• 9.376.078 stemmen

Geregisseerd door: Steve Barker

Met onder meer: Ray Stevenson, Richard Brake en Julian Wadham

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot Outpost

"You can't kill what's already dead!"

De mysterieuze zakenman Hunt huurt de ex-marinier D.C. in om samen met een team naar een onbewoonde plek te reizen voor een simpele missie. Het team moet een klein klusje opknappen in een oude, verlaten bunker, een opdracht dat in het eerste opzicht een makkie lijkt. Maar eenmaal in de bunker ontdekken D.C. en zijn mannen dat in de Tweede Wereldoorlog gruwelijke experimenten zijn gedaan in deze oude bunker. Als de mannen dan plotseling een overlevende vinden, komen ze er langzaam maar zeker achter dat er iets goed mis is en de heren in groot gevaar zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Zinema

Een aardig verhaaltje dat helaas niet goed wordt uitgewerkt. Weinig spanning en na een aardig begin zakt de film al snel in tot een zeer clichématig standaardwerkje. Onvoldoende, maar e.e.a. is enigszins onderhoudend.

avatar van 606

vele malen beter als The bunker en Deathwatch.

Erg leuk gegeven en toch ook wel goed acteerwerk.

Einde is ook eens wat anders.

3,5 ster

avatar van Metalfist

Metalfist

Zombies en Nazi's, een goede combinatie?

Ik had deze Outpost al een aantal keren vast gehad in de videotheek maar toch nooit meegepakt vanwege het vermoedelijke B-film niveau. Na het plot nog eens gelezen te hebben was ik toch wat benieuwd geworden naar de Nazi zombies. Ben in ieder geval niet teleurgesteld.

Voor een keer zit er eens een iet wat deftig verhaal in al vond ik de veldentheorie van Einstein wat te vergezocht over komen maar dat stoorde niet echt. Maar wat de film boven het B-niveau doet uitkomen is niet enkel het verhaal maar ook de effecten die er echt goed uitzagen, het acteren van de cast maar ook het lekkere duistere sfeertje dat over heel de film is gespreidt. Zo zijn die stukken waar opeens aan de bomengrens al die lichten aan gaan en dat je daar de Nazi's ziet staan zeer sfeervol. De zombies zelf zien er ook werkelijk geslaagd uit en ook naarmate de film vordert begint er zelfs wat gore in te zitten.

Outpost is een leuke mengeling van zombies en oorlog en is toch wel een aanrader voor wie nog eens een deftige zombiefilm wilt zien.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Beetje een slappe film. Met hier en daar nog wel een mooi actiescenetje en ook grappig om het dit keer op te nemen tegen Nazi-zombies. Het woord "fuck" word er ook behoorlijk vaak in gebruikt. Redelijk begin maar na een tijdje begint het een beetje saai te worden. Die moffenzombies konden me dan wel weer een beetje bekoren maar ook niet meer dan dat.

avatar van totalreject

totalreject

Een film over een groep huurlingen die een 2de wereldoorlog-bunker openen en daar stuiten op een groep nazi zombies.

Het klinkt als een aardige film voor een horroravondje.

Maar deze film valt flink tegen.

Een horrorfilm over nazi-experimenten, daar moet je toch wel iets leuks mee kunnen doen.

Toch vallen zulke films elke keer weer flink tegen.

Outpost is een van de "betere" films op dit gebied, maar dat zegt meer over het subgenre, dan over de kwaliteit van deze film.

Het begint al met de ex-mariniers die totaal niet geloofwaardig overkomen. D.C. is eigenlijk het enige karakter dat wel aardig gespeeld word.

Ook het horror-element is erg flauw. Alle clichés komen wel zo'n beetje voorbij, maar nergens echt effectief. Daarnaast is er weinig origineels te vinden in deze film. Tja, het flinterdunne verhaaltje om het alles heen (Nazi's experimenteerde op hun eigen soldaten om supersoldaten te maken) is er een die niet heel veel gebruikt is.

Maar dat kan het alles niet redden.

De film word eigenlijk steeds flauwer, met als toppunt het extreem voorspelbare einde.

Het enige aan deze film wat ik wel leuk vond om te zien was dat we niet de zombies van Romero voor onze kiezen krijgen, niet de supersnelle zombies, die we de laatste tijd in elke zombie-film remake zien, terugzien. Nee, de Nazi-zombies in deze film deden mij nog het meeste denken aan de zombies uit films als "City of the Living Dead".

Nou ben ik hier niet heel erg dol op, maar zo nu en dan is het wel eens leuk om dit soort zombies weer te zien. Een leuke afwisseling van de 2 standaard zombie-vormen van tegenwoordig zeg maar.

Outpost is een flauwe film in alle opzichten.

Toch is het gegeven van de Nazi-experimenten wel interessant om meer te gebruiken in horror.

Alleen de volgende keer liever wel op een goede manier.

2,0

avatar van Lennert

Lennert

Persoonlijk vond ik de soldaten niet bijster zombie, maar ik heb toch erg genoten van de mooie beelden, het uitstekende acteerwerk en het vergezochte, maar leuk gevonden script. Men is goed omgegaan met het duidelijk lage budget en heeft gelukkig niet gekozen voor een gemakkelijke uitweg van goedkope gore effecten en cheezy one-liners, wat uiteindelijk zorgt voor een mooi mysterie filmpje ipv een standaard horrorfilm. Misschien had er iets meer mogen gebeuren, maar verder ben ik niet ontevreden.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Aardige film die vooral zijn kracht haalt uit de setting. De shots waarin de bossen worden verlicht en je de nazi-zombies ziet verschijnen zijn geweldig. Helaas is het verder vooral op acteergebied maar pover en ook het einde vond ik tegenvallen. Met dit uitgangspunt had je een geweldig filmpje kunnen maken. Na Dead Snow, de tweede gemiddelde film met dit onderwerp.

avatar van james_cameron

Weinig bijzondere horrorfilm, maar vooruit, best vermakelijk. De setting is lekker naargeestig en de nazi-zombies zijn zoals altijd best effectief. De cast is wel wat aan de matige kant. Het verhaaltje is leuk bedacht maar sporadisch vrij onlogisch- dus niet teveel nadenken.

avatar van Minotaures

Minotaures

''What's the matter? You look like I fucked your sister.''

Opzich best een aardig horror/actie filmpje.

Kan gerust bij een ander vermakelijk filmpje: Dog Soldiers.

Zulke verhalen over Nazi's die experimenten uitvoeren gaan al een tijdje rond bij de film industrie. Om enkele titelvoorbeelden te noemen: S.S. Doomtrooper en Horrors of War.

De spanning had een goede opbouw en werd inderdaad beter en beter. Er zit hier genoeg actie in (het gaat immers over een groepje huurlingen). Acteren was niet echt van het hoogste plank, maar ze spelen hun rol goed genoeg. Van zulke films moet je geen geweldig acteerwerk verwachten, want onder de 'topfilms' komen ze toch nevernooit.

De vijand(en) van de huurlingen vond ik vrij verassend. Ik had eerder aan Nazi-zombie's ging i.p.v. ondodelijke geesten. Het deed me af en toe stiekem aan Dead Snow denken, zo met die leider van dat legioentje bij het eind. Wat ik ook eigenlijk verwachtte was meer gore, want op de voorkant stond dat op en ik las het hier ook een antal keren, maar voor mij viel dat wat tegen. Ik had eerder wat brutere moorden verwacht dan het simpele en eeuwenoude doodsteken van je vijand.

Wat ik enigszins sterk aan deze film vond is natuurlijk hoe die afliep. Geen onzin en het snel afsluiten door via dat machine een golfschok te zenden waar ze voor eens en altijd verslagen worden, gewoon de kijker voor gek houden door hem/haar dat te laten denken.

De slachting gaat gewoon door naar het 2de team.

Naast een verassende einde, had het een paar leuke quotes tussendoor.

''Do you mind? Those of us with braincells are trying to think.''

Prima filmpje voor tussendoor.

avatar van xxc

xxc

Ook deze film heb ik een hele tijd terug gezien, maar ben ik vergeten een reactie of score te geven.

Net als Blood creek, vind ik deze ook erg sterk. Mede door het horror genre, waar een twist aan is gegeven door de Tweede wereld oorlog.

Ik heb deze toendertijd samen met mijn broer bekeken. Hij vond het te ver gaan, veel te ongeloofwaardig en totaal niks aan. Ik daarentegen, vond hem erg sterk, kreeg op sommige momenten toch wel even kriebels, en het belangrijkste.. Ik vond hem toch best wel eng. En dat doen veel horrorfilms niet meer bij mij.

Nu begrijp ik mijn broer's reactie ook wel.. Sommige momenten in de film zijn gewoon ontzettend ongeloofwaardig. Maar who cares? Hij jaagde mij de stuipen op het lijf.

De leider van het team vond ik erg goed acteren. Hij kwam toch wel het meest overtuigendst over. En ja, die soldaten.. Dat vond ik mooist en sterkst aan heel de film. De film deed me ook een beetje denken aan The Bunker. Maar op de momenten waar The Bunker het niet heeft, heeft Outpost het wel.

De flashbacks, die je ook in Blood Creek (tevens een horror - oorlog) ziet, vind ik ook sterk. Het zou ontzettend jammer zijn geweest als ze die er niet bij hadden gedaan.

Ik geef deze film dus toch een lekkere hoge score. Hij is zeker voor herhaling vatbaar!

avatar van The Oceanic Six

Bijzonder vermakelijk!

Nadat ik recent de horror-komedie Død Snø had gezien, met een leger Nazi zombies, wilde ik eigenlijk nog wel eens zo'n film kijken. Dit werd dus Outpost, dat de komedie weglaat en een actie-horror film is.

Het is geen topfilm, maar het is wel een bij vlagen best spannende film geworden. Het begint rustig, maar als duidelijk wordt dat er iets serieus mis is, dan wordt het ook best leuk. Zeker de scene's in het donker zijn boeiend en de stukken buiten weten ook te overtuigen. Het ziet er zelfs geweldig uit, als je het Nazi leger buiten ziet verschijnen in de bossen. De Nazi's ziet er ook overtuigend uit, lekker duister en mysterieus. Wel jammer dat de meeste kills wat standaard zijn, op de afslachting van de 2 soldaten buiten na.
Waar ik zombie's verwachtte, daar zijn het Nazi geesten geworden. Ik vond het wel stoer, omdat ze niet te stoppen zijn. Daarom was het ook wel zinloos dat die soldaten maar door bleven knallen op die Nazi's.

Wat me ook wel beviel was het achtergrondverhaal met het hoe en wat van wat er vroeger was gebeurd. Dat zag er aardig uit, ook mede door de cartoons.

Ook fijn was het einde met een unhappy ending. Dat beviel me wel!
Het is beter dan een B titel, al was het acteerwerk van de soldaten niet super.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Een groepje in gevaar, dat zie je wel vaker. Verminkte Duitsers met lange jassen en helmen die rustig doorlopen terwijl ze beschoten worden, dat maak je toch minder vaak mee.

Er zit een fijne sfeer in.

Cast is redelijk, alleen Julian Wadham (de man die Hunt speelde) vond ik tegenvallen. Hij is geen soldaat, maar de manier waarop hij met de rest omging vond ik toch 'n beetje vreemd. En toen ze onder vuur lagen ging hij rustig door met die machine , er was totaal geen paniek van z'n gezicht af te lezen.

Het blijft erg mysterieus met wie ze nou precies te maken hebben. Zijn het geesten... of toch niet? De twee dode soldaten die ze tegenover elkaar hadden gezet waren ook redelijk creepy.

Een beetje cliché en qua inhoud valt er niet veel te ontdekken maar de combinatie van een verlaten bunker en een groep dode moffen werkt verassend goed.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Blijft tof, zombieachtige nazi's met die enge uniformen en helmen. De bunker in het bos is ook prima en er zijn aardige archief- en animatiebeelden tussendoor. Alles bij elkaar heb je een goed sfeertje van onverslaanbaarheid.

De aanloop is wel ietsje aan de lange kant en spannend kan ik het ook niet noemen, alleen in het begin en halverwege een beetje, maar de climax valt tegen. Op de een of andere manier had er meer uit gehaald kunnen worden, met meer bloed en geweld of spanning. Toch is het wel een redelijke horror.

avatar van namingway24

namingway24

Lekker brute actie rond ondode Nazi's. Vrij sterke cast met Ray Stevenson als soort van leider, hoewel er niet echt een hoofdrol valt aan te duiden; er zaten een paar goede personages bij, met als mijn persoonlijke favoriet Prior met zijn briljante oneliners en die constante grijns op z'n porem.

Het plot draait dan wel om Nazi's, toch is de insteek van de film vrij origineel. Niet per sé het gedeelte van de super-Nazi's, maar de manier waarop ze herrijzen. Doordat het niet echt zombies zijn maar een soort van geesten straalt de film naarmate het verhaal vordert steeds meer een hopeloze sfeer uit, zeker als je op het laatst merkt hoeveel het er eigenlijk zijn.

De eerste glimp die je van de vijand opvangt is trouwens erg sterk gedaan. Het gebruik van geluid en licht zorgt voor een beklemmende, intense scène. De vuurgevechten zijn lekker bombastisch maar passen goed in het verhaal. Er zitten ook een paar geweldig sterke schrikmomenten in de film, en een paar über-brute moorden, die hoewel niet al te grafisch wel erg hard zijn. De scène waarin één van de soldaten een mes tussen zijn tanden gedrukt krijgt is echt tenenkrommend.

De make-up van de ondode Nazi's was fraai gedaan, maar gelukkig blijven ze meestal met hun gezicht in de schaduw, en komen ze alsnog super dreigend over, vooral als ze op het laatst oprukken tijdens de intense climax. Het einde is ook lekker donker vanwege het feit dat dit scenario tot in de eeuwigheid door lijkt te gaan. Geen geforceerd happy end dus, en dat kan ik wel waarderen.

Ja ik heb wel genoten van deze film. Het bouwt allemaal rustig op, zodat je je een beetje gaat hechten aan de personages, om daarna de ene na de andere brute scène op het scherm te toveren. Een vervolg schijnt er misschien te komen, en ik kan alleen maar zeggen: kom maar op.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Nogal teleurstellende horror met te veel actie en te weinig spanning.

De (achteraf te) lange opbouw deed vermoeden dat er heel wat kwam, maar er kwam niet veel. Enkel veel actie in de vorm van doelloos schieten en helaas maar een paar shots van de nazi-undead. Na het zien dan Dead Snow had ik gehoopt op meer van hetzelfde maar dan zonder het campy aspect, maar niets bleek minder waar. De rollen zijn ook erg wisselend gespeeld, variërend van aardig (Stevenson) tot slecht (bijna de rest).

Op een paar mooie kills en een aantal aardige sfeershots na is dit voor mij toch te veel geschiet en te weinig spanning. Een behoorlijke tegenvaller dan toch.

avatar van mister blonde

mister blonde

Zombienazi's!! Dan is de halve strijd al gewonnen. Het moet wel goed mislopen wil dit niet op zijn minst een beetje vermakelijk zijn. En helaas loopt het zo. Zo'n film moet het niet hebben van diepgang of karakterontwikkeling. Zoals in Outpost zie je het echter niet vaak. De personages waar je verder niets over te weten komt, lopen ineens in het oostblok door de bossen. Nog geen zinnetje introductie of wat dan ook. Ook op zo'n manier kun je je film opleuken. Nou ja goed, ze arriveren vlot bij de outpost, dus laat het maar beginnen. Kwartietje spanningsopbouw en kom maar. Kwartietje wordt een half uur en vervolgens driekwartier. En er is nog werkelijk helemaal niets gebeurd. Dan begint het langzaam, maar de gore, actie en spanning (en werkelijk elk ander aspect van de film) blijft mijlenver achter. Het geweldige uitgangspunt, ik bedoel fucking zombienazi's!!!, wordt helemaal verknald door inspiratieloze filmmakers die geen idee hebben wat fun is. 1 ster.

avatar van jordandejong

jordandejong

Verassend goede horrorfilm.

Outpost begint rustig. Je zit al snel een half uur te wachten voordat er echt wat gebeurd. Dit is niet erg want vervelen doet het geen seconden. Ook het eerste half uur (zonder dat er iets speciaals gebeurd) is al spannend, spanning die wordt veroorzaakt door kleine dingen als het geruis door de headsetts van de soldaten.

Eenmaal bij de bunker aangekomen wordt het alleen maar beter. In de bunker hangt een grimmige/donkere sfeer en de buiten-scene's (vooral in de nacht) zijn ook geweldig sfeervol.
Zitten echt een paar hele goede scene's in. Zo vond ik de scene waar die nazi/geesten over de heuvel komen gelopen met dat witte licht op de achtergrond echt heel erg goed. Ook de eindscene is uitstekend.

Heb verder ook genoten van Richard Brake die z'n badass character ''Prior" heel erg leuk neerzet.

Niet echt overtuigd.

Nochthans heeft de film verder wel wat te bieden. Acteerwerk kan er goed mee door, de setting is sterk en visueel oogt het allemaal zeer verzorgd. Toch wil het nooit helemaal lukken met deze film.

Op zich is het verhaaltje ook nog wel aardig, in ieder geval origineel genoeg voor wat eigenlijk het zoveelste zombiegebeuren is. Probleem is dat het nooit echt spannend wil worden en de film verder af en toe wat afdwaalt naar een actie/oorlogsgebeuren. Die stukken boeien weinig tot niks, de horror/scaren zijn dan weer niet effectief genoeg.

EN zo blijft het wel redelijk wegkijken, maar boeit het nooit écht. Toch een gemiste kans, want Barker heeft het volgens mij wel in zich een goeie horror te maken. Of dat echter gaat lukken met een vervolg is maar de vraag.

Vlotjes en slick gemaakt, maar boeit gewoon niet voldoende.

avatar van Insignificance

Insignificance

Het soort horror dat je gemakkelijk uitzit. Niet dat het ergens groots wordt en al te geraffineerd is het ook niet, maar het heeft, afgezien van wat soldatengedrag, geen dingetjes die echt storend zijn. Grauwe kleuren, schimmen, een bleke vent, een groezelige bunker en de nodige nazi parafernalia maken het allemaal redelijk sinister. Bovendien hebben de zombies hebben wat vuurwerk en venijn in petto. Het mist uiteindelijk een knappe finale, zodat het ergens in de grijze middenmoot belandt.

avatar van Halcyon

Halcyon

Nazi-horror dreigt zich al snel binnen de regionen van exploitation en smakeloze pulp te situeren, maar Outpost is wel degelijk een stijlvol exemplaar. Dat valt meteen op tijdens de openingscène, waarin het mistroostige Oost-Europa schuilgaat in vale kleuren. We zien hoe een groepje huursoldaten de wildernis in rijdt, onder leiding van een zakenman die op zoek is naar een niet nader benoemd object in een oude bunker. Plottechnisch gezien zit Outpost veel slimmer in elkaar dan de doordeweekse horrormeuk. Wetenschap in combinatie met bovennatuurlijke elementen houden de film boeiend, bij vlagen zelfs griezelig, bovendien is de opbouw mooi verzorgd. Daarnaast worden er behoorlijk wat kogels afgevuurd en stoere oneliners verkocht, aan actie dus geen gebrek. Kortom, sterke combo van actie, oorlog en horror met een knipoog naar Predator (1987).

avatar van housemoviewatch

housemoviewatch

Wat een slechte film zeg. Dit soort films kunnen studenten nog maken. Helemaal niks positiefs aan toe te voegen.

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

Outpost is een prima horror filmpje die goed uit te zitten is. Steve Barker weet een goed aangeklede, visueel aantrekkelijke en sfeervolle horror te maken. Zeker een prima prestatie, vooral als je kijkt naar het feit dat er al heel wat slechtere films zijn gemaakt waar nazi´s in voorkomen. Nazi´s en horror gaan over het algemeen niet goed samen. Barker weet het allemaal net interessant genoeg te maken. Meer had er ook niet ingezeten.

Ray Stevenson speelt het degelijkst als de ex-marinier D.C. Hij speelt prima maar steelt nergens de show. Op sommige momenten komt Stevenson zelfs tam over en weet hij niet te overtuigen. Julian Wadham speelt de intellectueel, helaas doet hij dat niet met verve. Bij vlagen is hij zelfs vervelend. Michael Smiley is nog wel het grappigst als het personage Mckay. Geen van de cast doet het heel slecht maar weet ook niet opmerkelijk te acteren.

Outpost is goed aangekleed, iets wat meteen opvalt. De kostuums, wapens en alle andere attributen zijn van prima kwaliteit en weten te overtuigen. De bunker is lekker luguber en weet een effectief sfeertje neer te zetten. De gore is ook prima en doet zeker geen afbreuk aan de film.

Outpost is een leuk filmpje en weet voldoende te interesseren. In het genre is het zeker niet de slechtste en dat maakt het al het kijken waard. Verwacht niets bijzonders maar gewoon een goed verzorgde horror.

avatar van FillumGek

FillumGek

Toch een beetje saai. De oorlogssetting vind ik sowieso nooit zo boeiend, al blijft het zogenaamde nazi-occultisme wel fascinerend.

De setting, met de grauwe bunker voorop, is geslaagd. De opbouw is echter wat te lang, zeker voor een verhaaltje dat niet bijzonder is. De nazi's zijn overtuigend en stelen de show met hun strakke uniformen, hakenkruizen, diep ademhalen en hun verborgen gezichten. De rest van de cast kon me nauwelijks boeien.

Helaas wordt er naar mijn mening iets teveel oorlogje gespeeld. Er hadden best wat toffe kills in gemogen maar dat valt nogal tegen. Tegenvaller.

avatar van Kondoro

Kondoro

Outpost

Deze b-matige Nazi-Zombie film is samen met Død Snø (2009) toch wel 1 van de betere Nazi-Zombie films die er tot nu toe zijn gemaakt maar, ik hoop dat er in de toekomst wel wat betere Nazi-Zombie films uitkomen. Deze sub-concept van de zombie categorie is in mijn ogen erg fijn. Ik ben verwaand Wereld Oorlog II fan en films van deze oorlog vind ik het gaafst dus ook de zombie versies er van. Toch vind ik dat de films met Nazi-Zombies bijna altijd tegen vallen en dat vind ik persoonlijk erg jammer.

Het verhaal van Outpost laat zich wel een beetje weg dringen en is in zoverre erg slapjes. Een groepje soldaten gaan met een soort professor richting een verlaten bunker, terwijl ze aan het zoeken zijn stuiten ze op een hoopje lijken waar levende in zit. Ondertussen dat de manenn bewaken en de professor onderzoek doet komen er nazi - soldaten tevoorschijn en zorgen er voor dat alles in soep loopt.

Ondanks de nazi-zombies vond ik deze film erg traag. En er gebeurd eigenlijk vrij weinig tot aan het eind. Het verhaal was saai het concept was fun. Zombies zagen er goed uit en ook deze film had soms mooie scenes. Vooral als een soldaat naar achteren gegrepen word en dan vrijwel 100 keer word gestoken door 4 zombies, ooh lekker. Bloed gebruik goed maar was niet echt een topper.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Goede film die ik toevallig in de rekken zag staan en me toch benieuwde gezien de achtergrond waarin het verhaal zich afspeelt.

Ik had het eerlijk gezegd wat gruwelijker verwacht, maar toch vond ik deze prent zeker niet slecht, integendeel.

Ook hoofdrolspeler Ray Stevenson, die ik kende uit het sublieme 'Rome' heeft me hier wederom aangenaam verrast.

Wie van oorlogsfilmen gebaseerd op ware feiten houd, is er met deze film aan voor de moeite. Maar wie houd van een donkere en lugubere sfeer met af en toe (wat te weinig) gruwel is dit wel een goede keuze.

Ook nog eens opnieuw bekeken, en mijn score toch wat verlaagd, al vind ik de film zeker niet slecht, maar er is beter op de markt.

avatar van Theunissen

De combinatie horror en nazi's (horror, nazi's en erotiek zou helemaal perfect zijn ) heeft meestal mijn aandacht, want nazistische slechteriken leveren horror- en pulpregisseurs voldoende uitgangspunten op. De tirannieke en rondborstige SS’er Ilsa was goed voor drie klassiekers binnen het exploitatiegenre en nazi-zombies werden al meerdere malen tot leven gewekt, waaronder in het Noorse "Død Snø (2009)" en recent nog in "Sky Sharks (2020)". Deze "Outpost" geeft de weinig ethische insteek van het zogenoemde naziploitation een iets meer verantwoorde aanpak. Maar het verder bekende gegeven blijft onaangetast, de nazi’s waren en zijn nog steeds de ultieme bad guys.

In "Outpost" draait het om een groep van zeven huurlingen, onder leiding van D.C. (Ray Stevenson), in het hart van Oost Europa. De huurlingen worden daar samen met de zwijgzame wetenschapper Hunt (Julian Wadham) op een vage missie naar een oude bunker gestuurd en daar ontdekken ze een schokkend geheim dat al meer dan zestig jaar lang verborgen is gebleven. Een onmenselijk experiment van de nazi's om de natuurwetten te veranderen en de dood te overwinnen, leidt tot een ijzingwekkende overlevingsstrijd. Afgesneden van de bewoonde wereld en overgeleverd aan een spookachtige omgeving en een ogenschijnlijk onverslaanbare vijand moeten de huurlingen zien te overleven.

Het budget voor "Outpost" zal wel niet al te hoog zijn geweest, maar desondanks is het best een goed uitziende film en dat met mooi aangeklede decors, aardige speciale effecten, fraai geluid en licht, een best aardige cast en een sfeervolle cinematografie. De spanning wordt langzaam opgebouwd en bestaat voor lange tijd vooral uit suggesties, zoals het opeens zien nazi-laarzen en nazi-gegrom in de nek. En helaas geldt het bekende probleem van veel horrorfilms hier ook, namelijk dat het onzichtbare eigenlijk alleen echt spannend is zolang het ook onzichtbaar blijft.

Als het (niet erg mysterieuze) mysterie is ontrafeld en de vijand in zijn volle glorie te aanschouwen is, deed me een beetje denken aan Blake en zijn mannen uit John Carpenter's "The Fog (1980)" met de wervelende mist en hun plotselinge verschijningen, is de fut er een beetje uit. Dan verdwijnen er ook een aantal huurlingen, die dan door de nazi zombies worden gemarteld en gedood (o.a. met een bajonet en een pikhouweel). Echt veel gore krijgen we wel niet niet te zien en het meest gore wat er te zien is heeft betrekking op een oog. De nazi-soldaten zagen er best aardig uit, maar ze zijn wel verwarrend, het ene moment lijken ze verbazingwekkende krachten te hebben en op andere momenten sjokken ze rond als een groep schuifelende zombies.

Er wordt opzicht ook best veel in geschoten en lachwekkend daarbij is dat de huurlingen maar blijven schieten, ondanks dat het vrijwel niets uithaalt op de onsterfelijke nazi-soldaten. Natuurlijk komen de huurlingen en de wetenschapper één voor één om het leven (een aantal buiten beeld) en als de laatste persoon (in dit geval Hunt) verdwijnt, herhaalt de geschiedenis zich weer van voor af aan met een ander team met huurlingen dat aankomt.

De geluidseffecten, de animatiefilm van de nazi's en de muziek dragen bij aan de sfeer en het is leuk om te zien dat regisseur Steve Barker niet bang is om het verhaal op te bouwen en ervoor te zorgen dat we de huurlingen leuk gaan vinden. De huurlingen bestaan ook uit een bont gezelschap en zit vol met personages die ervoor zorgen dat je meer over hen wilt weten, zoals voormalig parachutist McKay (Michael Smiley) met zijn IRA-tatoeages ? De stoere huurlingen gedragen zich ook als echte soldaten en niet als een stelletje lafaards of jaknikkers en soms hebben ze ook leuke oneliners zoals:

I never really trusted science.

De groep mannen zijn allemaal zeer competente acteurs, met Ray Stevenson en Richard Brake (als Prior) die zich onderscheiden van de overige. De personages zijn niet bepaald origineel en soms een beetje cliché, maar hun motivaties zijn eenvoudig en kleine knipoogjes naar hun eerdere missies zijn leuke toevoegingen.

Al met al had "Outpost" voor mij rauwer en harder gemogen. Meer durf en wat meer "plastische" momenten hadden de film zeker geen kwaad gedaan. Aan de andere kant, echt saai wordt het nooit en bovendien is er met de grauwe kleuren, stoere huurlingen en onheilspellende muziek in de oude bunker nog genoeg aanwezig voor de liefhebbers om toch circa 85 minuten zoet te zijn.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Contááááct!!!

Zaterdagavond griezelavond en warempel had ik een crossover tussen horror en griezel liggen met deze Outpost. Een film die je vaak tegenkomt bij de Boekenvoordeel, om maar een voorbeeld te noemen, en net zo vaak laat liggen omdat je weet dat het de inleg niet waard is zoals de gemiddelde Asylum film. Lekker is dan dat ik deze tegenkwam bij de kringloop en koopman was voor één euro.

Afijn, het verhaal...euhm verhaal? Ja, iets met een gast die naar een bunker in rebellengebied wil en als beveiliging een stel huurlingen rekruteert. Wat daar moet gebeuren en waarom blijft redelijk schimmig en wordt zoals verwacht weinig diepte meegegeven net als de spaarzame dialogen die weinig om het lijf hebben in deze combi tussen The Bunker, Overlord en Tank 432.

Eenmaal op locatie valt het op dat de huurlingen zich oke bewegen binnen de logica van wapengebruik, tactiek en movement. En eenmaal in de bunker heeft het geheel een redelijke sfeer en is het duidelijk niet pluis, maar met de net gelegde basis van een Nazi-experiment, zombiesoldaten, die de kunst verstaan van verschijnen en verdwijnen, wordt vervolgens weinig gedaan waarmee een verhaal met een beetje potentie best wel de nek wordt omgedraaid. Het geheel lijkt vervolgens maar niet opgang te komen.

Stevenson is best aardig als leider en Richard Brake valt op als leuk karakter en schmierende huurling, en een aantal scènes in het donker zijn best knap. Het zijn de pluspunten binnen een film die verder wel vermaakt maar toch ook wel een beetje tegenvalt. Afijn, snel op naar de volgende in het rijtje van oorlogsweek want we zijn nog niet klaar.

avatar van ZZ TOP

ZZ TOP

Iets meer van verwacht eigenlijk. Beetje saai en slap verhaal. Voordat er daadwerkelijk iets gebeurd zijn we ook al meer dan een uur verder en zitten we al richting de finale. De kills vallen erg tegen en de gore is ook ver te zoeken. De nazi’s zien er tof uit, maar er wordt eigenlijk veel te weinig mee gedaan. Het had zo een film kunnen zijn die tijdens de middelbare school periode werd gemaakt door een aantal scholieren. Toch blijft het wel een leuk concept en vond ik het idee leuk bedacht.