• 9.373.254 stemmen

National Lampoon's Christmas Vacation (1989)

Komedie / Familie | 97 minuten

Genre: Komedie / Familie

Alternatieve titel: Christmas Vacation

Geregisseerd door: Jeremiah S. Chechik

Met onder meer: Chevy Chase, Beverly D'Angelo en Randy Quaid

Plot National Lampoon's Christmas Vacation

"Yule crack up!"

Clark Griswald heeft zich voorgenomen om zijn gezin een heerlijke kerstvakantie te bezorgen. Maar helaas verloopt die zeer rampzalig. Hij koopt vijfentwintigduizend knipperlichtjes om het huis te versieren en gaat samen met zijn vrouw Ellen, zoon Russ en dochter Audrey, een hele zaterdag in het bos op zoek naar die ene, speciale kerstboom. De familie gaat aan het vele gooi- en smijtwerk bijna ten onder, maar redt het met vallen en opstaan tot het 'vrede op aarde' is en alle breuken hersteld zijn.

Clark Griswold

Cousin Eddie

Cousin Catherine

avatar van speedy23

speedy23

Leuke komedie van Jeremiah S. Chechik over de rampzalige kerst van de familie Griswold. Het obligate gooi- en smijtwerk, met Chevy Chase in de hoofdrol, wordt af en toe afgewisseld met staaltjes verfijnde humor. Het geslaagde script is van John Hughes, de knappe muziek van Angelo Badalamenti...

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik vond het echt een leuke film, Chevy Chase acteert echt geweldig net zoals de rest van de cast. De grappen zijn echt typisch John Hughes achtig, en de meeste daarvan zijn nog geslaagd ook. Ik heb nog niet heel veel van National Lampoon gezien maar na het zien van deze film is dat misschien wel de moeite waard om te doen .

avatar van Shinobi

Shinobi

Vermakelijke film die je toch wel in de Kerst sfeer brengt. Met Chase als de ultieme familieman die weer in allerlei hilarische situaties belandt.

Niet hoogstaand wel vermakelijk.

3, 0 Sterren.

avatar van Zinema

Kerst met Capra.

Chase & co keren terug als de pechvogelende familie in een van de sterkste afleveringen uit de beroemde Lampoon-serie. De humor is wederom van dik hout, maar zaagt wel lekker weg. Quaid speelt hierbij een belangrijke factor, al is Chase zelf behoorlijk op dreef.

Regie-assistent Capra III zorgde hoogstwaarschijnlijk voor de knipoog naar zijn beroemde opa. It's A Wonderful Life speelt op de TV in huize Griswolds.

Goed.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Best vermakelijk en het kerstsfeertje is prima aanwezig, maar kwa humor fluctueert deze Christmas Vacation helaas teveel. Zo nu en dan best grappig, zoals de nodige woordgrappen of een Quaid die die directeur (al ingepakt) naar huize Griswald ontvoerd, maar vaak ook té flauw of niet leuk. Dat gedoe met o.a. die lichtjes en de buren werd op een gegeven moment ook wat te veel van het goede. Maar... ik heb me prima vermaakt en Quaid en Chase zijn aardig op dreef. Jammer van de bonus en het zwembad.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Flauwe kerstfilm.

Ben er ook geen liefhebber van, mja familie he. Erg simpele en voorspelbare humor, maar bij vlagen toch nog vermakelijk.

Dramatisch.

Ben al geen Chevy Chase fan maar dit was wel érg droef. Vreselijk lelijk geschoten, belachelijk slechte humor en niet vooruit te branden. Dieptepunt van de film ongetwijfeld de scene met de eekhoorn. Je zal er maar om moeten lachen.

Mnee, tot dusver met verbazingwekkend succes die National Lampoon films kunnen vermijden, na deze gezien te hebben ga ik denk ik nog iets beter m'n best doen de volgende keer. Te slecht voor woorden dit.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Amerikaanse kerststress in optima forma! Een hele familie komt bij elkaar en wil een onvergetelijke kerst beleven, maar uiteraard gaat er van alles mis. Ik word altijd een beetje misselijk van dit soort kerstfilms, maar goed het was in al zijn matigheid nog wel te doorstaan. Chevy Chase die duizenden lampjes aan zijn huis wil ophangen is het leukste gedeelte.

avatar van Spetie

Aardige kerstfilm over de familie Griswald, die ook de hoofdrol speelt in een aantal andere films van National lampoon.

Chevy Chase is altijd behoorlijk droogkomisch is zijn rol van Clark Griswald. Hij is een echt familiemens, bij wie alles tot in de puntjes geregeld moet zijn. Als je dan een grote kerstboom wilt hebben en die wilt voorzien van duizenden lichtjes, dan is dat hier natuurlijk vragen om problemen. Dat is een van de leukste momenten van de film en gelukkig zijn er nog wel meer. De film neemt zichzelf gelukkig niet al te serieus en draagt op een leuke manier toch de kerstboodschap uit, zonder dat dit overdreven naar voren komt. De humor is soms leuk, soms flauw, maar dit blijft vooral ook een film waar ik na een aantal keer nog steeds om kan lachen.

Het blijft een leuke familie die Griswalds.

avatar van scorsese

Aardige film waarin Clark Griswold er van alles aan doet om zijn gezin een leuke kerst te bezorgen. Derde deel uit deze reeks is een kerstfilm. Er wordt leuk gespeeld met de clichés die gepaard gaan met kerst en familie. Wel nogal fragmentarisch van opzet, maar over het geheel wel vermakelijk. Chevy Chase doet het weer lekker droog als hoofd van de familie.

avatar van Kondoro

Kondoro

Christmas Vacation

Wat een zalige kerstfilm! Met een kluns als Doe-Het-Zelf klussende vader vind ik de film goed geslaagd in deze leuke kerst tijd.

Chevy Chase speelde zijn rol prima! Heb echt wel een paar keer om deze man moeten lachen! Wat een kluns ook eigenlijk. Zoals de lichtjes op het dak plaatsen, de kerstboom, de opslag.. Alles ging mis... Beverly D'Angelo natuurlijk uit de super film American History X (1998) speelde haar rol van serieuze moeder, naar een moeder waarmee je kon lachen. Ook om haar zijn me mond hoeken wel naar boven gericht Voor de rest waren de rollen ook wel een beetje standaard, van de andere mensen.. En kreeg af en toe het Home Alone 'gevoel'... Zo'n familie met elkaar in de kluns etc.

Om Christmas Vacation moest ik zo nu en dan wel lachen, en ik heb me toch goed vermaakt.. Het verhaal was niet echt speciaal, tja, alles gaat mis op weg naar kerst. Het concept was wel leuk, als klunzige vader die alles goed probeert te doen, maar eigenlijk lukt dat alles maar voor 50%. De uitvoering was goed en de grappen waren voor 70% ook daadwerkelijk grappig! Haha, zeker een aanrader rond de kerst tijd!

avatar van Mescaline

Mescaline

Helaas de minste film van de reeks, ik denk dat het grootste probleem ligt dat de andere 3 Vacation films gingen over een trip die de familie samen deed en alle gekkigheid die ze op hun reis tegenkwamen, in de kerstfilm komen ze niet verder dan een trip voor een geschikte kerstboom

Ook heb ik het idee dat deze film meer familie vriendelijk is dan de andere delen? de andere delen hadden wat meer gewaagde grappen terwijl dit deel het vooral gooit op slapstick humor.

Leuk voor met kerst, maar een tikkeltje te braaf voor de Vacation reeks.

Als liefhebber van de Griswolds toch een mager 3tje.

avatar van Waackx

Waackx

Waar anderen zich blijkbaar verbazen waarom deze film zo laag scoort, verbaas ik me juist ontzettend over het hele hoge gemiddelde van deze film.

Er zijn genoeg bekendere en grotere komedies die blij mogen wezen met een 3.06 als gemiddelde.

Ik heb de National Lampoon films wel tig keer gezien en heb altijd een zwak voor Chevy Chase gehad maar kom op mensen zeg, de humor in dit deel is toch niet zoveel beter als de gemiddele Police Academy-film of een gemiddelde Problem Child-deel om maar wat te noemen of ben ik nou gek ?

De vorige Lampoon films hadden nog iets van een verhaaltje, deze film is meer wat losse sketches aan elkaar geplakt.

Nogmaals ik gun het Chevy Chase maar zelden heb ik me zo erg verbaasd over een gemiddelde op deze site.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Mele Kalikimaka is the thing to say on a bright Hawaiian Christmas Day

By far de allerleukste kerstfilm.

Dat hoofd van Chevy Chase, om je te bescheuren zo grappig!

Heerlijk hoe hij zo zijn best doet om er een mooie kerst van te maken ondanks de vreemde familieleden. De yuppie buren, cousin Eddy, de kerstbonus, de exploderende kalkoen, kat in de boom, het gedoe met de lichtjes, ik kan er altijd weer om lachen.

Heerlijk, wat is het toch een gezellige kerstfilm!

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1982 stemmen

Dit is één van mijn favoriete Kerstfilms die ik elk jaar weer bekijk. Chevy Chase is enorm charismatisch en lijkt me een geweldig leuke man om als vader te hebben! De Vacation films houden ook mooi een evenwicht tussen komedie en sentiment. De ideale film om met het gezin naast de kerstboom te bekijken dus.

avatar van Theunissen

Hoewel kerstmis pas over circa twee maanden is, heb ik toch deze kerst Komedie / Familie film bekeken en dat komt omdat ik vorige week ook de twee andere delen uit de originele National Lampoon-reeks heb gezien (beter gezegd "herzien"). Dit laatste en derde deel in de reeks heb ik nog nooit gezien (althans nooit helemaal) en nu ik dat wel gedaan heb, weet ik ook waarom, want net als de vorige delen is dit gewoon weer een flauwe bedoeling met dit keer ook een hoog slapstick gehalte zoals je dat vroeger zag bij de gemiddelde "Stan Laurel & Oliver Hardy" films.

Het verhaal (waarbij het draait om kerstmis bij het gezin Griswold) is behoorlijk aan de flauwe kant (begon nog enigszins leuk met de bumperklever en de vrachtwagen) en dat geldt helaas ook voor de meeste humor zoals het gedoe om de kerst buitenverlichting, het vastzitten op de zolder, het sleeën op een deksel van een ketel, zwager Eddie die ongenodigd met zijn gezin langskomt, de hond met de naam "Snot", het aansnijden van een kalkoen welke helemaal is uitgedroogd, de geëlektrocuteerde kat, de kerstboom die vlam vat, de eekhoorn in de nieuwe kerstboom en het gedoe over de kerstbonus en de baas die daarom ontvoerd wordt. Maar een drietal leuke dialogen haalden toch nog een glimlach op mijn gezicht, te weten de scene met de pas gekapte grote kerstboom.

Buurman Todd: Hey Griswold. Waar dacht je zo'n grote boom kwijt te kunnen ?
Clark Griswold: Buig voorover, dan merk je het wel

De opmerking m.b.t. hard werken van Clark:

Audrey: Hij heeft als een gek gewerkt, oma.
Opa: Dat doen wasmachines ook

En de opmerking van Clark over zijn zwager Eddie:

"Mijn zwager, die meer hart heeft dan hersens"

De cast is overigens best indrukwekkend want buiten de bekende Chevy Chase (als Clark Griswold) en Beverly D'Angelo (als Ellen Griswold), zien we verder Juliette Lewis (als dochter Audrey Griswold), Johnny Galecki (als Rusty Griswold), Julia Louis-Dreyfus (als buurvrouw Margo Chester), Brian Doyle-Murray (als gierige baas Frank Shirley) en Randy Quaid (als zwager Eddie Johnson, die ook al te zien was in het eerste deel. Van deze cast deed met name hoofdrolspeler Chevy Chase het nog best leuk.

Hoewel Nicolette Scorsese (als verkoopster Mary) geen bekende actrice is, vond ik haar wel een fraaie rondborstige verschijning, die ook nog eens een beetje topless is te bewonderen en dat bij de zwembad droom van Clark Griswold.

Al met al een flauwe (is eigenlijk al op de filmposter te zien) kerst Komedie / Familie film die niet echt aan mij besteed was (geef mij dan maar "Bad Santa (2003)" als komische kerstfilm, maar dat is natuurlijk geen Familie film) en waar ik me ook niet echt mee vermaakt heb. De film duurt met circa 95 minuten niet al te lang, maar desondanks heb ik regelmatig vooruit zitten te spoelen.

avatar van Brabants

Brabants

Chevy Chase maakt mooie avonturen mee in deze sfeervolle en komische kerstfilm. Chevy is een echt kersticoon als hij zou willen. Een soort van Tim Allen.

avatar van The Oceanic Six

Sowieso de leukste van de 4 Vacation films met de familie Griswold. Dit is de eerste film die ik dit jaar bekeek, net iets te laat natuurlijk gezien het thema van de film, maar zeker de moeite waard. Het is sowieso best moeilijk om goede kerstfilms te vinden. Of ze zijn extreem klef of vreselijk afgezaagd, maar zelden echt goed, op een paar klassiekers na. Ook Christmas Vacation is niet echt goed, maar ieder geval is het niet klef en valt er voldoende te lachen. Chevy Chase is erg op dreef en doet het prima. Het overspannen kerst-moet-perfect zijn sfeertje dat rond december bij een hoop families weer voor problemen zorgt is hier goed uitgewerkt. Van de versiering tot de familie tot het diner; alles wat verpest kan worden gaat mis. De humor is niet hoogstaand, maar ik heb me vermaakt. Geinig trouwens dat hier Johnny Galecki en Julia Louis-Dreyfus een rolletje hebben; beiden zouden later in hun loopbaan uitgroeien tot grote sterren in sitcoms.

avatar van Shadowed

Shadowed

Ach ja.

Eerste Lampoon-film en voor mij ook meteen de eerste volbloed komediefilm van Chase. Ik kan dus niet beoordelen of ik hem nu al leuk vind of niet, maar het is duidelijk dat dit soort films love-it or hate-it zijn. Ik zit er precies tussenin, omdat het allemaal wel lekker wegkijkt maar niet bizar grappig is.

Dit soort films lijken me een beetje tot de soort behoren die volwassen mensen bekijken om zich dom en weer een klein kind te voelen. Het niveau van de humor is soms te stom voor woorden, maar het werkt hier en daar wel. Je moet er maar van houden, dit soort humor. Soms hou ik er van, maar dat ligt ook een beetje aan mijn bui.

De beelden zijn allemaal erg spectaculair opgezet, de opening lijkt zowat op een actiefilm. De grappen schieten vervolgens in hoog tempo voorbij, maar voelen aan als losse scenes aan elkaar. Een echt verhaal zit er niet in, gewoon een hoop settings om zoveel mogelijk domme humor doorheen te mikken.

Ik moest weinig lachen, maar af en toe zit er wel een geslaagd stukje in. Vooral omdat enkele scenes zo groots op zijn gezet, of zo idioot zijn uitgevoerd dat het wel zijn charme heeft. Acteerwerk is ook best redelijk te noemen en het plezier straalt er regelmatig vanaf, al hoorde ik dat Chase helemaal niet de fijnste collega was op de set.

Slecht geschoten verder, matige montage en een onsamenhangend verhaal, maar als vermaak is het voor een keertje te doen. Dit soort films doen helemaal geen poging om een meesterwerk te worden, en als vermaak is het dan ook aardig. Niet hoogstaand uiteraard, maarja, er zijn zo weinig komedies die dat wel zijn denk ik zo.

avatar van AngelicV

AngelicV

Groot in Amerikaanse gewoonten en eigenaardigheden belachelijk maken en dat alles vanwege traditie... Eigenlijk zet Chechik een groot deel van de Amerikaanse "burgergezinnen" te kakken op een infantiele wijze zoals volwassenen omgaan met hun eigen egostukjes gekoppeld aan ieders eigen waarheid. En dat maakt deze film enorm komisch. Chase steelt de show als de continue 'perfect Christmas maker'. Dat begint al bij de rit naar de boom. Verder is Randy Quaid als zijn 'loser' broer meesterlijk en de rest van de familie doet daar nog een schepje bovenop. Het moet vooral gezellig zijn.... Traditie gekoppeld aan herinnering.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Tweede kerstdag verder met de kerstfilms en dat werd deze middag National Lampoon's Christmas Vacation. En alweer een comedy, en alweer iemand, net als Bill Murray, waar ik niet bepaald fan van ben in de vorm van Chevy Chase. Maar goed, let's try waar ik deze ook ooit al eens eerder gezien had.

En het is van meet af aan raak met Clark die eigenlijk louter irritant is, het praat en het lult aan één stuk door zonder dat er iets zinnigs uitkomt, het maakt aldoor verkeerde en foute beslissingen, en anders heeft hij wel pech of wordt het veroorzaakt door zijn schoonfamilie. Het is een ongemakkelijk en treurig soort humor waar je kennelijk van moet houden, en het is mijn ding niet op wat kleine momentjes na. Zo is de mega size kerstboom wel weer geinig wat herkenbaar is voor mij en mijn vader waar wij ook altijd een veel te grote boom haalden waar eerst een stuk af moest voordat hij in de huis paste. Maar afijn, terug naar de humor waar ik het vooral sneu vind dat de verlichting het niet doet na zoveel werk. Grappig dan wel weer wanneer het brand de humor met de elektriciteitsmeter en de kernenergie.

Opvallend trouwens de jonge Juliette Lewis en Johnny Galecki die ik niet voor de laatste keer zal tegenkomen in een kerstfilm dit weekend. Wanneer het niet erger kan duikt cousin Eddy ook nog op die garant staat voor veel ellende. Vervolgens bouwt het geheel zich dan toch nog op naar een redelijke finale met de kerstboom, de kat en het rioolgas om vervolgens weer totaal te ontsporen met de kidnapping en politie inval. Het maakt van National Lampoon's Christmas Vacation een film die in die zin alle kanten opschiet, regelmatig over de top is en zelden echt grappig. Daarom geen voldoende net als de eerste National Lampoon's film uit 1983.