• 10.980 nieuwsartikelen
 • 162.773 films
 • 10.300 series
 • 30.056 seizoenen
 • 616.475 acteurs
 • 193.533 gebruikers
 • 9.002.087 stemmen
Avatar
 
banner banner

Defiance (2008)

Drama / Oorlog | 137 minuten
3,65 2.942 stemmen

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 137 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Edward Zwick

Met onder meer: Daniel Craig, Liev Schreiber en Jamie Bell

IMDb beoordeling: 7,1 (155.544)

Gesproken taal: Duits, Russisch en Engels

Releasedatum: 19 maart 2009

 • On Demand:

 • Pathé Thuis Bekijk via Pathé Thuis
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Defiance

"Freedom begins with an act of defiance"

Vier Joodse broers ontsnappen uit het door de Nazi's bezette Polen. Zij vluchten richting Wit-Rusland, waar zij zich aansluiten bij Russische verzetsstrijders en beginnen met het bouwen van een degelijke uitvalsbasis, die als bescherming moet dienen voor hen zelf en voor allen die in gevaar verkeren.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Tuvia Bielski

Asael Bielski

Lilka Ticktin

Shimon Haretz

Isaac Malbin

Ben Zion Gulkowitz

Tamara Skidelsky

Riva Reich

Yitzhak Shulman

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Madeks

Madeks

 • 37 berichten
 • 395 stemmen

Indrukwekkende film, die gedragen wordt door Craig en Schreiber. Erg leuk om Daniel Craig een keer in een andere rol te zien. De andere broers doen het ook naar behoren.

De film blijft constant spannend en de dialogen zijn scherp en af en toe zelfs humoristisch zonder dat het ongepast wordt.

De sfeer, muziek en het verhaal zijn uitstekend en de 2 uur vliegen voorbij.

Al met al een zeer geslaagde film, waarbij drama en oorlog perfect in balans zijn.


avatar van Night's Watch

Night's Watch

 • 1212 berichten
 • 1200 stemmen

Ik kwam er al snel achter dat ik deze film ten onrechte altijd genegeerd heb. Het is de derde film die zie van Edward Zwick en ook de derde film van hem die ik beoordeel met vier of meer sterren. Misschien dat ik The Last Samurai (2003) ook nog meepak deze challenge.

Het onderwerp/plot van Defiance is natuurlijk ontzettend 'mooi', je kunt alles wat ze doen alleen maar toe juichen. De scenes in het bos zijn dan ook prachtig en erg sfeervol. Maar desondanks denk ik dat hier meer uit te halen was, het is soms wat te degelijk. Ditzelfde geldt voor de oorlogsscenes, zeker niet slecht maar er had meer ingezeten.

Zowel Daniel Craig als Liev Schreibe hebben mij positief kunnen verrassen, ze speelden sterk en kwamen overtuigend over.


avatar van Vinokourov

Vinokourov

 • 3143 berichten
 • 2909 stemmen

Defiance heeft wel wat elementen van Idi i smotri. Zo speelt het af in Wit-Rusland en is het één grote uitzichtloze en troosteloze bende. Maar de Hollywood-saus is hierover wel gegooid. Vond het wat corny, dat hele gebeuren van een groep Joden die in het bos een eigen kleine samenleving opbouwen onder leiding van de Bielski's. Het komt allemaal clichématig over, maar afijn, het kijkt wel redelijk weg met een actiescene hier en daar. Magere ruim voldoende dan maar.


avatar van Alathir

Alathir

 • 2070 berichten
 • 1591 stemmen

Beetje teleurgesteld over deze film van Zwick.

De echte horror van de oorlog wordt om de één of andere reden wat teveel naar de achtergrond verdreven. Bij een massagraf wordt amper stilgestaan en echte drama krijgen we veel te weinig. Ze zitten in hun bos patat te schillen. Ze hebben honger en kou, sommigen krijgen de tyfus en sterven. Wie sterft er, geen idee. Joden die niet geïntroduceerd zijn in de film.

Toevallig is er een wit paard waarop Craig, in de rol van Tuvia Bielski, wordt voorgesteld als een echte held. Van waar kwam dat paard ineens? Van waar komen al die patatten? We zitten constant in een bos, waarom worden er geen overvallen getoond? Ik kan me niet voorstellen dat de Bielski broers niemand onterecht hebben gedood om zelf in leven te blijven.

Over het grote deel in het bos kreeg ik amper een WO II gevoel. Het leek wel op 1 grote camping waar ze de picknick vergeten waren. De Duitsers waren amper aanwezig vond ik. Misschien was dit in het echt ook zo maar de echte dreiging kwam pas op het einde wanneer het rijkelijk te laat is. Ik vind Craig ook eerder een miscast aangezien hij er eerder uitziet als Duitser. Schreiber doet het goed.

Wat ook opviel in de vorige films van Zwick die ik gezien heb, was de uitstekende soundtrack. Hier vond ik het maar gemiddeld. Toch nog een 3.5* want ik focus misschien wat teveel op het negatieve. Het blijft ten slotte een degelijke film die jammerlijk genoeg wat te "veramerikaanst" is.


avatar van Movsin

Movsin

 • 7758 berichten
 • 8116 stemmen

Sterke en wetenswaardige film over een aspect van WO II die we niet altijd te zien krijgen, namelijk het verzet van de joden, op de vlucht voor het Duits oorlogsgeweld.

Naar een waar gebeuren, maar toch wat avontuurlijker opgeschroefd, zeker naar het einde toe.

Zeer behoorlijk acteerwerk waarbij Liev Schreiber toch wel erg opvalt.


avatar van Angel9999

Angel9999

 • 220 berichten
 • 1453 stemmen

Voor mij een overtuigende film met mooie rollen van Craig en Liev. Mooi drama gehalte afgewisseld met de harde realiteit des levens aldaar. De charme in deze film zit 'm in het feit dat je gevoel krijgt met de hoofdpersonages. Goede film!


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87234 berichten
 • 12003 stemmen

Iegh.

Daniel Craig en Liev Schreiber als Poolse helden in een Pools verhaal geregisseerd door een laaghangend Hollywood regisseur. Hoe kan dat nu ooit foutgaan, toch? Het is een soort van Oorlogswinter, maar dat in Polen en met een iets groter budget gemaakt.

Vooral naar het einde laat zich dat wat gelden, met een aantal mooi(er) geschoten scenes. Niet eens zozeer de actiescenes, wel een aantal rustigere momenten in het bos. Al is "rustig" relatief natuurlijk, want het blijft een Hollywood film en die moeten een beetje vooruit gaan.

Het feit dat je met een Britse en Amerikaanse hoofdrolspeler opgescheept zit is toch best pijnlijk, ze doen het ook beiden écht niet goed. Verhaaltje wist verder ook niet echt te boeien en de actiescenes zitten redelijk slecht in elkaar. Vooral die blurry filtertjes erovenheen maken het er echt niet beter op. Mnee, nogal zielloze film, Zwick is doet z'n reputatie wel weer eer aan.

1.5*


avatar van Brabants

Brabants

 • 2710 berichten
 • 2028 stemmen

Deze film is zeker niet perfect want de personages spreken Engels met Slavische accenten. In andere scènes spreken ze Russisch of Wit-Russisch. De Bielskis waren niet onbesmet. Ze executeerden gevangen Duitsers, plunderden boeren voor teerkost en ze werkten met de Sovjets. Toch hebben ze alles vanuit hun beste wil gedaan en hen zelf en vele in gevaar verkenden door erbarmelijke tijden door de oorlog geholpen. Op wat details na(zoals boven omschreven) vond ik het een zeer indrukwekkende film.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3109 berichten
 • 2280 stemmen

Een film die me nog nooit helemaal heeft kunnen bekoren zelfs nu net na de derde keer niet.

Op zich is het geen slechte film, het ademt wel allemaal een bepaalde kwaliteit uit, acteurs als Craig en Schreiber doen hun best, de film begint mooi met echte korrelige beelden die langzaam overgaan in echte beelden van de 'ontruiming' van een dorp, aardige sfeerbeelden zoals de hinderlaag en de trouwpartij in de sneeuw, evenals Craig die door een overdaad aan zonlicht loopt wanneer de lente eindelijk begint. Doch, overtuigt de film me niet. Ik zelf wijt dit aan een kleine overdaad aan drama en heel veel details de me niet zo bevallen. Een ander zal zeggen, die kleine dingetjes? Mja...die kleine dingetjes worden een optelsom waardoor het iets minder echt overkomt. Klaar, laten we eerlijk zijn, iedereen stoort zich toch in bepaalde mate aan het Engels met vet aangezet accent? Dan gaat Craig wraak halen, hij arriveert daar doornat. Toch volgende morgen in het kamp, ligt iedereen onbeschut te slapen, en niemand lijkt nat. Zelfs Craig niet meer. Heel plaatselijk regenbuitje zeker? Dan de toch wat amateuristische aanpak van zowel de hinderlaag op de weg als die later op het politiebureau. Wat vreselijk veel geschiet en wat een domme acties zoals midden op de weg blijven staan. Over munitieverspilling gesproken terwijl kogels niet net als truffels onder de bomen groeien, Craig's waarschuwingssalvo's wanneer het dorp bijna de eerste keer onder de voet gelopen wordt. Zoveel kogels, niemand geraakt, en dan nog zeker twee onnodige salvo's om je bluf kracht bij te zetten, tja, ik vind dat dom. Net als dat geruzie tussen Zus en Tuvia. Je hangt aan je vingernagels om te overleven, maar de kracht om met elkaar op de vuist te gaan en ruzie te hebben heb je wel. Wat ik dan juist wel weer mooi vind is de scheiding, Craig die bij zijn volk blijft, en Schreiber die bij de partizanen gaat en dat je daar een kijkje krijgt. Dat vind ik niet gek.
Dan hebben ze prachtige huisjes gemaakt, waar ze gezellig in zitten te kleumen met -20 a -30 want dat is het al snel in Rusland en....o ja, oeps, een luik en een deur om te tocht wat tegen te houden was ook wel handig geweest. Zit ze daar te kleumen en te stoken met open deur en raam. Dat geloof je toch niet? Die mensen zijn daar opgegroeid, die weten daar de grillen van het klimaat. Zo'n soort fout zouden ze nooit maken. Nou ja...en dan de Stuka's die duikaanvallen op een bos houden. Yeah right. Had dan een eskader Heinkell's overlaten komen voor een 'tapijtbombardement'. Dat zou ik nog gelooft hebben. Dit zijn allemaal van die dingetjes die het drama-effect wat moeten vergroten en wat mij betreft lukt dat niet.


Nah ja, aardig filmpje. Maar meer ook niet wat mij betreft.


avatar van TMP

TMP

 • 1798 berichten
 • 1631 stemmen

Gedegen oorlogsfilm. De setting in de bossen is zeer de moeite waard, de film heeft enkele indrukwekkende shots van de omgeving. Het plot is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en zeker de moeite waard. Hier en daar wordt er wel een wat overdreven Hollywood sausje overheen gegooid, maar dat valt wel voor lief te nemen. Het acteerwerk is in orde. Het schakelen tussen Engels (met zwaar aangezette accenten) en Russisch had beter achterwege kunnen blijven.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8528 berichten
 • 5343 stemmen

Zwick slipper.

Ik heb nog niet zoveel van de man gezien, dit was mijn tweede, maar dit beloofd niet veel goeds voor toekomstige films die ik van hem wil zien. Defiance is geen slechte oorlogsfilm, maar helaas een film die erg tam is voor zijn verhaal.

Ook een beetje een bijzondere keuze om een acteur als Craig als hoofdrol aan te stellen. Hij is nu niet meteen de beste man voor dit soort rollen. Hij doet het wel aardig, maar ik heb zo'n idee dat vele andere dit veel sterker hadden gekund.

Ook Schreiber is een wat aparte keuze. Door hem krijgt de film een beetje een actiefilm gevoel en hij gedraagt zich voor de rest ook als actieacteur hier. Alhoewel hij wel voor 1 sterk dramamomentje weet te zorgen. Het huilen om zijn kind en vrouw.

Film opent wel goed en bruut. Maar nog steeds een beetje tam. Het harde gevoel heerst er wel, maar het laat de gebeurtenissen net niet lang genoeg zien. Ook enkele andere harde beelden, maar deze zijn er maar hooguit 2. Jongen die de lijken vindt, en het doodslaan van de Duitse soldaat.

De film bezwijkt echter met te veel Amerikaanse scenes. Zo krijgen we weer enkele typische "heldhaftige" speeches en ongeloofwaardige dialogen. Voor de rest blijft het ook aardig voorspelbaar en volgens mij is er zonder twijfel gerommeld aan het verhaal over deze 4 broers.

Het is een beetje bijzonder hoe Hollywood telkens denkt dat dit soort films te besprenkelen met dit soort onzin een geloofwaardige oorlogsfilm moet opbrengen. Hier krijgen we voornamelijk gewoon een onrealistische film te zien die wel aardig wegkijkt, maar de impact zeker mist.

Actie is vaak lellijk geschoten in een mooie omgeving. Die beverige beelden hebben weinig impact en brengen weinig schokkends. Bovendien voelen ze aan als actiefilm in een oorlogsfilm die een relatief zwaar stuk van de oorlog belicht.

Wel zijn de locaties sfeervol gekozen en vooral als het winter is is de film op sommige visuele vlakken indrukwekkend. Maar in het algemeen is er een te opvallend Hollywood-sausje overheen gegoten die de ervaring teniet doet gaan.

Zwick lijkt me voor de rest een beetje een braaf regisseur. De film is nergens heel intens en durft nergens ook echt genadeloos toe te slaan. De film is te tam en moet vele malen harder. Spielberg, hoe Amerikaans die naam ook klinkt, heeft laten zien met Saving Private Ryan hoe een oorlogsfilm aan moet voelen. Gemiste kans.


avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

 • 457 berichten
 • 233 stemmen

Persoonlijk al geen echt liefhebber van oorlogsfilms, en met name 2e wereld oorlog films vind ik erg uitgemolken. Dus ik had hier ook niet echt hoge verwachtingen van. Het is een typische Hollywood productie, met een matige cast. Ik Irriteerde me ook mateloos aan de slechte accenten van Craig, Schreiber en Bell. Film duurt ook veel te lang en heeft daardoor veel momenten waarop het best saai is.


avatar van M013

M013

 • 38 berichten
 • 283 stemmen

Matige film. Behoorlijk overgewaardeerd. Er zitten wel enkele spannende scènes in en het is mooi in beeld gebracht maar de karakters worden niet goed tot uiting gebracht en het verhaal komt daardoor totaal niet realistisch en meeslepend over.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8435 berichten
 • 4735 stemmen

Waargebeurde oorlogsverhalen zijn niet steeds eenvoudig te verhalen vanuit Hollywoodstandpunt. Dit blijkt ook hier andermaal. Defiance is een vrij sterk geromantiseerde versie van de werkelijkheid waarbij de vlucht en onderduiken van de Bielski-clan enkele jaren in beslag nam. Het opjagen van de groep komt verder iets te beperkt uit de verf. Vooral de echte ontberingen en emoties ontbreken hierbij door de vlakke karakters.

De film start echter knap waarbij reële zwart-wit docubeelden gebruikt worden en langzaam worden vervangen door de film. Nadien wordt het een entertainend verhaal waarbij de clichés niet uit de weg worden gegaan. Dat Zus op het einde de grote teruggekeerde held wordt, is niet zo heel moeilijk te voorspellen. De liefdesromances van de broers evenmin.

Desondanks een redelijke wegkijker met een Daniel Craig die het goed doet, maar waarbij Liev Schreiber hem overklast. De actiescènes zien er technisch best goed uit, aan de rest is er naar mijn gevoel jammer genoeg te weinig aandacht aan besteed. Een nipte voldoende.


avatar van stratmans

stratmans

 • 877 berichten
 • 892 stemmen

Erg goede verfilming van een waargebeurd horrorverhaal


avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

 • 431 berichten
 • 429 stemmen

Steengoede film, gebaseerd op ware gebeurtenissen en dat heeft altijd mijn voorkeur. Aanrader !


avatar van schrans

schrans

 • 421 berichten
 • 1019 stemmen

Hoewel het verhaal en de setting zeer interessant waren, deed de uitwerking me eigenlijk weinig. Acteerprestaties zijn nogal vlak, het accent storend en de plot ondanks alles weinig prikkelend.