Defiance (2008)
Drama / Oorlog
137 minuten
geregisseerd door Edward Zwick
met Daniel Craig, Liev Schreiber en Jamie Bell
Vier Joodse broers ontsnappen uit het door de Nazi's bezette Polen. Zij vluchten richting Wit-Rusland, waar zij zich aansluiten bij Russische verzetsstrijders en beginnen met het bouwen van een degelijke uitvalsbasis, die als bescherming moet dienen voor hen zelf en voor allen die in gevaar verkeren.
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,2 / 138060)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)Daniël Craig speelt heel sterk (Mozes) Godzijdank, niet de charismatische superleider, maar tegen een anti-held aanliggend personage.
Locaties zijn mooi, grauw, koud, "echt" Russisch.
Goeie film

Jammer vond ik het einde. Dat ze meerdere keren door het oog van de naald geslopen zijn en vervolgens lees je dat het nog zoveel jaren verder ging in het bos. Ik had graag gezien hoe het uiteindelijk was geweest.
Maar het raakt me niet
Ik vond het steeds net overdone.
En 1 punt waar ik me toch eigenlijk wel over verwonderd heb is dat Daniel Graig de joodse leider van de partisanen speelde. Met z'n staalblauwe ogen vond ik hem eerder een van de duitsers. of ligt dat aan mij? Vond het vreemd iig..
3 1/2 *
Het verhaal is opgedeeld in 3 stukken: de herfst, de winter en de lente. Ik had het meeste moeite met het eerste gedeelte. Om de minuut komen er twintig mensen bij, en al snel zit je met een heus dorp. In dit gedeelte zit behoorlijk wat actie.
Het winter-gedeelte is een pak rustiger en dan is er ook wat ruimte voor enige vorm van karakterontwikkeling. De sfeer is uitstekend neergezet. Het enige wat spijtig is, is het belachelijke overacte hoesten van de zieken.
Met de komst van de lente kent de film haar climax. Er komt terug actie in, wat leidt tot een degelijk slot.
De film eindigt met het verdere leven van de Bielski's en dat zorgde toch wel even voor kippenvel. Ik had geen flauw idee dat ik 2,5 uur naar een waargebeurd verhaal zat te kijken.
Daniel Craig is geen slecht acteur, maar voelt hier niet altijd juist gecast aan. Zijn overacte hoesten is tenenkrommend en hij moet ook eens leren wat minder chagrijnig te kijken.
Liev Schreiber doet het al wat beter, Jamie Bell is uitstekend.
De locaties zijn uitstekend gekozen. Het ziet er gedurende heel de film sfeervol uit; mooie natuur in de lente, maar bitterkoud en meedogenloos in de winter.
De actie ziet er verzorgd uit, en ook de muziek is degelijk.
De film is verder onderhoudend genoeg en komt geloofwaardig over. Jammer dat hij veel jat van andere regisseurs. Zo is de scene waarin het kamp wordt gebombardeerd en hij de beelden vertraagd en Craig's uitdrukking volgt, overgenomen van Spielberg's Saving Private Ryan.
Maar goed, de cast is ook sterk, vooral Craig kon me erg bekoren. Begint me steeds meer positief op te vallen. Maar ook Schweiger als norse en harde broer vulde z'n rol goed in.
De soundtrack is een beetje zemelig en werkt op het laatst op je zenuwen. Wel erg veel van hetzelfde.
Toch is dit zeker een goede oorlogsfilm zien wat vooral de harde realiteit over probeert te brengen en Zwick is daar aardig in geslaagd!
Goed geacteerd en mooi geschoten. Ik vond wel de blauwe belichting te veel aanwezig, liever had ik meer gewone grijstinten als grauw ervaren. Ook jammer vond ik het voorspelbaar gebruik maken van een standaard romance tussen de 'leader of the pack' en het 'mooiste meisje van de klas'.
De overige menselijke ervaringen en ontwikkelingen vond ik heel interessant.
En het is een eerlijke film over het feit dat niets menselijks ons vreemd is, want ook slachtoffers doden weer uit haat, gunnen een ander het licht in de ogen niet, etc
Al met al wel genoten van deze film, mooi ook dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Was alleen teleurgesteld door het einde, had wellicht wat beter gekund.
Beetje jammer dat het ruim 130 minuten moet duren voor het zover komt.
Ehm... ja ze hadden ook direct met de aftiteling kunnen beginnen.

Het is nou niet bepaald een origineel thema, laat staan dat de uitwerking ervan nou echt bijzonder is, wat mij betreft.
Dat je de uitwerking niet bijzonder vindt, dat kan, dat is jouw persoonlijke mening. Maar dit is zonder twijfel een origineel thema! Joden die georganiseerd en succesvol in verzet komen tegen de nazis, dat zie je in geen enkele andere oorlogsfilm.