Fright Night (1985)
Geregisseerd door: Tom Holland
Met onder meer: Chris Sarandon, William Ragsdale en Amanda Bearse
Releasedatum: 20 februari 1986
Plot Fright Night
"There are some very good reasons to be afraid of the dark."
Charley Webster is iemand die veel van horror films houdt. Op een dag krijgt hij nieuwe buren. Als hij de nieuwe buren aan het bespieden is komt hij erachter dat zijn buren vampiers zijn. Hij roept de hulp in van de tweederangs acteur Peter Vincent. Samen gaan ze de strijd aan om de vampieren te verslaan.
Jerry Dandrige
Detective Lennox
Cook
Bouncer #1
Halcyon
Ben in slaap gevallen (had verder niks met de film te maken), dus zal hem bij een andere gelegenheid eens moeten terugzien. Spijtig.
En dat is vandaag gebeurd. Vermakelijke film met een ijzersterk script. Niks op aan te merken eerlijk gezegd, behalve dan dat de vampierenfilm nu niet meteen m'n favoriete subgenre is. Al moet ik wel zeggen dat ik me uitstekend vermaakt heb. Ik vond de personages stuk voor stuk sterk geschreven en goed vertolkt en ook met die nostalgische eighties muziek zat het weer goed. De verzwijzing naar oude Dracula-films in de figuur van "Peter Vincent" is mooi meegenomen.
duffman
80's horrorfilm, kan voor mij bijna niet tegenvallen en zo dus deze ook niet. De effecten zoals bij al dit soort films vrij gedateerd, maar dat heeft ook zijn charme's. Het acteren valt goed, goed muziekje, leuke film.
3,5
aerts007
Heeeeeeeeeeeerlijke komedie!
Simpel,maar zeker niet slecht.
Eén en al 80s kitsch.
Ben er nog steeds niet van overtuigt dat humor nu zo'n geweldige genretoevoeging is. Net als bij The Lost Boy lijkt het meer afgestemd te zijn op kinderen, waardoor het allemaal toch wat luchtiger is. Maar om dat nu humor te noemen ...
Verder kon het vooral boeien op het einde. Het hele kinderclubje dat een vampier gaat verslaan, compleet met Disturbia/Rear Window begin vond ik maar redelijk lauw. Best foute muziek ook.
Gelukkig wel nogal wat van die uitermate cheesy maar redelijk charmante 80s effecten, vooral op het einde valt daar nogal wat lol aan te beleven.
Wel vreemd dat er plots meer dan enkel vampieren lijken rond te lopen (maar dat zo'n weerwolf wel dodelijk geraakt wordt door een houten spies ? Waren toch zilveren kogels dacht ik. Zelfde met die daywalker - hoewel ik nu niet echt wist wat voor monster die moest voorstellen).
Eindelijk wel een grappig filmpje, met veel dank aan de leuke finale. Verder iets te kinderachtig en zo'n 20 jaar laten absoluut niet eng, gore of spannend meer.
Redelijke maar gedateerde horror die destijds een behoorlijk succes was. Toch nog best vermakelijk maar nergens écht goed.
film_kaza
Heerlijk jaren 80 horror filmpje. Een soort gelijk plot zat ooit in een aflevering van Moville Mysteries verwerkt, maar daar ging de gehele aflevering over "of het wel echt vampieren zijn of niet".
Hoewel ik meer daarop hoopte was dit ook leuk. Zorgeloos verhaal met een paar grappige momenten.
kaydegreef
Gisteren voor de eerste keer bekeken op TV en best wel een goede horrorfilm.
+Film verveelt geen seconde
+Goede special effects(voor een 24 jaar oude film!)
+Eindelijk nog eens een goede vampierenfilm
-Soms wat overdreven, belachelijke scènes
Lekkere jaren 80 film. Verhaal was best goed en de effecten ook. De film was zelfs grappig. Deze film was een groot succes en daarom heeft men nog een vervolg deel gemaakt welke echter volkomen bagger is.
Hip-Hop Drunkie
Komedie en Horror lijken me twee genre's die niet bij elkaar passen, tenzij je een film als Scary Movie wilt bekomen natuurlijk maar in zo'n gevallen is het één en al komedie ....
Heb deze film nog niet gezien (heb hem op VCR) , moet hem is gaan bekijken....
niethie
Vannacht na jaren weer eens uit de kast getrokken, en ondanks dat ik er aardige herrineringen aan had en mede door de vele positieve reaties hier wel zo'n vermoeden had dat dit filmpje me prima zou gaan bevallen viel hij me toch lichtelijk tegen. Zo stond het vampieren plotje me niet zo aan en was het ook erg makkelijk en flauw uitgewerkt allemaal, vooral kwa humor. Daarnaast speelde het geheel zich bijna volledig in het pikkedonker af, iets dat ervoor zorgde dat ik er niet veel van heb kunnen volgen, en duurde me het ook net iets te lang allemaal. Maar goed dat neemt net weg dat het verder allemaal nog best vermakelijk was en het best makkelijk weg keek, maar ik had er toch ietjes meer van verwacht, zeker als je je bedenkt dat regisseur Holland ook verantwoordelijk was voor de cultklassieker Child's Play.
2,5 sterren
Een zware teleurstelling
Voor een oude horror film ben ik altijd wel te vinden, vooral als ze ook nog eens een zekere cultstatus hebben bereikt. Reken daarbij de positieve reacties plus de score hier en mijn verwachtingen waren wel redelijk hoog gespannen. Maar die waren compleet fout want Fright Night blijkt een gedrocht van formaat te zijn.
Het begin van de film is nog wel sterk. Er worden een aantal leuke personages geïntroduceerd waaronder Evil Ed en 'Vampire Killer' Peter Vincent. Spijtig genoeg heb je het na een tijd al wel allemaal gezien en begint de film zwaar te vervelen. Ook de redelijke finale kan de film niet redden. Ik wist trouwens niet dat vampieren in weerwolven kunnen veranderen? Ook de bedoeling van de 'timmerman' was me niet echt duidelijk.
De personages worden wel leuk neergezet door een jonge Amanda Bearse die later nog zou schitteren als Marcy in Married... With Children. Maar ook Roddy McDowall en Stephen Geoffreys zijn goed te pruimen.
Buiten een aantal leuke personages, die na een tijd ook beginnen te vervelen bevat Fright Night niets speciaal. Zijn verworven status is dan ook wel wat overroepen. De poster is dan wel weer zeer mooi.
Minotaures
Ik wist trouwens niet dat vampieren in weerwolven kunnen veranderen?
En wie bedoelt u daarmee? Amy? Vanwege haar brede bek met slagtanden of ...?
Vele weten niet wat voor soort gedaante Billy was. Ik denk dat die gewoon een vampier is, want hij werd gedood door een steek in de borst/hart gedeelte.
Metalfist
Ik wist trouwens niet dat vampieren in weerwolven kunnen veranderen?
En wie bedoelt u daarmee? Amy? Vanwege haar brede bek met slagtanden of ...?
Kun je geloven dat ik me het zelfs niet meer kan herinneren?
Minotaures
Nee, dat klopt niet. Billy kan tegen zonlicht, iets waar Jerry niet tegen kon. Mijn fout.
Minotaures
Ohh! Nu ik Fright Night toch aan het kijken ben, snap ik nu wat je bedoelt! De 'weerwolf' die je vast bedoelt is Evil Ed (vriend van Charlie), maar dan getransformeerd in een hond/wolf. Na te zijn gestoken in de borst door Peter, veranderde Ed van zijn transformatie langzaam naar een mens. Vandaar dat je dat ''weerwolf''-gedaante zag.
Metalfist
Laat het rusten Minotaures, de film is het niet waard om zo hard over na te denken
Het is trouwens volgens mij wel dat wezen dat ik bedoelde.
Minotaures
Mij maakt het niet uit hoor. Ik vind het ook niet erg om berichten te typen. Zit zoiezo dichtbij de 1000, dus mij maakt het geen gehakt uit.
Evil Ed is wel de man!
DiDa
Blijft voor mij een superfilm! Alles is geweldig, de horror, de humor en ook de soundtrack + de liedjes die in de film voorkomen (discotheekscene).
You have to have faith for that to work, Mr. Vincent!! Geweldig....
White Trash
Nostalgie deze film..
Als viertienjarige gezien toen was die best spannend!
''You have to have faith for that to work, Mr. Vincent!! ''
Mooie wel idd met dat kruis van hem
Vascago
Heerlijke 80's horror/komedie. Met uitzondering van dat uiterst vervelende Eddie karakter was het weer genieten. Lekkere effecten, paar grappige momenten en een coole soundtrack.
Drs. DAJA
Zeer geslaagde vampire-flick. Ik was bijzonder gecharmeerd van de heerlijke Amerikaanse buitenwijken sfeer en de nostalgie die wordt geschept rondom oude monsterfilms en horroravonden. De film stapt interessant over het geloofwaardigheissysteem en doet dit dusdanig op tijd dat er voldoende ruimte is voor knetterende vampiergore. Overigens is de gore van erg hoog niveau en een erg lekkere add-on aan het zeer sfeervolle verhaal. Fright Night is een intieme, sfeervolle horrorfilm. Aanrader.
Thomas83
Zoals al opgemerkt is Fright Night ongelofelijk jaren 80 en alleen al wat dat betreft met The Lost Boys te vergelijken, die ik al erg vermakelijk vond. Deze vind ik dan wel wat minder helaas. Iets minder fout op een leuke manier, en met wat erg vervelende personages. De hoofdpersoon is nog wel ok en wordt zelfs bij vlagen vrij sterk gespeeld, maar zijn vriendin is niet leuk en een beetje een zeur (niet geheel toevallig dat ze later in Married with Children Marcy zou spelen) en zijn vriend op school is ongelofelijk vervelend.
De film zou naast een (ode aan de vroege) vampierfilm ook een komedie moeten zijn, maar grappig is hij helaas niet. Het is eigenlijk gewoon lighthorror, puur voor kinderen gemaakt lijkt het wel. De personages zijn ook allemaal vrij cliché en saai, en waarom sommige mensen lovend zijn over het script snap ik totaal niet. Nogal dertien in 1 dozijn. De acteerprestaties zijn ook nog eens vervelend
De gore is wel komisch op momenten, maar de vampiers en make-up zien er niet uit, en de special-effects ook nooit eigenlijk. Die hebben soms nog wel potentie, maar dat wordt de das omgedaan door de boel niet slim te schieten en monteren, een gemiste kans.
Het personage van Peter Vincent is de grootste gemiste kans. Zijn stukjes op tv en zijn personage zijn op zich best mooi, alleen al als parodie. Hij heeft zo’n prachtige gewichtige manier van praten en is in feite de grote komische noot in de film. Maar een scène met hem na een half uur is veelzeggend. Hij gaat mee met de kinderen om aan te tonen dat de buurman geen vampier is en je verwacht dan zeer grappige momenten, maar die komen maar niet, en op een gegeven moment mag de acteur alleen nog maar een beetje bibberen en grote ogen opzetten.
Gore-liefhebbers kunnen deze film beter ook overslaan. Ik ga zelfs twijfelen of ik wel echt serieus bloed in de film heb gezien Ja, op het einde een heel klein beetje, en vooral ook veel groen slijm etc. Ook een overdaad aan mist. Ongetwijfeld als ode bedoeld, maar ik vond het niet echt werken allemaal. Op een gegeven moment is de uitwerking ook wel heel stompzinnig.
Ik snap echt die positieve kritieken niet. Je zou bijna gaan denken dat al die mensen puur op herinnering en nostalgie stemmen. Zo waren in mijn herinnering ook wel wat films van vroeger eng, zoals enorme afknapper Poltergeist, wat meer een familiefilm blijkt te zijn. Dit gaat die kant nogal op. Kinderhorrorseries als Are You Afraid of the Dark en Goosebumps zijn serieus enger. Een stuk enger zelfs. Er zaten ook rare slome en opeens gevoelige scènes, zoals de vampier die met het meisje danst in de disco, de vampier met het meisje in bed, en zo nog wel 1 of 2. Nee, voor mij is Fright Night een grote teleurstelling. Het beste aan de film zijn de titel en poster, maar de film doet deze geen recht. 1.5*.
erik1677
Alleen de hoes al.....geweldig.
Vroeger regelmatig op rtl 4 gezien, maar nu gelukkig ook op vhs te pakken.
en gelukkig op vhs want ik blijf het zeggen, daar komen zulke pareltjes het meest tot hun recht, inplaats van op die kille dvdschijffies.
Tophorror comedie.
Chainsaw
Op en top jaren '80 horrorkomedie en voor mij opnieuw een bewijs dat er wel degelijk goede vampierfilms zijn, als ze maar niet op de standaard manier worden uitgevoerd. Fright Night bevat wat dat betreft een erg leuke en tamelijk frisse visie met veel geslaagde humor en een geweldige toevoeging van het karakter Peter Vincent. De special effects werken goed mee en het overheerlijke jaren '80 sfeertje (je moet er iets mee hebben, dat wel) maakt het feestje voor de meeste horrorfans compleet. En voor mij ook. Eng is het totaal niet, vermakelijk des te meer.
Wat betreft cast zijn vooral Sarandon en McDowall bijzonder goed op hun plaats. Hoofdpersonage Ragsdale en de buurvrouw van Al Bundy zijn iets minder sterk (en ook hun karakters zijn verre van memorabel), maar worden nog altijd overtroffen door een irritante Stephen Geoffreys. Was prima te doen in 976-EVIL, maar is hier toch vooral storend. Misschien niet voor niets dat hij een paar jaar later ster werd in titels als Cock Pit en Leather Virgin. Maar ongeacht wat mindere momenten is dit regiedebuut van Child's Play regisseur Tom Holland een erg vermakelijke rit. Op naar deel 2.
3,5 sterren.
Rianneke_Dan
Fright Night viel me een klein beetje tegen.
Ik wist ook niet echt goed wat ik moest verwachten want een horror/komedie uit je jaren 80 met een lijn rond vampieren? Zoiets was ik nog niet tegen gekomen. De film begon erg sterk, leuke personages, behalve Evil Ed, die gast kwam op een gegeven moment echt mijn neus uit, zwaar irritant dus. Peter Vincent vond ik wel goed neergezet, was ook met vlagen enorm grappig. Sfeertje was ook prima, het werd nergens echt spannend of goor, maar dat is voor mij vaak geen negatief iets.
Helaas zakte de film halverwege enorm in, en werd het naar mijn idee een beetje saai, het boeide me niet zoveel meer, ik was er helemaal uit. Naar het einde toe ging het wel weer, maar ik vond de effecten ook niet echt geweldig, en dat Evil Ed ineens van een vampier in een weerwolf verandere vond ik ook erg ver gezocht, maar goed daarmee moet je natuurlijk wel rekening houden dat je naar een film uit de jaren 80 zit te kijken.
Ik heb me redelijk vermaakt met deze film, jammer dat het op een gegeven moment wat minder werd. Ik heb deel 2 ook nog staan hier, maar daar wacht ik nog even mee. Ik heb voor nu nog genoeg oude horrors liggen die een hogere prioriteit hebben
Filmkriebel
Deze vampierenfilm in jaren '80 kleedje zag ik intussen al (met enthousiasme) meermaals en is een mix van hysterische komedie en horror. Het komisch element is McDowall, als showman die teenager Webster bijstaat in een vampierenjacht die voor hem enkel op TV-scherm bestond. Eigenlijk is Fright Night terzelfdertijd horrorfilm en een parodie erop die met de clichés goochelt. Knap om dit evenwicht te kunnen bewerkstelligen zonder ridicuul te worden.
De special effects zijn nog steeds goed en bij vlagen zelfs behoorlijk disgusting. Sarandon speelt een dandy-vampier, een wezen met een gevaarlijk charme die ook terug te vinden is in discotheken. Pff, goed, in de eighties kon echt alles. Evil Ed viel mij wel tegen als de slijmerige en schreeuwerige kameraad van Webster. Alles bij elkaar genomen blijft Fright Night wat mij betreft een zeer behoorlijke film die heel wat om het lijf heeft maar op het vlak van humor wat minder goed uit de hoek komt.

Fright Night Part 2
1988

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Braindead

Invasion of the Body Snatchers
Sciencefiction / Horror, 1978

The Fly
Horror / Sciencefiction, 1986
ouder-kindrelatienachtclubmaagdvampiertransformatieblack humorvampire hunter (slayer)ondoodnight clublifting person in air weerwolfsuperkrachtold houseboyfriend girlfriend relationshipmoeder zoon relatietv actor