• 9.374.105 stemmen

There Will Be Blood (2007)

Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor

Releasedatum: 28 februari 2008

Plot There Will Be Blood

"There will be greed. There will be vengeance."

Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.

Daniel Plainview

Abel Sunday

Mr. Bandy

avatar van hnmax1984

hnmax1984

ik snap dat je deze film goed kunt vinden, maar ik vond hem vooral onsamenhangend en vervelend, Er was nooit echt een hoogtepunt en het einde vond ik al helemaal vaag!

Meneer Bungel

Het einde is geweldig. -edit- GEWELDIG!

avatar van nilserr

nilserr

I drink your milkshake!

Schitterende film met een fenomenale acteerprestatie van Daniel Day-Lewis. De soundtrack van Johnny Greenwood draagt mee aan de authentieke en duistere sfeer die de film in zijn greep houd. Ook het camerawerk is tip top in orde. Paul Dano is ook sterk in zijn dubbelrol.

Paul Thomas Anderson flikt het weer, vier sterren.

avatar van the-real-tiete

the-real-tiete

wat een draak van een film , saai , geen tempo , geen verhaal helemaal niks.

omdat ik al gapend halverwege was gekomen toch nog uitgezien , maar deze ligt al lang in de kliko.

eigenlijks wel zonde , voor slapeloze nachten is deze uitmntend , er is gewoon geen ruk aan

Meneer Bungel schreef:

Het einde is geweldig. -edit- GEWELDIG!

Dat viel me deze tweede keer toch wat tegen. Het blijft goed, en Dano en Day-Lewis zijn lekker op dreef (schmierend en tierend), maar als 'epic' ternauwernood geslaagd. Halfje eraf.

avatar van Minken

Minken

mjk87 schreef:

Wordt overigens een verfilming van dit boek. Gezien de plot kan het wel maar lijkt het mij niet waarschijnlijk. Zeker niet gezien de thema's die overeenkomen tussen The Master en TWBB. Die gaan toch meer de religieuze kant uit.

Of het wordt een film over de bevrijding daarvan (60s).

Heb het boek zojuist geleend bij de bieb, ben benieuwd!

avatar van repok

repok

Viel me wat tegen. Was mooi gefilmd en gespeeld met mooie muziek, maar het verhaal kwam maar niet echt tot een hoogtepunt....Sprong soms zomaar een aantal jaren verder...zeker 3*

avatar van cor1004

cor1004

Wat een saaie film

avatar van larsk0

larsk0

Wanneer je dit een slechte film vindt, dan begrijp je er geen bal van. Ik weet, over smaak valt niet te twisten, maar zeg dan het genre spreekt me niet aan, want dit is een geweldig verhaal, magnifiek acteerwerk, prachtige setting....Mensen die dit slecht waarderen zouden van de site verwijderd moeten worden....

Niet elke film hoeft vol met actie , sex , of onverwachte twists te zitten......

avatar van De zonderling

De zonderling

Net bekeken en met de sfeer, acteerprestaties en (bijzondere!) muziekkeuzes zit het wel goed. Alleen dat tempo, of liever te zeggen dat trage tempo. Op zich kan ik daar meestal wel tegen, maar in deze film betrapte ik mijzelf af en toe wel op een gaapje of twee. Ik was na afloop van de film ook niet helemaal verzadigd. Er miste nog iets, maar wat dat 'iets' is weet ik niet. Ben zeker van plan om 'm nog eens te bekijken dus er is nog kans op verhoging.

avatar van trebremmit

trebremmit

Voor de tweede keer gezien en het doet me nog steeds niet zoveel, komt vooral door de droge stijl van de film. Plainview is een uitermate boeiend personage en de landschappen zijn mooi maar helaas is dat ook het enige wat me aantrekt.

Iets meer sfeer graag.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Erg goed geacteerd, mooi gefilmd en lekkere beklemmende muziek, maar het verhaal deed me niet zo veel. 3 sterren

avatar van mar007

mar007

larsk0 schreef:

Mensen die dit slecht waarderen zouden van de site verwijderd moeten

worden

Belachelijke opmerking dit.

ik vond deze film helemaal niets aan, ik begrijp dan weer niet dat mensen

dit een meesterwerk vinden.

Wat vreselijk saai..zeg!

Eerst zit je een eeuwigheid te kijken naar het scheppen en vullen van emmertjes olie..pfff

Er gebeurde in mijn beleving weinig tot niets.

Nergens werd het echt boeiend en iedere keer dacht ik: hoe kan dit nou? Is dit nou die

vreselijke goeie film volgens zoveel mensen.

Nee sorry, niet aan mij besteed.

Volgens mij de saaiste film die ik ooit heb gezien.

Schouderklopje voor mezelf dat ik de film heb afgekeken.

1,5* voor het acteerwerk,dat was inderdaad wel goed gedaan.

avatar van De zonderling

De zonderling

Mensen die niet begrijpen dat mensen dit een meesterwerk vinden, moeten ook van de site verwijderd worden!

avatar van mister blonde

mister blonde

Zaterdag op TV een half uurtje blijven hangen, maar moet hem nodig helemaal herzien. Vermoed dat ie naar 4,5 of zelfs 5 sterren kan. Wat een meesterwerk.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Met films als Magnolia en Boogie Nights zou je bijna willen denken dat alles wat Paul Thomas Anderson aanraakt per direct goud wordt. Maar helaas, zijn There Will Be Blood deed 't niet zo voor mij. Het is zeker een goedgemaakte film en ben ook blij met een aantal sterke keuzes; zo is Daniel Day-Lewis fenomenaal, wederom een erg sterke rol van de man. Daarnaast erg prettig om te zien dat Anderson blijft experimenteren en niet snel voor de meest voor de hand liggende keuzes gaat. De bijzondere score van Radiohead gitarist Jonny Greenwood valt bijvoorbeeld op en het zijn juist die elementen die meedragen aan de sterke sfeer van There Will Be Blood.

Toch wisten de ruim 150 minuten van de film mij niet volledig te boeien. Visueel is de film alleraardigst, maar ik had wel ietsjes meer verwacht van Anderson, de écht mooie plaatjes blijven mijn inziens uit. En inhoudelijk geldt hetzelfde. De film opent sterk, maar wie daarna niet snel met de karakters mee weet te leven, heeft een lange rit voor de boeg. En dat was niet al te gemakkelijk. Met name Paul Dano werkte mij erg snel erg op de zenuwen. Kon erg weinig met zijn saaie en vrij matig uitgewerkte karakter, hij kwam voor mij in ieder geval nauwelijks uit de verf.

3 sterren.

avatar van Reinbo

Film is visueel juist erg strrk met harde contrasten en overgangen tussen donker en lucht. Het verblindende effect dat daaruit voortkomt zal op het kleine scherm snel verloren gaan zeker wanneer er ondertiteling, of nog erger, omroeplogo's in beeld staan.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Kan ik me enigszins iets bij voorstellen, zag de film op DVD. Kan me indenken dat het op groot scherm allemaal iets beter tot zijn rechtkomt.

avatar van Geno

Geno

Ik ben het met alle commentaren hierboven eens eigenlijk...

Ja het was vaag, ja het was saai, ja het was verwarrend op een of andere wijze.

En toch bleef ik geboeid kijken.

En dat had alleen te maken met de ongekend formidabele acteerprestatie van Daniel Day-Lewis.

Ja dat was het!

Meneer Bungel

De sekwens met de 'verloren' broer kwam ook een beetje... verloren over. Misschien zo bedoeld, maar het zal minstens een nieuwe kijkbeurt vergen om dit (eventueel) in een beter perspectief gekeken te krijgen.

avatar van Film Pegasus

Het verhaal is niet overdonderend en je vraagt je soms af waar ze naar toe willen. En tegelijkertijd moet je tussen de regels lezen om te zien dat dit niet over olie gaat, maar over de clash tussen Daniel Plainview en Eli Sunday. De rest is allemaal bijkomstig. Geen zwart-wit figuren, waarbij het moeilijk is te zien wie de zogezegde badguy en goodguy is. Ik hoor hier ook veel het argument van rise & fall opduiken, maar dat is niet per se aanwezig. Er is wat rise natuurlijk, wat niet moeilijk is met zo'n succesvol persoon, maar dat gaat vrij snel. En de fall zie ik niet echt, tenzij je die verschillende tegenslagen meetelt. Maar dat is meer een slechte weg dan echt bergaf.

De film kent enkele grote troeven, die ondanks dit epische genre, niet meteen in het verhaal zelf zitten. Paul Thomas Anderson kan een grootse sfeer creëren en zorgt visueel ook voor een passend plaatje. De film neemt ook z'n tijd waar nodig en speelt mooi met kleuren en licht versus donker. Dan natuurlijk Daniel Day-Lewis, maar evengoed Paul Dano die me net als Daniel soms het bloed onder de nagels doet krijgen en doet denken aan een figuur uit Children of the Corn.

There will be blood is een wat averse epische film geworden, maar zal ongetwijfeld vele liefhebbers kennen. Dit is misschien niet de beste film, maar hoort zeker bovenaan het lijstje van zeer sterke films.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Eerst jagen op kwartels, om vervolgens zo doof als een kwartel te worden.

Waanzinnige film, aan de hand van een uitmuntende Daniel Day-Lewis. Zijn overtuiging zit tegen het enge aan.

Een buitengewoon interessant verhaal, met vele hoogtepunten. Sommige geloof stukjes zijn wat minder boeiend en vooral de rol van Dano was matig, maar de film heeft genoeg in zich om dit te compenseren.

Visueel ook ijzersterk.

Ruime 4* en voor mij voorlopig de beste van Anderson.

Hier de echte Daniel Plainview

avatar van Renevanvliet1988

Renevanvliet1988

echt ongelooflijke goed geacteerd zeg.

Enige minpunt was de make-up. Onze jonge dominee bleef er na 15 jaar net zo jong uitzien terwijl de rest, bijv zijn zoon na 15 jaar wel veranderde

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Bidden werkt beter dan Oil of Olaz.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

There Will Be Blood is een hele sterke film waar Daniel Day-Lewis en Paul Thomas Anderson wederom hun sterke kant laten zien. Ook de (relatief) minder bekende Paul Dano weet ook een overtuigende rol neer te zetten. Maar het is niet enkel de acteurs die de film naar een hoger niveau duwen, maar ook de soundtrack die op het perfecte moment de (memorabele) gebeurtenissen nog beter uitwerkt. Het enig minpuntje is de ietwat lange speelduur en de momenten waar er soms (te) weinig gebeurt waardoor mijn aandacht af en toe verslapte. Al zou ik niet weten welke scène eruit zou moeten, want iedere scène is wel raak. Ook de scènes waar er weinig gebeurt.

avatar van NYSe

NYSe

Een film die je in ieder geval twee keer moet kijken. Met zijn lange speelduur, waar de klassieke driedeling soms niet altijd even helder lijkt en sympathieke personages grotendeels afwezig lijken te zijn kan het de eerste keer een flinke, zelfs ongemakkelijke zit zijn. Maar geloof me; de film wordt beter met iedere keer dat je hem opnieuw ziet.

avatar van depri83

depri83

Had er meer van verwacht. Acteerwerk en beelden allemaal uitstekend maar door de onsympathieke personages ging ik nooit echt op in de film.

avatar van ILDIB

ILDIB

Hmm, eens met depri.. Vrij slome film, en eerlijk gezegd overtuigt day lewis mij totaal niet. Dano (eli) vond ik veel beter acteren. Die oscar had wmb naar een ander mogen gaan. Continu met een pruimbakkes rondlopen, meer deed ie niet vond ik. Te kil, ook in de overtuigende stukken dat ie wel emotie veinsde..

avatar van AC1

AC1

Jongens, sympathieke karakters is de goedkoopste manier van emotionele manipulatie en zou hier volledig misplaatst zijn. Zolang karakters boeiend zijn speelt het toch geen rol? Stick to The Shawshank Redemption en The Green Mile!

avatar van ILDIB

ILDIB

AC1 schreef:

En kwaaierik kan geen kwaad, zeg alleen dat ik day lewis niet vond overtuigen (itt de academy)