Iron Man (2008)
Genre: Actie / Sciencefiction
Geregisseerd door: Jon Favreau
Met onder meer: Robert Downey Jr., Jeff Bridges en Gwyneth Paltrow
7,9 (1.211.527)
Gesproken taal: Engels, Perzisch, Urdu en Arabisch
Releasedatum: 1 mei 2008
Bekijk via Disney+
Plot Iron Man
"Heroes aren't born. They're built."
Tony Stark (Robert Downey Jr.) is een multimiljardair, industrialist en bovenal een geniale uitvinder. Hij wordt ontvoerd en gedwongen om een verschrikkelijk wapen te bouwen. In plaats daarvan maakt hij een ingenieus ijzeren pak waarmee hij weet te ontsnappen. Als hij terugkeert in de VS, ontdekt hij een complot dat de stabiliteit van de wereld in gevaar brengt. Onder zijn alias Iron Man probeert hij het tij te keren.
- Trailer (YouTube)
Yinsen
Raza
mrkos
Mooooie film!
Leuke special effects! Mooie technologie gebruikt, vooral wat die man ook allemaal heeft in zin huis! Allemaal mooi gemaakt!
awas
Mooie film , goed gemaakt , goed gespeeld , Acties & SFX & Decors en vooral de Sound ...allemaal dik in orde .
Ik en mijn KIDS hebben enorm genoten van deze Staalman......whhoepppzz...ik bedoel IRON MAN !!! ( klinkt stoerder !! )
Nimdex
Mensen die films downloaden hoor hier sowieso niet thuis.
Het was trouwens de bedoeling dat Downey Jr. arrogant overkwam, maar dat zul je wel niet door hebben gehad vanwege je slaaptekort.
Ieder zijn ding! Mensen die 'DVD aankoop verslaafd zijn', vind ik pas kansloosss.. Alsof er alleen maar goede films worden gemaakt gezien de omvang van de 'koopzieken' collecties.. en hoeveel wil je er nou daadwerkelijk vaker zien??
Nee, doe mij de bios maar en zo nu en dan een download om weer in de stemming te komen.. Ik heb er bovendien de tijd niet eens voor, laat staan een collectie te beginnen.. Ik heb meer hobbys, ieder zijn ding hier! Badlap...;)
Arbiter
Redelijke film ik had er wel meer van verwacht, de actiescenes waren wel mooi. Die eerste robot die Stark gebouwt had leek wel op een blikman.
Mlis
Goede film, het pak, de techniek in zijn film is gewoon geweldig. Haha ik wil zijn computer systeem hebben. Gewoon een goede actie film met schitterende afwerking van techniek. En niet te vergeten de prachtigeee audi
EJV
Leuke film en een welkome aanvulling op die andere MARVEL films... Ik vond hem leuker en beter dan ik had verwacht.
Komisch, actie, leuk verhaal...
validius
ik weet niet waarom je iets tegen mensen hebt die dvd's kopen. ik koop ook al mijn dvd's en hoe kun je nu zeggen dat ik kansloos ben? alleen omdat ik toevallig een dvd koop in plaats van elke week een pakje peuken oprook wat velen anderen wel doen?
Als iemand zegt dat hij tegen downloaden is, wat zit je dan te zeuren? het is wel zo dat er mensen hard voor werken en jij en ik (want met muziek heb ik er ook niet zoveel lmoeite mee om alles van het internet te trekken) iemands werk gewoon stelen. dan kun je gaan zeuren dat andere koopziek zijn of je kunt gewoon zeggen jah ik download. Mij hoor je niet zeuren dat je films download.. waarom moet je dan gelijk mensen die dvd's kopen (waaronder ik dus ook val) voor kansloos uitmaken?
Dat vind ik dus eigenlijk kansloos!
Yvo1983
- 1925 stemmen
2*5 ster voor lekker Gwynethje, voor de rest belachelijke film die op niets slaagt. Robocop afkooksel
Martijnnn
Hahah in welk opzichte lijkt dit op Robocop?
Een man in een ijzeren pak, maar wat nog meeR?
Bovendien is Iron Man ouder ^^
strunglady
Amusante film. Ik heb me zeker niet verveeld. Prima geacteerd door zowel Downey als Palthrow. Absoluut 1 van de betere films uit dit genre.
erkin17
haha daar heb je wel gelijk in.
ik zag het op de trailer
ik dacht eerst van is dat de iron man
maar later begreep ik dat dat maar het begin was.
movieqwien
Ik vond het een mooie film vanwege de specialefects
toch vond ik het af en toe een beetje overdreven
daarom geef ik een 4*
eltorro
Ik vond het een mooie film vanwege de specialefects
toch vond ik het af en toe een beetje overdreven
daarom geef ik een 4*
Wat denk je dan dat deze film in het echt ook kunnen gebeuren tuurlijk niet, als je een superhelden film gaat bekijken kan je er op rekenen dat hij over dreven zal zijn
VierkanteOogjes
Hhmmm...ik was niet zo te spreken over deze film. Erg langdradig tegen het saaie aan. Volgt netjes en veilig de superhelden-formule. Boefje die ook pak aantrekt en stout doet, ach, we kennen het allemaal wel. Geen bijzonderheden of plotwenig cq verrassingen. Grapje(s) wanneer hij op de grond bij de mensen komt, zucht....
2 *
Shiloh
Goeie film! Zaten grappige stukjes in, maar de actie was vet.
Mooie special effects die een marvel film wel nodig heeft
gmx
Misschien toch wat beter moeten lezen waar deze film over gaat. Aangezien ik een hekel heb aan 'zet je verstand op nul' films, superhelden en in het algemeen aan het 'actie genre' was 'iron man' misschien niet de beste keuze
0.5 *
foray
Het viel me toch wat tegen eerlijk gezegd. Grafisch natuurlijk heel mooi maar het verhaal was wel erg voorspelbaar, ook zonder voorkennis, en niet echt spannend. Ik denk dat als je de strips leuk vond, dit wel een leuke film kan zijn. Jammer dat de rol van Jeff Bridges niet verder werd uitgediept. Gwyneth zag er wel heel leuk uit, dat maakt wat goed.
0.5 *
Misschien moet je ook een bril kopen want als het je nog niet duidelijk was toen je de hoes zag...
mister blonde
Stoere opmerking. Vind het juist getuigen van zelfreflectie dat ie het bij zichzelf neerlegt dat de film niet beviel.
Pastichio Rocker
Ja, maar als je al weet dat je niet van dat soort films houdt waarom je dan toch 100 minuten irriteren? En aan de hoes is al te zien dat het hier een superheldenfilm betreft of iets in die trant.
JC.
Dat ontneemt hem het recht niet om de film te kijken en vervolgens een kritische beoordeling te geven.
rokkenjager
Helemaal niets vreemds aan. Iedereen heeft het recht om te kijken wat ie wil kijken. Met de formulering die jij geeft komt het op neer dat uiteindelijk maar weinig diversiteit in diens stemlijst zal ontstaan.
Pastichio Rocker
Nee hoor. Ik zeg dat het vreemd is dat je een film kijkt in een genre waar je een hekel aan hebt.
deTuinman
liefhebbers van een genre zien meer dan de niet-liefhebbers, vandaar dat het niet mogelijk is om als outsider kritisch te zijn over deze film.
Er wordt geen rekening gehouden met de formule, criterium en het belangrijkste de franchise. Vandaar dit volledig achter Pastichio Rocker sta.
mister blonde
'Objectieve' kijkers zien net zo veel, maar hebben andere maatstaven. Ik ben niet perse een liefhebber van dit soort films, maar zeker ook niet een niet-liefhebber. Where does that leave me?
Maar Gmx geeft zelf toe dat het zijn 'fout' is (wat ik eigenlijk ook nog wel onzin vind), dus waar hebben we het over?
Martijnnn
Hij heeft de film gewoon gekeken en vond hem niets, klaar, waarom is dat zon probleem? Hij geeft zelf toe dat hij van te voren wel beter had kunnen weten.
Ik heb over het algemeen niets met romantische films, wil niet zeggen dat er af en toe wel leuke films bij zitten, die mag ik toch ook gewoon kijken...
@ tuinman, is dat een poging intelligent over te komen?
Tarkus
Wat betreft special effects en actie is dit wel een uitstekende prent.
Ook de acteerprestaties zijn goed, Jeff Bridges is haast onherkenbaar met zijn kale kop en Robert Downey Jr. als superheld, het is weer eens iets anders.
Gwyneth Paltrow is goed, maar het is zeker niet haar beste prestatie.
Maar wat betreft het verhaal, dat viel me toch iets tegen, ik had toch meer diepgang verwacht, bij momenten had ik de indruk dat men maar een beetje aan het aanmodderen was en ging de vaart er helemaal uit.
Maar ik heb zo'n vermoeden dat het vervolg, zie het einde van de film (na de aftiteling), beter zal zijn dan deze eerste film.
Al bij al niet slecht dus, met een iets beter scenario hadden er 5 sterren ingezeten, nu geef ik er 4.
deTuinman
@ tuinman, is dat een poging intelligent over te komen?
Hoezo?
gmx
Het genre is hier actie/sci-fi. Alhoewel ik 9 van de 10 actiefilms ronduit slecht vind, zijn er in ELK genre wel films die ik goed vind, zo ook in dit genre.
Dat ik het plot niet goed gelezen had was een bewuste keuze. In het algemeen bevordert het namelijk het kijkplezier als je zo weinig mogelijk van te voren over een film weet, althans, zo is mijn ervaring. Vooral als een film een 8.1 op IMDB krijgt, durf ik het wel aan, zelfs al staat het genre an sich me tegen. Een rating zegt lang niet altijd alles, maar in het algemeen komt het nauwelijks voor dat een film een 8 of hoger op IMDB krijgt en ik de film zelf ECHT heel slecht vind.
Ik had deze film dus kunnen skippen als ik even snel het plot gelezen had, vanwege bovenstaande reden niet gedaan en nu dus een film gezien die mij dus heel zwaar tegen viel. Eigen schuld, dikke bult. Vandaar dus.

Voormalig Marvel-baas werd voor gek verklaard omdat hij 'drugsverslaafde' Robert Downey Jr. castte als Iron Man

The Lord of the Rings: The Return of the King

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
midden-oostenarms dealermalibusuperheldgebaseerd op stripgoed tegen kwaadiron man post-credits scenemarvel cinematic universe (mcu)counterterrorismiron-man marvel comicsmarvelmarvel comicslive actionmcucomic book adaptation