Genre: Thriller / Oorlog
Releasedatum: 22 januari 2009
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot Valkyrie
"Many saw evil. They dared to stop it."
Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) staat dichtbij Hitler en is een dienaar in diens Derde rijk. Maar Stauffenberg walgt van de misdaden van de nazi-regering. Hoe langer hij de gruwelijke misdaden meemaakt, des te meer hij inziet dat Hitler een enorm gevaar vormt. Hij besluit samen met enkele andere officieren Hitler om te brengen door een aanslag op hem te plegen.
Claus Schenk Graf von Stauffenberg
Otto Ernst Remer
Erich Fellgiebel
Carl-Friedrich Goerdeler
Vascago
Film volgt aardig het bekende verhaal, maar wordt nogal statisch uitgevoerd. Dat er Engels werd gesproken werkt ook niet in het voordeel van de film. Natuurlijk wist ik dit op voorhand en wou de film toch zien, maar je weet gewoon tijdens het kijken dat er meer uit de film zou komen als ze gewoon Duits hadden gesproken. De film duurt ook veel te lang. Aantal te lang doorgedreven of overbodige scenes en het acteerwerk was veel te vlak. Bij niemand zag je iets terug van passie voor wat ze aan het doen waren.
Jammer had zoveel meer ingezeten.
ASroma
vooral het stukje na de bomaanslag is super, perfect in combinatie met de sfeervolle muziek. Net of je er zelf bij bent en de sfeer echt proeft.
orbit
- 12092 berichten
Tsja, edele WOII film, maar het wijdt teveel uit en uiteindelijk hebben we weinig aan de inspanningen van kolonel Valkyrie.. wel leuk om Cruise te zien met een Nederlandse actrice en daarnaast nog een Nederlandse actrice die de boel bijeen houdt..
Pijnlijk ...
... om te zien dat dit op waargebeurde feiten gebaseerd is. Ik kende het hele verhaal niet, dus tijdens de film had ik mij er eigenlijk op ingesteld dat het verzonnen onzin was.
Moest ook bijna wel, want Singer zet de nazis op zo'n belachelijk boemanmanier neer dat het te droevig is voor woorden. Alsof zijn het slechteriken in een stripverhaaltje, met hun duistere gelaatsuitdrukkingen, zware stemmen en onheispellende muziek. Echte villains, maar die vind ik in superhelden films ook al niet zo leuk, laat staan in een verfilming van een waargebeurd verhaal.
Positief was daarmee wel dat de afloop voor mij nog steeds alle kanten uitkon. Dat was ook meteen het enige wat deze film nog ietsjes interessant maakte. Cruise is debiel als Duitser, de twee Nederlandse dames compleet onopvallend (uitgezonderd dan hun accenten). Visueel degelijk maar niet altijd even spanned, enkel de continue aanwezig muziek was wel aardig, maar uiteindelijk compleet misplaatst.
Als verfilming van een waargebeurd verhaal compleet belachelijk, 't zou een aardige graphic novel geweest kunnen zijn, maar dan had er wel een andere afloop aangemoeten. Sowieso zonder Cruise en nodeloze vrouwelijke inbreng en graag in het Duits. Die intro was ronduit genant.
ErwinH
Erg goeie film, mooie decors Mooi camerawerk, vooral een paar mooie explosies. De engelssprekende nazi's moet je wel even aan wennen. Maarja het is nu eenmaal een amerikaanse film.
Verhaallijn ijzersterk.
Over het onderstaande verhaaltje van " onderhoud " wil ik zeggen dat het feit dat je dit " verhaal " niet kende, ( geschiedenis lagere school niveau ) zegt al genoeg over je verstand van zaken. jou verhaal raakt kant nog wal. Hekel aan Tom Cruise ofzo ?
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Ik heb de film eergister gezien en vond 'm vrij saai. Het ziet er allemaal erg verzorgd uit, met mooi camerawerk en een aangename rolbezetting. Maar het is nergens verrassend, spannend of vernieuwend. En dan dat eeuwige Engelse taaltje. Film duurde ook een half uurtje te lang. 2,5*
't Is mijn fout dat we dit zijlijntje nooit tijdens de geschiedenisles te horen hebben gekregen?
Gelukkig raakt jouw opmerking wel kant noch wal.
Gelukkig raakt jouw opmerking wel kant noch wal.
Ik kan me best vinden in je kritieken, maar hiermee sla je de plank mis. Het von Stauffenberg complot een zijlijntje noemen? Het is toch een behoorlijk bekend iets onder de mensen die zich iets in WO II hebben verdiept. Er zijn ook zat docu's van gemaakt en boeken over geschreven. Dit is toch de grootste aanslag op Hitler tijdens WO II. Er zijn meer pogingen geweest, maar die mislukten allemaal al tijdig.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Klopt, je zegt het zelf al: mensen die zich in de WO II hebben verdiept. Ik kan me niet herinneren dit ooit bij geschiedenisles gehoord te hebben.
Echt niet? Ik heb dit op school gewoon meegekregen. Geen hele les ofzo, maar het is wel vermeld.
Maar goed, niet iedereen kent het schijnbaar. Ik dacht altijd dat iedereen het wel kende gezien het belang van deze operatie.
Misschien dat er ooit een naam is vernoemd tijdens de geschiedenisles, maar het complot zelf is nooit besproken geweest.
Heeft alleen maar in het voordeel van de film gespeeld verder.
The One Ring
De geschiedenislessen die had op de middelbare school hielden zich niet al te veel bezig met zijlijnen als dit (dit is toch een zijlijn, want uiteindelijk heeft het de geschiedenis niet kunnen veranderen). Daar is het vak te algemeen voor. Al vinden sommige geschiedenisleraren het wel interessant om wat details er extra uit te lichten, maar deze ben ik nooit tegengekomen.
Het heeft niks veranderd, maar het had het wel kunnen doen. Was dit gelukt, dan was het misschien in 1945 al vrede geweest. Je weet het nooit.
Als je al je geschiedeniskennis uit je middelbare schoollessen moet hebben is dat ook niet echt veel natuurlijk.
Bart Simpson
In 1945 was er ook al vrede hoor..
Bart Simpson
Als je op de middelbare school bij Geschiedenis les over de Tweede Wereldoorlog krijgt, dan wordt dit niet besproken. Het is te onbekend, alleen mensen die zich er goed in verdiepen of bij toeval de eerdere film hebben gezien, kennen dit verhaal. Ik zelf kende dit verhaal al, voordat ik de film met Sebastian Koch gezien had. Maar ja, je moet er maar geïnteresseerd in zijn..
Ik heb het verhaal anders gewoon op school gehad. En heb er daarna ook genoeg over gelezen en gehoord. En ik ben wel geinteresseerd in de tweede wereldoorlog, maar zeker niet in de mate van bv Bart Simpson. Dit is toch echt een heel bekend verhaal voor me.
Filmkriebel
Als het jullie echt boeit, dan doen jullie zich toch de moeite om minstens eens de wikipedia entry over Von Stauffenberg te lezen of een boek in de bib te halen in plaats van terug te grijpen naar vergane schoolse kennis
MovieHolic
Geweldige film.
Dit had inderdaad een bult kunnen veranderen. Maar daar gaan we nooit achterkomen he.
Hoe dan ook een op alle punten prima film. Heb in ieder geval aan de buis gekluisterd gezeten
han de barman
De Duitse versie is Veeeeeeeeeeeeeeeel beter. En duitse soldaten die Engels praten kan ECHT NIET!
Duitse versie: Stauffenberg (2004)
Vascago
Duitse versie: Stauffenberg (2004)
Amerikanen en Engelsen die gewoon in hun eigen taal praten terwijl ze Duitsers voor moeten stellen is nog veel erger
De ene Duitser praat met een Brits accent , de ander met een Amerikaans. Totaal belachelijk idd .
RaoulDuke
Prima verfilming van een operatie die op een haar na geschiedenis had veranderd. Ondanks het feit dat je weet hoe het afloopt boeiend van het begin tot het eind. Bovendien uitstekende acteerprestaties. En dat gezeur altijd over duitsers die Engels spreken: andersom is veel storender. (bijvoorbeeld Clint Eastwood in een in het duits nagesynchroniseerde western)
Ralf81
Valkyrie heeft me nergens echt bij de keel gegrepen, zoals bijvoorbeeld Zwartboek dat wel deed. Laatstgenoemde is, los van de verschillende verhaallijn, een stuk indrukwekkender. Vind Cruise als Von Stauffenberg ook geen gelukkige keuze.
Ik herken me niet in de kritiek op het engels; over het feit dat er engels gesproken werd kon ik me goed heen zetten. Op een gegeven moment vergeet je dat gewoon.
Valkyrie was voor mij meer een educatief lesje WOII in een jasje van een net wat meer dan gemiddelde oorlogsfilm.
gauke
Ja, bombastisch, mooi vormgegeven en goed geconstrueerde complotfilm......maar ik heb er van genoten. En wat is Carice van Houten toch een goede filmactrice...hoe klein haar rol ook was: ze 'stond' er als een huis.
DVD-T
Ik kende het verhaal van von Stauffenberg nog vaag, dus op voorhand wist ik al een beetje af van Operation Valyrie.
Erg leuk dat je nu eens een keer wat van het Duitse verzet ziet in een film. Dat zie je niet vaak, want meestal worden de Duitsers afgeschilder alsof ze allemaal door en door slecht waren. Erg storend meteen vanaf het begin waren de accenten natuurlijk. Engelsen of Amerikanen allen met behoud van hun eigen accent een Duitser spelen komt niet geloofwaardig over. Maar goed dat doen ze altijd en zullen dat ook nooit gaan veranderen. De film kent een aangenaam tempo en raast lekker door de film heen. Dit maakt het echter wel moeilijk af en toe om de vele karakters van elkaar te onderscheiden. Je moet zo nu en dan echt even nadenken wie ie nu ook al weer was, en als je er dan achter bent, is de film al weer bij de volgende gebeurtenis. Dit wordt in het tweede uur een stukje beter, maar de karakters worden niet goed uitgediept waardoor je een beetje op een afstand wordt gehouden, en ze je nooit echt kunnen raken.
Tweede uur slaagt er goed in om een bepaalde spanning te creëren en die ook vast te houden tot het einde. Je weet de uitkomst al maar toch blijf je benieuwd naar wat er nog komen gaat. Dat doet Bryan Singer heel goed, want verder wordt het toch nergens echt bijzonder en ballanceert het op het randje van de middelmaat. Erg jammer want het verhaal heeft zeker potentie. Singer raast helaas te snel door het verhaal, en lijkt zo snel mogelijk naar het einde te willen. Trouwens niet Singers eerste encounter met WO II, hij deed dit al eerder in Apt Pupil en in het begin van X-men. Het is dan ook goed te zien dat hij er wel wat vanaf weet. De design van de film is gewoon erg goed, en je ziet dat er tijd in is gestoken om het tijdsbeeld goed weer te geven.
Acteerwerk is goed, maar zoals gezegd gaat het te snel om echt bij iemand een goede performence te zien. Cruise doet het goed als van Stauffenberg die met 1 hand waarvan twee vingers missen, en 1 oog door het leven gaat. Toch enigzins vreemd om Cruise zo te zien. Bill Nighy is altijd wel goed, en ook hier is dat het geval. Hij is ook de enige die echt een top prestatie levert. Stamp heb ik dan weer helemaal niets mee, maar speelt een interessante rol. Carice van Houten voegt weinig toe, en Branagh had wel een iets grotere rol mogen hebben. Verdere cast doet het gewoon degelijk.
Filmtechnisch ziet het er allemaal erg verzorgd uit. Camerawerk en belichting zijn goed, en wordt klassiek in beeld gebracht zonder te veel poespas eromheen. Effecten zien er goed uit, en ook de muziek is erg mooi.
De film had potentie, helaas wordt dit een beetje afgeraggeld door de snelle vertelling, waardoor je niet alles echt goed in je op kan nemen, en je kan raken. Het voelt meer aan als een tussendoortje
Masterkale
Bij deze film moet je goed bij de les blijven met al die namen en lange verhalen die in het begin verteld worden. Vond de film na zoveel comotie toch wel iets tegenvallen. Teveel gepraat te weinig echte actie.
JacoBaco
Teveel gepraat te weinig echte actie.
Misschien heb je geluk en maakt Michael Bay er een remake van.
animalkrullie
In tegenstelling tot velen hier vond ik dit een hele goede film.
Tuurlijk kan je zeuren over de taal die gesproken word, maar daar stoorde ik me toch niet aan, want het acteerwerk vond ik goed.
Zeer goede acteurs, alleen hadden ze voor de rol van Hitler Bruno Ganz moeten casten, degene die Hitler in deze film neerzette vond ik niet echt griezelig overkomen.

WOII-film 'Valkyrie' met Carice van Houten en Tom Cruise komt binnenkort naar Netflix

Oorlogsthriller 'Valkyrie' met Tom Cruise en Carice van Houten donderdagavond 9 mei uitgezonden op televisie

De grootste internationale films met een Nederlandse acteur

Der Untergang

The World's Fastest Indian
Biografie / Roadmovie, 2005

Rush
Biografie / Sport, 2013
berlijn, duitslandzelfmoordbommoordweerstandman vrouw relatietweede wereldoorlognaziplanvriendschapbedrogtreasoncolonelmilitary officerplotgerman officermedal geweldoperation valkyrie