Rambo: First Blood Part II (1985)
Genre: Actie
Geregisseerd door: George P. Cosmatos
Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Charles Napier
Releasedatum: 1 augustus 1985
Bekijk via Videoland
Plot Rambo: First Blood Part II
"What most people call hell, he calls home."
Ex-Green Beret en Vietnamveteraan John Rambo zit inmiddels al drie jaar vast in een kamp waar hij zware arbeid moet verrichten als straf voor de gebeurtenissen uit 'First Blood'. Zijn voormalige kolonel Trautman komt hem opzoeken met een aanbod: of nog vijf jaar zware arbeid, of een missie in Vietnam om een aantal Amerikaanse krijgsgevangenen te lokaliseren. John kiest voor het tweede. Hij komt onder commando te staan van Murdock, een man die niet het beste met John voorheeft...
John J. Rambo
Banks
Capt. Vinh
Sgt. Yushin
mrwhite
van mij ligt rambo 3 nog zeer fris in het geheugen dat was toen ik nog een klein was één van mijn favo's.
jong zijn e.
maar ksal hem derickt nog eens bekijken.
mister blonde
Enige verbeter punt is dat hij net als bij Rambo 2 het script samen met James Cameron had moeten schrijven, dan was het allemaal nog iets beter geweest.
Maar dit script pleit nu niet bepaald voor beide heren. Ik denk als wij met zijn tweeen om tafel zouden gaan (en waarom ook niet), dat we binnen een half uur een fatsoenlijker script op tafel hebben liggen. Dit is hersenloos, oversentimenteel en toch ook leeg.
Vervolgens moet je antwoord geven op de vraag hoe erg dat nu helemaal is. Als ik het vergelijk met deel 1 toch wel een beetje. Want part 1 had tot op zekere hoogte nog wel wat diepgang. In die film wordt vrij goed duidelijk hoe verketterd ex-veteranen werden en wat voor een impact dit had in termen van eenzaamheid en verslagenheid. Het script werd zo geschreven dat alles dat er gebeurde hier in dienst van stond, waardoor het en een inteligentere film was dan dit en dat het heel diverse actie toestond. Heel knap. Hier is daar geen sprake van . Er wordt een reden gezocht Rambo weer in Vietnam te droppen en hem te laten huishouden. Toch jammer.
Tegelijk is het ook niet zo erg. Want als je dit gewoon accepteert als hersenloze pulp, is het eigenlijk heel vermakelijk. Veel actie uiteraard en het viel me op dat het allemaal mooi in beeld werd gebracht. Mensen vergissen zich daar misschien in (misschien ook niet), maar actiescenes zijn niet zo makkelijk in beeld te brengen. Vrij overzichtelijk en de montage valt niet op. Normaal wordt zo'n film aan elkaar geknipt en geplakt; dan ben je hier dan daar en zo gaat het de hele film door. Vrij effectieve camerastandpunten en soepele montage zorgen voor een letterlijk prettige kijkervaring.
Geen hoogstaande cinema, wel erg vermakelijk is de eenvoudige conclusie. Laat ik bij deze guilty pleasure nu maar eens eindelijk een bijpassende score geven. 3,5 sterren.
Dit is hersenloos, oversentimenteel en toch ook leeg.
Gelukkig wel, de film zou niets meer moeten zijn. En met dat oversentimentele valt het wel mee. En leeg? Heeft toch aardig wat losgemaakt in de USA en laat mij altijd zeer voldaan achter.
Waarom ik dit zo'n geweldig script vind, is omdat de vaart er flink wordt ingehouden. De film kent vrijwel geen overbodige scen en raast voort. Steengroeve (stoer), briefing (verhaal), wapens pakken(stoer), dropping (actie), boottocht (verhaal), aanval (actie), vlucht (actie), verraad (verhaal), gevangenschap (stoer), ontsnapping (actie), carnage (actie, actie & actie), eind statement (stoer/actie/verhaal).
Bravo. Ik heb genoten.
Wat mis je in dit verhaal? Het draait toch enkel om de actie en revenge op Vietnam.
Met Rambo werd een nieuw actie genre geboren; pure actie. Een genre waar ik erg van hou, voor mij hoeft al dat verhalende en uitleggerige niet als ik actie wil. Hoe minder hoe beter.
Ben het ook totaal niet eens dat pulp hersenloos zou zijn. Actie is net zo goed iets wat met het intellect genoten kan worden.
Beetje van hetzelfde niveau als zou One van Metalica hersenlozer zijn dan kamermuziek van Mozart. Zal niet ontkennen dat Mozart een groter genie is, maar Hard rock op zijn tijd kan ook heel lekker zijn en zit vaak meer vakmanschap en visie in dan je op het eerste gezicht denkt.
Maar
voor de bijpassende score, zouden meer mensen moeten doen.
mister blonde
Wat ik mis? Dat wat deel 1 wel te bieden had. Dat Rambo eerst een mens is, dan pas een vechtmachine. Deel 1 liet juist zien dat het allebei kan.
Vond die hele love-interest echt to much. Wel lachen dat ze direct voor haar bakkes geschoten wordt, als het serieuze vormen aanneemt, waarna die pas echt pislink is. Ook die hele emotionele uitbarsting op het eind ging er bij mij echt niet meer in. Verder vind ik het gezeur en gezever van die Trautman balanceren op de rand van lachwekkend (is echt net weggelopen uit een slechte parodie die vent) en heel irritant.
Ben het met je eens dat de film lekker veel vaart heeft, maar ik vraag me verder af wat dit scenario te bieden heeft. That's it. Vraag me ook hevig af wat de toegevoegde waarde van Cameron was om de schrijftafel.
Ik vind het juist goed dat je in deel twee de strijder ziet die Trautman in deel 1 omschrijft. Wat je ook ziet is dat Rambo zijn menselijke kant verder naar achter heeft geschoven. (gebeurd ook al in deel 1. In de openingsscene is Rambo nog zachtaardig, verder niet meer. )De manier waarop hij in de USA ontvangen werd heeft hem in de verdedigingsmods gezet, hij laat zich niet meer kennen, maar van binnen borrelt het.
Heb zelf geen enkel probleem met de 'love -interest'. Wat is er gek dat ze wat voor elkaar voelen. Mooie dame en jonge vent. Maar omdat Stallone en Cameron begrijpen dat we daar niet op zitten te wachten maken ze er snel een eind aan. (Niet om hem kwader te maken, hij doet sowieso zijn best.)
Cameron heeft gewoon voor heel veel vaart gezorgd (kenmerkend voor zijn werk) en ook het verraad van het militaire apparaat is een typisch Cameronesque thema. Maar weet niet hoe de script ontwikkelling exact gegaan is en wie waar voor verantwoordelijk was. Vind wel dat Rambo veel overeenkomsten kent met films al Terminator en Aliens. Ook in Avatar zitten enkele duidelijke referenties.
mister blonde
Je kan Avatar matig geschreven vinden, veel vaart heeft het wel.
Het was overigens de bedoeling dat het kamp wat Rambo zou vinden leeg zou zijn.... De krjgsgevangenen waren daar maar net, was dus een misrekening. Idee was juist dat zelfs hun beste man geen krijgsgevangenen kon vinden.
Verraad gebeuren boeit me ook niet, het gaat om de actie. Het 'verhaal' dient hier inderdaad enkel als kapstok. Ik zie Rambo graag alleen aan het werk. Dus prima trucje, het werkt.
Geeft graag toe dat het verhaal van Terminator veel ingenieuzer in elkaar steekt, maar vind het daarom nog geen betere film.
Pepski
Die stoute Russen/Vietnamezen/andere communisten toch...
Maar goed dat er Amerikanen zijn die in hun eentje met n M60 er 4 tegelijk raken met 1 kogel...
Wat n pro-amerikaanse rommel.
Rambo4 is dan weer net wel super!
Rambo wordt verraden/in de steek gelaten de de USA leiding. Hoe kan je dat nu pro Amerikaans noemen?
Grover
Die hoes ook...geweldig....actiefilms als een eufemisme voor harde porno.
filmliefhebber92
Verhaal iets minder als de eerste, maar de actie is beter.
Al DeNiro
Goede herinneringen heb ik aan de Rambo-films, waar ik vroeger met veel plezier naar keek tot laat in de avond op BBC.
In deel één was ik al onder indruk van Rambo, maar in deel twee gaat hij pas echt tekeer.
Verhaal duidelijk minder dan deel één, maar de voorbereiding van Rambo, de actie/explosies en muziek zijn wel een geweldige ervaring voor de actie-liefhebber.
Ook een paar stoere quotes zoals:
Rambo: ''Murdock...i am coming for you''
Trautman: ''You are the one who is making the mistake''
Murdock: '' Oh yeah, what mistake?
Trautman: ''Rambo''
AGE-411
Of de grote quote op het einde. "I want, what they want, ..."
Ik kende die vroeger vanbuiten.
DVD-T
First Blood part II is voor mij de perfecte actiefilm. Van begin tot eind een orgasme van fantastische actiescenes.
Het komt niet vaak voor dat ik een tweede deel in een serie veel beter vind dan het origineel. Er zijn maar een paar die dat bij mij halen, en die zijn eigenlijk op een hand te tellen. Rambo 2 topt in de actie makkelijk het eerste deel, en gaat nog een stap verder. Het speelt zich nu af op terrein waar Rambo zich thuis voelt, en dat merk je. Het verhaal is een stukje minder, maar is degelijk genoeg om als kapstok te dienen voor enkele van de beste actiescenes uit de jaren tachtig. Ook goed te zien dat dit mede uit de gedachten van James Cameron komt, die ons later trakteerde op weergaloze actie in Aliens, T2 en True Lies. Ook Stallone doet het weer geweldig, en laat voor de tweede keer zien dat hij gewoon Rambo is maar ook de rest van de cast doet het prima. De muziek is wederom weer erg sterk en geeft vanaf minuut een de juiste sfeer weer. Een van de beste actiefilms ooit gemaakt.
GuyB
De muziek bij First Blood Part II is zo ongelofelijk goed: YouTube - Rambo 2 - Soundtrack (HQ Audio)
Idd, fantastische soundtrack, zou veel meer erkenning moeten hebben. Past zo in het rijtje Star Wars, Jaws, Rocky en Indiana Jones. Komt gelukkig ook sterk terug in deel 4.
mcdaktari
First Blood vind ik een prachtige film ik heb hem gisteren nog weer eens een keer gekeken en ik blijf het een mooie film vinden. Ik heb sindskort de hele Rambo Quadrilogy en ben nu de hele reeks weer eens aan het bekijken, net heb ik Rambo: First Blood Part 2 ook gekeken maar wat is deze film lachwekkend slecht zeg. Gewoon belachelijk slecht en ik weet ook wel dat het jullie om de aktie gaat maar kom op zeg, Stallone met z'n carnavals outfit, nee dat kan echt niet. Het zal me wel weer niet in dank afgenomen worden maar 5 sterren voor deze film? het eerste deel daar kan ik nog inkomen. En nu schiet me plots te binnen dat deel 3 nog vele malen lachwekkender is dan dit deel, hahahaha. Ik denk dat ieder vietnam veteraan zwaar beledigd is als een vietnam veteraan met Rambo vergleken word.
Maar als ik hier zo de stemmen zie dan zijn er toch best nog wel veel die het een goeie film vinden. Maar daar sluit ik me niet bij aan.
Misschien zien wij dat lachwekkende als een pluspunt? En wat bedoel je met carnavals outfit?
Krijg gewoon erg het idee dat deze non stop actiefilm gewoon niet aan jou besteed is. Veel plezier met de rest van je box dan.
Naomi Watts
Snap ik ook weinig van. Maar verder dan wat krachttermpjes komt ie dan ook niet.
mcdaktari
met dat carnavalspak bedoel ik zoals hij er in deel 2 en 3 bij loopt, alles op elkaar afgestemd , helemaal in het zwart met zwarte hoofdband en dan weer een rode, nee in deel 1 zag hij er nog normaal uit. En alleen al die ene scene in het begin van deel 2 als Rambo in de camera kijkt, dat is toch net iets TE .Teminste dat vind ik dan, en zeg nou zelf dat zijn outfit er toch niet uit ziet, ik vind het nou een echt film kostuum, maar ja het is ook een film.
maar ik las hierboven ergens dat Rambo 2 van het begin tot het einde vol zit met fantastische aktiescenes, dat valt toch wel mee dacht ik, het is maar een gewone aktiefilm, en dat deel 2 beter is dan de eerste dat vind ik al helemaal niet.
Ik zou het allemaal wat beter hebben kunnen waarderen als het nou komisch bedoeld zou zijn, maar dat is hier duidelijk het geval niet. Nee het is ook nog serieus bedoeld ook.
En dan die Kolonel Trautman die snapt helemaal de kroon, elke keer als ie in beeld komt verteld hij hoe geweldig Rambo wel niet is.
Maar het valt me op hier op Moviemeter dat als je een mening geeft er meteen een stel wel liefhebbers meteen gepiekeerd zijn, althans zo lijkt het. Maar dat is echt niet nodig ik wil enkel zeggen dat het mij veel beter had geleken als ze na First Blood geen vervolg meer hadden gemaakt want de eerste film is in mijn ogen bij lange na niet geevenaard.
yeyo
Gemakkelijk om je daarachter te verschuilen. In je eerste bericht staat niks van argumentatie, alleen maar dat het allemaal 'slecht' en 'lachwekkend' is. Nogal logisch dat mensen daar gepikeerd op reageren.
maar ik las hierboven ergens dat Rambo 2 van het begin tot het einde vol zit met fantastische aktiescenes, dat valt toch wel mee dacht ik, het is maar een gewone aktiefilm.
Inderdaad het is ook een film, een cartonesque over the top actie film. En ja het is dus wel komisch (over the top) bedoeld. (een verandering in toonzetting ten opzichte van deel
1.) Er wordt hier toch vrij duidelijk geen realistsch beeld van Vietnam geschetst...... Snap je kritiek daarom ook nauwelijks, lijkt wel of je iets van de film verwacht, wat het helemaal niet is, niet beoogt ook.
En de actie moet je wel zien in het licht van andere jaren 80 actiefilms. Die was toen baanbrekend en zeer spectaculair. Vind 'm persoonlijk nog steeds erg vermakelijk.
Maar wat vond je eigenlijk van de soundtrack?
gorelover
super film.
en die love intrest, wat een geweldig lekker ding , grr.
actie, samen met deel 4 het beste wat s. stallone gedaan heeft.
@Reinbo
wat betreft de soundtrack die is prachtig en vooral dat bekende stuk als rambo achtervolgt word, maar ik kan me ook geen film muziek herinneren die echt slecht is van Jerry Goldsmith. Maar (film)muziek interesseert me zowiezo al omdat ik zelf ook in de muziek zit, vandaar.
Wat de sountrack betreft, die verdiend zeer zeker 5 sterren ja, maar de films opzich vind ik helaas stukken minder. dat kan toch. Met uitzondering van First Blood want dat vind ik wel een steen goeie film.
Tuurlijk kan dat, maar ik heb het idee dat hij je tegenviel, omdat je een serieuzere film verwacht of gewenst had. Bekijk m eens met de ogen als zou het wel komisch (of beter, op sensatie gericht) was. Dan. Bevalt hij wellicht veel beter. In ieder geval veel plezier met het zwakke deel 3 en het brute deel 4.
mcdaktari
Nou Reinbo wat deel 4 betreft ( ik heb alle delen natuurlijk al eens gezien) vind ik dat toch nog de beste na de eerste. En ook al vind ik een film niet goed dat wil niet meteen zeggen dat ik er dan nooit meer naar kijk, want er zijn wel eens films waar ik niet veel aan vond die ik na jaren later weer eens gekeken te hebben toch meer waardering voor kreeg, maar daar valt Rambo 2 en 3 tot nu toe nog niet onder hahaha.

Rambo: Last Blood

1988

First Blood
1982

Opvolger van Sylvester Stallone: Noah Centineo speelt Rambo in nieuwe prequel

Sylvester Stallone ziet mogelijke opvolger voor zich: 'Misschien is hij te knap om Rambo te zijn'

Kozure Ôkami: Oya no Kokoro Ko no Kokoro

Rocky
Drama / Sport, 1976

Yangguang Puzhao
Misdaad / Drama, 2019
vietnam veteraanhelikoptersubmachine gungevangenekrijgsgevangeneliberation of prisonersliberationleechvietnamvietnamese oorlogjachtmachinegunons legerwoudfotografieregeringoorlogvervolgwraakmartelensoldaatexplosiebow and arrowexploding bodyagentrussian armyelectrical torture denunciation