Genre: Drama / Fantasy
Speelduur: 141 minuten / 155 minuten (director's cut)
België / Duitsland / Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Jaco Van Dormael
Met onder meer: Jared Leto, Sarah Polley en Diane Kruger
Releasedatum: 3 juni 2010
Plot Mr. Nobody
"Nothing is real, everything is possible."
2092. De 117-jarige Nemo Nobody is de oudste man op aarde en de laatste sterfelijke persoon in een wereld waar iedereen eeuwig leeft. De enige vraag die hem achtervolgt, is of hij het juiste leven heeft geleid, de juiste vrouw heeft bemind. Als kleine jongen staat hij voor een onmogelijke keuze: stapt hij op de trein met zijn moeder of blijft hij achter bij zijn vader. Eén keuze, maar met heel verschillende levens tot gevolg. De film volgt Nemo tijdens al zijn verschillende levens, of ze nu droom of werkelijkheid zijn...
Nemo Nobody (old & adult)
Adult Elise
Anna age 15
Dr. Feldheim
Young Journalist
FrisoBoei
Wat is het moeilijk om iets te zeggen over deze film zeg.
Vast staat in ieder geval dat dit echt een kunstwerk is. Deze film gaat eigenlijk helemaal niet volgens de standaard film regels van lopend verhaal en begin en eind. Daarbij is de inhoud ook nog ingewikkeld. En vandaar dat er best mensen zullen zijn die dit niks vinden.
Maar bij mij kwam het allemaal aan en wat was het prachtig.
Echt een heerlijke, unieke film. Je komt ze niet vaak tegen zoals deze. Jammer dat de grote filmindustrie niet zo in elkaar zit dat dit soort films echt belangrijk zijn. Ik zou liever 20 van dit soort films per jaar willen zien dan de 20 standaard films zoals bv Iron Man die nu de hoofdmoot van de filmindustrie innemen.
FrisoBoei
Ik bedoel maar, een film als deze verdient toch veel meer een Oscar dan een film als Avatar die dr mooi uitziet maar voor de rest crap is?
Hier zit toch zoveel meer in?
planet_of_death
Bizar: krijgt twee en een halve ster van filmtotaal en slechts een van Veronica Magazine. En als je dan deze score ziet moet dit een goede film zijn.
MoFeDu
Gerust kijken hoor, planet_of_death, ik vond hem erg mooi
Ze begrijpen er duidelijk niks van, en bij veronica magazine al helemaal niet, die hebben hem volgens mij niet eens afgekeken als ze dit zeggen:]
Gerust kijken hoor, planet_of_death, ik vond hem erg mooi
Bij de Veronicagids hebben ze het veel te druk om films als Die Hard 4 met 5 sterren te bekronen.
Halcyon
Ik kan ze wel volgen. Vind deze film flink overgewaardeerd. Tijdens het kijken had ik vaak het gevoel dat ik alles al eerder en beter gezien had. Daar komt bij dat de film minstens een half uur te lang duurt en dat hij op audiovisueel vlak veel probeert, maar weinig potten breekt.
simonvinkie
Een van de weinige film waar ik echt geen idee heb wat ik moet zeggen. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten, maar ik heb zeker sommige gedeeltes zitten genieten. Het was allemaal erg interessant en zelfs ook erg goed. Zoals Onderhond al zegt is elke scene iets anders. De cinematografie is echt vreselijk sterk. De film ziet er prachtig uit en er zit ook nog een verfrissend soundtrackje bij. Het is duidelijk dat Jaco Van Dormael enorm veel ideeen over deze film had. Boeiend is het sowieso.
Film verveelt dan ook werkelijk geen moment. Wel zijn er wat gedeeltes dat het wat minder boeiend werd. Zo vond ik de scenes ik de ruimte niet echt sterk, vermakelijk was het allemaal wel. Ondanks de wat lange speelduur. De acteurs doen het ook prima en zoals Knisper zei, doen ook de kindacteurs het ook goed. Deze film verdient ook absoluut een herziening. Voor nu is dit een erg goeie film. Erg boeiend en interessant, mede door de honderden ideeen die Jaco Van Dormael in de film gepropt heeft. Moeilijk te beoordelen, dat wel.
3,5 sterren
AddictedToMovies
"Everything could have been everything else and it will have just as much meaning."
- Tennessee Williams
Voor een uniek werk als dit kun je veel woorden gebruiken, maar één staat vast: bijzonder. Een enorm bijzondere filmervaring was dit, volop filosofische, wetenschappelijke en filmtechnische hoogstandjes. Nu is het tijd om de film even te laten bezinken.
Zo, nu ik de film heb laten bezinken zal ik proberen een waardige review te schrijven. Iets wat knap lastig is, gezien de stortvloed van gebeurtenissen, ideeën en beelden die op je af komen. Dormael slaagt er in ieder geval in om de volledige speelduur - die redelijk lang is - te boeien zonder dat het echt te volgen valt op zoals andere films. Logica is iets wat hier niet van toepassing is, en dat juist met de grote rol die wetenschap (iets wat juist alles logisch probeert te verklaren) speelt. Bijzonder knap. Naast wetenschap zijn er meerdere terugkerende factoren. Zo wordt er veel gespeeld met 'the butterfly effect'. We zien het leven van een jongen die door een druppel water een totaal ander pad betreedt; een succesvol directeur, een ongelukkig huwelijk, een zwerverbestaan, alles kan gebeuren. Eén keuze kan je leven radicaal veranderen, maar overal zien we liefde, angst, dood, en andere zaken. Goedschiks én kwaadschiks, je ontkomt er niet aan.
Ook zien we een subplot waar een romantische versie van de hemel wordt weergeven, en een nogal aparte versie eigenlijk. Voordat wij geboren zijn weten wij alles, en dat/daar is de hemel. Aan de ene kant logisch en mooi, aangezien een kind nooit ergens schuldig aan kan zijn en dus dat de hemel die ultieme onschuldigheid is van de (pre-)mens. Maar tegelijkertijd gaat dat in tegen de Bijbel (toch wel vreemd, aangezien er voor de rest het klassieke wolkjes-en-engel-idee geldt); zodra wij aten van de boom van kennis van goed en kwaad, werden wij zondig. Hoever dit uitgedacht is of als leuk extraatje is gezien weet ik niet, maar het viel mij in ieder geval op.
Zoals je merkt, is het verhaal een kluif genoeg om een tijd mee door te komen (op filosofisch en (meta)fysisch gebied). Maar toch is het vooral een verhaal over liefde. Hoewel ik er niet aan ontkom dat jeugdliefdes compleet opgehemeld worden als 'de ware' , was het toch treffend en zeer mooi. Misschien overschrijden ze hier wel een paar grenzen qua wat wel en niet kan in een film, aangezien je best wel wat ziet van 15-jarigen in bed (nog altijd netjes verwikkeld, maar af en toe...). Ook leek het Anna-verhaal verdacht veel op Los Amantes Del Circulo Polar, zelfs de naam is (ongeveer) hetzelfde! Wat ook kenmerkend is aan de verschillende verhaallijnen, is dat hoe gelukkiger hij is in de liefde, des te slechter het met hem gaat maatschappelijk. Maar na verloop begon ik mij af te vragen hoe dit tot een bevredigend einde kon leiden. Nou, ik ben niet teleurgesteld. We krijgen een (min of meer) uitleg, waar nogmaals die hartverscheurende scène met de trein herhaald wordt. Met knappe effecten en teksten die je aan het nadenken zetten werd ik best wel overdonderd.
In de vorige alinea heb ik het al even genoemd, maar dit moet heel wat meer aandacht krijgen; de gehele speelduur lang is er sprake van oogverblindende cinematografie en verbluffende visuele effecten, in totaal verschillende stijlen. Van mij was het Mars-gedeelte niet echt nodig geweest, maar ook dat zag er zeer fraai uit. De beelden is in perfecte balans met de (wederom) variërende soundtrack. Ook op het acteerwerk heb ik vrij weinig aan te merken; er is niet echt sprake van bijzondere bijrollen, maar Jared Leto bewijst toch maar weer dat hij een talentvol acteur is. Door Requiem for A Dream staat ie zoiezo al in mijn goede boekje, maar hier speelt hij eigenlijk meerdere rollen, allemaal zeer overtuigend. Wel bijzonder zijn verder de kindacteurs; zowel de kleine kinderen als de tieners leken ze verdacht veel op de volwassen versie.
Ja, dit was een enorm bijzondere filmervaring, zowel inhoudelijk als filmtechnisch. Genoeg memorabele scènes, een sterke hoofdrol, visueel schitterend, misschien ietwat pretentieus, en hoewel veel inspiratiebronnen makkelijk terug te leiden zijn is het een origineel werk, en in ieder geval prachtig. Jaco van Dormael heeft laten zien dat hij vol ideeën zit en ze ook zeer goed kan uitwerken. Hij heeft mijn aandacht weten te trekken, ik ben erg benieuwd naar zijn andere werk. Mr. Nobody is zoiezo een meesterwerk.
4,0*-4,5*
Goldenskull
Mr. Nobody is een mix van veel elementen en/of vergelijkbare scènes uit andere films, zoals Cashback, Harold and Maude, Los Amantes Del Circulo Polar. Ook de vertelstijl is verre van nieuw.
Toch is het best een aardige film geworden. 160 minuten (extended version) zijn weliswaar lang, maar grotendeels goed te verdragen met een vrij typische, maar zeker niet slechte, soundtrack. Ik vond die Los Amantes-romance bijvoorbeeld toch fijn om naar te kijken, zorgde er voor dat ik zin kreeg om die weer eens te zien.
Filmtechnische hoogstandjes wil ik het eigenlijk niet noemen, want vernieuwend was het nergens, maar visueel oogde het soms desondanks kunstig. Ik hoop dat Jaco van Dormael bij zijn volgende film ook wat meer eigen kunde toont. Blijft toch een beetje een 'beter goed gestolen dan slecht bedacht'-gevoel aan kleven.
Raffael77
Eerst vijf sterren gegeven en nu maar iets schrijven.
Ik heb al vaker geschreven dat je beter een film zelf kunt kijken voordat je iets kan beoordelen.
Dit is gewoon een schitterende film en die geweldig goed is uitgewerkt en ook nog alles klopt.
Goed acteer werk, filmwerk en soundtrack is ook nog eens geweldig.
De film zelf is diepgaand en heeft een zwaarder onderwerp dan gemiddeld maar daardoor zeker niet slecht.
De lengte van de film is precies goed omdat het een complex verhaal is die enige ruimte nodig had.
Zelden de laatste tijd zo'n geweldige film gezien.
eyelinerx3
Vond het een hele mooie film. Ik vraag me nu ook af als ik andere keuzes had gemaakt was het dan nu wel zo. 5 sterren vond hem echt mooi
finitio
Wat een geweldige film. Een zeer apart verhaal met een prachtige soundtrack. Er valt zoveel over deze film te zeggen maar dat zal ik niet doen omdat ik deze schoonheid niet kan weergeven in woorden. Dit is zonder enige twijfel de mooiste film die ik het afgelopen jaar heb gezien.
Mondragon
Zat aardig in elkaar, meer niet. Hoofdpersoon kon me niet boeien, en duurde veel te lang. Na 3x dat jonge stelletje te zien vrijen had ik dat wel gezien. Zo krijg ik ook 160 minuten in elkaar gezet.
Dat je leven verandert met de beslissingen die je neemt weet natuurlijk iedereen, dus zo verassend is dat aspect niet.
Dus...verhaal zat aardig in elkaar en moest er eerst even inkomen, daarna ontspon zich een aardige film met aardige muziek.
Maar 5 sterren kun je m.i. alleen geven aan de allerbeste films, en ik moet zeggen dat deze toch echt niet bij bijv. Shawshank Redemption in de buurt komt.
AddictedToMovies
Ja, Shawshank is véél origineler...
Partyboooi
Na al die verhalen hier maar 1 conclusie, niet weggelegd voor mij deze prent. Behalve af en toe de mooie plaatjes, met leuk kleertjes etc gaat het verhaal nergens over. Af en toe lijkt het meer een videoclip met losse plaatjes, vooral in het begin. Uiteindelijk gaat de rode lijn lopen maar hij kon mij niet bekoren helaas. Dikke tegenvaller na het lezen van positieve reacties en de hoge notering op IMDB. Zo blijkt maar eens te meer, smaak blijft puur persoonlijk.
1* voor de kleurtjes
John Lee Hooker
Leuke kleurtjes en losse plaatjes? Het is veel meer dan dat. En het verhaal gaat nergens over? Het gaat wel degelijk ergens over en dat is geen kwestie van smaak...
Mondragon
Ja, Shawshank is véél origineler...
Een film hoeft niet per se origineel te zijn om goed te zijn.
LinkVink
Een film hoeft niet per se origineel te zijn om goed te zijn.
Het gaat alleen maar om de mening, nergens is er namelijk een objectieve uitleg van het begrip 'een goede film'!
Maar je houdt er van of niet. Het blijft voor mij een magische film!
De_Hollander
Ik heb nog nooit zo'n rare film gezien, met tegenzin door dat verwarrende verhaal doorgekeken.
Door het vele switchen van verhalen kan je niet in het plaatje komen.
En had op het laatst spijt dat ik mijn tijd hier mee heb doorgebracht.
Ik moet wel zeggen dat er goed geacteerd wordt in de film.
Jesse93
Het is dan denk ik zo dat de massa het minder leuk vindt of dat er minder reclame voor is gemaakt.
Nakkie13
Ik ben nu best wel benieuwd geworden.
Vanavond toch maar kijken als ik vrij heb.
Denveen
Ik heb deze film gekeken, maar ik heb nog steeds geen idee wat ik hier nu van moet denken. Het verhaal zit, na hier en daar wat te hebben gelezen, blijkbaar vol met gaten, en spreekt me niet echt aan. Bovendien snap ik niet wat de film zich aandoet door te eindigen in zo een anticlimax.
boeser
Heb gister een poging gedaan om m te kijken, (na de vele positieve reacties,) vind het een onsamenhangende film die me totaal niet kon boeien.
varan
Ik heb tig jaren bij videoland gewerkt. heb duizenden films gekeken, maar echt zo bijzonder was dit niet. Snap ook niet dat een hoop mensen zo een hoge score geven? Ik heb hem met lichte moeite afgekeken, mijn vriendin is letterlijk in slaap gevallen. Dus....
Mijn score hiervoor is niet hoger als (1-10)
5.5
MoFeDu
Dit is echt een film die je grijpt of niet, dat is wel te zien aan de waarderingen die zijn of heel hoog of heel laag, nauwelijks ertussenin.
Leo Van Steen
Wat een rare film ! Moeilijk te begrijpen verhaal, soms heel verwarrend maar..... prachtige beelden, soms surrealistisch, soms simpel, soms kleurrijk.........Kleine mini verhaaltjes die dan toch één geheel moeten vormen op het eind. Ik dacht dat Leto alleen liedjes kon zingen maar......wat een goede acteur ! Daar had ik helemaal geen weet van. Klasbak. Indien deze 'puzzel'-film niet zo ingewikkeld was had hij een halve ster meer gekregen.
Trouwens, ik zag bepaalde scenes die me deden denken aan The Truman Show met Jim Carrey.
Ik hou wel van zulke films. ( zie ook ' Ink ' )
Partyboooi
Dan mag je mij proberen uit te leggen waar ie over gaat, want ik zou het niet weten nl.

Vijf mysterieuze films die een loopje nemen met de werkelijkheid

Goede beoordeelde films die net als 'Tenet' aan de haal gaan met de tijd

Requiem for a Dream
Drama, 2000