• 9.386.109 stemmen

Live Free or Die Hard (2007)

Actie / Thriller | 128 minuten

Met onder meer: Bruce Willis, Justin Long en Timothy Olyphant

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Frans

Releasedatum: 28 juni 2007

Plot Live Free or Die Hard

"The old school cop is back!"

Politieagent John McClane krijgt de opdracht de jonge hacker Matt Farrell op te halen. Het lijkt in eerste instantie een routineklus te worden, maar als McClane en Farrell ineens aangevallen worden in Farrell's appartement, blijkt er veel meer aan de hand te zijn. Ze ontdekken dan dat Thomas Gabriel het hele land bedreigt met een complot om het computersysteem en de technische structuur waar de Amerikaanse economie op drijft te saboteren. Aan de ruige en grof gebekte McClane de taak om dit plannetje van Gabriel te stoppen.

avatar van Drezic

Drezic

Martijnnn schreef:

Volgens mij vind jij alle films gOed

Vast de leeftijd

avatar van SioM

SioM

Lachwekkende onrealistische actiescenes, machogepraat a vollonté, flutverhaaltje en stukken minder dan de vorige Die Hard's.
Kortom, weer zo'n film die je enkel moet zien als je met vrienden je verstand eens op nul wil zetten en gewoon wil genieten van special effects en stoer machogedrag, want enige diepgang zal je hier niet vinden. kassa kassa, daar is het om te doen, f*king hollywoodsh*t (spoiler)

avatar van Erwinner

Erwinner

Ja, deze film komt "(bijna) alleen maar door de special effects

zo hoog gewaardeert.

Een hele 1 voor de effecten

avatar van cthulhu

cthulhu

Deze film was niet al te best... wel vermakelijk. Wat mij tegenviel is dat John plotseling onverslaanbaar is geworden, en de meest onwaarschijnlijke acties uithaalt. Toch 3 sterretjes, ik heb me namelijk wel vermaakt, en uiteindelijk gaat het daar toch ook om.

SioM schreef:

Jah, en dit soort actiefilmpjes kijken mensen natuurlijk om een ijzersterk verhaal met "diepgang" te zien. Oh ja, en met realistische actiescenes, ipv heerlijk over the top spectakel.

Weer iemand die denkt dat het geen kunst is om een entertainende film te maken...

avatar van Stutger

Stutger

El Duderino schreef:

Waarom zitten er zoveel mensen hier te zeuren over het feit dat de film niet realistisch is??? Duh! Het is een Die Hard film, dus het hoort over-the-top, cartoonesk, enz., te zijn. Dat waren alle vorige delen ook.

Dit deel is gewoon weer een old school actiefilm zonder pretenties (zoals Luwe ook al vermelde) en een heel stuk beter dan het lauwe deel 2 (Die Harder).

Aanrader!!!!

Right on, El Duderino! Ik ben het helemaal met je eens.

Bij mij in de bios zaten ook een paar mensen achter me die het allemaal erg onrealistisch vonden... Ik vraag me af of die mensen ook naar de Lord of the Rings-films zijn geweest en daar hebben zitten zeiken dat orcs helemaal niet bestaan!

Hersenen op nul, vermaak op 10! Het is voor mij heel lang geleden dat ik zo'n lol heb gehad in de bioscoop en dat komt JUIST door de helikopters en straaljagers.

John McClane is dé actieheld en hij krijgt van mij 5 sterren.

avatar van silhoupin

silhoupin

Dit vierde deel stapt naar mijn mening een beetje uit het Die Hard-geheel, de sfeer is helemaal anders. De reeks gaat dan weer wel goed met zijn tijd mee; nu zijn het cyberterroristen waartegen de bijna onsterfelijke John Mcclane het opneemt.

Het enige wat nog echt de reeks nog steeds overhoud is de oplopende wondes die Mcclane oploopt in zijn strijd tegen de misdaad en tegen het einde geeft hij de genadeslag terwijl hij letterlijk onder het bloed hangt, dit is zo in elke film.

Ook het hoge actiegehalte blijft en dit is zonder twijfel in deze film het hoogst. Toch vind ik het derde deel uit de Die Hard reeks nog steeds beter.

Misschien gaat deze film er een beetje te hard over.

Dit neemt niet weg dat de spectaculaire actiescenes zeer sterk in beeld werden gebracht. Kortom, de film mag zelfs visueel zeer sterk genoemd worden. Ook de montage was in deze film zeer goed en specialer tegenover de andere delen. Maar als je dan naar het geheel kijkt is het toch niet één van de origineelste actiefilms die we de laatste jaren gezien hebben, integendeel, er komen vele dingen in die we al gezien hebben.

Een zeer vermakelijke actiethriller, met mooi camera -en montagewerk maar spijtig genoeg te zwak om te tippen aan het eerste en derde deel uit de reeks. Van mij had dit deel er misschien zelfs niet bij gemoeten.

3,5

avatar van jumbo4u2

jumbo4u2

4,5****

Is alles al over gezegd, gewoon goede actiefilm!

avatar van rupie

rupie

wel aardig, maar duurde te lang en jammer van die straaljager.

wordt dan wel erg over de top allemaal. daarom verliest hij bijna een punt hier van mij.

avatar van Jazzthieve

Jazzthieve

Om van dezer film te genieten moet je even de "dom-switch" in je hoofd aanzetten, dat hack verhaal is inderdaad nogal (zeer) ver gezocht en daarmee zeeer ongeloofwaardig en soms zelfs lachwekkend idioot. Naar het einde toe had ik zo het idee van "komaan,...moet dit nu echt". Maar toch genietbaar 3.5.

avatar van Erwinner

Erwinner

Ik kan die dom-switch niet meer vinden!

Hoe doe je dat?

avatar van tukkerstein

tukkerstein

SioM schreef:

Oh zo makkelijk om bij een film met geweldige over-the-top-actie het weer te hebben over Hollywoodshit en kassa kassa. Elke film wil kassa, zelfs films van de bijna heilige David Lynch of Quentin Tarantino.

Je hebt helemaal geen domschakelaar nodig, je moet gewoon tegen je zelf zeggen "vanavond ga ik eens goed zitten voor een film waarbij ik volledig ga genieten van geweldige, keiharde actie waardoor ik volledig word weggeblazen". Het mooie van dit soort films is als je de bioscoopzaal uitkomt, je vaak vol met energie zit en volledig gedesoriënteerd en melig de zaal uitloopt.

Goed gesproken!

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

tukkerstein schreef:

Eens, kan ik ook zeker van genieten. Maar dan moet de film niet pretenderen meer te zijn dan het eigenlijk is. Een film als bv. The Bourne Ultimatum heeft dit goed begrepen: een brok adrenaline. Hier wordt de actie in de 2de helft van de film verdrongen ( inclusief de heerlijke ongeloofwaardige over the top stunts ) en maakt plaats voor een hackersverhaal dat we al tig keer hebben gezien in o.a. James Bond films.

djelle

Dat hackersverhaal is inderdaad irritant, maar ik vind het niet echt in de weg zitten. De actie komt volgens mij toch sterk op de voorgrond? Daarnaast vrees ik juist dat de Bourne Ultimatum (op basis van vooral de vorige film uit die reeks) zijn adrealine wat wegcijfert door iets te pretentieus te willen zijn. Hopelijk wordt mijn vrees niet bevestigd (binnenkort eens zien).

avatar van Ellen116

Ellen116

echt een goede film voor zijn soort (actie). De actie was echt knetterhard en heb me echt geen moment verveeld in de bios.. Dat hackersverhaal was inderdaad wat ver gezocht, maar ja, wie komt er nou eigenlijk voor een diepzinnig verhaal? niemand toch?

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

voor de mensen die het willen weten:

ik heb vandaag de jippie-ki-yay editie gekocht bij Van Leest, maar

helaas is dit niet de ongecensureerde versie zoals ( nu nog ) op pagina 3 word beweerd.

dus tenzij je geintresseerd ben in de extra's kan je net zo goed de 1-disc editie kopen, want die heeft wél een mooi hoesje.

dat vind ik ook wel belangrijk

avatar van Hannes791

Hannes791

voor mij duidelijk de minste uit de serie. Verhaal vergezocht, wel strakke actie.

Waar in de vorige Die Hard films veelvuldig mensen op een onprettige manier aan hun einde kwamen, viel dat hier wel mee.

Verder was er veel digitaal gedaan, met name met de auto's in de tunnels. Jammer.

avatar van megaman

megaman

Ik had weinig verwacht van Die Hard 4.0 net als bij vele andere sequels van populaire franchises uit het verleden. Terminator 3 vond ik bijvoorbeeld veel minder dan het meesterlijke T2 en hoe Rambo IV, Indiana Jones 4, The Mummy 3 gaan worden ben ik erg benieuwd. Verder zijn sommige nieuwe delen van een film serie zodanig aangepast dat ze niet of nauwelijks nog zijn te vergelijken met de vorige delen. Een goed voorbeeld is Batman Begins die totaal anders is qua stijl en sfeer dan de eerste Batman film van Tim Burton. Hij is ijzersterk en heel goed op zijn eigen manier maar stiekem wil elke fan liever een deel zien die trouw is aan de originele formule.

Nog een paar voorbeelden zijn de rennende zombies in de remake van Dawn of the Dead, het ontbreken van Shredder in Teenage Mutant Ninja Turtles en de flauwe humor en leuke fantasie van de oude James Bond films die ontbreekt in Casino Royale. En zo kunnen we wel uren door blijven klagen over die goeie oude tijd toen de films gewoon waren zoals ze horen te zijn. Any way, wat ik van Die Hard 4.0 vind is dat dit deel toch best goed bleek te zijn. De good-old Die Hard vibe was een beetje afwezig mede dankzij de verandering in het personage Mc Clane, het ontbreken van de bekende spanning en sensatie en het gemis van de originele soundtrack van Michael Kamen.

Dan de pluspunten: Het kleurenpallet dat word gebruikt en het hoofd thema van de film maken deze film heel erg van deze tijd. In de vorige Die Hard films waren de kleuren gewoon zoals je in het echt zou zien. In 4.0 zijn bepaalde locaties aangepast met kleuren om de sfeer te versterken. Denk aan een blauwe kleur bij kantoren wat zorgt voor een sinister tintje en de wat fellere kleuren bij buiten locaties. Onder andere Casino Royale maakte ook al gebruik van deze methode en het werkt uitstekend. Mc Clanes personage is een stuk rustiger geworden en dat is niet alleen omdat Willis zelf een stukje ouder is geworden maar ook tegelijk het personage in de film. Willis word ouder en dus ook Mc Clane in de film.

Dat neemt niet weg dat er meer dan genoeg aktie in deze film zit en dat Willis in deze situaties de "oude" Mc Clane weer een beetje laat zien. Het sinstere sfeertje en het hele gebeuren rond de hackers en hun hulptroepen vond ik ook weer een beetje verfrissend nadat er in de Die Hard films twee keer gebruik is gemaakt van Duitse schurken. Al was het gespuis in Die Hard 1 en Vengeance toch een stuk interesanter naar mijn mening. Zoals hier in deze topic werd aangegeven dat sommige acteurs niet goed genoeg speelden heb ik me niet echt aan gestoord. Ik ergerde me soms meer aan bepaalde personages in Die Hard 2 zoals die donkere speler in die verkeerstoren die later met Mc Clane mee gaat om te helpen.

De spanning die er was in Nakatomi Plaza waar het een meesterlijk kat en muis spel was tussen Mc Clane en Hans Grüber's mannen word niet geëvenaard in 4.0. Ook de grootse opzet van Die Hard: With a Vengeance en spannende raadsels van Simon laat deze film met kop en schouders uitsteken boven 4.0. Toch vind ik deel 4 een stuk beter dan het wat tegenvallende 2e deel. Ik vond de personages in deel 2 over het algemeen minder sterk dan in de andere delen. Dat maakt Die Hard 2 de minst leuke in de serie voor mij. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik deze film dan ook slecht vond. In tegendeel!

Hieronder mijn volgorde van beste DH films:

DIE HARD: WITH A VENGEANCE

DIE HARD

DIE HARD 4.0

DIE HARD 2: DIE HARDER

PS: Ik ben één van de weinige die 4.0 prefeert boven deel 2.

En de verwijzingen naar Star Wars zijn weer lollig!

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Oh? Volgens mij zijn er heel veel mensen die Die Hard 4.0 beter vinden dan deel 2.

avatar van martinovitch

martinovitch

Eindelijk komt deze op DVD.

avatar van Mr. M

Mr. M

Zeer vermakelijke actiefilm. En toch viel hij me als Die Hard film een beetje tegen. Het ging op een gegeven moment in mijn ogen teveel op de Michael Bay toer (over de top) en hoewel ook die films soms heel vermakelijk zijn, vind ik dit niet echt passen bij een Die Hard film, die ik wat rauwer en harder verwacht.

Hij is zoals ik al zei wel zeer vermakelijk, vooral dankzij Bruce die altijd leuk en cool is als John McClane.

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Geweldige film natuurlijk maar voor een 'Die Hard' film viel hij mij een beetje tegen.

In de film wordt natuurlijk geweldig geacteerd en daar valt bijna niks op aan te merken.

Maar het verhaal was goed voor een coole actiefilm maar niet voor Die Hard...Het verhaal had niet de magie wat de verhalen van de eerdere 3 delen wel hadden.

Ik vind dat hele 'hacker' gedoe minder dan een terrorist die de hele stad in gevaar brengt met explosieven en dergelijke.

De film was dus heel goed maar haalde net niet het niveau van deel 1,2 en 3 en de acteerprestaties van Justin Long vielen mij ook tegen.

Beoordeling:

Goed maar niet geweldig 4,5*

avatar van davidov

davidov

Die Hard,Willis schreef:

Goed maar niet geweldig 4,5*

En dan toch nog een 4.5? Dat is slechts 1 stapje verwijderd van "de perfecte film". Of je vond de film toch stiekem geweldig, of je geeft de film een flink hoger cijfer omdat je dol bent op die hard.... want zo positief klink je ook weer niet in je recensie....

avatar van dvdfreak123

juist op dvd gekocht ga vanavond kijken

Veel plezier.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

heb em dus nu gistere op dvd gekeken vond het een goede film veel actie goeie effecten plezant om bruce nog eens als john te zien spele mijn volgorde van de die hard films:

die hard

die hard 4.0

die hard 2

die hard with a vengeance

avatar van john kruger

john kruger

'k vind dat het karakter john mc clane een beetje (te gemakkelijk) te kijk wordt gezet als een kerel die de 'moderne' It-wereld niet meer kan bijbenen. Wat een tenenkrommende tegenspeler is dat trouwens. Geef John gewoon lekker wat guns en laat hem gewoon er tegenaan knallen, maar stuur hem aub niet meer langs kinderachtige types als the wizard of gandalf (kun je nagaan, ben nu z'n naam al kwijt)

avatar van MrMitch

MrMitch

Aktie, Aktie en nog eens Aktie!

Geniaal!

Go John!

avatar van Draconian

Draconian

Zeer goede film met goed acteerwerk.