Genre: Drama / Fantasy
Speelduur: 141 minuten / 155 minuten (director's cut)
België / Duitsland / Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Jaco Van Dormael
Met onder meer: Jared Leto, Sarah Polley en Diane Kruger
Releasedatum: 3 juni 2010
Plot Mr. Nobody
"Nothing is real, everything is possible."
2092. De 117-jarige Nemo Nobody is de oudste man op aarde en de laatste sterfelijke persoon in een wereld waar iedereen eeuwig leeft. De enige vraag die hem achtervolgt, is of hij het juiste leven heeft geleid, de juiste vrouw heeft bemind. Als kleine jongen staat hij voor een onmogelijke keuze: stapt hij op de trein met zijn moeder of blijft hij achter bij zijn vader. Eén keuze, maar met heel verschillende levens tot gevolg. De film volgt Nemo tijdens al zijn verschillende levens, of ze nu droom of werkelijkheid zijn...
Nemo Nobody (old & adult)
Adult Elise
Anna age 15
Dr. Feldheim
Young Journalist
De_Hollander
mooie film die je aan het denken zet
Bedoel je van " what the fuck waar gaat het over" of zo?
anne J
Omdat er allerlei filosofische vraagstukken in de film behandeld worden over onder andere het leven en de tijd. Vraagstukken die al sinds de oude Grieken mening mens constant hebben bezighouden.
vanzelfsprekend
Ik dacht dat Leto alleen liedjes kon zingen maar......wat een goede acteur ! Daar had ik helemaal geen weet van.
Hoezo??
Zijn je de films "Requiem For A Dream, Panic Room, Lord Of War" ontgaan.
Om maar iets te noemen.
Leo Van Steen
Hoezo??
Zijn je de films "Requiem For A Dream, Panic Room, Lord Of War" ontgaan.
Om maar iets te noemen.
Inderdaad, Lord of War was ik vergeten. Ook een prima film met een geweldig duo Cage en Leto. Sorry Vanzelfsprekend, mijn excuses.
Trouwens die andere twee heb ik nog niet gezien.Vandaar.
phaco
Bizar: krijgt twee en een halve ster van filmtotaal en slechts een van Veronica Magazine.
Helemaal mee eens ! Erg vage film....slaapverwekkend
RickStarMovie
Helemaal mee eens ! Erg vage film....slaapverwekkend
Tja...veronica, daar moet je je echt niet te veel aan vastklampen. ik ga hem van de week maar is proberen!
lolaapje2
wat een saaie poep film
op de trailer lijkt t nog leuk maar heb hem naar 23 minuten uit gezet omdat ik bijna in slaap viel
en ik was niet eens moe
fluppebxl
Blijft ook bij de herziening (lag EINDELIJK in de winkel, een half jaar op zitten wachten) moeiteloos overeind: eerste uur een van de beste dingen die ik ooit gezien heb (zeker cinematografisch), tweede uur iets minder (maar nog steeds ontzettend intrigerend) en een bloedmooi einde. Die soundtrack maakt alles nog dubbel zo mooi. Van Dormael pakt eigenlijk veel teveel hooi op zijn vork, maar zoveel goedbedoelde ambitie verdient niets anders dan respect (zeker als je ziet dat uiteindelijk heel veel compleet onbegrijpbare zaken uit de film nog mooi op hun pootjes terecht komen, vooral wanneer je 'm een tweede maal bekijkt).
Topfilm, een van die momenten waarop je trots mag zijn dat je Belg bent
En hij krijgt dan ook terecht een plaatsje in m'n top-10!
vph1272qm
zeer zeer mooi gemaakte film, nog nooit zoveel tijdsprongen gezien in 1 film, je moet er wel even bijblijven.
hele moois shots en erg goede montage. vooral sommige scene overgangen zijn indrukwekkend.
canciser
wat een saaie poep film
en ik was niet eens moe
Ga eerst maar eens de film afkijken voordat je een 0,5 geeft. Waarschijnlijk ben je niet bekwaam genoeg om hem helemaal af te kijken. Het is ook heel moeilijk, zo'n langzame saaie film he!
MoFeDu
Ik kan me gewoon niet voorstellen dat je deze film saai vindt, dat het niks voor je is kan ik begrijpen maar saai is het toch niet.
fluppebxl
Bedoel je van " what the fuck waar gaat het over" of zo?
Als je de grote denkvragen in deze film niet kan onderscheiden vrees ik voor je diploma... Je moet deze film van mij niet goed gemaakt of leuk gevonden vinden, maar echt geen idee hebben waarover hij gaat getuigt van slechte wil.
Actarus
Is of was deze film genomineerd voor een oscar?
Onbegrijpelijk dat dan over het hoofd te zien!
Visueel een ongeziene parel, het camerawerk is verbluffend en zelfs van vernieuwend niveau...élke scene is zo goed in elkaar gemonteerd, een herademing van intelligentie. De soms 'onnodige' verhaallijntjes zijn zo leuk dat je je geen moment verveeld...Alles heeft wel iets met het andere te maken...een film op de rand van genialiteit.
Diegene die deze film saai vinden, ok...jullie ding niet...maar ik raad elke filmliefhebber aan deze te bekijken. Na 5 minuten zal je hem...ofwel afzetten....ofwel een heerlijke filmavond tegenmoet gaan. (En net zoals in de film) De keuze is aan jou!!!
renessepoker
Tja 4 keer moeten kijken voordat ik hem snapte! i get him now a 4
lagaiske
Meesterwerk!!!
Soms moeilijk bij te benen,maar zelden zo een originele en boeiende film gezien met alweer een fantastische Jed Leto die ook al schitterde in Requiem for a dream.
Bottleneck
Prachtfilm. Wat het nou eigenlijk precíes wil bereiken.. het lot, het gevolg van acties maar ook een ode aan het leven en verliefdheid, zoiets.
Alleen maar mooie muziek gehoord, leuk camerawerk en montage (zoals vanuit de auto naar de trein, en in het begin die spiegelscene), sterke liefdesscenes, goed acteerwerk. Het komt over als één grote (romantische) potpourri waarin je van alles kan zien, Amélie, Donnie Darko, 2001.., Cashback, Requiem etc.
De keerzijde is dat al die repeterende muziek en emotionele fragmenten iets te massaal aanwezig zijn, gaat ten koste van de climax en de kracht van de afzonderlijke scenes. Maar irritant is het ook weer niet, het is alsof je een 7-gangen diner eet (goh alweer een bord, maar wel lekker) alleen dan met een toetje als einde dat niet zo verrast.
Minder interessant vond ik de 'toekomst-delen' met Mars en die reporter. Soms komt de film ook iets te geforceerd dromerig voor, maar de rest is niet minder dan fijn.
Fortune
Ik was niet eens moe haha
Ja hier als ze dit soort mensen bannen i.p.v Reinbo hier heeft niemand iets aan.
lagaiske
Right on!
Machtig mooie film die blijkbaar wel erg anoniem de revue is gepasseerd de afgelopen tijd. Erg jammer, want van dit soort films kan ik geen genoeg krijgen.
De film is behoorlijk ingewikkeld, je moet je aandacht er vooral in het begin wel even bijhouden. Als je eenmaal de rode draad een beetje door hebt wacht je een prachtig, emotioneel meesterwerkje dat op verscheidene manieren weet te ontroeren. Daarnaast is de film ook gewoon origineel en weet het met de leuke, frisse en spontane cast flink te overtuigen.
Tel daarbij tal van geniale visuele momenten(regendruppel, motors die uit het donker komen) en prachtig, pakkende muziek en je hebt een film die bijna op alle facetten erg hoog scoort.
Een film met een erg hoog herzieningsgehalte, waarbij je elke keer denk ik wel weer nieuwe dingen zult opvallen of momenten waarbij je de volgende keer nog meer wilt opletten. Films als dit liggen me wel, past wel een beetje in een straatje zoals Eternal Sunshine of the Spotless Mind(wel een compleet ander uitgangspunt, maar net zo freaky).
Moderne klassieker!
Yoda
Is de extended edition veel beter, voegt het veel toe??
Ik wil deze film graag op blu ray kopen, maar dat is alleen de versie van 132 minuten. Ik heb ergens gelezen dat er wel een blu ray is met de director´s cut, maar dat die dan weer regio B is. Kan iemand hier iets meer over vertellen??
maxcomthrilla
Vernuftig!
Jaco van Dormael creëert een speelse wereld waarin de woorden wat als? niet worden verbannen uit je hoofd, maar een format vormen om te tonen hoe ons leven er met een kleine verandering wel niet uit had kunnen zien.
Dankzij grenzeloze fantasieën kan Van Dormael zich helemaal uitleven op verschillende soorten levens: rijk, arm, gelukkig, ongelukkig, geschoold, ongeschoold.....Stuk voor stuk levens die dankzij kleine details net weer wat anders verlopen dan aanvankelijk gedacht, door bv. een ( verkeerde ) partnerkeuze of je schaamte te maskeren door grof in de mond te zijn met blijvende consequenties.
De regisseur vliegt als dolle dwaas van links naar rechts en weer terug, waardoor hij nimmer een vaste koers aan weet te houden. Omdat de film overdruipt van bedrijvigheid en creativiteit is dat zeker geen straf, maar ik vraag mij wel af of zo `n film gewoon niet meer gebaat is bij een wat meer lineaire vertelstijl. Vanwaar de regisseur telkens als er zich een situatie voordoet, waarbij meerdere opties mogelijk zijn, dan pas uit gaat stippelen wat er zou kunnen gebeuren in dat mogelijke andere leven.
De regisseur wil soms ook veel te veel. Dat wordt pijnlijk duidelijk als hij zijn hoofdrolspeler een gangster laat zijn. Leuk idee in 1ste instantie, allemaal verschillende beroepen ten uitvoering brengen! Het moet een avontuur voorstellen, maar feitelijk zie je alleen maar dat iemand zich voordoet als een gangster en binnen de kortste keren overhoop geschoten wordt. Terwijl het toch veel spectaculairder geweest was als hij even een ramkraak of om het even wat voor een criminele daad had uitgehaald?!
Kortom, sommige ( op papier ) leuke fantasieën lijden aan bloedarmoede of lijken schandalig veel op soortgelijke contexten uit andere films, ik denk hierbij vooral aan Harold & Maude en aan Los Amantes del Circulo Polar ( zoals ook Goldenskull al aanhaalt ) maar ook aan Amelie en A Zed and Two Noughts. En dat muzikale deuntje ten tijden van de butterfly effect - uitleg deed mij wel heel erg veel denken aan Big Fish, niet alleen qua muziek maar ook qua dolkomische, luchtige toonzetting. Aan de andere kant, in Toto le Heros was het met Van Dormael al niet veel anders gesteld, dus hij zal best goed om zich heen gekeken hebben, maar hij behoudt overduidelijk zijn bravoure.
Ondanks dat de film veel ideeën uit andere films gebruikt voelt hij vaak fris en frivool aan, met enkele originele prachtscenes om u tegen te zeggen ( de duif in het begin, de baby `s in afwachting van hun nieuwe ouders, de zwembadscene, eigenaardige tijdselementen die men probeert te verklaren, etc. ). De muziek en dan heb ik het niet over allerlei popnummers ( die overigens ook niet vervelend waren gezien hun context ) was ook schitterend.
Een visueel interessante film die volop weet te verwonderen. Al vond ik de onderbrekingen in het ziekenhuis niet zo bijster boeiend. Vooral die kerel met dat beschilderde gezicht was een aanfluiting, maar ik heb dan ook nooit iets gehad met clowns.
Een film die genoeg mankementen kent om geen echt hoge score te rechtvaardigen, maar ook een film die je na een wat saaiere scene zo weer mee weet te sleuren in een ongekend, groots avontuur....wat ook zeker niet te negeren valt. Een 4*
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Zeer langdradige fantasy-film over the butterfly effect... Na anderhalf uur was voor mij de spanning uit de film en mijn aandacht en interesse verdwenen. Toen kwam ik tot het besef dat de film nog een uur langer duurde.
Ik heb hem uitgezeten, maar dit was een hele zware dobber.
Nog even inhoudelijk dan: het idee van de film is goed, filmisch vond ik de film ook mooi: er zitten diverse mooie overgangen in tussen de verschillende levens. Maar het springt allemaal veel te veel op en neer om er een interessant verhaal van te maken, terwijl de verhalen los van elkaar erg interessant zijn.
Tyoom
Pffff, bah bah.......
Wat als ik dit......of wat als ik dat.........
Come on, get over it, that's life......
Na een aantal reacties gelezen te hebben hier op dit forum, verheugde ik me echt op Meneer Niemand, maar ik vond em toch wel heel erg saai.
Acteerwerk prima, decor, sfeer, muziek ....echt allemaal prima, maar het verhaal.......The cure for insomnia.......
Tsjah, dan was de film op voorhand dus al slecht voor jou. Het staat zelfs nota bene in de plotomschrijving.
wyatt earp
Oh My God. Dit is ongetwijfeld één van de beste films die ik te laatste tijd gezien heb. Nadat hij eindelijk op dvd is uitgekomen heb ik em gezien, en ik heb van het elke seconde genoten. Het script zit gewoon geniaal in elkaar en verveeld geen moment. De hele film draait om één vraag: Wat Als... Met dit idee volg je de verschillende levens die Nemo (die toepasselijk Noboby heet) had kunnen hebben. Hierbij komt the butterfly effect heel duidelijk naar voren. Door één kleine verandering in het verleden kan zijn hele leven er totaal anders uit zien. De film behandeld verschillende filosofische vraagstukken die veel mensen bezighoud en fascineren. Dit zijn onder andere het fenomeen tijd, en hoe je leven er zo anders uit had kunnen zien. Allemaal dingen waar ik zelf ook veel mee bezig ben. Ik vond het bijzonder interessant, en het geeft genoeg stof tot nadenken. Bovendien geeft de film een interessant toekomstbeeld over hoe de wereld er over een tijdje uit zou kunnen zien. Uiteindelijk zie je hoe het echte leven van Nemo eruit had kunnen zien. Dit was het leven wat ik zelf ook al in gedachten had voor hem. Werkelijk waar een prachtige film die je flink tot nadenken zet
stuffie
1 ster voor het slecht uitgewerkte verhaal, 1 ster erbij voor de mooie beelden.
the new guy
Kan het niet over m'n hart verkrijgen om anders dan 4 sterren te stemmen. Niet hoger omdat de film daarvoor te lang is en er een te groot stuk geen verhaal meer is.
Maar zeker niet lager. Daar is deze film te bijzonder voor. Misschien de enige manier om de eindeloos ingewikkelde theorien over tijd en plaats te verfilmen. Een echte chaos waarin alles tegelijk gebeurd, waarin alles al is gebeurd en nog moet gebeuren. Prachtig.
De details zijn subliem, denk daarbij aan de casting van de kinderen en de overgangen van scenes, dimensies en plaats.
Eigenlijk jammer dat er te weinig orde in de film is gebracht, dat had filmisch een meesterwerk opgeleverd. Aan de andere kant is de realiteit natuurlijk dat alles orderlijk en chaotisch tegelijk is.
Wel leuk om Pascal Ducquenne nog eens te zien. De held van weleer.
the new guy
Ik heb hem uitgezeten, maar dit was een hele zware dobber.
Niet opgelet, gaat niet over The Butterfly Effect. Dat is een andere film.
SaBBeS
Best lastig om wat over deze film te zeggen, maar het heeft me wel bezig gehouden. Zie hier inderdaad reacties van mensen waarvan ik denk, die hebben de film dan verkeerd geïnterpreteerd.
Prima acteerwerk, goed verhaal, perfect einde. Enige nadeel vond ik dat het soms wat rommelig werd qua verhaallijnen en had de speelduur wel iets korter gekund. Al met al zeker 4*

Vijf mysterieuze films die een loopje nemen met de werkelijkheid

Goede beoordeelde films die net als 'Tenet' aan de haal gaan met de tijd

Requiem for a Dream
Drama, 2000