilogie keek ik reikhalzend uit naar de nieuwe samenwerking tussen Matt Damon en Paul Greengrass. Jammer genoeg kan Green Zone bij lange na niet tippen aan de belevenissen van Jason Bourne. De rode lijn over de Amerikaanse zoektocht naar massavernietigingswapens door de ogen van een twijfelende soldaat lijkt op het eerste oog nog wel de moeite waard, maar blijkt in de praktijk beduidend minder interessant.
Bovendien kunnen ook de oorlogsscénes de aandacht maar moeilijk vast houden. Iets dat vooral komt door het camerawerk. De massaal schokkende en zwiepende camera, waar de gemiddelde Amerikaanse film sinds de Bourne trilogie patent op lijkt te hebben, is namelijk ook hier weer nadrukkelijk aanwezig. Helaas is het resultaat beduidend minder geslaagd en zelfs grote delen van de film vreselijk storend. Na het zien van Green Zone overheerst dan ook vooral een been there, done that, seen it gevoel.
Dikke 3 sterren
JohnWilliams
Tamelijk verrassende film!
In eerste instantie leek alles goed, de trailer was super en de acteurs waren goed. De regisseur kende ik van de Bourne films en de componist (John Powell) klonk mij als muziek in de oren. Maar helaas was ik verrast want hij was toch iets minder goed.
Het begin was matig, ik snapte vaak niet waar het allemaal heen ging, en dat voor Greengrass die de Bourne films echt geweldige deed. Matt Damon was erg goed, de film werd in het begin door hem gered. Maar naar mate de film vorderde werd hij steeds beter. Het einde met de achtervolging was het beste, toen wist ik het verhaal te volgen. Maar uiteindelijk bleek dat er niet zo onwijs veel verhaal in zat, het kan natuurlijk ook niet mijn ding zijn...
Kortom, een aardige film waarvoor ik 3* neerleg.
Het begin was matig, het einde werd beter.
Leuke muziek maar een standaard score van John Powell met soms wat hoogte punten maar over het algemeen een normale score van hem. Damon was wel weer erg goed, ook dat brengt mijn eindstad op 3*.
Bourne in Bagdad.
Deze speurtocht met snelle ontknoping, tijdens de 2e oorlog tegen Irak, kent veel vaart. Toch zijn de stereotypen net even te gemakkelijk en het einde verschrikkelijk voorspelbaar.
Als popcorn best vermakelijk, maar de film wil heel graag een boodschap afgeven. Daarin slaagt men slechts ten dele vanwege het iets te onwaarschijnlijke verhaal, hoe groot de kern van waarheid ook is. Onderhoudend is het allemaal wel.
Redelijk.
Beetje een standaard film (vond het overigens meer een thriller dan een drama/oorlog) die redelijk weet te boeien. Het eerste uur is vrij saai en daarna komt de film pas opgang. Wel degelijk gespeeld door Matt Damon maar voor de rest blinkt de film nergens in uit.
Leland Palmer
Erg vermakelijk - vooruitgang t.o.v. de laatste 'Bourne' film, waar ik niet veel aan vond. Mede dankzij de chaotische manier van filmen. Hier viel het mee gelukkig.
Regisseur Greengrass levert met deze Green Zone een stijlvol eindresultaat af. De film kent een aantal mooi geschoten plaatjes, een rap tempo, genoeg interessante scénes en het verhaaltje is interessant genoeg om van het begin tot het einde te boeien.
Erg hoogstaand wordt het niet, maar Damon is in vorm en de film is o.a. dankzij de prima montage + muziek goed in elkaar gezet en makkelijk uitgezeten. Voldoende.
En weer zo'n lekker opgefokte aktiethriller uit de stal van Greengrass en Damon. Qua plot is de film niet heel erg verrassend - die schimmige politieke spelletjes kennen we onderhand wel en de film loopt een beetje achter de feiten aan - maar spannend is het gelukkig allemaal wel. Damon is degelijk in de hoofdrol, al is zijn personage vrij oppervlakkig uitgewerkt. Technisch zit de film bijna machinaal goed in elkaar; camerawerk, montage en score zijn briljant.
Fijne politieke actiefilm, die vooral erg sfeervol is. Wat zo'n film wel een meerwaarde geeft is in dit geval de beelden van de stad en al die steegjes en broeierige plekken waar het zich afspeelt.
Mooi gefilmd en opmerkelijk genoeg dus niet in Baghdad zelf.
Verder weet de film buiten de actie en het nogal voorspelbare plotje er ook terloops enkele belangrijke feiten in te verwerken zoals de idiote beslissingen het leger en de ambtenaren in 1 klap werkloos te maken en veel te weinig manschappen te hebben om plunderaars te stoppen; samen met het nog idiotere, naieve idee dat ze met een Amerikanenvriendje wel even het land konden besturen de hoofdredenen dat het nu en in de nabije toekomst nog een enorm zooitje blijft.
Verder enkele mooi geschoten actiescenes en al met al een prima filmpje.
Tommeh
Ach ja het ziet er inderdaad redelijk sfeervol uit, deze prent. Maar verder is dit niets meer dan een lege huls. Het politieke spelletje dat gespeeld wordt is van het niveau lik-mijn-vestje en met dat constante heen en weer schudden van de camera heb ik het zo langzamerhand ook wel gehad. 2*
Insignificance
Boeiende Irak-film totdat het een Matt Damon-film wordt. Het hele gedoe rondom desinformatie en massavernietigingswapens mag dan misschien een beetje voltooid verleden tijd zijn, een interessante film kan het natuurlijk wel opleveren. Dat lukt ook zolang Miller heen en weer stuitert tussen de diverse spelers die hun spel van intrige opvoeren.
Als na een dik uur het plot eenmaal ontbloot is, is de lol er eigenlijk wel af. Wat rest is niet veel meer dan fluitende kogels met een supersoldaat die van geen wijken weet. Eindresultaat is toch een nogal oppervlakkig werkje van goed versus kwaad en iets daartussen met een thema dat helaas niet verder komt dan yesterday's news. Gelet op het bronmateriaal had iets meer raffinement wel gemogen.
Neemt niet weg dat de film bij tijd en wijle best intens is. Visueel steekt het aantrekkelijk in elkaar, over tempo valt niet te klagen (tenzij je van mening bent dat het te snel gaat) en de shaky cam maakt het soms weliswaar iets te chaotisch, maar vaak ook vrij heftig. De cast is minstens solide te noemen, de film heeft het nodige elan, maar een bijzondere invalshoek ontbreekt jammer genoeg.
Aardige film van Paul Greengrass met een snel tempo en een redelijk interessant verhaal. Damon kan dit soort films prima aan en doet het dan ook gewoon goed. Het verhaal van de film is wel enigszins voorspelbaar, maar toch weet de film redelijk te blijven boeien, doordat er een paar dubieuze beslissingen van het leger in naar voren worden gehaald.
Toch haalt de film het bij lange na niet bij de Bourne-films en kan Greengrass in ieder geval stukken beter. Ook had ik op een gegeven moment het gevoel sommige zaken al eens gezien te hebben, of beter gezegd, op weer een film over Irak zit ik eigenlijk niet meer te wachten. Een voldoende wat mij betreft voor deze film.
SaNDuTjE
Zoveelste film over Amerikaanse soldaten in Irak, die zich niet kan onderscheiden van de rest.
Het verhaal op zich is weliswaar interessant maar de uitvoering is weer te standaard met de stoere soldaten, domme Irakezen, blonde reporters en een hoge baas die z'n hachje probeert te redden.
Gelukkig was de speelduur niet te lang en presteert Matt Damon nog wel redelijk zodat ik de film in ieder geval kon afkijken.
Voor mij 2.5*
Zandkuiken
Sterke politieke…actie…oorlogs…thriller. Wat een rollercoaster weer van Greengrass. Door het verhaal middenin de actie uit de doeken te doen houdt hij het tempo verschroeiend hoog én heeft hij ook effectief iets te vertellen.
Daarnaast zijn de beelden bij momenten echt overdonderend, zeker als we worden ondergedompeld in de nachtelijke steegjes. Het kleurgebruik is hierbij werkelijk fenomenaal, met veel groene tinten en een grove korrel. Het shaky camerawerk maakt de oorlogschaos bijna voélbaar.
De acteerprestaties gaan misschien niet de geschiedenisboeken in, maar zijn over de gehele lijn toch prima. Dit soort rollen zijn Matt Damon dan ook op het lijf geschreven. Wat een imposante verschijning overigens die gestalte geeft aan Al-Rawi!
Niet de film van het jaar, maar wel oerdegelijke cinema. 3,5*
Qwix
2,0* voor Matt Damon, dat was het dan ook. Slecht camerawerk, triest verhaal en ook voelt het te Amerikaans aan. Daarnaast was het natuurlijk niet spannend en voorspelbaar en kijk je meer naar een actie film dan een thriller. Verder weet ieder weldenkend mens wel dat het daar iets anders aan toe dan de media ons meld.
Kiefta
Het verhaal vond ik redelijk, er zat wel genoeg actie in om een voldoende te scoren maar, het zou mooier kunnen. Niet alleen het veraal mocht iets beter maar ook het politieke gedoe er om heen.
Alles kan mooier
Maar wat een film. Echt top. Hij komt bij mij in de kast naast black hawk down. Actie vanaf het begin. Goede personages en uitstekend realistisch geweld.
Minotaures
Niet echt mijn soort oorlogsfilm. Deze stelde me teleur, evenals The Hurt Locker.
Wat er redelijk goed aan was is dat het een beetje realistisch is, dat was de probleem niet. Verhaal vond ik wel wat heen-en-weer achtig. Het was een beetje een verhaal wat je standaard Amerikaans verwacht; iemand weet teveel en die moet opgeruimd worden, zodat de daders ermee kunnen profiteren en de poppen naar hun wil kunnen laten dansen.
Had bijna nergens spanning waar ik 'mijn nagels van moest bijten'. Behalve dat stukje waar Damon's colonne vast kwam te zitten tussen een boze menigte. Voor de rest niet echt boeiende karakters; de dader (een hoge pief in de Amerikaanse ambassade), z'n rechterhand - een elite commando aanvoerder en z'n team en zo hebben we de goodguys; onze centrale held - die vaak in z'n 1tje heel wat moet doen, een hulpertje van de CIA (waar iedereen de vertrouwen in kwijt is). En dan de mysterieuze bende; Iraakse generaal en Freddy. Op wiens kant hun een tijdje ondoorzichtig blijkt te zijn.
Dit is een film met een verhaal die niet zo per se over de Taliban en de terrorisme draait, maar meer omheen. Bezig zijn met het opwekken van de Iraakse leger. En dat was waar ze juist me in conflict waren de hele tijd - en tegen elkaar.
Pluspunten waren natuurlijk Matt Damon zelf, kwalitatief acteerwerk en de mooie beelden van Baghdad
otherfool
Alleszins behoorlijke oorlogs-thriller met het inmiddels zo gekende hyperkinetische camerawerk. Het verhaal weigert echt heel boeiend te worden (de twists zijn inmiddels wel erg uitgekauwd) maar het spel, locaties en camerawerk hielden me toch goed in het geheel. Greengrass heeft een aantal van de beste films van de 21e eeuw op zijn conto, Green Zone blijft daar ver van verwijderd maar voldoet wel.
3*.
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Erg rommelige film. Chaotisch gefilmd en onoverzichtelijk. Nou komt dat laatste waarschijnlijk wel overeen met de oorlogsvoering in Irak, maar dat wil niet zeggen dat dat de film ten goede komt... Kon moeilijk de concentratie vasthouden tijdens de film.
Halcyon
Goede oorlogsfilm die erin slaagt om maatschappijkritiek aan een sterk verhaal te verbinden. De paranoia wordt ten top gedreven, allemaal ten koste van de gewone soldaat die zich afvraagt waarom deze oorlog nu eigenlijk plaatsvindt. Boven hun hoofden vindt een politieke machtsstrijd plaats die zo mogelijk nog vuiler is dan wat zich in de stoffige woestijn en de vele verlaten spookstadjes afspeelt. Greengrass' innovatieve visuele stijl blijft om van te snoepen, terwijl Damons personage het niveau van de gemiddelde actieheld helaas niet overstijgt. Zeker een van de betere oorlogsfilms, maar hij mist dat tikkeltje diepgang dat een topper zou moeten hebben.
brabusRUS
They didn't find WMD's
Aldus in het echt. Ik keek best wel uit naar deze film, omdat het feit dat ze nooit WMD's hebben gevonden en toch zeiden dat die er waren, fascineerde mij wel. Ik vond Green Zone een goede mix van een politiek verhaal en actie. Hierdoor verveelt de film absoluut niet. Ook de sfeer zit er goed. De film lijkt qua sfeer een beetje op de Hurt Locker. Matt Damon ging ook wel lekker.
Justinw
Aardig, toch zie ik liever een Bourne 4 met Jason(Matt) en Greengrass aan het roer. Ook het ontbreken van een normaal statief waarmee gefilmd kan worden begon me steeds meer te ergeren. Een shaky-cam is leuk, maar voor 2 uur film
Het ontbreken van kunstmatige belichting is wel erg goed. Dat maakt die donkere steegjes toch net even sfeervoller. Het plot is goed opgezet maar bracht eigenlijk weinig vernieuwends. Snap best dat mensen deze film super vinden maar ik vond het weinig bijzonders. Toch heb ik me nog wel vermaakt met Matt Damon die weinig fout doet op Invictus na.
* * *
DVD-T
Een film die je nergens meesleept, en erg saai in de uitwerking is.
Eigenlijk heb ik niets vernieuwend gezien. De zoveelste film die Amerikaanse militairen volgt in Irak, de zoveelste film waarin politieke intriges centraal staan. Dit alles is dan ook nog de basis van een erg saai verhaal verloop. Nergens weet de film je echt te pakken. De verwikkelingen zijn erg oninteressant om te volgen. Naast het totaal niet boeiende verhaal heb je ook nog een acteur die als militair niet geloofwaardig overkomt. Damon mist gewoon charisma. De enige rol waarin hij enigszins weet te overtuigen is in die van Jason Bourne.
Visueel ook erg pover allemaal. Erg standaard geschoten allemaal volgens de technieken die nu helemaal hip zijn. De actie is dan nog redelijk al speelt dat geen centrale rol in het verhaal.
Nee, Green Zone kon mij niet boeien. Een film die nog een graantje wil meepikken van de situatie in Irak. Zal daarom ook erg snel gedateerd zijn.
TMP
Sterke oorlogsfilm met Matt Damon. Het camerawerk was af en toe chaotisch, maar daar hoort ook een beetje bij Greengrass. Het verhaal is daarentegen zeker de moeite waard.

Blood Diamond

Black Hawk Down
Oorlog / Drama, 2001

Felon
Drama / Misdaad, 2008
oorlogsamenzweringsoldaatiraq warweapon of mass destruction baghdadiraqi near east