• 9.378.811 stemmen

Burn after Reading (2008)

Komedie / Misdaad | 96 minuten

Genre: Komedie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Ethan Coen en Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, Frances McDormand en John Malkovich

Releasedatum: 30 oktober 2008

Plot Burn after Reading

"Intelligence is relative."

Osbourne Cox is een voormalige CIA-agent die na zijn ontslag begint aan zijn memoires. Zijn inhalige en overspelige vrouw ziet de digitale versie daarvan aan voor hun financiële gegevens en gaat ermee aan de haal. Wanneer die gegevens vervolgens op straat komen te liggen, zien twee sportschoolmedewerkers het aan voor gevoelige CIA-informatie en proberen Osbourne te chanteren. Dat leidt tot meer problemen dan ze aankunnen.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

The One Ring schreef:

Het klinkt misschien een beetje zwak, maar de enige mogelijke reactie die je kunt geven als je de film net gezien hebt is 'typisch Coen'. Een betere beschrijving is gewoon niet mogelijk.

Ik ben het helemaal met je eens!

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

Fantastische film die het niveau van The Big Lebowski ontstijgt. De humor was geweldig en Clooney en met name Pitt deden werkelijk uitstekend werk.

Een echte aanrader: 4,5*

avatar van (Willie)

(Willie)

Alle reacties lezen is net zo hilarisch als de film zelf.

Vooral de opmerking "slaat nergens op" komt een keer of 100 terug. Nee een kind ontvoeren omdat ze er toch 5 hebben of een gast die als enig doel heeft een nieuw tapijt te krijgen of een retard aan het hoofd van een bedrijf zetten die net een cirkel kan tekenen slaan ook nergens op dus men wist waar men aan begon.

Maar de Coens scoren en een oscar en dan komt er vervolgens een "Armageddonpubliek" op je film af die niet verder komt dan "slaat nergens op"

Fijn om te zien dat de Coens weer terug zijn met in eerste instantie een serieuzere film en vervolgens een heerlijke absurde komedie. Na de Ladykillers en Intolerable cruelty kreeg ik het idee dat ze het gevoel kwijt waren, maar ze zijn weer helemaal terug.

Nu niet genoeg tijd om de hele film te bespreken dus daar kom ik later wel op terug.

avatar van superbassie

superbassie

Beter dan ik verwacht had eigenlijk!
Verhaal is lekker ingewikkeld, daar hou ik wel van. Brad Pitt speelde weer goed, ben eigenlijk ook niet anders van hem gewend. de dood van zijn personage kwam voor mij wel onverwachts trouwens Ook Clooney was weer prima.
Soms werd het een beetje saai, maar al met al toch een voldoende.

avatar van Flexje

Flexje

Voor mij deed de film niet zo heel veel. De acteerprestaties worden hier volop geroemd, maar persoonlijk vind ik Clooney en Pitt geen komedie acteurs, het is me iets te krampachtig charmant en te vaak uit hetzelfde vaatje. Of misschien kan ik wel gewoon niet door hun imago heen kijken.

Het verhaal zelf kent gelukkig genoeg leuke en interessante momenten om onderhoudend te zijn, mede ook door de thematische onderlaag. Misschien na een herziening hoger, maar voorlopig 3*.

avatar van RickZ

RickZ

Wat simpele maar onderhoudende misdaadkomedie

avatar van 88Fabian

88Fabian

Voor een amerikaanse comedy film,waar ik meestal echt niet om moet lachen,vind ik deze film wel heel leuk,daarom heb ik het ook een 4,5 gegeven,het feit dat je een film leuk kan houden ookal gaat het in feiten alleen maar over een disc die iemand terug wil,vind ik heel het een zeer geslaagde film.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

What the fuck...?

Heerlijke komedie van de Coen-brothers, mede dankzij de geslaagde vertolkingen van de gehele cast, maar vooral Clooney en Malkovich die hier perfect in hun element zaten.

De film was plots gedaan en daar had eigenlijk iets meer kunnen inzitten, maar het blijft een geniale komedie.

avatar van Icer

Icer

De aanhouder wint in deze film met een zwart randje.

Voor mensen die van dit genre houden is het een aanrader.

Ik vond de gehele cast wel sterk eigenlijk.

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Sterk geacteerd en de Coens broers waardige film. Alleen dat einde kwam vrij onverwacht. (3,5)

avatar van SandLover

SandLover

Niet 1 van de beste Coen films maar zeker wel de moeite van het zien waard.

avatar van stevenvanwoo

stevenvanwoo

niets bijzonders

avatar van realpino

realpino

Het was inderdaad niet veel bijzonders.

De rol die J.K. Simmons vertolkte, kon ik wel om lachen.

e.e.a. Heeft mij in ieder geval wakker gehouden.

avatar van Redlop

Redlop

realpino schreef:

De rol die J.K. Simmons vertolkte, kon ik wel om lachen.

Enige overtuigende grappige rol inderdaad.

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Gezien met het Leids Filmfestival en ik was zeer onder de indruk van deze nieuwste comedy van de Coen brothers. Het chaotische verhaal waar geen van de maffe personages 100% weet wat er allemaal gaande is werkte prima voor mij, al kan ik me goed voorstellen waarom het niet werkte voor anderen. Net als The Big Lebowski gaat het uiteindelijk helemaal nergens naartoe, maar dat vind ik juist heerlijk, mits de trip naar het (non)einde toe boeiend is. De Coen brothers weten het prima te redden met aparte personages, waarbij de acteurs prima de ruimte krijgen om te schitteren. John Malkovich, George Clooney, Brad Pitt en Frances McDormand spelen hun personages met volle overtuiging, en vooral Brad Pitt heeft me een aantal keer flink laten lachen. Sowieso heb ik bij deze film ontzettend veel moeten lachen, en dat gebeurt lang niet bij iedereen die deze film ziet, heb ik begrepen.

Hoewel Burn After Reading niet van hetzelfde niveau is als The Big Lebowski (een van mijn favoriete films) of O Brother Where Art Thou, heb ik weer zeer genoten van de aparte stijl die de Coen brothers hanteren in hun comedies, een stijl die lang niet voor iedereen is weggelegd.

4½ van de 5.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Had in de zaal erg het gevoel dat er vooral gelachen werd omdat het een Coens-film was, want sommige grappen waren niet meer dan goed uitgevoerde middelmaat. Zaten zeker leuke momenten tussen, maar ook zwakke; vond McDormand persoonlijk wat minder deze keer, al weet ik niet precies waar het door kwam, maar ik vond Brad Pitts personage nogal over-de-top. Datzelfde geldt eigenlijk voor Malkovich, maar zijn getier kon ik een stuk beter hebben. Ik heb het voornamelijk over de acteurs omdat Burn After Reading een typische acteursfilm is. Een aardige en vermakelijke acteursfilm, maar wel eentje die ik drie uur na afloop al vrijwel geheel vergeten ben.

avatar van gotti

Ietwat tegenvallen helaas. Nogal een onevenwichtig script, die bij vlagen enerzijds enorm scherp uit de hoek komt, maar anderzijds ook volzit met oeverloos gepraat en een flink stel oninteressante scènes. En dat is jammer, want de potentie is er wel; de meeste personages zijn behoorlijk geestig, maar een coherente film lijkt het helaas nooit echt te worden.

avatar van Maphesta

Maphesta

mandy7 schreef:

de film duurt 98 minuten, jij hebt hem na 20 stop gezet..

of je bent weggelopen uit de zaal, anyhow, je bent gestopt met kijken na 20 minuten.

reken even mee... 98 gedeeld door 2 = 49 minuten ...

20 minuten is (afgerond) 1/4e van de film, niet de helft

maar met jouw tel capaciteiten vraag ik me af tot hoe ver jij kan tellen op 1 hand

Hey pseudo-genie, waar heb jij het in gódsnaam vandaan dat ik de film na 20 minuten heb uitgezet? Laat me niet lachen joh, bijdehandje.

avatar van wibro

wibro

Deze film vandaag herzien en net zoals bij mijn eerste kijkbeurt in de voorpremière van 19 september j.l. kon de film mij opnieuw niet bekoren. Ik vind dit echt zo'n acteurs- en regisseursfilm die je alleen gaat bekijken omdat er zo veel bekende acteurs in meespelen en omdat hij bovendien van de Coen Brothers is. Voor mij is dit echter geen garantie dat die film dan ook daadwerkelijk geslaagd is. Ik vond hem als komedie in ieder geval niét geslaagd want ik heb net zoals bij mijn eerste kijkbeurt weer geen een keer kunnen lachen. Deze humor is dus echt niet "my cup of tea". Film deed mij qua stijl soms enigszins denken aan een andere komedie van de Coens "The Hudsucker Proxy", maar die vond ik tig keer beter. Misschien hebben de Coen Brothers wat betreft het maken van komedies wel hun beste tijd gehad en kunnen ze zich in de toekomst toch maar beter gaan toeleggen op dat genre films zoals het voortreffelijke "No Country fol old Men".

Waardering na herziening; een magere 2,0*

avatar van Kijzer

Kijzer

Wat een geniale film! De Coen brothers weten weer een paar personage's neer te zetten ....zo zeg. Hoe ze Brad Pitt laten spelen is werkelijk briljant, dat geldt trouwens voor alle acteurs, alsof ze gegoten zijn voor deze film.

Beter als Denden 100 piek kan ik het niet verwoorden, sluit me dan ook volledig bij hem/haar aan.

Een dikke 4.5 voor deze film!

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

wibro schreef:

...en kunnen ze zich in de toekomst toch maar beter gaan toeleggen op dat genre films zoals het voortreffelijke "No Country fol old Men".

Dat lijkt er met de onderstaande, aanstaande titels niet in te zitten. Wat mij betreft niet zo erg als we het hebben over ''No country for old men''...

-A serious man(comedy), filming, 2009

-Hail Caesar(comedy), pre-production, 2009

-Suburbicon(comedy), in production, 2009

-The Yiddish policeman's union(comedy/drama/mystery), announced, 2010

(bron: Imdb)

Het zijn ieder geval wel bezige baasjes, die Coens!

avatar van Loki87

Loki87

Net gezien deze film. Zeer vermakelijke film die helaas een beetje als los zand aan elkaar hangt. Geweldige personages en acteerwerk van de 3 heren clooney, malkovic en pitt. 3,5

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Leuke personages (verwacht niet anders van de Coens), bij vlagen goede humor en zeer sterk geacteerd. Verder toch een wat rommelig geheel. Wat mij eigenlijk nog het meest in de weg zat was het verhaal. Dat wil zeggen: het kon me op geen enkele manier boeien, meeslepen laat staan raken. Vraag me af of het met het late tijdstip te maken had dat ik zo vaak moest gapen. Dat een dergelijke film nergens over gaat vind ik geen probleem, maar dit lag me gewoon niet zo. Ik heb me dan ook meer vermaakt met een aantal afzonderlijke scenes/dialogen dan dat ik de film als geheel echt goed vind. Ik kom niet verder dan 2,5 *

avatar van xzaz

xzaz

't Zal wel een leuke film zijn maar het verhaal boeide mij voor geen seconde. De laatste scene was nog het leukst met het nieuwe woord 'clusterfuck'. Maar de eerste half uur moest ik bijna slapen van het verhaal zo langdradig en boring.

Ik weet dat ze die personages proberen neer te zetten wat ook goed gedaan is maar het verhaal gaat ook gewoon nergens over. Het is een kwestie van smaak als je dit een goede film vind ja of nee. Ik vond hem meh 1,5 voor de droge Pitt.

erw01 schreef:

Burn after reading.......

Wat een enorme K*-film. Totaal niet het geld waard,

komedie?, heb ik toch een ander type humor....

Mensen die al gaan lachen om brat pitt die een poging doet grappig te zijn, sorry hoor.... Aan mijn niet besteed.

Geld? Als film fanaat heb je natuurlijk een PU!

avatar van GGG

GGG

Echt een Coensfilm. Acteerprestaties zijn geweldig vooral Pitt! Maar het verhaal is er echt een in een dozijn...

avatar van wimnoot

wimnoot

deze film was voor mij mischien iets te suptiel. echt grappig werd hij niet. dankzij de goede cast krijgt hij toch een 2.5.

avatar van Wouter

xzaz schreef:

Geld? Als film fanaat heb je natuurlijk een PU!

Een wat?

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Geniale film (en dat heeft wat mij betreft niks met de Coenbrothers te maken), ik heb erg genoten, vond vooral Pitt en Clooney geweldig. Wil 'm zeker nog een keer zien.

Ben verbaasd om hier zoveel negatieve reakties te zien, want in de zaal was toch de stemming erg positief na de film. Maar goed, je moet er van houden, dat is wel zo.

avatar van Chromeo

Chromeo

Leuk filmpje van de Coen Brothers dat vooral overeind blijft door de sterke acteerprestaties.

avatar van joyce100

joyce100

Film gisteravond gezien, er zater hele leuke stukjes in, ik vondt hem zeker niet ingewikkeld, was vermakelijk gewoon een lekkere weg kijk film.