Genre: Oorlog / Avontuur
Alternatieve titel: Winter in Wartime
Nederland / België
Geregisseerd door: Martin Koolhoven
Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits
Releasedatum: 27 november 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Vandaag om 10:15 uur op Film1 Drama
Plot Oorlogswinter
"A country occupied, a child's innocence lost."
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
Michiel van Beusekom
Dirk
Theo
Auer
Schafter
Redelijk goede film het laat alles goed zien. Alleen er mag bij genre ook wel Familie staan want "echt oorlog" zoals der untergang of Zwartboek was er niet.
Er kunnen maar twee genres worden bijgezet en dit is zeker wel een oorlogsfilm en ook wel gedeeltelijk avontuur. Weet niet wat jij onder familiefilm verstaat, maar dat is het toch in de verste verte niet lijkt mij.
rose
Plus een familiefilm is goedgekeurd voor alle leeftijden....
Punkette
Mooie film, ik had het boek nooit uitgelezen dus ik was volkomen verrast door het einde. Een 3,5*
Wat mij betreft is het ook een soort familiefilm. Een echt jongensboek voor kinderen dat is verfilmd en niet echt oorlogsgeweld e.d leed bevat. Het is meer een spannende film voor het hele gezin. Mensen die een sterke oorlogsfilm verwachten komen bedrogen uit. Ik zeg dit niet omdat ik de film dramatisch slecht vond, wel omdat ik dit zon typische film vind. Vergelijk Zwartboek met Oorlogswinter en je snapt hopelijk mijn punt.
Kinderen van zes zullen niet echt genieten van bijvoorbeeld de executie. Als dat volgens jou geen echt leed is, wat is het dan wel?
Mja dan noem je 1 momentje en die is overigens wel heel beschaafd in beeld gebracht.
soom
Ik denk dat kinderen van een jaar of 6 deze film niet begrijpen. Hij lijkt me ook niet speciaal op hen gericht. Bovendien zitten er wel meer dingen in waar ze niet van genieten..
Die 6 jaar maakte spetie ervan he. Ik denk dat deze film prima is voor iemand van een jaar of 10. Die snappen wel beter wat er gebeurd en kunnen het prima kijken want schokkend of eng wordt het nooit. Op die ene net genoemde scene misschien na. Mij deed ie weinig tot niks, maar als 10 jarige zou het aangrijpend kunnen zijn.
PS: 5* voor Oorlogswinter soom? Wil je zeggen dat je OW 1 van de beste films ooit vind? Moeilijk te bevatten voor me
@Ajax&Litmanen
Ik kan er nog wel een paar noemen. Begrijp verder ook wel enigszins wat je bedoelt, alleen een familiefilm is toch altijd voor alle leeftijden geschikt. Dat kun je van deze film natuurlijk nooit zeggen. Verder gaat Zwartboek natuurlijk veel verder dan deze film dat zal iedereen met je eens zijn al spelen beide films zich in de oorlog af en gaat het ook grotendeels daarover. Ik vind trouwens hier zelfs drama als derde genre bijvoorbeeld nog wel meer van toepassing dan familiefilm.
soom
. Maar gelukkig verschillen mensen in mening en smaak.Heel late edit: Ik zie dat ik best wel goede waarderingen heb gegeven aan de films die ik heb gezien. Maar Oorlogswinter is de eerste die ik van hem een 5* geef.
Vind dit echt onzin. Het hangt denk ik af van je perceptie van een oorlogsfilm. Juist voor Nederlandse begrippen is dit een hele typische oorlogsfilm. Het was hier nu eenmaal niet zoals in Stalingrad of Normandië. In Nederland was de oorlog zoals hier, met dorpjes die op deze manier met de bezetters om moesten gaan.
Dat hebben ze alleen wat spannender gemaakt door dit plot er doorheen te verweven. Het zou onzin zijn om een halve D-Day in Nederland te laten afspelen.
Ik vraag ook niet om een Normandie achtig plot in NL kos.
Een Zwartboek vind ik wel erg geslaagd als WO 2 film in Nederland. Ik vind OW heel erg braaf. Ik zie er wel een typische familiefilm in. Of een film voor jonge kinderen die op deze manier bekend kunnen worden met de tweede wereldoorlog zonder dat het schokkend of echt spannend wordt.
@ soom: Gelukkig maar dat smaken verschillen anders had deze site weinig bestaansrecht
De Mees
Een executie beschaaft?
Misschien soft in beeld gebracht.
Kijk eens Schindlers List als ze 1 van die joden uit de rij pikken en door de kop knallen. Dat is een wreed getoonde executie. Deze viel qua het tonen ervan wel mee. Dat is wat anders dan dat ik een executie beschaafd zou vinden.
Sjoerd111
Wat mij betreft is het ook een soort familiefilm.
Ik ga de discussie niet eens aan.
niet echt oorlogsgeweld e.d leed bevat
Onzin. executie van je vader, achtervolging met Duitsers, vlucht pogingen, iemand doodschieten als 14-jarige en het feit dat je je eigen oom niet eens kunt vertrouwen. Als je dat geen oorlogsleed vindt, heb jij een houten hart.
Mensen die een sterke oorlogsfilm verwachten komen bedrogen uit.
Bij deze verklaar ik het tegendeel

Vergelijk Zwartboek met Oorlogswinter en je snapt hopelijk mijn punt.
Hoe vaak moet er nog gezegd worden dat deze twee films niet te vergelijken zijn. Qua vertelling alleen al totaal anders!
Ik denk dat spuitende curry niet echt binnen het verhaal past, niets toevoegt en eigenlijk beter weg gelaten kan worden. Daarbij vind ik slow motion ook niet echt beschaafd of doorsnee. Ook de manier van in beeld brengen is veel subjectiever en indringender(lees: dichter op de as/ veel gebruik van POV) in deze scène dan in bijvoorbeeld een executie uit het door jou aangehaalde Schindlers List. Hier zie je een moord dan wel spontaan en kil gebeurden, maar wordt wel erg objectief gefilmd. Wat dat betreft is Oorlogswinter juist niet de typische, doorsnee film, maar juist de vernieuwende.
Mij deed ie weinig tot niks
Dat kan natuurlijk ook aan jouw inlevingsvermogen liggen.
Ben hier eigenlijk net al op ingegaan, maar zoals ik al zei is deze scène alles behalve wreed getoond. Het is misschien wreed geschreven en doordat er in deze scène geen muziek wordt gebruikt komt het zeer kil en spontaan over. Daarom is de scène misschien wreed, in ieder geval niet door de redelijk objectieve (in vergelijking met Oorlogswinter) decoupage.
Stephan
Met uitzondering van het eindshot is die hele sequentie juist ernstig van de as af gedraaid. Iets wat ik al eerder aangaf. Ik vond juist de executiescène in OW nogal afstandelijk.
Ach, sowieso was die vader een zak hooi
Sjoerd111
Denk dat je dit shot dan bedoelt met het eindshot (ben nou even vergeten of dit het eindshot was), want deze is toch aardig dicht op de as. Dit is in ieder geval het shot dat mij het meest bijblijft van de scène, kan van de rest niet heel veel meer herinneren, dus heb ik mij denk ik vergist. Over het algemeen is Oorlogswinter natuurlijk wel een zeer subjectief gefilmde film.
mayhemblik
Leuke avonturen/familie film die ik geen tweede x zal kijken maar toch blij ben dat ik hem heb gezien.(ik moest wel want ik was vroeger fan van J. Terlouw, misschien nog wel maar dan moet ik weer eens een boek van de borst lezen).
rose
Heb hem eens herzien. In de bios maakte hij meer indruk op mij. Misschien niet gek, want dan is alles meer overweldigend.
Sommige dingen stoorde mij, die me toen niet eens opvielen. Waarom lag er geen sneeuw op de daken of toppen van de bomen? En dat wak waar Michiel inviel vond ik wel erg knullig gedaan. Je zag voordat hij erin viel al een ronde circel dat eruit gesneden was. En dan de wind die om het huis gierde...je zag geen blad aan de boom bewegen. En waarom sloeg die oom Ben Michiel niet neer, maar vluchte hij? Verder nog steeds onder de indruk van Lakemeijer. Elke oogopslag en trekken in zijn gezicht klopte met elk shot op hem.
Fryce
Een goeie Nederlandse film kom je maar zelden tegen na mijn idee. Ik vind deze zeker in die categorie passen. Spannend, mooie beelden en acteerwerk wat op mij overkomt.
Filmkriebel
@Ajax&Litmanen
Ik sluit me hierbij aan. Oorlogswinter is geen echte oorlogsfilm. De oorlog is enkel de context waarbinnen het verhaal zich afspeelt. Een echte oorlogsfilm is voor mij één met tanks die aangevallen worden door bommenwerpers en wilde schietpartijen tussen soldaten. "Saving Private Ryan" en "Platoon" zijn oorlogsfilms, dit niet. Avontuur/Drama is inderdaad veel toepasselijker. OW wordt in voorgaande commentaren teveel vanuit een vakjesdenkersmentaliteit benaderd en beoordeeld... en dat terwijl de meesten onder ons toch wel weten wie Terlouw is en misschien zelfs het boek gelezen hebben. Dat diezelfde mensen dan bedrogen uit de film komen kan ik moeilijk begrijpen.
De Meester
Ik vond het een boeiende film, die 1.5 uur mijn aandacht wist vast te houden. Het is inderdaad geen echte "oorlogsfilm" maar een film die zich in de setting van de oorlog afspeelt. Op enkele hierboven genoemde schoonheidsfoutjes na is de sfeer en de setting prima gedaan, vind ik. Goede Nederlandse film.
Sjoerd111
Dus jij vindt Schindlers List ook geen oorlogsfilm? Volgensmij zijn er genoeg ''echte'' oorlogsfilms zonder gevechten met bommen tussen soldaten. Hoe gewone mensen met een oorlog omgaan is wat mij betreft veel interessanter dan hoe soldaten dat doen.
Filmkriebel
Schindlers List is voor mij meer drama maar zoals ik zei, films in vakjes steken is op zich niet belangrijk. Wat je zegt vind ik even juist.
Tokkelboer
Het is ook een oorlogs drama.
ps. nu weer verder met oorlogswinter
Hij komt in Engeland ook in de bioscopen:
Kaleidoscope takes UK and Irish rights for Winter in Wartime

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'