menu

Fright Night (1985)

mijn stem
3,22 (470)
470 stemmen

Verenigde Staten
Komedie / Horror
106 minuten

geregisseerd door Tom Holland
met Chris Sarandon, Roddy McDowall en William Ragsdale

Charley Webster is iemand die veel van horror films houdt. Op een dag krijgt hij nieuwe buren. Als hij de nieuwe buren aan het bespieden is komt hij erachter dat zijn buren vampiers zijn. Hij roept de hulp in van de tweederangs acteur Peter Vincent. Samen gaan ze de strijd aan om de vampieren te verslaan.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=2dEqvPDMDJ4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van cantforgetyou
4,0
Dit blijft een prachtige film. Zo leuk gedaan. Veel humor en slechte grappen. Een lekker jaren 80 sfeertje. De special effects zijn erg goed voor die tijd. En ze komen nu nog steeds best realistisch over. Ik blijf me verbazen over de grote bek met vampiertanden van die meid op het laatst in de film. Deze dvd voor 1 euro gevonden op een rommelmarkt in België. Nou, deze blijft in mijn collectie.

avatar van Beertje45
4,0
cantforgetyou schreef:
Dit blijft een prachtige film. Zo leuk gedaan. Veel humor en slechte grappen. Een lekker jaren 80 sfeertje. De special effects zijn erg goed voor die tijd. En ze komen nu nog steeds best realistisch over. Ik blijf me verbazen over de grote bek met vampiertanden van die meid op het laatst in de film. Deze dvd voor 1 euro gevonden op een rommelmarkt in België. Nou, deze blijft in mijn collectie.
Lucky you!

avatar van baspls
3,5
"I have just been fired because nobody wants to see vampire killers anymore, or vampires either. Apparently all they want to see are demented madmen running around in ski-masks, hacking up young virgins."

Horrorliefhebber Charley Brewster ontdekt dat zijn nieuwe buurman een vampier is, maar niemand gelooft hem. Dus besluit hij om beroemd b-film acteur en vampierjager Peter Vincent om hulp te vragen.

Dan eindelijk deze film eens bekeken en ik moet zeggen dat het heel anders was als ik had verwacht. Het mag dan een horror-komedie zijn, de film is niet flauw en de focus licht niet op de humor, wel is de film nogal luchtig qua het aanpakken van de vampier.

William Ragsdale is wel aardig in de hoofdrol en het verdere acteerwerk was ook zeker niet slecht. Roddy McDowall (bekend van zijn rol in de Planet of the Apes-films) speelt Peter Vincent, een personage dat letterlijk een mix is van Peter Cushing en Vincent Price (maar heeft wel een eigen karakter, Cushing en Price waren geen fraudeurs). Geweldig dat Britse accent en die typische uitspraken. Mooi eerbetoon aan de gotische horror-films van de jaren '50 en '60. Op tv zien we trouwens ook een gedeelte uit de film Scars of Dracula met Christopher Lee.

Terminator-componist Brad Fiedel bewijst even mooi dat hij ook wat anders kan als een stoere elektronische sf-score maken. Fright Night heeft namelijk een mooie mysterieuze elektronische score die de film een mooi sfeertje meegeeft. Ook de 80s (pop)muziek was erg leuk.

De film is erg mooi opgenomen en de beelden waren behoorlijk sfeervol. Richard Edlund, die eerder al werkte aan films als Star Wars, Poltergeist en Ghostbusters, heeft de special effects verzorgd en die waren dan ook uitstekend. Het ene effect is beter gelukt dan het andere maar het waren allemaal erg gave animatronics en on-camera werk. Technisch staat Fright Night nog steeds als een huis.

Vond de sex-scène wel een beetje ongepast gezien Amanda Bearse pas 20 was en Chris Sarandon al in de 40, denk ook niet dat als de film nu gemaakt zou zijn dat zo gedaan zou zijn. Wat ik aan het eind van de film erg kon waarderen is dat de vampier nog een aantal keer weg loopt uit de zon en de staak uit zijn hard trekt. Daar kon ik me bij de oude films soms een beetje aan ergeren, daar blijven ze namelijk soms gewoon staan.

Tom Holland's debuut en ook meteen zijn beste film, als je het mij vraagt. Child's Play vond ik toch wel een stuk minder. Vooral de combinatie van gotische elementen en de typische 80s horror maakte deze film voor mij goed. Misschien niet het beste verhaal maar toch was het een erg vermakelijke film.

avatar van cantforgetyou
4,0
Beertje45 schreef:
(quote)
Lucky you!
Jaaaa. Super hé?

avatar van joolstein
4,0
Echt genoten van deze film! Zal de film zeker al een keer gezien hebben aangezien ik een kind uit de jaren tachtig ben. Maar nu herzien en nog steeds is het een mooie film. Oké de manier van filmen is nu anders! Toch overtuigen de speciale effect nog steeds enorm! Zeker een sub-klassieker!

5,0
Ik geef deze film 5 sterren. Ik weet het.. dat is een onwijs hoge score maar ik ben ook wel helemaal weg van deze film!

Op mijn 12e begon ik met horror films kijken. Toen mocht het eindelijk van mijn moeder. Ik weet het nog precies.. Dit is de 2e horror film die ik zag.. Door deze film ben ik verliefd geworden op het genre horror. Niet de eerste nee.. die was vrij kut maar daar gaan we het ook niet over hebben.

Nu zeker wel meer dan 10 jaar later heb ik deze film nog een keer gekeken. En ik vond het weer prachtig. Erg lekker sfeertje super leuke muziek erg leuk de jare 80! Het acteerwerk is ook echt heel erg goed. Vooral van William Ragsdale en Chris Sarandon die hun personages perfect neerzetten. Klasse! De scène met Amy en Jerry in de club vind ik ook echt een prachtige scène. Wat me toen ik 12 was niet opviel en nu wel is ook dat Jerry een onwijs lekkere vent is. Haha behalve dan als die in een doorgedraaide vampier veranderd. Dan word die een beetje eng haha.

Wat mij betreft een aanrader!

avatar van Halcyon
Melis22 schreef:
Niet de eerste nee.. die was vrij kut maar daar gaan we het ook niet over hebben.
Toe maar, welke was het?

5,0
Halcyon schreef:
(quote)
Toe maar, welke was het?


wishmaster 2 haha

avatar van Gang_Star
3,0
Vond het maar tegenvallen. Behoorlijk sfeervol en met goede special effects. Vooral de gedaanteverandering van Evil in wolf terug naar mens was mooi in elkaar gezet. Ook de manier hoe de helper van de vampier wie het grootste gevaar vormt (ik weet van beide personen hun naam niet meer, dus dan maar zo) uitgeschakeld wordt is eveneens interessant. Toch viel deze film me tegen, mede doordat het qua spanning tegenviel.

avatar van Zandadder
4,0
Minstens 15 jaar geleden eens gezien en herinner me dat ik het toen een leuke, sfeervolle film vond. Toen ik van de week een horror-box tegenkwam samen met Bram Stokers Dracula (waar het me om te doen was) samen met overigens Mary Shelley's Frankenstein op bluray, heb ik hem meegenomen.

Het typische 80-sfeertje met dito muziek bevielen me weer goed. Sarandon als vampier acteert goed, hij heeft de juiste kop. Leuk om een jonge Amanda Bearse bekend van Married With Children, in een andere rol te zien dan de irritante buurvrouw. Het personage "Evil" met zijn maniakale lach, zei me niks, bij nader onderzoek bleek hij te hebben gekozen voor een carriere in de gayporn met later nog wel een paar b-horrorfilms.
Het hoofdpersonage vond ik een vrij irritante betweter, maar dat was zijn rol ook.

Ik weet niet of ik me aan de remake zal wagen. Pluspunt is dan wel Colin Farrell, maar de sfeer en score maken deze film en ik verwacht niet dat de versie uit 2011 daaraan kan tippen.

Kleine 4,0* blijven staan.

avatar van alexspyforever
3,5
Wel deze film heeft zo zijn goede en minder goede kanten. Gelukkig zijn er meer positieve punten dan negatieve. De film balanceert vaak tussen horror en comedy al vind ik het in de eerste plaats toch een horror. De humor moet vooral komen van die kerel die als schuilnaam heeft, maar echt grappig vind ik hem niet (beetje te kinderachtig). Gelukkig is de toon van de film donker en de kracht zit hem vooral in het geloofwaardige verhaal (voor zover je natuurlijk van realisme kan spreken bij vampierfilms). De protagonisten op Evil na handelen allemaal vrij geloofwaardig. Ook Amanda Bearse was zeer leuk om te zien vooral als vampier voordat ze die bitchy buurvrouw werd in Married with Children. Goede effecten, lekker tempo en die vampier had zo een arrogant smoelwerk dat het niet moeilijk was om hem onuitstaanbaar te maken. Evil was dan minder overtuigend als vampier die raar genoeg in een wolf kon transformeren en wat voor wezen die Billy nu eigenlijk was, is me toch niet geheel duidelijk. En ik ben geeneens fan van vampieren.

avatar van dvdfreak123
2,5
Toch tegengevallen deze fright night. Film word nergens echt spannend. Effecten waren voor de tijd wel zeer goed gedaan vind ik. Cast was ook maar matig kwa acteren. Goed om 1 maal te zien. Maar zal hem nooit meer herzien. 5/10

avatar van MENEER L3GIOEN
Ik vond 'em erg leuk. Ondanks dat het allemaal redelijk voorspelbaar is, blijft de film toch aardig spanning houden door de elementen die erbij worden getrokken. Goede balans met humor die met name mogelijk wordt gemaakt door de leuke personages. Visueel ook allemaal erg aardig; die mist-effecten en ik vond zelfs die sensuele dans-scene in de discotheek lichtjes psychedelisch.

Al met al een erg leuk horror-werkje uit de jaren '80 die ik veels te lang in mijn filmkast heb bewaard voordat ik hem eindelijk opzette.

avatar van AmazingPP
4,0
Na jaaaaaaaaaaaaaaren weer eens terug gekeken en nu vanaf Blu Ray. Ten eerste: wat een geweldige Blu Ray uitgave: de film staat er in een kwaliteit op die me echt verbaasde, zeker voor een wat oudere film. Het lijkt alsof ie gisteren is geschoten. Ten tweede: Het blijft een leuke film. Beetje fout hier en daar, maar onderhoudend tot en met de finale. 4 *

3,0
Aardig, maar had wel iets korter gemogen. Wordt soms een beetje langdradig.

avatar van Kondoro0614
4,0
Ook deze film eindelijk eens gezien, die al langere tijd op mijn kijk-lijstje staat. Zeker nadat ik de remakes heb gezien van deze film, althans wel remake qua naam. Ik moet zeggen dat ik me uitstekend vermaakt heb met deze film, gelachen en genoten maar soms ook wat geïrriteerd. Ja, ‘Fright Night’ heeft mij goed gedaan en ik ben toch aardig positief er uit gestapt, wel wat slaperig maar het was ook aardig laat toen ik hem uitzette.

Het verhaal is toch wel geinig. We volgen Charley Brewster wie gek is op horrorflicks, en de hele dagen eigenlijk niks anders doet dan horror films kijken en hier mee bezig is. Hij is persoonlijk erg fan van Peter Vincent, een beroemde acteur en tevens goed in speciale soorten films. Op een dag ziet Charley zijn nieuwe buren die een doodskist naar binnen dragen en vind dit verdacht. Als hij even later een meisje ontmoet die later als vermoord gezien word en daarna ziet dat zijn buurman een vampier is slaat de stemming om en moet Charley met Amy en Evil er voor zorgen uit zijn handen te blijven, wat voor Evil al helemaal niet lukt en transformeert en ook Amy word gebeten. Charley zet samen met Peter alles op alles om de vampier te doden en Amy te redden maar ook hunzelf en dan eindigt het eind goed al goed.

Qua speciale effecten zag de film er aardig netjes uit, best strak al zeg ik het zelf en zeker niet gewend van die tijd, zo zie je ze zelden. Acteerwerk was ook leuk en het verhaal was ook goed om te volgen. Spanning was soms ver te zoeken maar met een fantastische sfeer, hier en daar wat bloed en gewoon een leuk verhaal schopt deze film het nog best ver. Voor de rest is alles hier al wel gezegd, en houd ik het wat korter vandaag.

4.0*

avatar van Chainsaw
4,0
Chainsaw (moderator)
Ik ben nooit echt fan geweest van vampiers. Het zijn vaak iets te treurige, humorloze figuren. Begin jaren 80 waren de vampiers dan ook passé.

Zelfs Peter Vincent, het personage van Roddy McDowall in Fright Night, merkt al op: Niemand wil nog vampiers zien, tegenwoordig. Men wil alleen nog gestoorde gekken in skimakers die achter jonge maagden aanrennen’. En daar heeft ie wel gelijk in, een Friday the 13th was anno 1985 populairder dan een film met dat mysterieuze monster in een oud Oost-Europees kasteel. Tom Holland bedacht zich dat je ook best kon lachen met vampiers en bracht ze dichterbij huis; namelijk letterlijk naast het huis van de protagonist. Na het succes van Ghostbusters had Columbia Pictures ook wel vertrouwen in een humoristische horrorfilm. Fright Night zou voor de vampier gaan doen wat An American Werewolf in London een paar jaar eerder voor de weerwolf had gedaan.

En in die komische vorm bevalt me de vampier zeker. Tom Holland is duidelijk een liefhebber van het genre en stopt zijn film boordevol verwijzingen. Denk alleen al aan de naam van het personage Peter Vincent. Deze rol wordt voortreffelijk vertolkt door Roddy McDowall, Peter Vincent is een prachtig figuur. Een man die enkel in slechte B-films speelt, maar zich koste wat kost beter voor moet doen. Hilarisch is ook de scène waarin Vincent net ontslagen is, bluft dat hij in een grote Hollywoodfilm gaat spelen en daarna meteen 500 euro van Amanda Bearse aanneemt. Eveneens geweldig in zijn rol is Chris Sarandon, één brok charisma, als de charmante en tegelijkertijd levensgevaarlijke buurman Jerry. Althans, tot het moment dat Jerry zijn ware aard laat zien, want met die make-up en dat gebitje (waardoor Sarandon geen zin meer fatsoenlijk uit z’n strot krijgt) is ie nogal knullig. Weg dreiging.

Zo heeft Fright Night wel meer van die momenten die niet al te sterk zijn. Zo haalt Holland na een uurtje zijn voet een beetje van het gaspedaal en begint de film wat te kabbelen. En tijdens de climax komen soms wat effecten voorbij die de hoektand des tijds niet helemaal hebben doorstaan. Desondanks leveren die momenten wel een hoop vermaak op en dat is waar Fright Night nog het beste in is; hele fijne entertainment leveren. Van de leuke typetjes, de goede grappen en die onmiskenbare jaren 80 sfeer die uit alle poriën van deze film druipt; Fright Night is enorm veel lol. Leuker dan het werk met al die zuurpruim-vampiers.

4 sterren.

avatar van remorz
3,0
Chainsaw schreef:
[...} die de hoektand des tijds niet helemaal hebben doorstaan.
Nice

Ik wilde vragen wat je dan van The Lost Boys vond, maar ik zie dat je er een jaren '80 vampierdagje op hebt zitten

avatar van Chainsaw
4,0
Chainsaw (moderator)
remorz schreef:
Ik wilde vragen wat je dan van The Lost Boys vond, maar ik zie dat je er een jaren '80 vampierdagje op hebt zitten

Klopt. Ik wilde Near Dark er eigenlijk nog bij doen, maar dat paste niet meer. Dat was in mijn herinnering altijd mijn favoriet onder de jaren 80 vampierflicks, met deze als goeie tweede.

avatar van jeroentjuhhhhh
3,5
geplaatst:
Leuk, maar niet 't type 80's genrefilm waar ik al te dol op ben; rijtje The Burbs / Lost Boys. Die films kennen onwijs veel raakvlakken op gebied van tone of voice en sfeer / setting. Fright Night is hoe dan ook een iconische representatie van de vampier en ook mbt de herkenbare 80's America suburbia wat-gebeurt-er-bij-de-buren-horror feeling. Wat dat betreft een belangrijke en interessante voorloper van Holland met bovendien érg fijne practical effects. Bovendien met één van de betere smelt-scenes ooit.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:54 uur

geplaatst: vandaag om 06:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.