menu

Christmas Vacation (1989)

Alternatieve titel: National Lampoon's Christmas Vacation

mijn stem
3,07 (737)
737 stemmen

Verenigde Staten
Komedie / Familie
97 minuten

geregisseerd door Jeremiah S. Chechik
met Chevy Chase, Beverly D'Angelo en Randy Quaid

Clark Griswald heeft zich voorgenomen om zijn gezin een heerlijke kerstvakantie te bezorgen. Maar helaas verloopt die zeer rampzalig. Hij koopt vijfentwintigduizend knipperlichtjes om het huis te versieren en gaat samen met zijn vrouw Ellen, zoon Russ en dochter Audrey, een hele zaterdag in het bos op zoek naar die ene, speciale kerstboom. De familie gaat aan het vele gooi- en smijtwerk bijna ten onder, maar redt het met vallen en opstaan tot het 'vrede op aarde' is en alle breuken hersteld zijn.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=AREqqfymrk0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Gang_Star
2,0
Mede door het leuke Vacation (1983) lagen de verwachtingen toch wat hoog. Het resultaat is hierbij erg matig. Weinig leuke humor en geslaagde grappen en ook een aantal matige personages (Chevy Chase uitgezonderd).

avatar van PEN15
3,0
Wederom zo'n fantastische filmposter zoals ze niet meer worden gemaakt. Ik herken hem uit duizenden en is één brok nostalgie. In die filmtijdschriften en uiteraard de videotheek werd ik ermee om de oren geslagen. Ik kon er uren naar kijken, zo fascinerend. Ik vond het net een mix tussen een komisch bedoeld garbage pail kids ontwerp en een poster voor een griezelfilm, kijk hoe sterk het op SHOCKER lijkt die toevallig ook van 1989 is.

Uiteindelijk ben ik wat teleurgesteld dat die tekening nergens in de film voorkomt. Waar was Clark dan op het dak verkleed als kerstman, met een kussen onder zijn kleding, verstrikt in de elektricitietsnoeren? Ik snap het hoor, dat die poster slechts de humor en strekking probeert te symboliseren en dat hetzelfde ook niet van toepassing is met die voorgaande Vactionposters van Boris Vallejo. Ondanks dat, wat een heerlijke prachtposter...

Zonder deze had ik hem misschien niet afgekeken. Als dit er voor humor doormoet gaan dan begrijp ik amper hoe het aan een 8- komt op imdb. Als kerst- en familiefilm was het aardig, niet meer dan dat.

avatar van Flat Eric
4,0
Mele Kalikimaka is the thing to say on a bright Hawaiian Christmas Day

By far de allerleukste kerstfilm.
Dat hoofd van Chevy Chase, om je te bescheuren zo grappig!
Heerlijk hoe hij zo zijn best doet om er een mooie kerst van te maken ondanks de vreemde familieleden. De yuppie buren, cousin Eddy, de kerstbonus, de exploderende kalkoen, kat in de boom, het gedoe met de lichtjes, ik kan er altijd weer om lachen.
Heerlijk, wat is het toch een gezellige kerstfilm!

avatar van Duke Nukem
4,5
Dit is één van mijn favoriete Kerstfilms die ik elk jaar weer bekijk. Chevy Chase is enorm charismatisch en lijkt me een geweldig leuke man om als vader te hebben! De Vacation films houden ook mooi een evenwicht tussen komedie en sentiment. De ideale film om met het gezin naast de kerstboom te bekijken dus.

avatar van Theunissen
2,0
Duke Nukem schreef:
Chevy Chase is enorm charismatisch en lijkt me een geweldig leuke man om als vader te hebben!


En Beverly D'Angelo als moeder

avatar van Duke Nukem
4,5
Theunissen schreef:
En Beverly D'Angelo als moeder


Je zou er een oedipus complex van gaan ontwikkelen.

avatar van Theunissen
2,0
Hoewel kerstmis pas over circa twee maanden is, heb ik toch deze kerst Komedie / Familie film bekeken en dat komt omdat ik vorige week ook de twee andere delen uit de originele National Lampoon-reeks heb gezien (beter gezegd "herzien"). Dit laatste en derde deel in de reeks heb ik nog nooit gezien (althans nooit helemaal) en nu ik dat wel gedaan heb, weet ik ook waarom, want net als de vorige delen is dit gewoon weer een flauwe bedoeling met dit keer ook een hoog slapstick gehalte zoals je dat vroeger zag bij de gemiddelde "Stan Laurel & Oliver Hardy" films.

Het verhaal (waarbij het draait om kerstmis bij het gezin Griswold) is behoorlijk aan de flauwe kant (begon nog enigszins leuk met de bumperklever en de vrachtwagen) en dat geldt helaas ook voor de meeste humor zoals het gedoe om de kerst buitenverlichting, het vastzitten op de zolder, het sleeën op een deksel van een ketel, zwager Eddie die ongenodigd met zijn gezin langskomt, de hond met de naam "Snot", het aansnijden van een kalkoen welke helemaal is uitgedroogd, de geëlektrocuteerde kat, de kerstboom die vlam vat, de eekhoorn in de nieuwe kerstboom en het gedoe over de kerstbonus en de baas die daarom ontvoerd wordt. Maar een drietal leuke dialogen haalden toch nog een glimlach op mijn gezicht, te weten de scene met de pas gekapte grote kerstboom.

Buurman Todd: Hey Griswold. Waar dacht je zo'n grote boom kwijt te kunnen ?
Clark Griswold: Buig voorover, dan merk je het wel

De opmerking m.b.t. hard werken van Clark:

Audrey: Hij heeft als een gek gewerkt, oma.
Opa: Dat doen wasmachines ook

En de opmerking van Clark over zijn zwager Eddie:

"Mijn zwager, die meer hart heeft dan hersens"

De cast is overigens best indrukwekkend want buiten de bekende Chevy Chase (als Clark Griswold) en Beverly D'Angelo (als Ellen Griswold), zien we verder Juliette Lewis (als dochter Audrey Griswold), Johnny Galecki (als Rusty Griswold), Julia Louis-Dreyfus (als buurvrouw Margo Chester), Brian Doyle-Murray (als gierige baas Frank Shirley) en Randy Quaid (als zwager Eddie Johnson, die ook al te zien was in het eerste deel. Van deze cast deed met name hoofdrolspeler Chevy Chase het nog best leuk.

Hoewel Nicolette Scorsese (als verkoopster Mary) geen bekende actrice is, vond ik haar wel een fraaie rondborstige verschijning, die ook nog eens een beetje topless is te bewonderen en dat bij de zwembad droom van Clark Griswold.

Al met al een flauwe (is eigenlijk al op de filmposter te zien) kerst Komedie / Familie film die niet echt aan mij besteed was (geef mij dan maar "Bad Santa (2003)" als komische kerstfilm, maar dat is natuurlijk geen Familie film) en waar ik me ook niet echt mee vermaakt heb. De film duurt met circa 95 minuten niet al te lang, maar desondanks heb ik regelmatig vooruit zitten te spoelen.

avatar van Duke Nukem
4,5
Hoe kan je nu een film goed beoordelen als je zit vooruit te spoelen?

avatar van Brabants
3,5
Chevy Chase maakt mooie avonturen mee in deze sfeervolle en komische kerstfilm. Chevy is een echt kersticoon als hij zou willen. Een soort van Tim Allen.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
Sowieso de leukste van de 4 Vacation films met de familie Griswold. Dit is de eerste film die ik dit jaar bekeek, net iets te laat natuurlijk gezien het thema van de film, maar zeker de moeite waard. Het is sowieso best moeilijk om goede kerstfilms te vinden. Of ze zijn extreem klef of vreselijk afgezaagd, maar zelden echt goed, op een paar klassiekers na. Ook Christmas Vacation is niet echt goed, maar ieder geval is het niet klef en valt er voldoende te lachen. Chevy Chase is erg op dreef en doet het prima. Het overspannen kerst-moet-perfect zijn sfeertje dat rond december bij een hoop families weer voor problemen zorgt is hier goed uitgewerkt. Van de versiering tot de familie tot het diner; alles wat verpest kan worden gaat mis. De humor is niet hoogstaand, maar ik heb me vermaakt. Geinig trouwens dat hier Johnny Galecki en Julia Louis-Dreyfus een rolletje hebben; beiden zouden later in hun loopbaan uitgroeien tot grote sterren in sitcoms.

3*

avatar van Theunissen
2,0
Duke Nukem schreef:
Hoe kan je nu een film goed beoordelen als je zit vooruit te spoelen?


Door de film op niet al te hoge snelheid vooruit te spoelen (bijvoorbeeld op 1,5 en 2,0 snelheid), zodat je toch nog geluid hebt (klinkt dan natuurlijk wat raar) en ook ondertiteling. Dat geldt overigens niet altijd, want soms heb je zelfs geen geluid en ondertiteling. Maar als je je vooral richt op de saaie stukken (moet je wel zelf bepalen wat), dan kan je een film goed beoordelen als je zit vooruit te spoelen, zoals ik dat o.a. bij deze film heb gedaan.

avatar van clubsport
3,0
chevy chase is wel geknipt voor de rol met zijn gekke bekken en zijn geforceerde pogingen tot de ultieme kerstsfeer te komen .
Veel grappen zijn nogal flauw maar de film heeft wel het het hart op de goede plek om het maar zo te zeggen .

avatar van Thomas83
2,5
Dit blijft een van de betere National Lampoon-films, wat op zich niet zoveel zegt natuurlijk. Het eerste deel wordt met weinig charme verteld, en af en toe is de film ook wel wat al te zwartgallig (die running gags met de buren bijvoorbeeld), maar zodra al die familie op bezoek komt wordt de film een stuk leuker. Het helpt ook enorm voor de film dat Clark en zijn gezin allemaal vrij normaal zijn. Het zijn de andere familieleden die soms wat bonte figuren zijn. Die asociale aangetrouwde neef Eddie is niet zo vervelend als je zou denken. Quaid speelt hem met net genoeg charme. Questel en Hickey zijn ook wel leuk als die seniele oudtante en haar man.

Verder heb ik kleine verhaallijnen als die met de kerstlichtjes en de kerstbonus altijd nog wel aardig geworden. Op zich stelt dat gedoe rondom de bonus niet zoveel voor natuurlijk, maar het geeft de film net dat beetje hart wat het nodig heeft. Het blijft een kerstfilm tenslotte. Prima finale ook met de doordraaiende Clark. Veel grappen zijn natuurlijk wel echt bedroevend, maar meer aan het begin van de film dan later. 2.5*.

avatar van Gish
3,0
Een typisch voorbeeld van een slechte kerstfilm die je toch altijd gaat zitten (uit)kijken als hij voorbij dendert in december. Is vast de schuld van Chevy Chase als de onverbiddelijke kerstoptimist met zijn gekleurde lampjes.

avatar van Glacius
1,5
Waarom scoort deze film zo hoog? Zielloze, flauwe film zonder noemenswaardig plot. Totaal niet grappig, zelfs niet als slapstick. Ellendig lange praatscenes zonder punt. Wat een ongelofelijk slechte schrijver heeft hier aan gewerkt. 1,5*

avatar van Glacius
1,5
Onderhond schreef:
Dramatisch.

Ben al geen Chevy Chase fan maar dit was wel érg droef. Vreselijk lelijk geschoten, belachelijk slechte humor en niet vooruit te branden. Dieptepunt van de film ongetwijfeld de scene met de eekhoorn. Je zal er maar om moeten lachen.

Mnee, tot dusver met verbazingwekkend succes die National Lampoon films kunnen vermijden, na deze gezien te hebben ga ik denk ik nog iets beter m'n best doen de volgende keer. Te slecht voor woorden dit.

0.5*


Ik ben het niet vaak met je eens, maar bij deze film 'dikke duim omhoog'.

avatar van Shadowed
2,5
Ach ja.

Eerste Lampoon-film en voor mij ook meteen de eerste volbloed komediefilm van Chase. Ik kan dus niet beoordelen of ik hem nu al leuk vind of niet, maar het is duidelijk dat dit soort films love-it or hate-it zijn. Ik zit er precies tussenin, omdat het allemaal wel lekker wegkijkt maar niet bizar grappig is.

Dit soort films lijken me een beetje tot de soort behoren die volwassen mensen bekijken om zich dom en weer een klein kind te voelen. Het niveau van de humor is soms te stom voor woorden, maar het werkt hier en daar wel. Je moet er maar van houden, dit soort humor. Soms hou ik er van, maar dat ligt ook een beetje aan mijn bui.

De beelden zijn allemaal erg spectaculair opgezet, de opening lijkt zowat op een actiefilm. De grappen schieten vervolgens in hoog tempo voorbij, maar voelen aan als losse scenes aan elkaar. Een echt verhaal zit er niet in, gewoon een hoop settings om zoveel mogelijk domme humor doorheen te mikken.

Ik moest weinig lachen, maar af en toe zit er wel een geslaagd stukje in. Vooral omdat enkele scenes zo groots op zijn gezet, of zo idioot zijn uitgevoerd dat het wel zijn charme heeft. Acteerwerk is ook best redelijk te noemen en het plezier straalt er regelmatig vanaf, al hoorde ik dat Chase helemaal niet de fijnste collega was op de set.

Slecht geschoten verder, matige montage en een onsamenhangend verhaal, maar als vermaak is het voor een keertje te doen. Dit soort films doen helemaal geen poging om een meesterwerk te worden, en als vermaak is het dan ook aardig. Niet hoogstaand uiteraard, maarja, er zijn zo weinig komedies die dat wel zijn denk ik zo.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:20 uur

geplaatst: vandaag om 14:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.