• 9.381.199 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van Hankieh

Hankieh

GGG schreef:

Klopt, ze zijn 81! Tevens is mijn vader Dr. in de Geschiedenis. Hij weer echt waarover hij spreekt. En deze film geeft geen realistisch beeld van die tijd.

Anderen mogen schrijven wat ze willen...ik geef alleen maar mijn mening!

Ik moet me wel een beetje bij je aansluiten, ik weet het natuurlijk niet zeker maar ik denk dat het lichtelijk een beetje erger gemaakt kon worden.

Iets meer over de honger, het valt namelijk niet echt op in de film, terwijl je wel iedereen ziet lopen, op zoek naar eten. 1 keer nog word het huis leeg geroofd (neem aan voor eten). Maar ik zou denken dat (ondanks dat hun vader burgemeester is) het daar nog wel iets erger moest zijn qua honger.

Maar ik kan er wel helemaal naast zitten, ik denk dat dit ook wel per gebied verschilt.

Maar goed, verder vond ik de film vrij goed, ook leuk om een erg goede acteur te zien mee spelen in deze film. Zie je niet vaak bij een nederlandse regisseur, meestal is het dan zo'n derde rangs acteurtje.

Tevens is mijn overgroot oma 88 en heb ik wel aardig wat over toen gehoord maar dat is nauwelijks wat over de hongerwinter.

avatar van The Oceanic Six

Het valt mee. Ligt eraan waar men zat die winter. In het oosten, het boerengebied dus, was het veel beter te houden. Daar hebben de meesten het voor zover het kan niet zo slecht gehad die winter. Veel mensen uit de grote steden trokken ook daarheen in de hoop eten te krijgen. En dat lukte vaak want de gevolking in het oosten is erg gastvrij. De film speelt zich in het oosten af, gezien het feit dat men in de film een aantal keer over Zwolle sprak waar ze niet al te ver vandaan zaten.

avatar van cossie

cossie

geweldige film!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

hebben jullie soms een andere oorlogswinter gekeken dan ik?

die ik gezien heb kwam echt niet verder dan 2.5 ster.

Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat het een 5 sterren film zou zijn, want er werd van tevoren zoveel heisa over gemaakt, zodat ik dacht , nou dat moet wel iets heel aparts geworden zijn die oorlogswinter.

Maar alles behalve.

maar goed, ieder zijn eigen smaak. Dit is mijn mening.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

The Oceanic Six schreef:

In Zwolle en omgeving was het inderdaad (naar omstandigheden en zeker in vergelijking met het westen) goed uit te houden in de hongerwinter. Niet voor niets kwam men uit het westen hier naartoe...

Wat realiteit betreft zijn wellicht een aantal zaken in deze film betwistbaar maar 'dit' valt daar niet onder.

avatar van vcrrr

vcrrr

Ik deel de kritiek die hier gegeven wordt niet.

Ik vond dit een prima film, met prima acteerwerk.

Het had wel iets ‘schokkender’ gekund wellicht, maargoed, in de huidige staat in ieder geval ook geschikt voor de wat jongere kijkers!

avatar van sfeermeneer

sfeermeneer

begon met tegenzin te kijken maar het is me heel erg meegevallen met deze film,had veel minder verwacht

avatar van hellboy.ray

hellboy.ray

• 2056 berichten

ik had door de poeha die er gemaakt was, voordat deze film

in de bioscoop draaide, er eigenlijk veel meer van verwacht.

Yorick acteerde wel goed... maar meneer heeft te veel van

dit soort rollen al gespeeld (mijn mening).

leuk om een keer gezien te hebben, maar strikt persoonlijk

hoef ik deze niet aan mijn collectie toe te voegen.

avatar van elandenburg

elandenburg

Zeker niet beste Nederlandse oorlogsfilm, dat blijft de Soldaat van Oranje vind ik. Voor zover mogelijk om een origineel verhaal te maken rond WOII is dit toch redelijk gelukt. De film wordt nergens echt spannend en dat is jammer. Voor een Nederlandse film vind ik hem wel geslaagd.

avatar van johanneman

johanneman

ik vond het ook erg tegenvallen , op het einde was het `nou is dit het nou? ` Sluit me bij mijn voorganger aan . Had er echt meer van verwacht .

avatar van Quido

Quido

Best verkochte DVD van dit moment!

avatar van Baldur

Baldur

Prima Nederlandse film, maar ik mis blijkbaar het extra-tje wat velen anderen wel hebben kunnen vinden. Het verhaal is best OK, hoewel wel wat voorspelbaar, en de film keek lekker weg. Ook visueel zag het er dik in orde uit, maar Oorlogswinter deed me verder gewoon niet zo veel. Het werd nergens indrukwekkend of heel speciaal, maar gaat gewoon door op hetzelfde niveau zonder echte hoogtepunten. Tegenvallend einde ook. Ach, ik moet zeggen dat het allemaal best aardig was hoor, maar meer ook niet. 3.* dus.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

ik vond het einde, en de executie van zijn vader toch wel echte hoogtepunten...

avatar van Sjoerd111

Sjoerd111

Ook ik heb de DVD nu gekocht bij Mediamarkt. Ben benieuwd naar het audiocommentaar. Hoesje ziet er in ieder geval veelbelovend uit

avatar van Fabian123

Fabian123

film met audiocommentaar is erg leuk, je moet wel eerst de film gewoon hebben gezien

avatar van Sjoerd111

Sjoerd111

Ja inderdaad, veel spoilers. Maar als je hem al hebt gezien is het erg leuk. Maar het lijkt mij vrij sterk dat mensen die de film nog niet gezien hebben eerst de film met audiocommentaar gaan bekijken, toch.

Binnenkort ook het andere bonusmateriaal eens bekijken.

avatar van mavno

mavno

Vond er weinig aan, kon totaal geen sympathie opbrengen voor de hoofdrolspeler, wat een irritant ventje. Ik hoopte zelfs nog dat hij voor het vuurpeleton zou rennen, het einde maakte de film nog een beetje te doen, daarom twee sterren.

avatar van HolyGrail

HolyGrail

Nagini schreef:
Hmm, ik vond de film vrij saai (en voorspelbaar). Ik heb het boek overigens niet gelezen.
Er gebeurd gewoon zo weinig in. Ik snap niet waarom ze per se 10x hetzelfde fietstochtje moeten laten zien.. want zo ging de film eigenlijk.
fietstochtje naar bos, hol in, verhaaltje, fietstocht terug na huis praatje maken. Fietstocht naar bos, hol in, praatje maken, enw eer terug naar huis. Ja.. dat kennen we nu wel.
Het einde werd echter wel wat spannender.
2.5* omdat ik toch benieuwd was hoe het zou aflopen.

Eens met bovenstaande. Die routine van het fietsen, hol in, praatje maken, weer terug naar huis was doodvermoeiend.

avatar van Rmie

Rmie

Quido schreef:

Best verkochte DVD van dit moment!

en daarom vier en halve ster?

avatar van Quido

Quido

Ja, alleen daarom. Film vind ik ruk.

avatar van Thomas83

Thomas83

Oorlogswinter is een geweldig boek, een van de beste jeugdboeken en een grote favoriet van mij. Daarom was ik erg benieuwd naar deze verfilming, en het deed me deugd dat Martin Koolhoven de regie op zich nam. Een regisseur die ik vrij hoog heb zitten. Na het kijken van de trailer werd mijn gevoel dat de film bij hem in goede handen was bevestigd, en nu ik de film heb gezien kan ik alleen maar positief blijven eigenlijk.

Of Oorlogswinter een waardige verfilming van het boek is kan ik niet goed zeggen. Het is echt al lang geleden dat ik heb boek heb gelezen. Het zou zomaar eens 15 jaar kunnen zijn. Maar los bekeken is de film meer dan geslaagd. Dat begint al bij het gelikte uiterlijk. Die mooie weidse shots van besneeuwde typisch Hollands ogende landschappen en het dorpje zagen er echt prachtig uit. Ook de kostuums wisten me zeer te bekoren, en het camerawerk en de montage zijn ook helemaal top. Al vind ik dat er af en toe nét wat teveel vanuit de hand wordt geschoten. Maar echt storen doet het ook weer niet.

Veelgeprezen aan de film is de soundtrack, en ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. Pino Donaggio is niet de minst filmcomponist, en hij maakt zijn staat van dienst helemaal waar. Hoewel soms net wat teveel aanwezig en te bombastisch valt zijn score vooral zeer positief op, en het geeft spanning aan de film en soms zelfs wat dromerigs.
De geluidseffecten zijn ook aardig, maar over de spraak kan ik dan weer minder enthousiast zijn. Zeer regelmatig waren de dialogen gewoon onverstaanbaar. Een kwaaltje dat vaak opduikt in Nederlandse films. Hebben we dan geen fatsoenlijke geluidstechnici in Nederland? Kan ik me echt niet voorstellen.

Maar nu heb ik het vooral over de buitenkant gehad, de inhoud is belangrijker. En ook op dat punt is Oorlogswinter echt goed. Het plot is weliswaar op momenten ietwat aan de simpele kant (al is dat wat te sterk uitgedrukt en doet het de film niet helemaal recht), maar steekt ook echt sterk in elkaar en weet vanaf de fraaie openingsscène tot het einde je aandacht vast te houden, met wat emotionele en spannende scènes en zelfs nog wat achtervolgingen. De film heeft me echt geen minuut verveeld en ik zat de volle 103 minuten echt helemaal in het verhaal en liep te genieten. Er zitten dan ook een paar sterke scènes in de film, zij het ook wat mindere. Sommige scènes missen de juiste toon, zoals die knusse gezellige happy family dansscène aan het begin van de film, of de scheerscène halverwege. Al vonden anderen blijkbaar dat juist weer een sterke scène. Kwestie van smaak.

Een scène die dan wel weer goed werkt is de executiescène. Het gebruik van slowmotion kan zo'n scène belachelijk doen lijken, alleen al omdat het wat clichématig is om dit trucje uit te halen, maar hier werkt het heel goed en wordt het ook niet te ver doorgevoerd. Helaas ontbreekt die subtiliteit dan wel weer in de laatste scène, als Michiel zijn oom Ben van achter neerschiet. Hoe deze nog even overeind blijft en zich dan beseft dat hij neer is geschoten en langzaam naar de grond gaat, zo vreselijk cliché. En ook met wat al teveel dramatiek gebracht. De gebeurtenis op zich lijkt me al dramatisch genoeg. Dat hoef je niet nog even aan te dikken.
Positief trouwens dat de Duitsers niet als karikaturale bad guys worden neergezet.

Naar de acteerprestaties was ik erg benieuwd, omdat hoofdrolspeler Martijn Lakemeier, die Michiel mag spelen, zowel enorm wordt geprezen als minder positief wordt beoordeeld. Ik ben niet zo snel overtuigd van acteerprestaties en daar denk ik vrij kritisch in, maar ik vond Lakemeier echt heel aardig spelen over het algemeen. Alleen zijn mimiek schiet soms wat tekort, en op het einde is hij wat minder bij zijn emotionele scènes. Maar voor iemand van zijn leeftijd maakt hij behoorlijk indruk.

De verschillende bijrollen worden goed ingevuld, behalve die van de moeder van Michiel. Anne Blok vind ik wat te bekakt klinken of zo voor deze rol, en bij die emotionele scène op het stadshuis vind ik haar echt gierend uit de bocht vliegen. Dat is overigens een van de weinige uitbarstingen in de film qua acteerprestaties. Verder is de film vaak mooi ingetogen nog, niet eens alleen op acteervlak. Al vond ik dat liefdesverhaaltje tussen zus Erica en RAF-piloot Jack niet helemaal uit de verf komen in de film, had dat toch weggelaten in plaats van het zo oppervlakkig en kinderlijk uit te werken. Al ziet Melody Klaver er wel erg mooi uit in de film, dat moet gezegd worden. Ze speelt haar rol ook met overtuiging. Ze is een van de weinige echt bekende gezichten in de film eigenlijk. Tygo Gernandt heeft nog een rolletje, maar die is zo klein dat je hem nog zo over het hoofd kan zien. De casting kan gewoon goed genoemd worden. Alleen de moeder had ik graag door iemand anders gespeeld zien worden. De keuzes voor Lakemeier en Thiry (de vader van Michiel) vind ik erg geslaagd. Ook valt het toe te juichen dat Johnny de Mol junior met zijn talentloze smoelwerk niet de film komt verpesten.

Het moge duidelijk zijn, mijn oordeel over Oorlogswinter is zeer positief. Een van de beste jeugdboeken in Nederland is verfilmd, en het resultaat is een van de beste Nederlandse films, wat mij betreft. Eigenlijk zitten er maar weinig zwakke plekken in de film, het steekt allemaal heel degelijk in elkaar. Daar kan ook zwak spel van Anne Blok niks aan veranderen. Ik vind Oorlogswinter ook beduidend beter dan het door het grote publiek in elk geval meer geprezen Zwartboek, een film waar ik helemaal niet zo van onder de indruk was persoonlijk. Wellicht wordt deze meer geprezen omdat Paul Verhoeven de film heeft geregisseerd, en met een stuk groter budget. Doe mij maar Oorlogswinter. 4.0*.

P.S: Die paar keer een shot van hele rijen mensen die met koffers etc. door het besneeuwde landschap sjokten, waar sloeg dat op? Misschien was dat echt de situatie in die tijd, maar ik vond het maar raar overkomen.

avatar van neo

neo

Thomas83 schreef:

Veel gehoorde, onterechte kritiek. Films Kijk maar eens een paar anderstalige films zonder ondertiteling.

avatar van the big lebowski

the big lebowski

neo schreef:

Daar wil ik me graag bij aansluiten. Het geluid van deze film is gewoon goed in orde.

Bijzonder veel geluid is met extra zorg in de post gedaan. Veel voetstappen in de sneeuw (blusschuim), maar ook etende mensen, ratelende fietsen en ga zo maar door. Het geluid bij deze film is beter in orde dan bij menig ander Nederlandse productie.

We hebben absoluut fatsoenlijke geluidstechnici in Nederland. De geluidsman van deze film misschien wel de fatsoenlijkste, werkend, op dit moment.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik kijk regelmatig films zonder ondertiteling, en het valt me toch echt op dat in Nederlandse films het geluid van de dialogen vaak erg slecht verzorgd is. Toppunt is De Dominee denk ik wel, maar ook in deze film is het vaak gewoon totaal niet te verstaan.

avatar van Mr. Teeuwen

Mr. Teeuwen

Ondanks dat het niet helemaal mijn type film was aan het begin, heeft ie me uiteindelijk toch zeer weten te overtuigen. Aan het begin was 't niet helemaal m'n ding, maar ondanks dat zag ik wel dat het slechts mijn smaak was die dat gevoel veroorzaakte. Want qua film, filmtechniek, camerawerk, acteren, muziek, beelden etc. gewoon helemaal goed. Maar later kwam ik ook goed in de film te zitten en toen kwam die ook nog sterker over!

Het mooie is ook dat hij heel Hollands is, maar dan echt op een rauwe, sobere en ingetogen manier. Een klassiek sfeertje. Er is helemaal niets dat niet goed is aan deze film. Heel realistisch en goed gebracht.

Uitstekende film.

avatar van Mr. Teeuwen

Mr. Teeuwen

neo schreef:

Heb jij nooit in het echt dat je "wat zei je" riep nadat iemand iets zei dat je niet verstond? Een film moet realistisch zijn, en sommige mensen zijn in 't echt ook onduidelijk.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

doe me een lol zeg

avatar van Sjaako

Sjaako

Mooie film die in mijn beeld goed weergeeft hoe de oorlog plaatsvond in de dorpjes op het platteland.

En logisch dat het niet vreselijk schokkend is, het is dan ook een jeugdfilm, en extra bloed, actie of wat dan ook, zou Iimho de charme van de film hebben weggenomen. Het gaat niet zozeer om de oorlog, maar om een kind in deze tijd en hoe hij hiermee omgaat.

avatar van akka

akka

Redelijk goede film het laat alles goed zien. Alleen er mag bij genre ook wel Familie staan want "echt oorlog" zoals der untergang of Zwartboek was er niet.

3.5

Ps Heel groot minpunt vond ik de muziek, ik had de hele tijd het gevoel dat ik naar een opera aan het kijken was.

avatar van rose

rose

akka schreef:

3.5

Waarom geen echte oorlogsfilm? Gaat toch over de oorlog?