Stargate (1994)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 121 minuten / 130 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Frankrijk
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: Kurt Russell, James Spader en Jaye Davidson
Gesproken taal: Engels, Noors en Zweeds
Releasedatum: 30 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Stargate
"It will take you a million light years from home. But will it bring you back?"
In 1928 wordt een geheimzinnige metalen ring in Egypte gevonden. 65 jaar later komt onderzoeker Daniel Jackson (Spader) erachter dat de ring een portaal is naar een andere wereld. Samen met een groep militairen, geleid door kolonel Jack' O'Neil (Russell) gaan ze de andere wereld onderzoeken, maar Jackson komt erachter dat O'Neil andere bedoelingen heeft dan hij aanvankelijk dacht.
Dr. Daniel Jackson
Lieutenant Kawalsky
Horus
Anubis
Rudeo
Zeker geen slechte film, alleen had ik al veel afleveringen van de serie gezien, dus was het voor mijn niet veel nieuws. En ik moet zeggen dat ik liever de acteurs van de serie zie. Maar desondanks best van genoten.
Donkerwoud
Naar onze huidige maatstaven oogt het vooral erg gedateerd, maar dat neemt niet weg dat het best een aardige SciFi betreft. Die combinatie van Egyptische mythologie en aliens is best een geinig uitgangspunt, al kwam het in de hierop volgende serie allemaal beter tot z'n recht.
Metalfist
Sealed and buried for all time is the key to mankind's future
De serie van Stargate behoort voor mij tot één van de beste science fiction reeksen, vooral door het geweldige, originele en altijd boeiende verhaal. Maar dat verhaal is gebaseerd op een gewone film die buiten de personages niets heeft te maken met de reeks. Dat is waar deze Stargate aan te pas komt.
Zoals gezegd is het een sterk origineel verhaal, wel één dat beter tot zijn recht komt wanneer je de reeks hebt gezien maar toch. Heel het idee dat de piramides zijn gebouwd door aliens is interessant om te weten maar de grote publiekstrekker is toch de Stargate zelf. Jammer genoeg wordt heel het idee van hoe dit werkt op zich niet zo goed uitgelegd (iets dat in de latere reeks dan wel werd gedaan) en is het ergens ongeloofwaardig dat het Daniel lukt om alles te ontcijferen in twee weken terwijl de andere wetenschappers er twee jaar over hebben gedaan. Ook het subplotje waar Russel die zijn leven beu is besluit om via een bom alles op te blazen voelt te geforceerd aan. Dit kan waarschijnlijk wel zijn omdat ik Richard Dean Andersons O'Neil gewoon ben en die zou dat nooit op die manier oplossen.
Qua spektakelgehalte zit het hier ook wel vrij goed. Nergens krijg je echt het gevoel dat je naar kartonnen decors zit te gapen. De Stargate zelf is mooi vormgegeven en ook de piramide ziet er zeer gelikt uit. Dit geldt trouwens ook voor de actie die nergens onoverzichtelijk wordt.
Kurt Russel zet nochtans voor de rest wel een uitstekende O'Neil neer. Eén van de weinige rollen waar hij echt geloofwaardig overkomt. James Spader zet ook een uitstekende Daniel Jackson neer. Viel me wel op hoe hard hij eigenlijk op de latere Michael Shanks trok. Wat ook leuk was, is om in de film al een aantal acteurs te zien die later dezelfde rol zouden vertolken in de reeks zoals Alexis Cruz als Skaara of Erick Avari als Kasuf.
Interessante film die een groot deel van de elementen introduceerde die mij later hard zouden aantrekken aan de serie.
Popcorn.
En daar is niet zo heel veel mis mee uiteraard.
Al vind ik dat het formulewerk, met name op het eind, ietwat begon te irriteren.
Emmerich is zeker geen held, maar hij heeft ze veel slechter gemaakt. En over het algemeen genomen entertaint de film, de voorspelbaarheid ten spijt. Toch is het mij een klein raadsel dat de film zo een grote schare spinoffs e.d. kent. Echt bijzonder wordt het namelijk nergens.
Redelijk.
rensie32
Ik vond het een meevallertje, had van tevoren niet zoveel verwacht van Emmerich.
Het verhaal van de film zat goed in elkaar maar hangt af en toe wat af van onwaarschijnlijkheden en toevalligheden. Soms wat misplaatste humor door de acteur die Jackson speelt. De achtergrond en de decors waren mooi en vooral de piramide zorgde voor een mooi plaatje.
Gewoon een middelmatige film, die me de gehele tijd heeft weten te boeien, ondanks dat je het einde toch al weet. Ik kom uit op 3 sterren.
dave
Volgens Humo had deze film voor 55 miljoen dollar aan special effects gespendeerd. Ik moet zeggen dat ik daar weinig van gemerkt heb. De piramide zag er nog wel doenbaar uit, maar de scènes in de ruimte en het reizen door de stargate zagen er verschrikkelijk lelijk uit. Verder ook weinig speciaals te zien. Zandbuffels zoals je ze in Star Wars zou tegenkomen, vrij goedkoop uitziende maskers en povere effecten als het op de actie aankomt. Zou de kapper van Russell misschien met het grootste deel van het geld zijn gaan lopen?
Vinokourov
De spektakelfilms Roland Emmerich begin ik steeds meer te trekken. Deze blockbuster is nog uit het begin van zijn carrière, dus met het over-the-top-gehalte en de overtreffingsdrang valt het mee. Met welbekende SF-elementen als het oude Egypte, portaaltje hier en daar is het prima te behappen. Met de vredelievende, maar ook gewelddadige confrontaties tussen oude en moderne culturen verwacht je een hoop schijtlollige opmerkingen, maar gelukkig bleef dit achterwege. Eigenlijk is er niets aan de hand met deze film, ik geef het een ruime voldoende
Bas78
Ik al Stargate fan (Gater)vind dit toch zeker een leuke film!
Leuke Cast en leuke special effects voor 94'
Raad ook iedereen die twijfelt heeft aan om de serie's eens te kijken!
voor mij krijgt deze film een 4.0
Onderhoudende film met een geslaagde mix tussen avontuur en sci-fi. Het begin van de film (voordat ze door de Stargate gaan) is nog het meest boeiend en spannendst. Logica is soms ver te zoeken, zoals wanneer James Spader bijna van het ene op het andere moment de vreemde taal spreekt. Mooie sets en kostuums en de muziek deed me meerdere malen denken aan Indiana Jones.
Filmkriebel
Director's Cut
Als SF-avonturenfilm vind ik dit nog altijd behoorlijk goed. Vooral het eerste uur was meesterlijk. De design van die planeet was echt wel mooi gemaakt. Daarna wordt het verhaal alsmaar militaristischer en simpeler zoals ik van Emmerich meestal verwacht. Maar altijd aardig vormgegeven. Acteerwerk bleef voor acteurs als Russell en Spader, erg middelmatig. Stargate is vooral eye-candy want de special effects zien er nog altijd erg verzorgd uit en er straalt episch spektakel uit sommige massascènes. Is die muziek trouwens niet dezelfde als in de Indiana Jones films?
Voor mij tot nu toe de beste film van Emmerich.
stalinorgel
Samen met Big Trouble in Little China het hoogtepunt in de filmografie van Kurt Russell. Ook James Spader speelt zijn rol (Daniel Jackson) met verve.
Mili Avital in haar rol als Sha'uri is misschien een iets te vlakke babe die er nu eenmaal door Hollywood ingeworpen moet worden voor de gemiddelde kijker, maar ze is zweverig genoeg om niet alleen maar een standaard broeïerige native chick te zijn.
Verder spreekt in de film ongeveer alles me aan. Het Egyptische sfeertje, het SF gehalte, de actie. De premisse van de link van het oude Egypte met het heelal en daarme de verwijzing naar de theoriën van Graham Hancock and Robert Bauval maken het feest compleet.
Ongeacht wat je kunt vinden van de serie die werd gemaakte na deze film. Deze film staat fier overeind.
sinterklaas
Eindelijk een keer gezien. Opzich was dit weer zo'n typische Amerikaanse film, wel erg mooi en stijlvol opgezet met die woestijnwereld in de andere werkelijkheid en ook genoeg spekatakel. Alleen had de film toch net iets te veel van dat typische dysney gehalte. James Spader kwam nog best vervelend over af en toe en Kurt Russell deed ook veelste weinig. Het volkje daarintegen op dat woestijnplaneet is wel weer mooi verteld en ook die scenes met die sphinx-aliens waren prima te doen. Doch een vermakelijke typische jaren 90 blockbustertje.
Justinw
Vond het niet echt iets. Kurt Russel waar ik toch wel fan van ben door Carpenter boeide weinig en het hele plot voelde weinig bijzonders aan.
Veel herhaling en kopieen van andere films. Ben normaal wel voor SF te vinden maar vond dit niks. Nu ben ik er 100% zeker van dat Emmerich niks voor mij is na zoveel teleurstellingen.
* *
MaartenF
Vermakelijke film, al heb ik er wel gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant is de film zwaar onrealistisch (een piramide als ruimteship en een Egyptische god als alien, hoe kom je er in godsnaam op? Dat kwam op mij nogal 'fout' over.) en zitten er aardig wat cliché's in. Aan de andere kant kijkt de film lekker weg, zit er een goede sfeer in en zijn de special effects goed gedaan. Over het algemeen heb ik mij wel vermaakt met deze film, dus deze krijgt een voldoende van mij.
Met de gedachte dat ik binnenkort is een keer aan de Stargate series wil beginnen ook deze film ook maar eens een kans te geven. Vaak op televisie geweest, maar om de een of andere reden heb ik de film nooit in zijn totaliteit gezien.
Stargate is verder ondanks het redelijk tenenkrommend begin en de fletse personages best een amusante film geworden met prachtige decors en veel potenties. Potenties die Emmerich er niet helemaal uit haalt. Vooral richting het einde verliest hij de kijker uit het oog met het gedoe in de piramide met die "god". Het had allemaal wat mysterieuzer mogen blijven wat mij betreft.
Desalniettemin een redelijke aanloop richting de series.
baspls
Geweldige film!!! Stargate is een geweldige combinatie van Indiana Jones en Star Wars. Ik vind het oude Egypte heel erg fascinerend en ben een grote Sci-Fi/Fantasy freak. De stijl en het charme van Stargate vind ik prachtig. Mooie en goede film. Goed geacteerd vooral door Kurt Russel, Heel erg goede muziek van David Arnold, Hele mooie effecten, Prachtige opname locaties en een goed verhaal. Dean Devlin en Roland Emmerich hebben er een hele mooie film van gemaakt.
Insignificance
Gare avonturen sci-fi dat zo van de lopende band is komen rollen. De basis van de reis bezit nog wel de nodige mystiek, maar al snel ontspint zich een onnozel verhaaltje dat blijkbaar door moet gaan voor spectaculair gezien de alom aanwezige pompeuze muziek. Met een dosis plezier zou het allemaal nog wel kunnen werken, maar verder dan een sullige professor en wat suffe grapjes komt het niet. Russel, nors en met een dubbele agenda (oei, spannend!), staat zichzelf zelfs volkomen belachelijk te maken.
Een term die ook al snel te binnen schiet als de tegenstanders met hun zotte stemmetjes opdoemen. Dat de baas van het spul de uitstraling van een arrogant meisje heeft, helpt ook niet echt. Uiteraard is er een dametje die zeker in het laatste tenenkrommende half uur van alles los maakt. Niet het meest treurige element, dat geldt ook niet voor de onbeduidende actie, het is weggelegd voor een slaafje dat overhoop wordt geschoten. Emmerich móét en zál z'n publiek beroeren. Bij deze: een beroerde film.
Eigenlijk knap dat ik deze film nooit gezien heb, maar na het bekijken ervan kan ik me wel voorstellen dat ik hem nog nooit gezien heb. Ik moet zeggen dat ik het eerste uur best aardig vond en de film me ook wel wist te boeien, maar in het laatste uur vond ik het een behoorlijke flauwe dertien in een dozijn film aan het worden waar de clichés (typische eigenschap van een Roland Emmerich film) je om de oren vlogen. Qua verhaal kun je deze film inderdaad vergelijken met een Indiana Jones film en dat geldt eveneens voor de muziek. Van de cast deden Kurt Russell en met name James Spader het best leuk maar ik heb ze ook wel eens veel beter zien spelen. De rest van de cast stelt bitter weinig voor. Al met al leuk om eens gezien te hebben deze film maar meer ook niet en dat is eigenlijk ook wel de toon bij een Roland Emmerich film.
Meh.
Begint nog wel leuk, zoals wel vaker bij Emmerich films. Zolang het mysterie in stand blijft is het een redelijk melig maar best grappig filmpje. Jammer dat Russell tot de hoofdpersonages behoort, maar zelfs dat viel nog door de vingers te zien.
De zandbuffel was het eerste tipje van de sluier, bij de ontmoeting met de "primitieven" zag ik de bui al hangen. Daarna wordt het eigenlijk steeds maar slechter, met een dwaze finale als orgelpunt. De hele Egyptische setting in space is een afknapper, de effecten zijn pover en het verhaaltje wordt met de minuut ridiculer.
Volgens mij ooit wel eens wat van de serie gezien, maar buiten de Stargate zelf kan ik dat niet meteen linken aan deze film. Dacht dat de serie toch echt meer gericht was op échte scifi (ruimteschepen enzo), maar ik kan me vergissen.
Veel schiet er van deze film in ieder geval niet over. Een leuk begin, maar eens alles in gang is gezet is het ploeteren om tot het einde te geraken. Vreemd dat er zich rond deze film blijkbaar ook een cultpubliek gevormd heeft, zie het niet zo.
boozebelly
- 1908 stemmen
Het begint allemaal aardig zolang de Science fiction nog de overhand heeft, maar al gauw verzand de film in een Indiana Jones-achtig avontuur dat zich net zo goed in Egypte had kunnen afspelen. Ik waande mij in ieder geval geen moment meer op een andere planeet. Onderhoudend blijft het allemaal echter nog net wel tot het einde.
Kleine voldoende en wat mij betreft weer snel vergeten.
arno74
Best een leuke film, met een epische sfeer en lekker onderhoudend. Dat maakt veel goed, de humor is wat flauw en het script wordt in (te) snel tempo afgewerkt, ook het acteerwerk en de dialogen zijn niet best. Die tekortkomingen worden echter wel aardig gecompenseerd: de film is vermakelijk, boeiend, redelijk spannend, als geheel voelt het ook redelijk fris aan, en het bevat de juiste hoeveelheid actiescènes.
Typisch een "had beter gekund"-filmpje, maar zeker vermakelijk genoeg voor een dikke 3*, bijna 3,5*.
DVD-T
Stargate maar eens een keer weer herzien, er blijft met de kijkbeurt minder van over. Of het is in mijn herinneringen beter dan dat het werkelijk is.
Vooral de ietwat vervelende tweede helft steeds minder. Er zijn daar zeker nog leuke elementen te vinden. Maar die hebben dan weer meer met de goede science fiction kant van het verhaal te maken en minder met het avontuur/oorlog gedeelten. De eerste helft is erg leuk met de mysterie en de opbouw naar de reis door de sterrenpoort. De ontdekking en het niet weten wat er nu aan de andere kant is, is nog steeds een leuk gegeven. En dan is er nog het beeld van het reizen door de poort zelf. Zoals in de film ook gezegd wordt: "What a rush". De tweede helft vanaf wanneer ze bij de stad aankomen is dan weer minder boeiend en zelfs een klein beetje saai. Als de actie dan begint kun je gerust ademhalen, wordt het toch nog weer wat leuk en weet je ook dat de film weer bijna ten einde is.
Al met al nog wel vermakelijk en altijd leuk om weer eens een bezoekje aan Abydos te brengen.
blurp194
Ai.
Ik had ergens in mijn hoofd dat dit best een ok filmpje was. Mooi voorbeeld van dat sommige dingen in de herinnering mooier zijn dan de werkelijkheid ooit was - 'de goeie ouwe tijd', bleh. Want wat valt dit geval genadeloos hard door de mand. Flauw leentjebuur spelen bij een paar films die wel gelukt zijn, en daar wat cliches uit jatten en door elkaar husselen - met wat talent komt dat dan nog wel goed, maar dat ontbrak in deze crew kennelijk echt volledig. De eerste tien, twintig minuten gaan nog wel, maar daarna gaat het helemaal mis. Jammer want er was echt wel wat potentie, en dat er een hele serie vervolgen gemaakt zijn toont dat ook wel wat aan - al is het op basis van deze film wel erg moeilijk te begrijpen waar dat vandaan gekomen is. Misschien dat het indertijd leuker leek.
Shadowed
Ok Emmerich.
Het is zeker niet zijn beste film, maar wederom kent deze film een aantal goede stukken. De eerste films die ik van Emmerich zag waren zijn rampenfilms. Die vond ik echt geweldig. Maar naarmate ik meer films van Emmerich ging kijken zaten er weer een aantal mindere tussen. Deze is 1 van de mindere, maar niet de minste.
De film kent enkele sterke momenten en zoals we van Emmerich verwachten ziet het er visueel goed uit. Althans, voor die tijd zeker. Hier en daar toch nog wat houterigheid, maar in het algemeen een paar leuke vondstjes en een paar goede shots.
Zeker het eerste uur kent de beste stukjes. De poort ziet er opvallend gedetailleerd uit en de eerste paar shots van de woestijn zijn van hoog niveau. Emmerich staat ondertussen ook wel zijn mannetje op visueel vlak, en ook hier kan hij weer bewijzen dat hij wel weet hoe de vork in de steel zit.
Qua acteerwerk is het net aan ok. Spader is redelijk als nerd. Een beetje typerend, Russell speelt ook een rol die we een beetje van hem verwachten. Jammer dat zijn karakter voor de rest iets te weinig verdieping krijgt. Dan nog een aantal andere mindere rollen waarvan ik niet eens weet wie de acteurs zijn.
De film duurt ook net wat te lang en concentreert zich voor de rest weinig op de actie. Emmerich die een daadwerkelijk verhaal wil vertellen is nooit helemaal een goed idee geweest. Ook hier zorgt dat voor enkele saaie momenten en een aantal momenten die niet echt de bijbehorende impact hebben.
Bij vlagen iets heftiger dan de algemene film in dit genre, jeugd dus. Maar Emmerich houdt zich voor de rest best in. Een beetje jammer, want de grote zandexplosies zagen er gaaf uit. Hier en daar groots opgezet, maar voor de rest niet al te veel indrukwekkend materiaal.
Duke Nukem
- 1982 stemmen
Deze film is toch een guilty pleasure voor mij, met een leuke mix van Egyptische mythologie en science fiction. Ik vind het verhaal erg origineel met die piramides en die portaal naar andere werelden. De aliens met hun helmen zien er ook best angstaanjagend uit. James Spader is een beetje ongeloofwaardig als wetenschapper maar Kurt Russell zit goed in zijn rol als geharde militair, met een kapsel waarop je een heel theeservies kunt neerzetten zonder enig gevaar dat het van zijn hoofd zal vallen.
NieuwHier
Science fiction film in de categorie "Star Wars". Meer een avondturenfilm voor het hele gezin dan een serieuze sci fi (ik had me niet ingelezen en had een meer serieus verhaal verwacht). Al met al een beetje een knullige film, maar wel leuk voor een keer.
Lovelyboy
1994 alweer, het jaar dat ik van de brugklas naar het vmbo verhuisde en vanavond toevallig een reünie op dat vlak. De kennis en het raakvlak met de film houdt op de bij de titel en Kurt Russell, desondanks toch maar eens aangeslingerd omdat hij op tv was.
Toch wel verrast dat dit een Emmerich productie is aangezien de film niet super wordt aangeschreven maar wel acceptabel met een 7 op IMDb. Toch ben ik er al vrij snel klaar mee. Het zal allemaal in het tijdsbeeld gezien moet worden van de jaren '90 waarin men gewoon een vlotte film wil maken die veel genres raakt met mysterie, scifi, actie en ook nog een semi intellectueel vlak. Ik ben er zoals gezegd al erg snel klaar mee, het hippie-nerd karakter Daniel, hoe hij alles begrijpt en verder niemand, de wijze hoe men opeens dat portaal aan de praat heeft en dan zoiets onzinnigs als die sonde die opeens op een andere planeet zit in een andere dimensie of zo. Maar gegevens doorsturen kan hij nog wel...aha...toen had men ook al Bluetooth? 'De atmosfeer is daar het zelfde'...oké dan...
Een niet heel vervelend mixje van avontuur, actie en scifi volgt daarna, maar goed komen gaat dit niet meer, sterker ik verlang al snel naar het einde. De soundtrack is soms ronduit storend, Spader nagenoeg onherkenbaar, Avital toch wel erg leuk voor het oog, Davidson met zijn androgyne hoofd zoals gebruikelijk apart, en Russell in een voor hen herkenbare en passende rol. Het zijn een paar aardige dingetjes tegenover heel veel mindere punten zoals al die toeters en bellen rond die helmen en wapens van Ra's handlangers, net als dat vliegende schiettuig van ze. Egyptische mythologie zou dat dan zijn.
Het is eigenlijk niet nodig te zeggen dat ik helemaal niets heb met Stargate. Een voldoende zit er wat mij betreft dan ook niet in voor deze tegenvaller.
Roger Thornhill
Indertijd kort na de release gezien, niet erg onder de indruk. Nu herzien vanwege de altijd interessante James Spader, maar de film is er helaas niet beter op geworden. Zo'n veelbelovende premisse, en als de mannen dan door de sterrenpoort gaan komen ze uit bij een planeet "in another galaxy far far away" waarvan we precies 1 woestijn, 1 stad, 1 ertsgroeve, 1 paleis en 1 ruimteschip zien – waarom zou Ra daar in godsnaam zijn eeuwigheid willen doorbrengen? De inboorlingen hebben daar duidelijk ook geen zin in, want vanaf dat moment glijdt de film af in een soort romantische revolutie met schreeuwende Arabieren waarbij we gelukkig wel nog steeds mooie shots van stoere silhouetten op woestijnduinen krijgen. Roger Ebert: "Stargate is like a film school exercise. Assignment: conceive of the weirdest plot you can think of, and reduce it as quickly as possible to action movie cliches. If possible, include sun god Ra, and make sure something gets blowed up real good." Student is geslaagd voor project met vlag en wimpel, tevens van filmacademie gegooid.

Stargate Origins: Catherine

2008

Stargate SG-1: True Science
2006
1 reactie

Roland Emmerich gaat geen 'Stargate'-films meer maken: 'Nee, dat heb ik opgegeven'

Groundhog Day

Wo Hu Cang Long
Avontuur / Actie, 2000

Kolja
Drama / Komedie, 1996
egyptepyramidruimtereisteleportationuprisingruimteshot to deathandrogynyspace westerntimebomb death of sonnuclear weaponsruimte-operainvented languagehieroglyph egyptian mythologyegyptology