• 9.378.480 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 8 november 2007

Plot Ben X

"Everything's dare"

Ben is anders. Zijn leven zit vol vreemde rituelen. Hij lijkt te leven in zijn eigen universum, dat zich voor meer dan de helft afspeelt in de wereld van online computergames. In de echte, harde wereld van een technische school is het leven voor hem een dagelijkse hel, met twee kerels die hem het leven bijna letterlijk onmogelijk maken. Ben heeft een plan. Een plan van één woord: moord!

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Rubenkl

Rubenkl

leuke interessante drama. prima kijkbaar

avatar van RedLine

RedLine

Super Goede film deze hebben we bij Nederlands op school gezien.

Nederlands en dan een Belgische film??Lol

avatar van Stormwind

Stormwind

pjelew84 schreef:

Mensen, AUB!! Verdiep u eerst eens in de gedragsstoornis AUTISME alvorens u hier zoon verhaal neerplant.. U kunt toch ook de film downloaden, hier een bericht plaatsen.. Dan kunt u ook vast googlen op AUTISME!! Groet!

Hier ben ik het wel mee eens.... zo lang je niet weet wat het syndroom van Asperger / autisme inhoudt, kun je geen mening geven over het gedrag zoals dat van Ben neer wordt gezet. Als je het overdreven en achterdochtig noemt, dan weet je niets af van de stoornis en als dat de reden is dat je dit een slechte film vindt, dan zou je je inderdaad eens moeten verdiepen in wat autisme inhoudt... Helaas zijn sociale situaties voor mensen met autisme totaal onbegrijpelijk; dit kunnen zij gewoon niet snappen. Elke reactie die een autist geeft is aangeleerd. Dat is iets wat in deze film goed wordt uitgewerkt. Dus deze film geeft op zich wel een goed beeld van hoe een autist (dus ook iemand met het syndroom van Asperger) de buitenwereld beleeft, of beter gezegd: hoe de buitenwereld een autist beleefd.

Dit terzijde vond ik Ben X niet een hele geweldige film, hoewel ik wel vindt dat het autisme wat kan verduidelijken. Ik geef deze film 3 sterren, omdat ik het goed vindt dat er een film met dit onderwerp is gemaakt.

avatar van keukenzout

keukenzout

Mooie poetische film, maar ook schrijnend en hard. Extra punt voor het visuele aspect, de opbouw en de ijzersterke climax. De Belgische Aronofsky

En wat een snoeperige acteur! (sorry ben een meisje)

Gisteren nog een keertje herkijken.

Film was ietwat weggezakt maar na herkijk blijft de film wel staan als een huis. Misschien iets minder in-your-face als een aantal andere recente Belgische film, maar nog steeds een mooi stukje cinema.

Wat het bombastisch dramatische einde betreft, twee punten:

1. Wat mij betreft gewoon een goeie keuze. Is het happy end een Hollywood cliché, dan zijn sad endings arthouse cliches. Ben X is eigenzinnig genoeg om dichter bij de laatste categorie aan te leunen, het trieste einde zou wat mij betreft dan ook iets te makkelijk geweest zijn. Slim gezien.

2. Gezien punt 1 verdient de film dan ook een bombastisch einde. Als kijker zit je er zelf vaak genoeg geslagen bij als Ben maar weer eens de kracht niet vind om voor zichzelf op te komen, zowel bij Scarlite als bij de pesters. Het einde is daarom mooie wraak die de hele meute omstaanders mooi te kijken zet.

Weer genoten, blijven dikke 4*

avatar van helleke

helleke

Ik weet niet goed wat ik van deze film moet vinden.

Zat speciaal in elkaar,geen film zoals ge er 13 in een dozijn hebt.

Zeker niet slecht maar ik ben er ook niet van overweldigd.

Het einde vond ik dan weer wel goed gevonden.

3 sterren.

DVD-T

Ik had nooit gedacht dat een film mij zo kon raken als Ben X dat doet.Ik was echt tot tranen geroerd en zit hier nu nog met tranen in mijn ogen.Dus hierbij wil ik met jullie ook graag mijn ervaringen delen, omdat het goed is voor mensen die dit zelf hebben ervaren of nu nog ervaren(dat zal vast nooit verdwijnen).Misschien gaat dit een beetje off-topic.

Dit is echt de meest realistische film die ik over pesten heb gezien.De film bevat ook geen greintje fals sentiment.Het is echt een harde schrijnende film.De tranen komen dan ook van mijn eigen ervaringen met gepest worden want de littekens die je daardoor krijgt zijn diep en die raak je zoals ik nu heb ervaren nooit meer kwijt.Ben X zet dit zo realistisch neer dat ik het soms erg moeilijk vond om er na te kijken, omdat het mij heel erg terug deed denken aan hoe ik altijd gepest ben.Dan kun je wel zeggen dat het wel heel makkelijk is om een autistische jongen als "pispaal" te nemen en dat de jongens die hem pesten er niet tijdig voor gestraft worden.Maar zolang het slachtoffer niets zegt en niemand verraad blijft het maar doorgaan en maar doorgaan en maar... totdat, nou ja jullie begrijpen het denk ik wel.

Ik herkende veel van Ben in mijzelf terug.Het altijd maar bang zijn om weer naar school te gaan, het niet kunnen slapen en maar blijven piekeren van "wat zullen ze me morgen weer aandoen".En net als in de film breekt dit je op een gegeven moment.Je kan het allemaal niet meer aan omdat het te veel word, de scene waarin hij zelfmoord wilde plegen kwam voor mij ook als een klap in mijn gezicht, omdat ik zelf ook over zoiets heb nagedacht, zover kan het ECHT doordraven.

De acteurs doen het echt geweldig, vooral Greg Timmermans speelt het met veel emotie.Als hij dan lacht voel je echt de emotie want je weet dat zo iemand van binnen huilt.Ook mijn complimenten voor de jongens die de pesters spelen en dit zo realistisch mogelijk over laten komen en het waarschijnlijk erg moeilijk hebben gehad tijdens het filmen om dit te doen.En de ouders, daar kreeg ik ook echt een brok van in m'n keel want die maaken het ook echt van dichtbij mee en brengen dat ook erg goed over op het scherm.

Ik vond dit nu ook zeer moeilijk om mijn gevoel bij deze film hier zo neer te zetten.Maar ik vind het toch belangrijk dat mensen weten hoe het is om gepest te worden.

Ben X is echt een film die mij héél diep geroerd heeft.Zelfs zo diep dat hij van mij 5* krijgt en heeft mijn nummer 1 van de troon gestoten.

Prachtig gedaan.

En nog een tip voor de mensen die misschien ook gepest worden.Laat het alstjeblieft niet zo ver komen en vooral belangrijk, praat erover

avatar van Spetie

Zeer mooi geschreven stukje DVD-T .

avatar van niethie

niethie

Inderdaad.

Edit: Al is het voor een autist of iemand met het asperger syndroom een stuk moeilijker om over hun problemen te praten.

avatar van deTuinman

deTuinman

Goede film voor in de klas. Ook voor mensen die lekker 'sociaal' achter een console zitten.

avatar van Adrenal

Adrenal

Wat een mooi en eerlijk stukje van DVD-T. Mijn complimenten!

avatar van robertus65

robertus65

Vond het niet veel, jammer dat de film het tweede gedeelte minder werd met een onrealistisch einde. Wat is hier eigenlijk Nederlands aan?

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Ben X is een schitterend drama dat hier op MM zwaar ondergewaardeerd wordt.

Het verhaal zit heel goed ineen en is uitstekend geregisseerd. Het einde is gewaagd (maar kon toch nog iets gewaagder, daarom geef ik de film net geen 5*)

Greg Timmermans is een subliem acteur die prima is in de rol van een autist. Met momenten overtreft hij zelfs Dustin Hoffman's acteerprestatie in Rain Man.

Ben X is, naar mijn mening, de op één na beste Belgische film. (de beste vind ik Le Huitième Jour en die valt niet te overtreffen)

avatar van ®Tc

®Tc

Ben X, veel over gehoord en gelezen nu ook gezien. Ik vond alles wel goed werken: De intro waarin de namen van cast&crew voorbijkomen is zowat de origineelste aller tijden en echt leuk om daar naar te kijken. Het leven van Ben zelf wordt ook goed weergegeven en vooral leuk gefilmd met die game scenario's erin. Enkel vond ik Greg Timmermans een complete miscasting. Niet omwille van zijn acteerprestatie want hij doet het goed maar iemand van 29 een rol van iemand van 17 laten spelen vind ik er persoonlijk over. Ook sommige andere acteurs waren volledig miscast (bevoorbeeld Pol Goosens). Meeleven met het personage vind ik altijd een groot positief punt en hier is de film meesterlijk in. Je zit echt naar je scherm te roepen bij pestscenes: Doe iets! Verdediger jezelf! Maar dan gaan we over naar de grote schande uit de film, het einde:

De film had gewoon moeten eindigen met de wanhoopspoging van Ben door van het Gravesteen te springen en niet met die gefakte zelfmoordpoging. Hoe geforceerd kan je een einde maken? Gewoon compleet belachelijk.

Ondanks één van de slechte climaxen in de filmgeschiedenis toch een 4*

avatar van b00ts

b00ts

Nu pas gezien.....Geweldige film, met een verrassend einde. Vijf sterren van mij. Staat in mijn top 10. Ben: "de hartslagmeter, zodat ik kan zien hoe zenuwachtig ik ben". Priceless!

avatar van eminemfan190

eminemfan190

was dat wijf nou egt of was het zijn verbeelding??????

avatar van morrie

morrie

ze bestaat echt.
in het begin zie je een foto van haar als zij hem een mailtje stuurt.
later zie je dat hij haar in zijn verbeelding laat voortbestaan.

avatar van eminemfan190

eminemfan190

morrie schreef:
ze bestaat echt.
in het begin zie je een foto van haar als zij hem een mailtje stuurt.
later zie je dat hij haar in zijn verbeelding laat voortbestaan.

ooh dus ze reed weg met de trein toen hij uitstapte, en daarna was het zijn verbeelding....dus hebben elkaar eigenlijk niet eens ontmoet:S

avatar van Hercules

Hercules

eminemfan190 schreef:
was dat wijf nou egt of was het zijn verbeelding??????

Ik zou het eerder een chick noemen. Dat chicky was echt tot het moment dat hij uit de trein stapte. Die video bericht van die afspraak op het station was ook echt, die pesters zagen die video namelijk ook, dat was geen verbeelding of iets. Hij zat dus echt naast haar in de trein maar zij wist niet dat hij het was. Na dat moment hebben ze elkaar in het echt niet meer gezien. Wat ik me wel afvroeg in de film is of hij dat spel nog speelt, en dus nog contact heeft met die lekkere chick..

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Werkelijk prachtige film, ik zat bij veel momenten met een brok in mijn keel. Erg goed acteerwerk ook van die jongen, ik weet niet of mensen met Asperger in het echt ook zo doen als hij deed, maar het kwam realistisch over. De film laat je echt meevoelen met de hoofdpersoon, ik voelde tenminste ook de frustratie tijdens de scènes met die pestkoppen. Harde en tragische film, maar wordt nergens te dramatisch.

4,5 sterren.

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Ik ben zo blij dat gij zijt wie gij zijt.

Of zo iets.

Gewoon uw zelf zijn. Heerlijk, wat een verlossing. Nee zeggen.

Ik herken Ben. Ik werd ook veel gepest. Vooral in de eerste brugklassen. Klein en een makkelijke target. Ik praatte er met niemand over, maar ik beet wel terug. Enigzins begrijp ik de gepestte wel, anderzijds heb ik altijd moeite met het feit dat zij niets terug doen. Komop denk ik dan altijd, bijt van je af. Je laat toch niet zo met je sollen. Ik ben vaak gepest, maar knalde altijd terug. De eer aan jezelf. En welke vorm je ook kiest voor terug te vechten is aan éénieder. De geniale revanche methodiek van Ben. Hoewel ik banden leegprikte en andere geintje uithaalde om mijn revanche te halen (bijna dagelijks), deed Ben het zo. The ultimate revanche.

En ja ik heb een traan gelaten.

Apollinisch

Had niet het idee dat Timmermans te oud is voor zijn rol, wél vond ik ‘m ongeloofwaardig als autist (asperger). Vooral de momenten dat hij niet meer bijkomt van het lachen zijn meelijwekkend.

Toen was voor mij ook meteen duidelijk dat zijn relatie met die chick alleen een resultaat is van zijn fantasie. Beetje jammer dat dan toch nog geprobeerd wordt de boel onduidelijk te houden. Het einde slaat al helemaal nergens op: een zelfmoord in scène zetten opdat zoonlief niet meer gepest gaat worden. Oké dan…

Pluspunten zijn er echter ook. Zo ziet de film er lekker eigentijds uit en de muziek is ook niet verkeerd. De gamebeelden vond ik overigens minder geslaagd. Niet zozeer omdat ze niet bij het verhaal passen, maar meer omdat ze ik ze gewoon lelijk vind. Gelukkig halen ze niet het tempo uit de film, in tegenstelling tot de steeds terugkerende interviews met betrokkenen. De bedoeling ervan snap ik ook niet eigenlijk. De kijker op het verkeerde been zetten, dat is wat ik eruit haal, maar dat zou wel heel erg lame zijn.

De vergelijking met Donnie Darko is hier enkele keren gemaakt, en die vind ik niet eens zo vergezocht. Ben heeft inderdaad wat weg van de titelpersoon uit de genoemde film, maar vooral de pestkoppen uit beide films lijken op elkaar. Met name qua stereotypie.

avatar van anco12

anco12

er was geen reed aan die film

Apollinisch

Huh? De broek van Ben werd toch naar beneden getrokken?

Apollinisch schreef:
Het einde slaat al helemaal nergens op: een zelfmoord in scène zetten opdat zoonlief niet meer gepest gaat worden. Oké dan...

Ook ja, maar het gaat er vooral om dat de pesters een beetje voor paal te zetten, en hun in te laten zien dat wat zij doen een mens tot wanhoop kan drijven, en zo het leven zuur te maken dat zelfmoord de enige optie lijkt/is

De bedoeling hiervan is, denk ik, het publiek ook te laten zien wat de omgeving van een gepest iemand voelt of denkt, en dan vooral de ouders die eerst niets doorhebben en dan erachterkomen dat hun kind gepest wordt en dan ook nog eens zelfmoord neigingen heeft naar aanleiding daarvan.Al snap ik wel dat je denkt dat ze ons op het verkeerde been zetten omdat je toch denkt dat hij al zelfmoord heeft gepleegd

Apollinisch

Daarmee verlaag je je dus tot hun niveau en sta je zelf voor paal.

Dat is toch te naïef voor woorden? Denk je dat die pestkoppen niet weten wat ze die jongen aandoen? Daar halen ze hun voldoening juist uit.

Dat was ook één van mijn problemen met Bang, Bang, You're Dead. Pestkoppen die de hele film de duivel in persoon zijn en vanuit het niets een flinke portie gewetenswroeging krijgen te verwerken. Dat geloof je toch niet.

Wat mij ook stoort is dat pestkoppen altijd als een stelletje zwakzinnigen worden beschilderd, terwijl de intelligentie en andere kwaliteiten van de hoofdpersonen constant benadrukt worden. Waarom zitten ze dan toch bij elkaar in de klas? Blijkbaar is dat niveauverschil toch niet zo groot. Als het nou om kinderen in de prepuberteit ging had ik het waarschijnlijk beter begrepen. Maar nee, het gaat om weldenkende (bijna-)volwassenen. Het wordt allemaal veel te zwart-wit belicht.

Dat het slachtoffer een aandoening heeft en toch door vrijwel de hele klas gekleineerd wordt maakt het er enkel extra ongeloofwaardig op.

Ik zou wel eens een film willen zien vanuit het standpunt van iemand die anderen pest i.p.v. zelf gepest wordt.

DVD-T

Daarmee verlaag je je dus tot hun niveau en sta je zelf voor paal.

Daar ben ik het wel mee eens.Een beetje verkeerde woorkeuze van mij.

Ben ik het niet mee eens.Als ze weten wat ze zo'n jongen aandoen hadden ze er wel opgehouden, toch(of iniedergeval in hun achterhoofd te denken van 'waar zijn we eingelijk mee bezig'? Om alleen maar een beetje stoer doen voor de rest van de klas? dat denk ik niet, de scene in het park waren ze alleen met Ben en was er verder niemand bij.Hun voldoening halen ze uit het geen, dat ze boven iemand staan die zwakker dan hun is en niets terug durft te doen.Niet dat ze in hun achterhoofd hebben wat ze de diegene aandoen.De scène in de kerk zag ik dan ook niet als "gewetenswroeging" want daar zag ik geen grijntje spijt, daar zag ik meer zoiets van "shit we zijn erbij en hoe gaan we ons hier weer uit redden"

Dat het slachtoffer een aandoening heeft en toch door vrijwel de hele klas gekleineerd wordt maakt het er enkel ongeloofwaardig op.

Is juist erg geloofwaardig vind ik, ook omdat ik het zelf heb meegemaakt.Ik heb dan geen aandoening, maar het is beter om dan mee te lopen met de aanstichters dan de gepestte mee te helpen en dan ook misschien het risico lopen om ook gepest te worden.

Lijkt mij inderdaad ook wel eens interessant om te zien.

Edit las dit pas na dat ik mijn bericht had geplaatst.

Het word idd ook vaak zwart-wit belicht, de pestkoppen zijn ook niet zwakzinnig, dat ga ik ook niet beweren, en ik ga ze ook niet compleet de grond intrappen.Maar vaak bij een film ga je toch meer symphatyseren met de gepestte persoon en denk je waarom doen die pesters dat nou.Daarom lijkt mij het ook interessant om het een keer(en dan ook geloofwaardig)van een andere kant belicht te zien.

Apollinisch

Tja, het blijf slechts bij speculeren omdat ik zelf nooit mensen gepest heb (en jij ook niet neem ik aan), maar ik kan me niet voorstellen dat een weldenkend persoon die (bijna) de volwassen leeftijd bereikt heeft niet weet waar hij mee bezig is als hij iemand pest.

In de film worden op een gegeven moment de twee voornaamste kwelgeesten bij de directeur op het matje geroepen. Ze proberen de directeur nog te manipuleren door te zeggen dat het om een beetje plagen gaat, maar uit alles blijkt dat ze dondersgoed doorhebben wat ze aanrichten. Tenminste, zo ervoer ik die scène.

Het is misschien niet de belangrijkste drijfveer, maar ook pesters hebben inlevingsvermorgen. We hebben het niet over gewetenloze psychopaten (al zullen die er ook tussen zitten, maar dat zijn uitzonderingen).

Inderdaad, en dat is toch ook niet meer dan logisch? Daarom noem ik de ouders van Ben naïef; dit hadden ze kunnen en moeten verwachten en maakt het faken van de zelfmoord zo ridicuul.

Dat is weer het andere uiterste. Waarom moet er per se partij gekozen worden?

In het middelbaar wordt er veel gepest, denk niet dat er één pester is die ook maar het idee heeft dat zijn doelwit zelfmoord zou kunnen plegen, al helemaal niet omdat pesten vaak al aangeeft dat er bij de pester zelf ook wel wat verkeerd zit.

Het einde vond ik ook een redelijk logisch statement, iemand even hard op de feiten drukken, vaak de enige manier om door te dringen. Niet meer een variant op het maar al te ware "moeten er eerst doden vallen" cliché.

Apollinisch

Dat is dan ook een uiterste en een gevolg van constante neerslachtigheid.

Pesters met hun neus op de feiten drukken is tot daar aan toe, maar dat doe je toch niet door een zelfmoord in scène te zetten en een heuse kerkdienst te organiseren?

In mijn ervaring wordt er trouwens in het lager onderwijs vele malen meer gepest dan in het middelbaar.