Genre: Drama / Mystery
Alternatieve titel: Jerome Bixby's The Man from Earth
Geregisseerd door: Richard Schenkman
Met onder meer: David Lee Smith, Richard Riehle en John Billingsley
Plot The Man from Earth
"From one of the acclaimed writers of Star Trek and The Twilight Zone comes a story that transcends both time and space..."
Een onvoorbereid afscheidsfeest voor professor John Oldman wordt een geheimzinnige ondervraging. De terugtrekkende geleerde openbaart namelijk aan zijn collega's dat hij al 14.000 jaar op de aarde rondloopt. Maar omdat dit wel erg onwaarschijnlijk lijkt, vraagt men zich ten zeerste af of de professor ze wel allemaal op een rijtje heeft.
John Oldman
Dr. Will Gruber
Moving Man #1
Moving Man #2
sofripa
Wat een briljante film! Gewoon kijken en laat je verbazen..als je wilt openstaan voor iets anders dan de gebruikelijke voorgekookte hap! 1 van de weinige films die, wat mij aangaat, een aardige discussie kan losmaken...4,5*
chris444
Ik ben toch echt verbaast over de vele positieve reacties over deze film. Voor mij was dit een typische B-film en wellicht een van de slechtere die ik ooit gezien heb. Een in mijn ogen zeer goedkope film. Ik hoor hier reacties dat het een film is voor mensen met "brains" .. dat dacht ik vantevoren ook te zien te krijgen maar het verhaal klopt van geen enkele kant. Omdat hij zegt 14.000 jaar al op aarde te zijn, en dan telkens de belangrijke personen persoonlijk kent die deel uit hebben gemaakt van onze geschiedenis is toch wel heel erg toevallig .. ik leef nu in de 21ste eeuw, maar in mijn kenniskring zitten geen enkele personen die deel uitmaken van geschiedenisboeken later, maar deze man schijnt de ene naar de andere persoon persoonlijk ontmoet te hebben.. al lopend in de 14.000 jaar.. Het is gewoon een slechte film, helaas niet voor mij bestemd.. maar wellicht voor mensen die toch niet de "brains" hebben om goed na te denken
Ik zit dit dus zo te leze , en zover ik me kan herinderen (kan fout zitten hier) heeft hij enkel de budda zelf en van gogh ontmoet ...
Jezus reken ik hierin natuurlijk niet mee want dat heeft de mensheid om hem heen van hem gemaakt .....
En nou ja , 2 mensen in 14000 jaar vind ik toch nog wel meevallen....
Zou kunne zijn dat ik nog iemand ben vergeten uiteraard , maar dan nog , in 14000 jaar .....
stroke33
Je geloof in de religie uitschakelen? Wat is dat nou voor een opmerking, dat slaat nergens op. Ik denk niet dat we hier over robots spreken, even op de knop drukken en dan is het uitgeschakeld
De film heeft inderdaad een diepgang, maar de boodschap is duidelijk: men zal moeten twijfelen in zijn geloof. Eigenlijk is dit een zeer gevaarlijke film, maar iemand met een sterk religieuze achtergrond zou moeten weten dat het maar een film is, en dat de karakters maar worden gespeeld door acteurs.
Ja ik ben ook zo geindoctrineerd en gehersenspoeld geweest,maar ik ben er wel op eigen kracht uitgekomen.
De mens kan pas schrijven vanaf 3200 voor Chr zie hier http://nl.wikipedia.org/wiki/Spijkerschrift en voordien en nog lange tijd daarna werden verhalen doorverteld en werd er steeds iets bij verteld of weggelaten,de bijbel zelf is pas op schrift gesteld ongeveer 500 na Chr en daarna nog vele malen veranderd in goede zowel als slechte zin.
Voor al door de ter plaatse heersende klasse werden er stukken in gezet om het volk te beheersen en te onderdrukken.
Ken je het spelletje woord door geven?Hier in word in een cirkel van mensen een woord in het oor van de rechts naast je zittende persoon gezegd en die fluisterd het weer door tot het weer bij jou terug komt en dan is het plotseling een heel ander woord geworden of zelfs een hele zin.
peetor
ik ben het met chris444 eens als je goed had opgelet heeft ie in 14000 alleen maar de Buddha en van Gogh ontmoet... das 2 beroemde mensen in 14000.... vind ik niet veel..
maar ok ik kom even terzake, het is een hele goede film..en het zet je zeker aan het denken. ik ga zeker nog een keer zien
cowgirl-wiebel
nou ik weet het niet maar wij zaten ons echt te vervelen met zijn alle ben gek op sf maar dit vondt ik gelul in de ruimte dan vondt ik de film
a for andromeda toch heel wat beter maar ja smaken verschillen
pink_roosje
@Peetor
je hebt niet opgelet, Columbus, Boeddha, van Gogh en dat is alleen waar hij over gesproken heeft, hij heeft maar heel weinig verteld en vooral over heel erg vroeger (prehistorie, begin onze jaartelling), oja aangezien hij het zelf was heeft hij jezus ook ontmoet.
Vond het een geweldige film, voordat ik het wist was hij al afgelopen en alles wat je hebt gezien is een man die een verhaal verteld. geweldig hoe ze je geintereseerd kunnen houden. Al moet ik wel zeggen ik begrijp dat de film saai kan zijn als je niet van te voren weet dat je alleen maar naar een verhaal gaat luisteren en ziet hoe de mensen er op reageren
Xstream
Zeer verrassende film. Een perfect voorbeeld van hoe je met een interessant verhaal, goede dialogen en weinig budget toch een goede film kunt maken.
christian
Wat is eigenlijk het doel van deze film? Want dat mis ik een beetje.
Dat hij onsterfelijk is klopt niet, hij word alleen niet ouder.
hydraulix
Een interessant en creatief project, maar helaas vond ik het eindresultaat iets minder. Nadeel was dat ik David Lee Smith soms matig vond acteren. Zeker als je deze film moet dragen op basis van geloofwaardigheid en het vertellen van (non?)-fictieve gebeurtenissen, kwam het onbedoeld ongeloofwaardig over. Wat mij ook stoorde was de aanwezigheid van ééndimensionale karakters. De vrienden van de hoofdpersoon bleven steken met overduidelijk één soort eigenschap wat hoogstwaarschijnlijk bewust gedaan werd; ieder karakter kon het verhaal van de hoofdpersoon aan verschillende kanten tegenstellingen geven. Aan de ene kant is dit goed bedoeld, maar iets meer diepgang en ontwikkeling zou het nog interessanter maken.
frisseflo
komop mensen dit is toch echt een b-film. en een niet erg goede. origineel onderwerp, verder verschrikkelijk slecht van uitwerking naar mijn mening.
Natas04
Ik vond t verhaal goed in elkaar gezet maar toch kon de film me niet boeien 2*
Riddick
Ik snap niet waarom iedereen hier zeikt dat dit een B-Film is.. SO WHAT?.. Misschien is het een B-Film in jouwn ogen. Het boeit mij eerlijk gezegd helemaal geen ene flikker. Dit maakt me altijd boos zulke reacties hier. Alsof je niet verder kijkt dan je neus is.
Probeer je eens in zo'n film te plaatsen. Alsof het echt gebeurt. Het klinkt allemaal zo realistisch. Alsof het ook echt kan.. De punten die hij maakt over het geloof en de reacties daarop waren geniaal. Ik ben het helemaal met hem eens (Jerome Bixby) over het religieuze gedeelte. De film is (qua camera etc) simpel, maar het verhaal is zo goed en toch realistisch. Ook al zou het (in principe) niet kunnen.
Daarom vind ik de film goed!..
Hij is hier jammer genoeg erg ondergewaardeerd.
Erwinner
Zit net te bedenken, deze film zou net zo goed in een dun pocket
boekje gedrukt kunnen worden.
Misschien als weggevertje bij de Margriet?
the primax
Ik heb deze film 2 keer gekeken .
de eerste keer heb ik gekeken alleen.
de tweede keer met een paar vrienden en nadat we deze film gezien hadden.
de discussie heeft lang geduurd vertel ik.
het verhaal wat verteld wordt is geweldig .
deze film laat een geweldige indruk achter
ik weet dat de meeste hier niet mee eens zijn denk ik maar kijk de film niet een keer maar twee keer en luister puur naar het verhaal
alec
Stiekem wat vooruitgespoeld, het zag er niet echt boeiend uit. Maar waarom zo een hoge score op ImdB? Omdat deze film het echt moet hebben van de inhoud en niet de special effects. Het verhaal is briljant en barst van de orginaliteit. Laat je niet verleiden om languit op de bank te zitten met je verstand op nul: hier wordt aandacht gevraagd en wordt een beroep gedaan om je hersens eens lekker te laten werken.
(Het verhaal wordt zo verteld dat special effects overbodig worden en je erbij fantaseert hoe het zou zijn).
Aanrader!
Een *4.0
Prudh
Misschien wel juist die povere setting die deze film zoveel kracht geeft. Niveautje soap wat acteerwerk en regie betreft, maar het concept en het scenario zijn enorm sterk. Een kamer met hoogleraren en hun collega die beweert 14.000 jaar te leven. De concentratie op dit gegeven en de bewijzen voor zijn beweringen maken de visuele flair een beetje overbodig.
Twokkel
Het klopt dat deze film ook perfect zou werken als toneelstuk.
Het klopt dat hij soms oppervlakkig blijft maar dit gebeurt ook in een normale conversatie.
Het klopt dat er niets ontploft of achtervolgt wordt.
MAAR het klopt ook dat dit één van de beste verhalen is die ik ooit in een film heb gehoord.
Voor mij is dit één van de meest interessante en fascinerende films die ik op mijn 42 jaar gezien heb.
Ik kan er alleen een 5 voor geven.
frisseflo
eerder noemde ik deze film een b-film en zo ziet hij er nog steeds uit. ik moet nu wel eerlijk toegeven dat dat natuurlijk geen moer uitmaakt. Tape zag er ook uit als een B-film en die was best aardig.
Al die positieve meningen over deze film hebben er voor gezorgd dat ik m nog een x heb opgezet. blijkbaar stoor ik me toch teveel aan het (in mijn ogen) acteer- en camerawerk want ik heb m niet afgezien. het verhaal is ontzettend origineel en ik hoop echt dat er meer van dit soort films gemaakt worden want het zet absoluut aan tot denken. echter, het verhaal dat in deze film verteld wordt is zo ontzettend ongeloofwaardig en onwetenschappelijk dat irritatie toch echt de boventoon voert tijdens het zien van the man from earth.
mn 2* blijft staan...
breedbeeld
Geen verkeerde film. Een soort verfilmd toneelstuk dat als toneelstuk waarschijnlijk geen mens zou trekken. Leuk was die bioloog die een arts/bioloog in Startrek was en hoofdrolspeler die op een bepaald moment echt op Robert de Niro leek, zij het met de pukkel hoger ( met frons en al, leek me een bewust shot al zou ik niet weten waarom zo gedaan)
Vond het ook leuk vanwege de dingen over mythes en religie ,alsof ik diverse boeken die ik daar een jaar of twintig geleden over las samengevat zag. 26-04-08
markel66
Ik had liever het boek gelezen als dat er is, ik geef 3 * voor het goede vehaal, en omdat hiermee weer eens wordt aangetoond dat een goede film geen 10 miljoen hoeft te kosten.
timbo_
Komende week tijdens de les Filosofie ga ik deze kijken. Ben benieuwd want verhaal klinkt erg interessant.
Ge0force
Meer een soort toneelstuk dan een film, met een goed uitgedacht verhaal dat je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Het einde is geweldig!
timbo_
Hmm een beetje een dubbel gevoel. Het uitganspunt is bijzonder leuk een man die 14000 jaar leeft en anderen daarvan probeert te overtuigen. In de film worden een aantal bijzonder interessante punten aangestipt. Vooral de discussie over de geschiedenis vond ik boeiend. Toch mist de film echte diepgang. De onderwerpen die worden aangestipt, worden slechts oppervlakkig besproken. Dit is jammer en daarom wordt de film bij tijd en wijle toch wat saai. Al met al wel een gedurfde en leuke film maar zelden echt bijzonder.
XNightmare
Erg vermakelijke film, ik zou bijna willen dat dit verhaal waarheid was!
Echter blijven zoals timbo_ al zegt de onderwerpen nogal oppervlakkig en zit er weinig diepgang in de vertelde verhalen. De film is zeker niet saai en ik vind echt dat je er serieus naar moet kijken, dat is een vereiste. 3,5* vanwege de gemiste diepgang, anders was het zeker 4 sterren of hoger waard.
Phille
Verschrikkelijke onzin, plat geacteerd, de hele heisa rond deze film ontgaat mij volledig...
Straniero
Dit is natuurlijk geen B-film, maar gewoon lowbudget. Ik kan het altijd wel waarderen als er met beperkte middelen een leuke film wordt gemaakt, en 'The Man from Earth' was zeker onderhoudend. Over het script was wel degelijk goed nagedacht en het bood genoeg stof om nog even over na te denken.
Ik denk overigens niet dat het ook maar ergens de bedoeling was een andere waarheid te scheppen. In mijn ogen was het gewoon een originele kijk op de (perceptie van) geschiedenis, alhoewel er inderdaad nergens echt diep op stof werd in gegaan (wat denk ik gezien de duur van de film ook verstandig was).
Het acteren was verder redelijk, op wat kleine missers na, en de cinematografie had ook wel iets beter gekund. Maar verder toch een prima film.
Chromeo
Goede film rond een interessant gegeven: onsterfelijkheid. De film begeeft zich bij momenten wel op glad ijs en de acteerprestaties hadden hier en daar wel beter gekund. Al bij al, behoorlijk onderhoudend.
joey_saza
Vond het een verrassend goede film. Ook best een origineel idee, een film waarin alleen maar verteld wordt zonder echte beelden... Ben desondanks geen moment ingedut. Zo zie je maar dat een goede film niet vol met special effects hoeft te zitten. Al had me het wel gaaf geleken als zijn vertellingen ook echt in beeld werden gebracht (mits goed uitgevoerd, dus miljoenenbudget). Misschien een ideetje voor een sequel
Ook klein beetje jammer dat er niet wat meer diepgang in zat. Alleen wordt het dan ook misschien teveel een geschiedenisfilm. Vond iig het stukje over Jezus Christus wel geniaal en (voor mij) volkomen onverwacht
tal1b
erg goed gedaan, geniaal!
alleen vroeg ik me af wat dat mens fluisterde in z'n oor op het eind..
heb ik iets gemist?

The Man from Earth: Holocene
2017

PlexTV is een klein gratis schatkistje vol nergens te streamen cultfilms

Vijf mysterieuze films die een loopje nemen met de werkelijkheid

The Stoning of Soraya M.
Drama, 2008