• 9.376.097 stemmen

The Man from Earth (2007)

Drama / Mystery | 87 minuten

Genre: Drama / Mystery

Alternatieve titel: Jerome Bixby's The Man from Earth

Geregisseerd door: Richard Schenkman

Met onder meer: David Lee Smith, Richard Riehle en John Billingsley

Plot The Man from Earth

"From one of the acclaimed writers of Star Trek and The Twilight Zone comes a story that transcends both time and space..."

Een onvoorbereid afscheidsfeest voor professor John Oldman wordt een geheimzinnige ondervraging. De terugtrekkende geleerde openbaart namelijk aan zijn collega's dat hij al 14.000 jaar op de aarde rondloopt. Maar omdat dit wel erg onwaarschijnlijk lijkt, vraagt men zich ten zeerste af of de professor ze wel allemaal op een rijtje heeft.

avatar van sipet

sipet

Ouwehoer film die je best meesleept en geloofwaardig wordt. Ik vind het alleen vreemd waarom er geen professor even vraagt of hij zijn verhaal kan onderbouwen met een paar simpele fotootjes (uit het recentere verleden dan).

avatar van mer1973

mer1973

bomari schreef:

Slaapverwekkend, filosofisch geleuter in een vakantiehuis. Absoluut geen FILM. Die indruk wordt wel gewekt, ook door de intrigerende cover.

Je weet toch dat de binnenkant meer zegt dan de buitenkant.

avatar van BS

BS

aparte en byzondere film.

Een paar acteurs, in een apart verhaal dat zich over de tijd van de film heen rustig uitrolt met een beetje een vreemd eind.

Een film die het moet hebben van het verhaal dus, het acteren was rederlijk van de meeste, minder goed van sommige, maar toch blijf je kijken. Je wilt toch weten wat er verder nog komt en hoe het afloopt.

Dit maakt de film boeiend ( al is dat misschien er een iets te sterk woord voor ) of laat ik anders interessant zeggen. Toch best knap gedaan en ondanks dat het misschien niet zo'n diepgaande film is, zou ik hem toch wel aanraden.

avatar van Koert

Koert

Ontzettend interessant gegeven natuurlijk. Duidelijk is ook dat dat alles is waar deze film om draait. Op visueel gebied is het alsof je naar een lange, diepzinnige aflevering van As the World Turns zit te kijken. Ook de acteurs komen niet altijd even sterk uit de hoek en de groep is een en al stereotype. Een biker, een grapjas, een excuusneger, een Christen, etc. Ondanks dat alles weet The Man From Earth flink te boeien. Na een tijdje let je minder op het karige uiterlijk van de film en waan je je een deelnemer in de discussie. Toch blijft dit een FILM, het hele concept leent zich misschien beter voor een boek. Ook vond ik het jammer dat aan het einde bevestigd wordt dat John inderdaad de waarheid heeft verteld, door middel van die knullige confrontatie met zijn vader.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Naar wat ik hieronder lees wordt deze film schijnbaar nogal geprezen door de Darwinisten. Ik behoor niet tot die groepering maar heb toch ongekend genoten van deze film.
Een vrij simpele setting, niet al te bijzondere acteurs en een bizar plot.
Vanaf het moment dat John Oldman een boekje open doet over zijn 14.000-jarig bestaan heb ik met een dikke grijns naar het beeldscherm lopen staren. Vooral het verhaal over de bijbel getuigd (wat mij betreft) van grootse onzin maar is natuurlijk alles behalve onvermakelijk.
Het einde, de vader zoon relatie, was wat flauw en wat mij betreft niet meer nodig.

Voor een B-film met B-acteurs (dat laatste straalt er helaas wel vanaf) blijft deze film zijn complete speelduur apart, flauw maar onwijs interessant en grappig.
Ik kan niet anders dan 4 hele sterren geven!

avatar van papaEd

papaEd

Redelijke onderhoudende film. Was niet super maar het hield me wel aan de buis gekluisterd.

avatar van Anamorph

Anamorph

Halverwege dacht ik, kap er mee maar toch maar doorgekeken.

Ik vond alleen de reacties van z'n collega's wat onnatuurlijk, vooral het feit dat sommigen zo kwaad werden...
Na de onthulling dat hij voor Jezus doorging, werd het wat grappiger.

Wel een geinig concept achteraf, maar had wat meer vaart en spanning in gemogen om het geheel wat boeiender te houden. Zou inderdaad net zo goed een toneelstuk kunnen zijn...

avatar van pieterTk

pieterTk

Redelijke film, had veel beter gekund. Bijv. door het gebruik van flashbacks en meer het leven van de man te laten zien.

avatar van zxstyle

zxstyle

The man from earth kan ik nauwelijks zien als een film. Waarschijnlijk omdat in deze film weinig andere dingen gebeurde dan een gesprek in een kamer. Wat dat betreft had zo'n verhaal niet per se in een speelfilm gegoten hoeven worden.

Het verhaal is origineel maar op sommige momenten niet goed geacteerd. Verder heeft het verhaal wat slechte puntjes en wordt er geen echt filosofisch punt gemaakt. Behalve dan dat de makers wilden onderstrepen dat geloven ook echt geloven is. en dat is niet echt nieuw

overigens had hij met zijn talenkennis mensen wel moeten kunnen verbazen.

avatar van mordang

mordang

Het verhaal zou het beter doen als toneelstuk. Als film is het te statisch en weinig verassend. Het is een leuk uitgangspunt, maar er wordt nauwlijks iets mee gedaan.

avatar van Louis Cyphre

Louis Cyphre

idd evengoed een toneelstuk kunnen zijn. Heel bijzonder dat een film met maar één echte set zo boeiend kan zijn.

4.0

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2060 stemmen

Voor een nog diepere beleving van de film:

avatar van frans123

frans123

sipet schreef:

.....fotootje uit 1673????

avatar van frans123

frans123

Na een uur afgehaakt. Ik heb een hekel aan films die maar 1 setting kent. Dat is toneel. Dit kan je ook beter çonsum eren ' als boek. Film is voor dit verhaal geen goed medium.

avatar van weerwolf79

weerwolf79

sipet schreef:

Als je een film kijkt moet je wel opletten, hij heeft foto's maar die had hij al ingepakt.

avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

Erg intrigerend, een film die ondanks dat er alleen maar discussie is niet gaat vervelen. Leuk ook dat er twijfel gezaaid wordt betreffende het Jezus verhaal uit de bijbel.
Al met al goed te pruimen en.........zou het echt kunnen?

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Boeiende film terwijl het zich maar in 1 ruimte afspeelt. Acteerwerk is matig en gecombineerd met de muziek en het visuele aspect van de film lijkt het soms alsof je naar een soap zit te kijken uit de jaren 80. Vreemd ook dat dit dan uit 2007 komt. Ook met een laag budget zou je hier toch wat aan kunnen doen. Maar dat zal dan wel een bewuste keuze zijn geweest? Ook het einde vond ik erg jammer. Zo'n film als dit moet je met vragen achterlaten en niet met zo'n simpel, flauw en zoet einde. Desondanks zorgt de originaliteit van het verhaal voor een interessante film die ik ook niet snel zal vergeten. Al had hier zo veel meer in gezeten.

avatar van Nomak

Nomak

guidovh schreef:

ik leef nu in de 21ste eeuw, maar in mijn kenniskring zitten geen enkele personen die deel uitmaken van geschiedenisboeken later

Hoe weet je dat? Ben je met je tijdmachine teruggekeerd uit de toekomst of heb je een glazen bol?

avatar van SKbranko

SKbranko

Interessante film. Het enige dat me wat stoorde was het feit dat hij niets van het verleden bijhield als bewijs. De vraag wordt simpel afgescheept als volgt: "Zou jij deze pen nog hebben binnen x jaar?" Als je pakweg 13000 jaar leeft, is de kans reëel dat je de volgende 1000 ook haalt volgens mij.

Madecineman schreef:
Zoals ik al zei nergens wordt God ontkend of in twijfel getrokken. Het kernidee van een goede Jezus die heeft geleden blijft geheel intact. Het simpele feit dat hij Jezus is geweest (en dat Jezus dus daadwerkelijk bestaan heeft) vind ik al vrij pro-religie.

Er wordt meerdere malen gezegd dat de bijbel een verzameling sprookjes en verzinsels is, niet erg "pro-religie" als je het mij vraagt. God wordt niet leggerlijk ontkent, masr er wordt ook nergens gesuggereedd dathij daadwer kelijk bestaat, integendeel zelfs.

Thorak

Deze film heeft een boeiend uitgangspunt, maar helaas mankeert er genoeg aan om een hoge score te rechtvaardigen.
Voornamelijk de vreemde reakties tegen het einde verpesten een hoop. Dat de extreem gelovige, die alles gelooft uit de bijvel, zo reageert vind ik redelijk reëel, maar de anderen.. Ik blijf het een raadsel vinden dat ze allemaal kwaad worden.

avatar van N23

N23

Het word tijd dat er een review komt zonder spoilers.

Het is een interessante film. over een man die beweerd dat hij al 14.000 jaar leeft. En dat brengt natuurlijk vragen met zich mee. Denk alleen al aan de geschiedenis zoals wij die kennen; hoe was het in de Romeinse tijd, ken je historische figuren, ken je religieuze figuren (zoals in de Bijbel of Koran). Was je bij historische gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de moord op Julius Cesar, de val van de Muur. En juist van deze vragen moet de film het op voorhand hebben.

Jammer, want het is een film die zeker potentie heeft, maar die echter wel slecht uitwerkt.

Dit komt mede doordat de film 'oud' lijkt. Dit terwijl 2007 niet zo heel lang geleden is. Toch leek de film uit de jaren 90 te komen. Jammer, zo ook het acteer talent van de acteurs. Erg matig. De cast bestaat dan ook niet uit benoemings-waardige personen.

Wat wel goed was van de film was dat alles opgenomen was in 1 ruimte. Dat gaf een extra 'feeling'. Wat ook goed was, was het verhaal zelf. de uitwerking viel echter tegen.

Al met al, een matige voldoende. En zelf die voldoende komt voort uit genade. Want als zelfs het onderwerp mij niet aansprak viel het zwaar tegen.

Ik zou hem persoonlijk niet aanraden om te kijken, tenzij je denkt 'goh een 14000 jarige man, interessant. Dan zou ik hem aanbevelen, maar zelfs dan met enige voorzichtigheid.

2.5*/ 3*

Thorak schreef:
Hele discusies hierboven die een redelijk inzicht geven over het verloop van de film, en dan wordt DIT gecorrigeerd als spoiler? Misschien bij alle films dan ook de speelduur maar weg halen?

PS. ik zie dat er knap wat schrijffouten in mijn bovenstaande berichten staan. Lang leve touchscreens...

avatar van N23

N23

Thorak schreef:

Gast, je wilt niet weten hoe irritant het was om van te voren al te weten waar het over zou gaan. Als je kijkt naar wat er geschreven word, staat er niets in over waar de film inhoudelijk over gaat. Doe jij het dan ook niet. Leuk dat je de film gezien hebt, en dat je een deel vervelend vond. Maar zo verpest je wel een film voor andere. (Ik heb het overigens niet over jou alleen, meerderen deden het)

Thorak

Wat verraadt die ene zin van mij dan over de film??? Naar mijn idee echt helemaal niets! Niet over het verhaal, niet over de clou, niets over het verloop van de film, niets, helemaal niets...

Dit is gewoon Oud Hollandsch zeiken om het zeiken als je het mij vraagt!

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

stel je in op een goed geschreven toneel stuk,met een heel interessant gegeven.

Dus niet op visueel gebied.Er gebeurt kwa beweging niets,een stel mensen die een verhaal al dan wel niet echt gebeurd aanhoren .

Er had veel meer inkunnen zitten.maar aan de andere kant maakt de sobere benadering van het gegeven wel byzonder.vooral het eind vond ik erg sterk,en laat je wat het grote mysterie beterft niet verder met afvragen .

Goeie filosofische film.

avatar van MovieMind

MovieMind

Simpel filmpje met een aardig verhaal en middelmatige tot slechte acteurs/actrices.

Niet alleen de acteurs en actrices maar ook de uitwerking laat te wensen over.

Deze film moet het vooral hebben van de nieuwsgierigheid van de kijkers.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

SF in zijn meest kale vorm: pure theorievorming met een filosofische insteek. Visueel oninteressant en het acteerwerk laat te wensen over, maar het achterliggende idee over de eeuwig levende mens wordt vanuit meerdere facetten en bevredigend uitgewerkt.

avatar van Klont

Klont

Het acteerwerk was dusdanig slecht dat ik niet in de film kon komen. Helaas, had hem erg graag gekeken maar ik kon het allemaal niet serieus nemen.

Tenenkrommend.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ik herinner me vooral die ouwe tang die, zodra haar religie in twijfel wordt getrokken, zo ongeveer de vingers in de oren steekt en "LALALALALALALALA" roept. Prachtig en treffend portret van een gemiddelde relifundi. Die reageren op onweerlegbare wetenschappelijke feiten als Superman op Kryptonite.