132.191 gebruikers | 82.780 films | 30.189 regisseurs | 3.421.254 berichten | 4.774.729 stemmen

American History X (1998)

American History X (1998)
8707 stemmen | gemiddelde 4,18
mijn stem:
12 jaar geweld seks angstVerenigde Staten
Misdaad / Drama
119 minuten

geregisseerd door Tony Kaye
met Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

Deze film staat op nummer 17 in de top 250
» volledige top 250

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 oktober 2011, 11:49 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Hate is bagage.

Laat ik ten eerste eens stellen dat deze film een heel stuk heftiger is als ik had verwacht. Ik verwachtte het zoveelste standaard filmpje over de aankaarting van racisme en dacht dat dit weer op een crash achtige manier uit gewerkt zou worden (alles veel te dik er boven op.) Hier ligt het er niet dik bovenop maar wordt gewoon de brute realiteit getoond. Stiekem ben ik wel verbaasd dat deze zo hoog staat. Wat ik namelijk vaak tegen kom is dat de extremen films (klass) minder populair zijn dan de wat softere films die heel oppervlakkig blijven. (elephant). Erg knap dat deze film je weet te overtuigen, en dan heeft Kaye nog niet het makkelijkste onderwerp gekozen. Ik vind het nog steeds moeilijk te bevatten dat sommige mensen bij het vermoorden van iemand het zelfde gevoel geven als wanneer ze gewoon een sigaret opsteken.

De film begint in zwart-wit wat eigenlijk het grootste deel van de film zo was. Ik wil nou niet meteen zeggen dat het stoorde maar ik vond het niet geheel bij de film passen. De kleurscènes waren een heel stuk sterker doordat emoties e.d. beter naar voren kwamen wat bij deze film een hele grote rol speelt.

De titel werd al snel duidelijk en ondanks dat deze op veel punten afwijkt van wat ik zo in de top50 dacht tegen te komen heeft het toch ook wel weer iets van the shawshank redemption weg. De films hebben een beetje dezelfde verhaal vertellende sfeer.

In het begin was ik er niet meteen van weg. Ik vond dat ze wel wat langer stil mochten staan bij het ontstaan wat later wel gedaan werd alleen het had iets uitgebreider gemogen. De film had gerust 3 uur mogen duren. Het is natuurlijk erg lastig om een dergelijk controversieel onderwerp op een heldere manier uit te leggen en dit was geslaagder geweest als ze gewoon vanaf het begin begonnen waren.

De gevangenisscène was erg sterk. Hoe langsaam zijn vriendschap met een neger opbloeit is fenomenaal in beeld gebracht. de verkrachting was dan weer iets té over the top alleen het vormt een goed geheel.

De omslag van de jongste zoon nadat zijn broer uit de gevangenis kwam was iets te onnatuurlijk. Ze hadden ook hier iets langer de tijd voor mogen nemen om het allemaal wat te laten bezinken. De scène waar ze alle natie spullen weghalen kwam iets te veel uit de lucht vallen. De eindscène was dan ook een stuk heviger binnen gekomen. En dat terwijl hij nu al erg heftig was. Ik had eigenlijk al vrij snel door dat er iets van een schoolshooting zou komen en mijn verbazing was verbazingwekkend groot toen ik gelijk kreeg te hebben. Nog steeds een erg emotioneel einde.

Mijn citaat die ik bovenaan mijn recensie heb geplaatst vat eigenlijk de hele film samen. Hate is bagage, haat kan leiden tot frustraties en dat loopt dan uit de hand en ontstaan er groepjes. Op dat moment is het al te laat en is het slechts een kwestie van tijd voordat de bom barst.

De hele film leunt eigenlijk op het verbluffend goede acteerwerk van Furlong en Norton waarbij Norton er nog eens boven uit schiet. Furlong schoot op het eind wat te kort alleen in de eerste helft speelde ook hij erg goed. Met name door het acteerwerk worden de overtuigingen goed gebracht. Vooral de uitstraling van Norton is geweldig. Wat een heerlijke bad guy speelt hij in de eerste helft toch.

Stuk indrukwekkender dan ik dacht maar schiet helaas toch net wat te kort om bij de absolute top te horen.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 november 2011, 10:58 uur
Gisteren weer eens herzien, na jaren. Het blijft een goede, indrukwekkende film. Veel sfeer, fijne afwisseling tussen 'het verleden' en 'het nu', ook een goede keuze om het verleden in het zwart wit te laten zien. Net dat beetje extra.

Geweldige acteerprestaties, af en toe best hard (ja, een stoeprand is ook hard, ik weet het) en confronterend. Fijne monologen en dito dialogen.

Persoonlijk vond ik dat er nergens geprobeerd werd om de kijker een 'boodschap' door de strot te douwen. Tuurlijk zie je de ontwikkeling van Norton en krijg je op het einde te zien dat haat onnodig is, maar er wordt nergens op een kinderlijke en belerende manier het het vingertje gewezen. De kijker heeft zelf genoeg stof tot nadenken gekregen.

Fijn.

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

American History X (€ 4,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

American History X (€ 5,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

American History X (€ 5,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 november 2011, 11:17 uur
RuudC schreef:
Stiekem is het best vreemd dat deze film best populair is bij bekenden van me waarvan ik weet dat ze vrij rechtse ideeën er op nahouden. Met name die trapscene doet het goed, maar ik vraag me af of ze beseffen dat dit toch echt een antiracistische film is.

Scarface is ook populair onder rappers en criminelen. Daar geld precies het zelfde. Ze zien alleen zijn opkomst, niet zijn ondergang. Dat boeit ze niet. ;)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 november 2011, 11:23 uur
Mooie film met sterk acteerwerk. Vind alleen de eindscene niet helemaal bij de film passen. Voelde wat geforceerd aan van oja er moet nog wat drama bij. Verder een dikke 8
Deze film bespreekt een belangrijk thema. Alleen bij discriminatie gaat het meestal om blank haat bruin en niet andersom. Er is genoeg haat en afkeer tegen blanken van afro-amerikanen alleen lees je daar weinig over. Maar dat terzijde.

olievol
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 november 2011, 21:30 uur
Ik wil deze film echt heel graag een keer zien. Lijkt me echt een film die je denkbeelden verandert.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 december 2011, 22:30 uur
Hoe discriminatie en intolerantie je leven kan verwoesten had wat mij betreft niet indringender kunnen worden uitgebeeld. Chapeau voor de makers, een topfilm!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 december 2011, 1:57 uur
RuudC schreef:

Zelfde geld voor mijn omgeving, wat wel weer jammer is. Het is namelijk een antiracistische film.

querido
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 januari 2012, 17:21 uur
American History X was een film waarvan de ontvangst erg goed verliep, maar het productieproces maar traag en moeizaam. De eerste montage van Tony Kaye (de regisseur) werd afgekeurd door de distributeur New Line en door de hoofdrolspeler Edward Norton zelf. Ook de tweede versie werd afgekeurd door de distributeur, de derde versie werd mede gemonteerd door Edward Norton, die ook de hoofdrol vertolkte, maar Kaye vond deze teveel afwijken van de oorspronkelijke versie en probeerde zijn naam van de aftiteling te krijgen, zonder succes.

Ondanks dit is American History X een prachtig portret van haat, racisme en invloed. De film maakt gebruik van zwartwit beelden als de film zich in het verleden afspeelt, wat de film alleen maar meer sfeer geeft en je echt ook meer indruk krijgt van het in beeld gebrachte racistische neonazisme. De film wordt natuurlijk grof en ook erg discriminerend in beeld gebracht, maar dat is ook duidelijk de bedoeling om meer indruk achter laten want het zijn gewoon dingen die werkelijk plaats vinden in de wereld. Het acteerwerk in deze film is fantastisch. Edward Norton zet een grove, brute en racistische rol neer die uiteindelijk samensmelt met een veranderd, vriendelijk en geleerd persoon. Edward Furlong speelt een rol die met name heel erg meeloopt met het grove en racistische gehalte van andere karakters. Hij speelt een stoer personage, maar je ziet duidelijk tijdens de rol dat dat niet de werkelijke aard is van het karakter.

Deze film laat het neonazisme prachtig in beeld zien en misschien is prachtig het verkeerde woord om het te omschrijven, maar dat is het toch op de een of andere manier.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 januari 2012, 14:51 uur
Zeer indringende film met een Oscarwaardige rol van Norton. Helaas ging deze prijs aan zijn neus voorbij, maar ook een jaar later bewijst Nortin in Fight Club wat voor geweldige acteur hij is. Het verhaal is zeer indringend, dramatisch en het geweld dat in de film naar voren komt is keihard. Met name het einde komt als een klap in je gezicht.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2012, 20:22 uur
Zieke film, gisteren voor het eerst gekeken. Wat een overtuigende rol weg gezet door Norton. De discriminatie vliegt je om de oren, met een mooi einde. Het afwisselende beeld van zwart-wit en kleur, het verhaal dat verteld wordt door beide hoofdrolspelers komt goed tot zijn recht.

Na het einde denk je na over de film en de afsluitende quote. Een waardige film die een zeer realistisch beeld schetst. Goede montage en goede acteerprestaties van met name Norton, maar ook Furlong verdient respect.

Al met al 3x slikken en balen dat de film aan zijn einde kwam. 5*