Genre: Drama / Fantasy
Speelduur: 141 minuten / 155 minuten (director's cut)
België / Duitsland / Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Jaco Van Dormael
Met onder meer: Jared Leto, Sarah Polley en Diane Kruger
Releasedatum: 3 juni 2010
Plot Mr. Nobody
"Nothing is real, everything is possible."
2092. De 117-jarige Nemo Nobody is de oudste man op aarde en de laatste sterfelijke persoon in een wereld waar iedereen eeuwig leeft. De enige vraag die hem achtervolgt, is of hij het juiste leven heeft geleid, de juiste vrouw heeft bemind. Als kleine jongen staat hij voor een onmogelijke keuze: stapt hij op de trein met zijn moeder of blijft hij achter bij zijn vader. Eén keuze, maar met heel verschillende levens tot gevolg. De film volgt Nemo tijdens al zijn verschillende levens, of ze nu droom of werkelijkheid zijn...
Nemo Nobody (old & adult)
Adult Elise
Dr. Feldheim
Young Journalist
Carolaah
Aargh ik wil hem zien.
Hij draait alleen (nog) nergens bij mij in de buurt
(Groningen)
barns
Ik kan ook niet wachten om deze film te herzien, gaat gelukkig vanaf 1 juli in het filmhuis te Maastricht draaien
Echt een enorme aanrader!
dimi303
In België wordt hij nog enkel in Studio skoop ( Oost-Vlaanderen ) en Cinema Lumière ( West-Vlaanderen) vertoond.
Seam
Echt een enorme aanrader!
barns
Yes, gaat inderdaad draaien in lumiere
(op de site staat hij inmiddels in het: "verwacht" lijstje)
Zie: Lumiere: Verwacht
dimi303
Wordt nog dit weekend vertoond in de Lumière dan is het jammer genoeg afgelopen.
Knisper
Ik vond het verhaal maar een rommeltje en allemaal veel te ver gezocht, hoewel sommige scènes in deze nogal pretentieuze film best wel mooi oogden.
wibro
Tja, ik had het idee dat deze regisseur wel een beetje aan mooifilmmakerij wilde doen. Hoe maak je van een interessant filosofisch thema een onzinnig mogelijk verhaal en ga je dat ook nog eens verfilmen. Eerlijkheidshalve wil ik er wel bij zeggen dat ik deze film in de sneak gezien heb en áls ik van te voren geweten had dat het deze film was ik zeker niet gegaan zou zijn. Daar kwam ook nog eens bij dat deze film niet ondertiteld was en ik er daarom geen bal van snapte. Vandaar dat ik hem nogmaals bekeken heb mét ondertiteling.
Hando
Ik mag hopen dat elke filmmaker een mooie film wil maken. Wat je precies met onzinnig bedoelt, ontgaat me. Misschien kun je uitleggen waarom het verhaal onzinnig is.
Naar mijn mening doet deze film precies dat wat kunst behoort te doen: van het alledaagse iets bijzonders maken. Bij elke keuze die ik ooit ga maken zal ik altijd even aan deze film denken.
Dit staat in de synopsis;
Als dit niet onzinnig is dan weet ik het niet meer.
Knisper
Dat is toch gewoon een science fiction-element? Is dat dan meteen onzinnig?
J. Clouseau
Dan is een film als Eternal Sunshine ook onzinnig, en die geeft Wibro natuurlijk 5*.
nognooit
Ik kan begrijpen dat Wibro Eternal Sunshine of the Spotless Mind wél kan waarderen en deze film niet. Ze hebben wel wat overeenkomsten, maar ik vind dat ESotSM een beter tempo heeft en een stuk toegankelijker is.
Wat ik niet begrijp, is waarom Mr. Nobody zo onzinnig zou zijn?
Dit staat in de synopsis;
Als dit niet onzinnig is dan weet ik het niet meer.
Nou, sorry, maar ik zie het niet. Dat element is alleen onzinnig als je de film beschouwt als een realistische film. Zoals Knisper echter al aangeeft is dit science-fiction en binnen die context is het helemaal niet onzinnig.
wibro
Daar heb je enigszins gelijk in. Ik neem mijn opmerking van "onzinnig" daarom terug, maar niet mijn waardering voor deze film, want Mr Nobody boeide mij gewoon niet.
Hando
Ik heb daar niet enigszins gelijk in maar volledig gelijk in. Het is zelfs volkomen logisch om hem in een wereld van onsterfelijken te plaatsen omdat het maken van keuzes fundamenteel anders is als je een oneindige tijd tot je beschikking hebt.
wibro
Bij elke keuze die ik ooit ga maken zal ik altijd even aan deze film denken.
Er zijn situaties dat jij daar helemaal geen tijd voor hebt.
Hando
Ik bedoel denken in de zin van 'in een flits ergens aan denken' en niet in de betekenis van een diepe overpeinzing.
Tag84
ik vond het een super film, erg diepzinnig en een heel interresante verhaallijn. Heb echt met plezier gekeken.
Isaura*
Heb hem gezien, vond hem aanvankelijk goed (ook al had ik steeds het gevoel dat die oude man zou veranderen in een gigantisch monster en iedereen zou opeten^^), maar naderhand (zo'n 1uur) begon het toch te moeilijk te worden, hij bleef maar switchen, van rijke man tot bedelaar,van zijn vrouwen, enz. Je kon je echt geen verhaal vormen. Behalve dan dat de Big Crunchzou plaatsvinden in 2092. En wat gebeurt er dan!!!??? Hij gaat dood en komt dan weer tot leven?! Het kan dat ik deze film misschien gewoon niet heb begrepen, ook al denk ik dat de regisseur wou weergeven dat keuzes maken moelijk is, maar toch...
Hando
Werkelijk onbegrijpelijk dat mensen zich geen verhaal kunnen vormen. De verschillende verhaallijnen zijn toch makkelijk te volgen. Het is geen Lynch.
Knisper
Ik vond de afwikkeling van de film (pakweg laatste 20 minuten) ook helaas niet sterk genoeg om een nog hoger cijfer te rechtvaardigen. Maar wat daarvoor komt is echt heel goed. Mooie kijk op de manier waarop keuzes het leven beïnvloeden, grote gevolgen kunnen hebben, maar dat is iets waarmee je moet leren leven. Emotioneel werkt het ook goed, film kent een hoog aantal emotionele momenten. De stijl van van Dormael is nog duidelijk herkenbaar van Toto le Héros. Films die verder bij opkwamen zijn The Science of Sleep van Michel Gondry (qua verhaalstructuur erg vergelijkbaar, al is dit project een stuk ambitieuzer en grootser) en Synecdoche, New York (met de kanttekening dat Mr. Nobody een stuk verteerbaarder is.
Verder is het niveau van de acteurs erg hoog en lukt het van Dormael wederom om kindacteurs op een abnormaal hoog niveau te laten acteren. Verder is de losse structuur al heel fijn. Wat me wel opviel is dat je het ook abstract op moet pakken en dan bedoel ik ook vooral de tijdlijn. Zo is 99 Luftballons op een kinderfeest van de dochter of Sweet Dreams van de Eurythmics (beide uit 1982) op een feest in de puberjaren natuurlijk wel erg opvallend. Herinneringen hé?
film_liefhebber
Ik heb deze film gisteravond gezien (lekker met een drankje erbij).
Ik vond het echt een prachtige film. Goed acteerwerk.
Erg leuk geacteerd door Juno Temple, moest echt denken toen ik nog zo verliefd was.
Zeker een aanrader
GastHeer
Ook ik heb deze film gisteravond gekeken en ik vond hem prachtig verwerkt. Vooral de muziekkeuze vond ik fantastisch, omdat deze alle emoties, die besproken en geuit worden, perfect ondersteunen. En voor de mensen die het einde niet begrijpen De big crunch is het tegenover gestelde van de big bang, dat wil dus zeggen dat het universum weer één wordt en ipv dat het heelal uitdijt, comprimeerd deze zich weer waardoor de tijd achteruit gaat en uiteindelijk tijd niet meer zal bestaan... Maar de grote vraag achter de film is natuurlijk speelt dit zich af in het jongetje tijdens de keuze of is het echt gebeurd....
EliasZ
Mooie film!
Zaten echt hele mooie scenes bij (de treinscene, scene als er net een druppel uit de lucht valt etc.) In het begin moet je er wel ff inkomen maar daarna is het echt een geweldige film! Wel een beetje rommelig. Verder lekker dromerig en vaag, zat er helemaal in na het begin dan
3.5
getyourchucks
Niet genoeg woorden om te beschrijven hoe erg ik van deze film heb genoten. De scenes met Juno Temple waren overdonderend, en man wat een goede soundtrack.
l-d
Every path, is the right path. Everything could have been anything else, and it would have just as much meaning...
En zo is het.
Vond de film erg mooi, prachtige kleuren, details en muziek. De jonge acteurs vond ik ook erg goed! een aanrader.
thestirf
@GastHeer Aan het eind werd duidelijk dat dit zich allemaal afspeelt in het jongetje, dacht ik. De oude man zegt iets als 'Waar het allemaal om draait, is het maken van een onmogelijke keuze door een jongetje van 7 jaar oud'.
wibro
Als dat inderdaad zo zou zijn dan ben ik in eerste instantie helemaal op het verkeerde been gezet. Het zou de film in ieder geval wel een stuk geloofwaardiger maken. Want de uitspraak van de oude man;
"Alles had iets anders kunnen zijn en dan zou het evenveel betekenis hebben gehad"
staat als een huis. Misschien dat ik deze film toch maar eens opnieuw moet gaan bekijken. Daar deze film mij toch steeds bezig blijft houden is mijn eerdere waardering van 2,0* onhoudbaar geworden. Ik maak er een 3,0* van met bij herziening kans op verhoging.

Vijf mysterieuze films die een loopje nemen met de werkelijkheid

Goede beoordeelde films die net als 'Tenet' aan de haal gaan met de tijd

Requiem for a Dream
Drama, 2000