Genre: Komedie / Misdaad
Releasedatum: 30 oktober 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Woensdag 11 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Burn after Reading
"Intelligence is relative."
Osbourne Cox is een voormalige CIA-agent die na zijn ontslag begint aan zijn memoires. Zijn inhalige en overspelige vrouw ziet de digitale versie daarvan aan voor hun financiële gegevens en gaat ermee aan de haal. Wanneer die gegevens vervolgens op straat komen te liggen, zien twee sportschoolmedewerkers het aan voor gevoelige CIA-informatie en proberen Osbourne te chanteren. Dat leidt tot meer problemen dan ze aankunnen.
Harry Pfarrer
CIA Officer
CIA Superior
Krapotkin
Rien
Ik heb hem 2x bekeken en ik kan nog steeds maar tot een conclusie komen.... Topfilm
Pastichio Rocker
Maar ik miste te weinig diepgang. Ja. De intellectuele stof leek volledig begraven te worden, iets wat komedies juist niet behoren te doen. Die zetten aan tot denken, hebben politiek engagement, filosofisch geneuzel.
Wat is dit voor een geklets? Komedies zijn juist bedoeld voor lichtvoetig vermaak. Lekker onbekommerd lachen zonder dat je wordt afgeleid door politiek engagement en filosofisch geneuzel. Het mag er wel in zitten, maar met mate.
Mr_White
- 2067 berichten
Komedies moeten je in de eerste plaats gewoon aan het lachen maken. Elke vorm van diepgang die dan wordt toegevoegd is mooi meegenomen.
Overigens zit er in Burn After Reading ook gewoon diepgang. Er wordt gespot met typisch Westerse zaken als de obsessie met het uiterlijk (fitnessen, plastische chirurgie), internet-daten, Desperate Housewives-achtige toestanden (iedereen doet het met iedereen) en natuurlijk incompetente overheidsdiensten.
lykathea
Oh my god, cynisme is ook niet jouw sterkste kant, hé? - Anders had ik mijn cijfer toch wel verlaagd.
Het is meer een reactie op alle onnozele berichten die ik hier lees over het te weinig aanwezig zijn van een goed verhaal, wat dus volgens hun een must is bij komedies. Pertinent onwaar, en irrelevant. - Hoe absurder hoe leuker.
Pastichio Rocker
Deugniet, mij een beetje voor het lapje houden!
erw01
komedie?, heb ik toch een ander type humor....
Mensen die al gaan lachen om brat pitt die een poging doet grappig te zijn, sorry hoor.... Aan mijn niet besteed.
john constantine
Echt een heerlijke film weer van de Coen Brothers....
In eerste instantie wist ik niet echt waar de film overging, dat deed ongeveer een halfuurtje, daarna is het echt een heerlijk film, iedereen leuke geacteerd, Pitt steelt hier wel de show als fitnissfreak. Ik heb echt strak gelegen, bij dat moment in die auto en als hij bij die Cox in die kledingkast zit!...
Wel jammer dat hij in een keer was afgelopen, dat hadden ze wel iets uitgebreider mogen doen!! ineens boem boekdicht en je kreeg de aftiteling te zien....
Hij krijgt van mij een 4.0* Ik vond het een heerlijk film, alleen jammer dat hij snel was afgelopen en hij had iets langer mogen duren!!
Redlop
Het gebrek aan verhaal bepaalt voor The Big Lebowski voor een groot deel het succes. Nu probeerden ze het weer te doen met een film opnieuw zonder verhaal, maar het lukt ze al jaren niet meer om echt scherp en grappig te worden. Het zijn eerder screwbalkomedies.
wessiejj91
komedie?, heb ik toch een ander type humor....
Ben het totaal met hem eens. Ik heb de film onlangs gekeken zonder ook maar een glimlach op mn gezicht. Dat zou dan een komedie moeten voorstellen... Ik ben zeker ook beter gewend van komedies.
Om dan maar niet te spreken over het verhaal.
Zonde van mn tijd.
Montorsi
De Coen's op de Guy Ritchie-toer?
Een luchtige 'misdaad'-komedie met veel gescheld, maar oke een stuk minder geweldadig dan de Ritchie films. Verder mag de vergelijking duidelijk zijn, de humor doet net zo droog aan (is het alleen niet altijd, soms wat te geforceerd zelfs), en dus het overmatig gebruik aan scheldwoorden. Soms levert dat gewoon goede komische momenten op van met name de kant van John Malkovich, dan weer is het gewoon wat 'stoer' overbodig geblaat.
Al met al heb ik best een leuke avond gehad, maar voor een Coen is het toch wel een een redelijk mager werkje. Niet voor niets een luchtig tussendoortje van de heren.
Er zit wel degelijk een verhaal in The Big Lebowski.
Er zit zelfs een groot teveel aan verhaal in The Big Lebowski, wat de humor serieus in de weg gaat zitten na een tijdje. Interessant is het hele gedoe namelijk niet.
Pastichio Rocker
Interessant misschien niet. Wel komisch. Vind ik dan.
Kaaasgaaf
Mijn recensie van deze film is hier te lezen: http://kasblog.punt.nl
Redlop
Er zit wel degelijk een verhaal in The Big Lebowski.
Tuurlijk, maar dat gaat uiteindelijk nergens over, behalve een pastiche op bepaalde subculturen. Dat gegeven proberen ze hier te kopieren.
Chainsaw
"Jesus, what a clusterfuck."
Amusante, kleurrijke en vlotte film, hoewel zeker niet het beste van de Coen broers. Op zich best geestig, zo'n hedendaagse klucht (moet Clooney's eigen Leatherheads nog steeds een keer zien), maar ik miste hier toch een beetje sfeer. Misschien waren de verwachtingen iets te hoog. Ook de écht hilarische personages en daarbij behorende taferelen bleven jammer genoeg uit. De zwarte humor mocht af en toe wel iets zwarter en gewaagder. Burn After Reading lijkt het nu vooral te moeten hebben van een paar keer een goede glimlach.
Maar gelukkig zat die gulle glimlach zeker in de film, vooral tegen het slot begon het allemaal goed op gang te komen. Het acteerwerk van de hele cast is uitstekend, maar de karakters die ze vertolken zijn niet echt memorabel. Zo vond ik de rol van Swinton nogal nietszeggend en John Malkovich deed me ook maar bar weinig. Pitt was daarentegen best geestig in zijn (soms iets té) over-the-top rol en Clooney laat opnieuw zien dat de Coens het beste in hem naar boven kunnen halen.
Toch werd de show ditmaal écht gestolen door de kleine bijrollen. Richard Jenkins (ook al briljant in Intolerable Cruelty) was voor mij het hoogtepunt van de film, strak gevolgd door de kleine rolletjes van met name Jeffrey DeMunn en J.K. Simmons. Verder weet Burn After Reading prima te vermaken, is visueel prima verzorgd en de soms heerlijk over-the-top bombastische score van Carter Burwell is ook uitstekend.
Geen enorme Coen- topper, maar amusant is het gelukkig wel. 3,5 sterren.
wibro
Pareltje. Gedoodverfde Oscarwinnaar. Let op mijn woorden !
Wordt nog niet eens genomineerd voor een oscar.
Uier
- 2006 berichten
Organs?
Met vlagen erg vermakelijk. Pitt en Clooney spelen weer voortreffelijk. De dames spelen ook prima, aangezien deze het bloed onder mijn nagels vandaan haalde. Wat een k*twijven, allemaal.
Het verhaal vind ik minder interessant, maar is verder wel prima uitgewerkt. Voor een lichvoetige comedy is 'ie in elk geval prima te pruimen, met enkele hilarische dialogen als hoogtepunt. Met name de opmerkingen van Pitt. Clooney's paranoide look op het einde van de film is ook onbetaalbaar. Ook de reacties van de CIA chiefs toverden telkens een lach op mijn gezicht.
Vooralsnog 3.0* met ruimte op een hogere score na een herziening.
Jordmeister
"The Russians? What the Fuuuuck?"
Na no country for old men, gaan de Coen bro's weer terug naar hun comedy-genre en wederom op een onnavolgbare manier.
Een film die zeker niet iedereen zal waarderen, door een vrij trage start en langzaam opbouwende subtiele humor.
Maargoed, daar zou je dan allang achtergekomen moeten zijn na films zoals Fargo, O Brother where art thou etc.
Het eerste half uur worden voornamelijk de personages uitgelicht, wat ook eigenlijk redelijk noodzakelijk is voor het verdere verloop van de film. Het blijkt dat namelijk vrijwel elk karakter in deze film buiten de pot piest, oftewel vreemdgaat.
Het lijken allemaal vrij losse verhaallijnen te zijn zonder enige kruispunten, maar na verloop van de film lijkt iedereen toch met elkaar te maken te hebben.
Persoonlijk vind ik zelf Malkovich en Pitt hun rol geweldig hebben uitgewerkt. Malkovich, de vloekende ontslagen CIA-analist (level 3 security) en Pitt de enigzins simpele I-pod dragende fitness/health freak.
Er zitten ook 2 scene's in die je niet verwacht in zo'n redelijk luchtige films wat me eigenlijk wel aangenaam verraste.
Al met al gewoon weer een zeer vermakelijke Coen brothers film en van mij krijgt ie 4 sterren!
maus9
Ik sluit me hier bij aan, scheelt weer typwerk. * 0.5
glenn7277
Ik vond hem ook helemaal niet zo leuk.... had er veel meer van verwacht.
Betamax
Aardige film.
Van de Coen broers niet echt een topper.
Had wat meer verwacht.
Gil -Galad
93 Minuten lang dubbel. Flink lange tijd napret. Heerlijke gesprekken over deze film. De humor moet je liggen, maar ik vond het echt briljant
4 sterren.
Charlie Cheese
- 1936 stemmen
Hmm..ik wist eigenlijk niet wat voor punt in moest geven nadat ik hem zaterdag had gezien. Ik heb er eens over nagedacht en ik geef een magere 3.
Het verhaal ging eigenlijk nergens over, de acteerprestaties daarintegen waren wel heel erg goed. Zoals ik al zei in mn eerdere post vond ik de rol van Brad Pitt echt gruwelijk.
Door het verhaal geef ik maar 3*.
Wat me wel erg veraste was het einde. Ik zat eigenlijk nog midden in de film en toen was hij afgelopen...hmm...
girl in the moon
Briljant geacteerd! De humor spat af en toe van het doek! Het moet je liggen, dat is waar maar als je oog hebt voor de subtielste details als een te hoog opgetrokken broek, dan snap je dat dit een briljant staaltje werk is met een dikke vette knipoog naar Hollywoord!
Co Jackso
- 21924 berichten
Zeer vermakelijk. Hoewel de film duidelijk de echte humor mist van The Big Lebowski of de spanning van NCFOM, is deze film op basis van een aantal momenten goed bevallen.
Grootste probleem met deze film is zijn onevenwichtigheid. De ene keer is camerawerk van hoog niveau, het andere moment ontstijgt het niet het niveau van een simpele televisiefilm. Hetzelfde geldt voor een aantal karakters die soms het publiek weten te vermaken en de andere keer zeer irritant zijn. Dit geldt voor mij vooral bij John Malkovich en Frances McDormand.
Wat daarbij overblijft is een plot dat nogal ingewikkeld is. In feite kon het mij niet echt boeien en moest ik mijn plezier vooral halen uit afzonderlijke scènes en dialogen, met voornamelijk de karakters van Brad Pitt en J.K. Simmons.
Al met al is het mij vooral duidelijk dat Burn After Reading een filmpje tussendoor is voor de gebroeders Coen. Wel hoop ik dat zij in de toekomst nogmaals zullen werken met Brad Pitt. Mijn complimenten gaan vooral uit naar hem en zijn rol, mede omdat dat het onderdeel van de film is die mij het langst zal bijblijven.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

True Romance
Actie / Misdaad, 1993

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
washington dcchantageparanoiafitness-training black humorplastic surgeryautobiographygeheugenlijkscheidengymdiscex priestfitness online datingmemoirspersonal trainer dark humor