• 9.377.366 stemmen

Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson

Met onder meer: Mark Wahlberg, Julianne Moore en Burt Reynolds

Releasedatum: 19 maart 1998

Plot Boogie Nights

"The life of a dreamer, the days of a business and the nights in between."

Jaren '70. De naïeve en ongeschoolde Eddie Adams wordt ontdekt door pornoregisseur Jack Horner. Jack en zijn vriendin Amber nemen Eddie onder hun hoede. Onder hun creatieve leiding ontwikkelt Eddie zich binnen de kortste keren tot (letterlijk) de grootste in zijn vakgebied. Eddie wordt pornoster Dirk Diggler en geniet met volle teugen van zijn verworven faam. Maar dan leert hij ook de schaduwkant van het succes kennen.

Eddie Adams / Dirk Diggler

Maurice t.t. Rodriguez

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

De leuter van Mark Wahlberg maakt het wel af !

avatar van the terminator

the terminator

fappie schreef:

Waar kan ik deze film bestellen?

Nergens, hopelijk komt ie snel op dvd uit! Wil m ook graag in huis hebben.

Boogie Nights

Heerlijke film. Boogie Nights is de eerst film die ik zie van Paul Thomas Anderson en dit is zeker een goede film.

Lekker sfeertje heeft deze film. Echt zo een 70's sfeertje. De goeie muziek en de leuke costuums hielpen daar ook bij. De acteerprestaties zijn goed. Mark Walhberg doet het uitstekend als pornoster. Maar ook de andere acteurs doen het stuk voor stuk goed.

Verhaaltje was prima. Echt een rise and fall verhaal. Het eerste uur was het beste. Het tweede gedeelte van de film werd het wat dramatischer maar de blijft boeien. Het einde vond ik iets minder. Een droeviger einde paste denk ik beter bij de film.

Wel weer leuk was natuurlijk die enorme lul van Walhberg, geweldige scene .

avatar van Rosicky

Rosicky

Nadat ik via de twee minst bekende films van Anderson - Hard Eight en Punch Drunk Love - kennis had gemaakt met de beste man, had ik geen zin ooit nog een film van hem te zien. Ik eerdergenoemde films respectievelijk eindeloos saai en stontvervelend. Maar wat blijkt, Boogie Nights is best leuk.

Vooral het eerste gedeelte van de film spreekt me aan. Felle kleuren, ontspannen sfeertje, lekkere muziek. Veel bekende acteurs, met de meest uiteenlopende karakters, heerlijk. Het tweede gedeelte vond ik wel weer redelijk matig. Het drama-aspect van Boogie Nights weet mij dan ook nauwelijks te pakken.

Toch was het een leuke kijkervaring. Sfeervolle film, met goed acteerwerk en lekkere muziek. Prima kijkvoer, maar niet zo geweldig als ik had gehoopt.

avatar van dEUS

dEUS

Ik heb deze film bekeken na de zeer goeie reacties die ik hier op MM had gelezen en ik moet toegeven dat ik deze niet volledig deel. Het eerste half uur beloofde veel goeds. Ik vond hem erg stoer gefilmd en ook de muziek en het sfeertje zaten goed, maar na zo'n anderhalf uur kwam ik het eigenlijk wat beu. De voornaamste reden hiervoor was dat het verhaal te weinig diepgang kende en ik mij op geen enkel moment kon inleven in die personages. Ze konden mij eigenlijk stuk voor stuk gestolen worden.

avatar van Reinbo

Rollergirl .... 'gestolen worden'.

avatar van Eibmoz

Eibmoz

1,5* Dankzij de bekende sterren waarvan ik niet begrijp dat ze zich hiervoor laten lenen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

simonvinkie

Anderhalve ster omdat er bekende acteurs in spelen, waarvan jij niet begrijpt waarom ze er in meespelen. Nou niet echt een goeie reden

avatar van Eibmoz

Eibmoz

Als ze er niet in gespeeld hadden , een -1,5*

simonvinkie

Oke, maar alsnog ben ik het niet met je cijfer eens natuurlijk

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Uitstekende film, lef om zo'n film te maken. Origineel, sfeervol, de kameraadschappelijkheid kwam zo nu en dan wel een beetje door, maar de figuren zelf bleven toch wel vlak. Het tegengestelde van wat je in Magnolia ziet. Maar in een hoop opzichten een fantastische film, van een fantastische regisseur.

avatar van DwarreI

DwarreI

Eibmoz schreef:

Nu ik erover nadenk inderdaad, hoe durven ze toch een film over de porno-industrie te maken, schandalig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar van canciser

canciser

Ik had mijn twijfels in het begin, ik was bang dat het een doorsnee komedie zijn worden met veel seks. Seks was er zeker, maar ook meer dan alleen een standaard komedie! De film werd enorm spannend en verraste me een aantal keer met geweldige scenes en dialogen. Het verhaal is origineel en de uitwerking zie je ook niet vaak. De humor en personages waren gewoonweg briljant. Het enige nadeel in mijn ogen zijn de scenes die niet helemaal goed stonden, sommige scenes waren erg lang en onnodig, andere waren te kort waardoor je er niet helemaal meer inzat. Helaas, toch een gemiste kans. Maar zeker ruim 4* waard.

avatar van DwarreI

DwarreI

Wie bij deze film ook zijn vingers zat af te likken bij de cinematografie raad ik vooral aan om http://moviemeter.nl/film/5246 te kijken, dan wordt duidelijk waar Anderson de mostert vandaan haalt..

avatar van Spetie

Klopt. Beide films hebben een prachtige langgeschoten zwembadscene.

AddictedToMovies

Al lange tijd op zoek naar deze film vanwege P.T. Anderson's prachtige Magnolia, en eindelijk in een videotheek gevonden (helaas niet in de winkel, maar ik vond het al heel bijzonder dat ik een exemplaar in mijn handen kon houden, al is het maar voor even). Dus eindelijk is het ervan gekomen, en hij voldeed aan de verwachtingen.

Het is duidelijk 'van de makers van' (eigenlijk is deze eerder dan Magnolia natuurlijk, maar die heb ik nou eenmaal eerder gezien). Knappe lange shots en veel dezelfde koppen. Die bekende koppen acteren zoals we gewend zijn. Erg knappe rol van Julianne Moore (die ik eerst absoluut niet kon waarderen, maar nu teveel goede rollen van heb gezien) en Mark Whalberg doet het ook leuk als het joch die al snel kapsones krijgt. Ook bijzonder leuke en goede bijrollen van onder andere John C. Reily, Don Cheadle, Burt Reynolds en zelfs een kleine rol voor Philip Seymour Hoffman als homo! De discosfeer van de seventies kun je bijna voelen (de soundtrack helpt hier natuurlijk ook bij) en ook de (rampzalige) eighties komen tot leven. P.T. Anderson schiet alles weer erg mooi en gezien het onderwerp blijft hij toch redelijk netjes (als we het eindshot even buiten beschouwing laten).

De filmstijl die P.T. Anderson hanteert bevalt me erg, maar zijn kracht ligt natuurlijk ook grotendeels in zijn sterke scripts. Het zorgeloze leven van de jaren '70 weet hij goed op papier te zetten door de naïeve hoofdpersoon en situaties (maar ook de setting uiteraard). Dan maakt hij een briljante switch naar de jaren '80. De vette jaren zijn voorbij, het eeuwige nemen kan niet goed blijven gaan. De ene tragedie volgt de andere, van uit de hand lopende drugsverslavingen tot knokpartijen en erger. Eerder zagen we de idealen van de mensen; Eddie/Dirk die denkt relaties te kunnen redden, Jack die echte vakfilms wilt maken, maar ze zitten in de verkeerde business, waar het zorgeloze bestaan niet door kan blijven gaan.

Dit is de derde film die ik heb mogen aanschouwen van top writer-director Paul Thomas Anderson, die met Magnolia mijn aandacht wist te trekken en met Punch Drunk Love mij flink teleurstelde, maar met Boogie Nights weet hij flink te overtuigen en te entertainen. Een vakman.

AddictedToMovies schreef:
Daar dachten ze in de US bij het uitkomen van de film anders over (preutse lui). Anderson heeft bijv. in de film moeten knippen om van de originele NC-17 (18+) rating terug te gaan naar de R rating (16+) die de film nu heeft.

Daarnaast is een 'work-print' van de film eerder al uitgekomen, voor de officiële release van de film. Deze work-print bevat veel expliciete scénes die niet in de film te zien zijn, om de film (ook) zo van de NC-17 rating te houden.

Er is dus meer ''mooi geschoten'' door Anderson dan wij weten, helaas.

AddictedToMovies

Zonde dat er in zijn werk wordt geknipt voor zo'n commercieel doel. Maar is een publiek onder de 18 eigenlijk wel de doelgroep voor zo'n film als deze? Of was het als een censuur opgelegd?

Leland Palmer

Volgens mij maakt Anderson wel z'n beetje wat hij zelf wil. Er moest voor de R rating in totaal maar 40 seconden in de film worden geknipt - daarnaast denk ik dat hij zelf de work-print behoorlijk bewerkt heeft tot de R rating naar z'n eigen zin. Een NC-17 rating is namelijk wel behoorlijk; veel bioscopen weigeren die films, nergens geen reclame voor je film en veel winkels verkopen de dvd uiteindelijk niet. Als het niet hoeft, kun je daar dus beter niet aan beginnen. Dan maar een behoorlijke R rating er uit halen zal Anderson gedacht hebben. Er wordt bijv. in totaal (klein voorbeeld ) ook 165 'fuck' gezegd en dat is aardig wat.

Leland Palmer schreef:

Pff.. hoeveel films daar wel geen last van hebben gehad. In preuts Amerika mag je ook niks. Die work-print is nooit meer teruggevonden, kan ik dat uit jouw zin(nen) opmaken?

chevy93 schreef:

Pff.. hoeveel films daar wel geen last van hebben gehad.

Eh ja uiteraard, da's Amerika.

Wat die work-print betreft; ik weet het niet precies, maar volgens mij moet die wel ergens rondzweven. Of die (makkelijk) verkrijgbaar is, betwijfel ik.

AddictedToMovies

En nu even heel goed nieuws!

Leland Palmer

Wist ik al lang. Heb 'm alleen al dubbel.

chevy93

Waarom is dat goed nieuws? Was die OOP?

AddictedToMovies

Nou, ik heb bij deze film al meerdere keer berichten gezien van mensen die 'm zoeken en tot voorheen ben ik 'm ook nog nergens tegengekomen dus ik dacht; wie weet hebben mensen er wat aan (Harm Jan natuurlijk niet, dat moge duidelijk zijn)

chevy93

Waarschijnlijk weten te weinig mensen van het bestaan af van het 'koop deze film op DVD vanaf €...'-knopje. Ik zie bij savvyshop ook vanaf 14-07 staan. Hij is dus echt opnieuw uitgebracht?

avatar van gotti

Minder na herziening. Zakt nogal in op driekwart...

avatar van JanDahler

JanDahler

pas gekocht na vele goede commentaren hier. vandaag eens bekijken, heb hele hoge verwachtingen

avatar van JanDahler

JanDahler

ietwat een tegenvaller. Het hele sfeertje zat goed, personages waren leuk, Wahlberg en Reynolds geweldig en vele knappe lange camerashots. Toch miste ik iets, vooral het eerste uur vond ik wat te langdradig. heb normaal geen probleem met lange uitgerekte scene's maar in deze film dus wel. Het 2e gedeelte beviel me beter en vloog dan ook voorbij.

Ga em binnenkort nog eens herzien!

voorlopig 3.5*

avatar van Mescaline

Mescaline

Soms heb je van die films die bij een 2de kijk beurt niet beter maar ook niet slechter worden, Boogie Nights is voor mij zo voorbeeld daar van, de film beviel echt precies even goed als de eerste keer dat ik hem zag.
Leuke rol van Mark Wahlberg en een zeer goed gecaste Burt Reynolds, ook de weer lekkere overdreven rol van Philip Seymour Hoffman mag genoemd worden!
Wel een klein beetje jammer van het geforceerde happy end of tenminste, dat lijkt wel zo.

Hoe dan ook, ik blijf op die 4,5 sterren staan.