• 9.378.486 stemmen

The Bourne Ultimatum (2007)

Thriller / Actie | 115 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Spanje

Geregisseerd door: Paul Greengrass

Met onder meer: Matt Damon, Julia Stiles en David Strathairn

Gesproken taal: Engels, Frans, Arabisch, Russisch en Spaans

Releasedatum: 13 september 2007

Plot The Bourne Ultimatum

"Remember everything. Forgive nothing."

Jason Bourne is de aan geheugenverlies lijdende spion, die toe is aan een volgende poging om meer te weten te komen over zijn eigen identiteit. Na een fatale schietpartij in Moskou reist Bourne de hele wereld af, van verscheidene steden in Europa, via Tanger (Marokko) naar New York, terwijl hij achtervolgd wordt door moordenaars van officiele en minder officiele groeperingen.

avatar van Film Pegasus

Film Pegasus schreef:

De makers van de film leren bij en trekken hun conclusies uit de vorige delen. Sterkte van deel 1 was de identiteit van Bourne, deel 2 zakte wat weg omdat het geen blijf wist met de richting die ze uit gingen. Deel 3 weet dat wel en mikt terug op een harde spionage actie thriller. Het script zit wel goed, opnieuw geschreven door Robert Ludlum. De aandacht is net als in deel 2 minder voor Bourne, maar schenkt wel de nodige alternatieven als info over de mensen die op hem jagen en heel veel actie met een spetterende achtervolging. Weer die te drukke montage, waar de makers graag gebruik van maken gedurende de 3 films. Al valt hij hier nog wel mee.

Het aantal acteurs dat de aandacht van Bourne kan wegtrekken is veel minder zodat Matt Damon terug centraal kan staan. Al blinkt hij niet meer zo uit als in het eerste deel. En ook de andere personages zijn wel goed gespeeld, maar uiteindelijk toch ietwat kleurloos.

Toch veel beter dan het vorige deel en hiermee bewezen dat de Bourne-trilogie een zeer sterke reeks is geworden zoals je ze weinig vindt. De enige filmreeks die je hiermee kan vergelijken (Bond even buiten beschouwing gelaten) is die rond Jack Ryan (Hunt for Red October, Patriot Games, Clear and present danger, Sum of all fears)

Dit 3e deel is een vervolg op deel 2 maar door de tijd te nemen is de kwaliteit toch net iets beter. Aanvullend kan gezegd worden dat ook hier de actie sterk is, geen flauw gedoe misplaatste humor of romantiek. Verhaal blijft minder dan deel 1, wat voor een thriller niet onbelangrijk is. Maar de spanning en de achtervolgingen maken wel veel goed. Blijft een goeie franchise.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Bijzonder om wederom te merken dat alle drie de Bourne-films weinig tot geen zwakke momenten kennen. Ook dit derde en afsluitende deel van de trilogie doet niet onder voor haar twee voorgangers. Sterker nog, misschien is dit wel de beste film van allemaal. We komen hier tot de climax en dat zorgt voor heel wat opwindende en spannende momenten. Alhoewel ik precies wist hoe het zou gaan eindigen heb ik me geen seconde verveeld.

Matt Damon en eigenlijk de gehele cast zetten ook een topprestatie neer. Ook bij hun is er geen moment verslapping te bekennen. Het camerawerk is verbluffend goed, dat bleek vooral in de scene met Bourne en de journalist op het treinstation.

Ik heb met genoegen de drie films herzien en ik zie best wel uit naar de nieuwe Bourne-film met Damon in de hoofdrol.

Ook voor dit afsluitende deel vier dikke sterren.

avatar van mrklm

mrklm

Bourne reist rond de wereld en schudt overal de FBI en diens huurmoordenaars af, die blijkbaar niets geleerd hebben [en ook nooit iets blijken te leren] van eerder gemaakte fouten. Een simplistische actiefilm die helemaal niets toevoegt en dus totaal overbodig was. De bibberige handheld-camerabeelden doen mij afvragen wat er gebeurd is met de steadycam. Wilt u hoofdpijn? Gaat dit zien! Een andere reden kan ik niet bedenken...

avatar van Night's Watch

Night's Watch

Ik vond het jammer dat deel twee minder actie bevatte dan deel één, iets wat Greengrass meer dan goed maakt met dit derde deel. De actie is vanaf het begin volop aanwezig en blijft tot de aftiteling, rustige scenes zijn eerder uitzondering dan regel. Matt Damon doet het weer geweldig als Jason en David Strathairn is goed gecast als 'tegenstander'.

Daarnaast is het fijn dat de film veel afwisseling heeft wat betreft personages, bekende locaties en de verschillende landen. Het maakt dat de film die zowat twee uur duurt voorbij vliegt, net als deel één vier sterren!

avatar van Fisico

Fisico

Hmm, ik zag verschillende delen kort na elkaar en probeer nu een week later mijn wedervaren neer te pennen en ik merk dat ik alles door elkaar haspel niet goed wetende wat waar gebeurd is. Misschien wel het grootste pijnpunt van de film: weinig vernieuwend, vele van hetzelfde, weinig diversiteit. Desalniettemin een leuke kijkervaring waar de spanning en actie van afdruipt.

Matt Damon blijft het goed doen Jason Bourne. Uiteraard géén link met James Bond, maar ik zie wél gelijkenissen (zeker in dit deel) met andere spionagefilms als Enemy of the State (met Will Smith). Hier en daar ook niet geheel realistisch (bvb toen de auto van het dak viel), net wat over the top, maar voor de rest een zeer aangename kijkbeurt. Vooral in het begin had ik wat moeite met de flitsende beelden (epilepsie is niet aan de orde dan). Soms gaan de beelden te snel op en af. De Kung-fu handelingen probeer ik al niet meer bij te houden ...

Ik twijfel tussen een 3,0* en 3,5*, maar de reeks Jason Bourne heeft wel iets, daarom nipt "goed".

avatar van Movsin

Movsin

Jason Bourne op de vlucht en op zoek naar zichzelf en naar vergelding.

Speedy, onwaarschijnlijke actiescènes beheersen de film, al zag ik meer filmfun in het intrige op zich en het spel van de cast.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Matige actiefilm. De locaties zijn oké, Damon is enorm op dreef en er zitten enkele fijne scènes in, maar op actievlak schiet het tekort. De film is met zijn shaky cam en snelle (en eerlijk, ook heerlijk naturel aanvoelende) montage wel lekker vlot op momenten dat er vooral wordt gepraat. Soms dacht ik ook: dit heeft nogal wat tijd gekost om dit alles te filmen. Ook die scène in Londen op het station past perfect bij dat drukke stijltje. Maar bij de echte actiescènes schiet dit ernstig tekort. Totaal onoverzichtelijk waardoor die, veelal lange, scènes al snel gaan vervelen. Aan het eind zie je wel dat Bourne nog leeft en welke vijand eventueel niet meer. En een actiefilm draait toch vooral om actie. Mager verhaaltje ook dat zich interessanter voordoet dan het eigenlijk is. Het is dat het vlot verteld wordt, maar echt interessant is het allemaal niet. 2,5*.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

De sequentie in Tanger vond ik vet, op het gevecht met Desh na, waar het motto "sneller is beter" wel heel ver wordt doorgedreven. Montage ook prima, het handelsmerk van deze reeks, samen met de muziek misschien die ik dan weer een stuk minder vind. Het verhaal is wel erg matig, inclusief de oerlelijke flashbacks, en ook de geforceerde manier waarop men rustige stukjes probeert in te lassen doet The bourne ultimatum zeker geen goed. (Er zit overigens helemaal geen ultimatum in de film, vreemd genoeg.) Pluspunten dan weer voor het gebrek aan een romance. Nou, aardige film voor de vrijdagavond wel, geen top-250 materiaal.

avatar van Shadowed

Shadowed

Bovengemiddeld.

Niet verwacht, maar dit is tot nu toe toch wel de beste Bourne die er is. Dat voorspelt het gemiddelde al een beetje, maar het weet het ook wel degelijk een beetje waar te maken. Dit derde deel alweer pakt dus ook nog best goed uit.

Greengrass is best een goede regisseur, en bewijst dat hier wederom eindelijk weer eens. De actie blijft een beetje hetzelfde als Identity en Supremacy, wat onrustig, maar het blijft allemaal prima. Het verschil is dat dit deel iets onvoorspelbaarder is en wat beklemmender is.

De grotere toevoeging van Stiles was leuk, sowieso een kop die ik graag terugzie. Het verhaal mag er ook wel degelijk zijn, en na het wat saaie begin blijft de film absoluut niet vervelen met lekker spannender en snelle actiescènes.

Visueel ook prima, er zit wat meer spektakel in en wat meer actie, terwijl het verhaal ook gewoon overeind blijft staan. Het verhaal verliest zichzelf nergens en gaat keurig door de 115 minuten heen. Het keek best lekker weg.

Keurige actiefilm dus, ik heb me voor het eerst nergens in een Bourne film verveelt, en dat is een groot compliment. Een top 250 notering is misschien een beetje overdreven, maar dit deel stijgt duidelijk boven de voorgaande uit.

avatar van Kondoro

Kondoro

Het derde deel van de reeks die ik nu chronologisch aan het bekijken ben is zeker wel één van de sterkste uit de reeks. Het spannendste deel vond ik dit zeker maar ook met actie kwam hij beste uit de test. Ik denk dat de nieuwigheid er immers wel een beetje af is en dat hij daardoor voor mijn gevoel niet boven het eerste deel uit kwam, ook is dit onverwachts een deel wat ik al wel redelijk kende dus die ik al wel eens gezien heb wat ik dus niet meer wist. Het blijft een steengoede film die toch wel gezien het tweede deel een goeie vooruitgang heeft geboekt. De spanning is weer volop terug, dat deed de film echt heel goed.

Toch is de Jason Bourne een heerlijke actieprent en staat toch wel bekend om de vette achtervolgingen, mooie actiescenes en een bult geknal. Het verhaal word me echter wel wat eentonig. We kennen nu de operatie wel een beetje maar door het kat en muis spel die Bourne tegen de Amerikaanse overheid heeft blijft de film ontzettend boeien en zoals ik ook al las, vanaf ongeveer de laatste 45 minuten was de film ontzettend spannend ook al is het zo cliché als de pest.

“This is Jason Bourne, the toughest target that you have ever tracked. He is really good at staying alive, and trying to kill him and failing... just pisses him off.”

Over het verhaal ga ik het niet te veel hebben. Het is eigenlijk een constant vervolg op deel één en Bourne is nu eindelijk klaar en heeft veel antwoorden op zijn vragen. Zet trouwens niet weg dat het verhaal nog steeds best leuk is om te volgen ook al is het niets nieuws. Tja oké, de clichés zijn weer goed aanwezig zoals het overleven na de sprong uit de trainingscomplex, het hoort er allemaal bij. Echt vernieuwend is het allemaal niet meer.

De flitsende scenes hebben nooit mijn voorkeur. Ik ben nooit echt fan van de schokkerige beelden tijdens de actie scenes al geeft het altijd wel een apart sfeertje alsof je er echt bij bent soms. Maar het is vaak wat moeilijker volgen wat er gebeurd, er gebeurd dan zoveel op één moment dat je eigenlijk niet kan focussen op een punt. Daar baalde ik soms wel wat van maar neemt niet weg dat de actie prima was, genoeg tenminste en meer dan het tweede deel.

Al om al, een prima thriller/actie prent met wederom een fantastische rol van Damon die er echt lekker in is gegroeid en hij heeft nu een echt mooie karakter neergezet. Ik ben nog steeds wel fan van de films, en ben blij dat ik ze eindelijk eens heb gezien.

avatar van Brabants

Brabants

The Bourne Ultimatum is qua niveau net zo goed als zijn voorgangers. Het is net even iets anders maar zeker net zo vermakelijk. Als je van actiefilms houdt dan is dit gewoon een zeer degelijke film.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Yep, ook dit derde deel (met Matt Damon wederom in topvorm) voldoet aan de hoge verwachtingen. Hoe dichter Bourne bij zijn doel komt, hoe opgejaagder hij zich voelt, maar dat is ook logisch met een supporting-cast waarin we ditmaal kanonnen David Strathairn, Scott Glenn en Albert Finney aantreffen (plus een korte scène met Daniel Brühl in een rol die in The Bourne identity volgens mij nog door een andere acteur werd gespeeld), en de scène op Waterloo Station is geweldig spannend en inventief. Enige minpunt is de cameravoering bij bijvoorbeeld de achtervolging in (en bovenop) Tangier en de daaropvolgende vechtpartij die eindigt in een douchecel; het is wellicht de bedoeling van Greengrass om de kijker met zo'n hand-held-camera en nerveuze montage de actie binnen te trekken, maar zelf zit ik me er alleen maar aan te ergeren. Gelukkig is dat niet voldoende om mij ervan te weerhouden om ook dit deel de maximale score te geven. Tezamen hebben deze drie films wat mij betreft een nieuwe standaard voor serieuze actiefilms gezet.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En deel 3 dan nog maar puur ter afsluiting van de trilogie, en ook alleen dat en niet omdat ik de andere twee delen zo goed vond.

Deel 3 vervolgt direct met een open lijntje van deel 2, in dit geval Bourne zelf, want in deel 2 zagen we slechts hoe de vuiligheid binnen de 'agency' zichzelf opruimde. Maar ja, vuiligheid loopt bij de heuvel naar beneden zeggen ze dan, en er is wel weer een nieuwe bemoeial die vind dat dingen opgelost horen te worden, iets wat geen mix blijkt met Bourne's doel dat nog steeds antwoorden over zichzelf vinden betreft. Joan Allen is prima in haar rol, net als Strathairn en Finney is altijd goed om te zien. En uiteraard zitten er wel weer een paar uitdagende vechtpartijen in zoals ditmaal met Desh.

Maar ja, het is Bourne, het is Greengrass, het is een bepaalde stijl en concept, en het is mijn beleving hysterisch en over de top. Gang is alles lijkt vooral van toepassing op het eerste halfuur, de soundtrack is minder aanwezig dan vorige keer maar het camerawerk plus montage is weer net zo druk. Weer oogt alles verschrikkelijk gemakkelijk, andermaal is er ook weer een achtervolgingsscène die beter een 'demoltion derby' genoemd kan worden en is het bizar te noemen wat het rijdend materieel allemaal weer kan hebben. Het einde is wat mij betreft dan ook één uit de categorie dat het niet gekker kan, wat een gedoe allemaal.

Ik ben blij dat het er op zit deze trilogie voor een cijfer en comment hier, en dat terwijl ik toch aan deel 1 begon met de hoop en verwachting dat het me beter zou bevallen dan de eerste keer. Slecht binnen het genre is het allemaal zeker niet, ik heb er simpelweg niets mee.

Zo, zelfs op plek 141 van de 250 beste film aller tijden.

Samen met The Bourne Indentity de beste uit de reeks.

een 8

avatar van mrkos

mrkos

The Bourne Ultimatum

En dat was alweer het laatste deel van deze trilogie.

Ik vond hem gelijkwaardig aan het eerste deel en dus beter dan het tweede deel. Dit deel had de meeste actie en was het spannendste van de 3, omdat hij natuurlijk dichterbij de waarheid kwam. De actie was wederom hoogstaand en heb weer genoten van het kat-en-muisspel en dat Bourne ze net altijd een stapje voor was.

Nu hij zo'n beetje alles te weten is gekomen over zichzelf en Ezra Kramer, Albert Hirsch en Noah Vosen heeft exposed over Blackbriar, was dit een prima einde dacht ik zo. Blijft natuurlijk een wonder dat niemand Bourne echt heeft weten te pakken, ondanks al die achtervolgingen en al die mannen die ze op hem af hebben gestuurd.

Enige minpunt aan deze film was de schuddende camera. Ik had het idee dat het in deel 1 veel minder was. Deel 2 zag je het al vaker en in deel 3 nog vaker. Oké, het went wel een beetje, omdat de actie praktisch non-stop was. Maar goed, het viel me dus wel op.

4 sterren.

avatar van JessicaD

JessicaD

Wonder boven wonder vond ik dit derde deel veel beter dan het tweede deel. Ik was geboeid van begin tot eind. Op alle manieren is de franchise gegroeid om tot een fantastische climax te komen met dit (destijds) afsluitende derde deel in de trilogie. De achtervolging die je in het begin van de film ziet is een achtervolging zoals ik hem graag zie. Die spanning en hoe het opgebouwd wordt, heerlijk! Uiteindelijk draven ze hierin wat door, want later krijgen we weer zo’n achtervolging, maar door de herhaling is deze minder geslaagd. Zeker de achtervolging waarbij het personage van Julia Stiles betrokken is. Beetje jammer ook dat haar betrokkenheid een herhaling is uit deel 1. Ook komen we eindelijk te weten hoe het zit met de flashbacks en de échte geschiedenis van Bourne. Wederom een actievolle en vlotte film, en heel stiekem twijfel ik of ik dit derde deel niet zelfs sterker vind dan het eerste. En die soundtrack aan het einde van de films is echt een favoriet van mij.