• 9.376.040 stemmen

Met onder meer: Dries Vanhegen, Dolores Bouckaert en Norman Baert

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 april 2007

Plot Ex Drummer

Drie gehandicapte gasten met een rockband zonder drummer zijn op zoek naar een drummer, roem en succes. Ze vragen Dries, een bekend schrijver, zich bij hun band te voegen. Dries stemt toe en beslist dat zijn handicap zal zijn dat hij niet kan drummen. Als een ultieme, maar tevens duivelse god daalt hij de berg af om zich te mengen met het hulpeloze klootjesvolk. Met de komst van deze manipulator wordt ook de toekomst van de band op het spel gezet en het zal niet lang duren voor de andere leden elkaars bloed kunnen drinken. Hun enige toekomst is uiteindelijk geschreven in menige punktekst: 'No Future'...

kos schreef:

In de krant hier stond dat het vooral een film was die tien jaar te laat gemaakt was.

Een jaar of vijftien, misschien zelfs tien geleden zou een film als Ex Drummer nog zijn aangekomen als een mokerslag, als een urgente reactie op de politieke correctheid die destijds het intellectuele debat in West-Europa dreigde te verstikken.

De Belgische reclamefilmer Koen Mortier deed er echter een decennium te lang over om zijn filmdebuut te maken met zijn verfilming van een roman van het literaire enfant terrible Herman Brusselmans. Het resultaat is een film die stilistisch zijn momenten kent, maar die met zijn naargeestige toon en nihilistische inhoud hopeloos gedateerd overkomt.

Klinkt geweldig!

Viel me klein beetje tegen deze film.

Een hoop ranzigheid en vuilkotsgebler. Dat is wat je verwacht en dat krijg je dan ook. Het lijkt soms iets te veel op een wedstrijdje 'wie durft er het grofst uit de hoek' te komen. Het soort humor dat in Bottom vele malen grappiger is.

Ach ik heb me wel vermaakt.

Herman Brusselmans is geestiger dan die man die hem hier speelt. Had hij de drummer gespeeld dan was het allemaal een pak leuker geweest.

Aan het begin van de film wordt het achteruitfietsen en achteruitlopen beetje tot vervelens toe herhaald. En het laatste kwartier kon me gestolen worden. Beetje overkill.

Gebruik van muziek is hier soms erg goed. Bijvoorbeeld tijdens enkele nachtelijke scenes op een motor. En ook geweldige shots van het Brusselmans personage met zijn vriendin achterop. Dat zag er geweldig uit.

avatar van Cosoco

Cosoco

kappeuter schreef:

Het soort humor dat in Bottom vele malen grappiger is.

Niet alleen is het totaal onvergelijkbaar, maar Bottom is ook veel flauwer dan dit.

Ex Drummer was echt de perfecte afsluiter voor de eerste examendag.

Tijd geleden dat ik zo heb genoten heb in de bios. Het is hier al eerder gezegd, maar de filmwereld kent echt veel te weinig van dit soort ‘alles in functie van’ films. Gelukkig is deze dan wel heel erg geslaagd.

Had er vrij veel van verwacht, en dan is het heerlijk als zo’n film het ook helemaal waarmaakt. Geweldig gefilmd, sterk acteerwerk, leuke, maar vooral erg passende muziek, erg sterke timing en geweldige humor die helemaal tot z’n recht komt. En wat is dat Vlaams toch een heerlijk taaltje. Draagt allemaal bij aan een perfect doorgetrokken sfeertje. Jammerlijk laag gemiddelde weer hier.

Beetje jammer dat we op de terugweg vast zaten in de trein vanwege een brandende lightrail, maar dat mag de pret niet drukken. België heeft er weer een geweldig stukje cinema bij. 4,5*

avatar van thefysaint

thefysaint

De stijl à la 'net erover' vind ik persoonlijk geweldig. De mensen zijn er zo slecht aan toe dat het op den duur komisch wordt.

Voorheen had ik het niet zo op met Gunther Lamote maar ik moet zeggen, chapeau.

avatar van Hannes791

Hannes791

Is deze film in Nederland verkrijgbaar? zo ja waar?

Verschijnt in Nederland op 16 augustus op dvd.

Hmmm, laten we hopen dat hij in België dan toch iets vroeger uitkomt. Ik had dacht ik ergens gelezen dat hij in juli zou verschijnen. Begin het lange wachten op DVDs ook wel een beetje beu te worden.

17 juli is de rental release.

De koopdvd komt ook in België op 16 augustus uit:

Probleem ligt hem in het verschil tussen biosrelease en DVD release vermoed ik ? Net zoals met een film als Pan's Labyrinth lijken we hier in BE vaak te moeten wachten op de DVD tot de film eindelijk in de Nederlandse zalen gedraaid heeft.

Verder nut in een DVD release ongeveer 6 maand na release zie ik niet. Nu de DVDs wat goedkoper zijn geworden mogen ze daar wel een keertje prioriteit aan geven.

avatar van adgertic

adgertic

Ben zeer benieuwd...

Ik had m vorige week nog in het lokale filmhuis kunnen kijken.... Jammer genoeg niet gedaan.

Ga m zeker wel even huren binnekort.

avatar van Maaltje

Maaltje

Ik vond hem geweldig. Niet alleen komische dialogen en soms grappige lompheid, ook apart camera werk en een fijn verhaal. Alleen werden de betekenissen van sommige dingen iets te veel aan het gissen van de kijker overgelaten.

Ik wil wel het boek gaan lezen, ben erg benieuwd!

avatar van elhamlalila

elhamlalila

schitterende film, gave montages, mooie sferen. Erg verrassende wereld werd er geschetst. Het Deed me denken aan trainspotting.

Dat deze zo wordt afgekraakt lijkt mij gewoon propaganda.

avatar van Quentin

Quentin

elhamlalila schreef:

... Dat deze zo wordt afgekraakt lijkt mij gewoon propaganda.

Propaganda van/voor wie of wat?

avatar van centurion81

centurion81

• 2067 berichten
  • 1991 stemmen

Quentin schreef:

Propaganda van/voor wie of wat?

Kom op Quentin, sommige mensen kennen de betekenis van een woord niet, je snapt ook wel dat hij gewoon 'gelul' bedoelt maar graag duur wil doen

avatar van elhamlalila

elhamlalila

centurion81 schreef:

Een beetje respect mag wel centurion81.

Men kan ook een film negatieve in het daglicht zetten om zieltjes te winnen. Er zijn altijd mensen die (net als ik) dan juist de film willen zien.

avatar van Quentin

Quentin

De critici in Vlaanderen waren verdeeld over de film, maar hoe heeft ze het eigenlijk in de bioscoop gedaan?

De aankomende dvd is overigens uitstekend; beeld en geluid zijn erg goed, en er staat een prima selectie aan extra's op het schijfje.

Mag ook wel, release laat weer veel te lang op zich wachten. Sowieso lijkt de vaart er een beetje uit met de DVD releases de laatste tijd (of ik heb gewoon niet meer zoveel te kopen, waardoor het wachten op recente films langer lijkt).

avatar van cummie

cummie

wat een saaie film ! 1.5

avatar van Bacon

Bacon

Voorafgaand had ik hoge verwachtingen van Ex Drummer.

Asociaal, harde teringmuziek en zuipen; het leken mij ingrediënten voor een mooi filmavondje, maar helaas deed de film me maar weinig.

Ik vrees dat je echt een Vlaming moet zijn om deze film op waarde te kunnen schatten. De grappen over Koning Boudewijn en Jeanettes(homo's toch?) gingen ook totaal langs mij heen.

Ik moet Ex Drummer ooit nog maar eens gaan herzien met ondertiteling(of met betere kennis van het Vlaams).

Voor nu 2*.

avatar van Maaltje

Maaltje

ondertiteling is inderdaad erg handig dan issie waarschijnlijk veel leuker

avatar van nick1974

nick1974

Na 50 minuten heb ik de film uit gezet. Ik kon mijzelf er niet meer toezetten om verder te kiken. Twee sterren zijn op zijn plaats.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

De Vlaamse Trainspotting zo werd gesuggereerd....

Op visueel vlak viel er genoeg te genieten. Het achteruit fietsen geeft maar eens aan dat je deze film niet al te serieus moet nemen. Verder ook geen echt drama, in de zin van veel emotionele gesprekken en zielige personages waar je van gaat houden. Iedereen bijt hard van zich af in deze wereld.`

Ex - Drummer is vooral een sterk staaltje komedie. Alleen dan over de ruggen van een groep gehandicapten en anderen randwezens. Humor waarbij alle normale pragmatieke omgangsvormen tussen verschillende bevolkingsgroepen overboord gegooid worden. De film kent geen enkele gène om tegen bestaande regeltjes en vormen van gezag te schoppen. Treffend hiervoor is bv. de schijnbare zijweg die wordt ingeslagen omtrent koning Boudewijn. Al snel blijkt dat de collectieve rouw waar zo vaak over wordt gesproken als er een publiek figuur overlijdt niet door iedereen gedeeld wordt. Op een bijzonder grappige manier wordt zo `n onderwerp verstrengeld in de film. Te pas en te onpas schakelt men terug op zo `n schijnbaar irrelevante gebeurtenis voor de doorsnee bevolking. Zo `n confronterende, dubbelzinnige vraag en vooral de antwoorden hierop zijn geweldig. Ex - Drummer bevat meer van dit soort wrange humor. Ergernissen van de hoofdpersonages lijken vaak ter plekke te zijn verzonnen. Maar dat maakt de film zo fijn. Het impulsieve gedrag, je telkens weer aan iets anders ergeren. Dat straalt een gevoel van onontkoombaarheid van je lot en uitzichtloosheid uit. Er is niet veel hoop op een beter leven voor de meeste personages doordat zij simpelweg te ontolerant zijn om goed te kunnen functioneren in de samenleving en dezelfde fouten blijven maken. De uitzichtloosheid wordt weergeven dankzij grauwe locaties, veel gevloek tegen elkaar en veel gorigheid en uiteindelijk simpelweg door een gevoel te creëeren dat er niets te winnen valt. De zwarte humor wordt perfect gebracht door Dries in de vorm van een voice over. Een van de meest hilarische momenten was toen hij de ex - gitarist? voorstelde aan iemand anders. Ex - junk, ex - vader.... Auw! Niet alleen cru, maar taalkundig erg scherp! Andere mensen aanspreken met hun achternaam zorgde ook voor veel vermaak.

Niet alleen verbaal pittig, op visueel vlak wordt er ook flink uitgehaald. Zo bevinden wij ons in een apart wereldje. Geïllustreerd aan de hand van achteruit fietsende mensen die wat toeren uithalen, het inzoomen op ogenschijnlijk onbelangrijke zaken. Bv. het binnenaanzicht van een vagina bekijken. Kritiekpuntje is wel dat het fietselement wat meer uitgebuit mocht worden, immers een sterk en origineel punt van de film. Bv. door die kale man rondjes over de kop in zijn kamer te laten draaien met zijn fiets. Perfecte metafoor als zijnde van een vlaag van verstandsverbijstering.

En alhoewel er niet echt geschopt wordt tegen onderwerpen die in de taboe sfeer hangen is Ex Drummer zeker een verademing ten opzichte van vele brave films die wat kritiek op een bewindspersoon of gebeurtenis leveren. Muzikaal verder ook geweldig. Niet een en al gedreun dat de film opsiert maar ook wat rusterige muziek en fraaie gitaarsolo `s.

Wat ik wel wat jammer vond was dat banale dingen in beeld gebracht werden. Iemand die over zijn nek gaat hoef ik echt niet van dichtbij te aanschouwen. Vind het eigenlijk nooit echt een toegevoegde waarde voor wat voor een film dan ook hebben.

Mensen die Trainspotting niets vonden kunnen hier beter bij weg blijven. Hier immers ook veel gescheld, drugsmisbruik en een geweldige soundtrack. Al kan die net niet tippen aan die van de eerder genoemde film.

Ex Drummer stevende lang op een dikke 4* af, maar dankzij een magistraal slotakkoord van 10 minuten waarbij de film weer een wat andere richting insloeg onder begeleiding van veel geluid en vervolgens een beklemmende stilte krijgt de film net wat meer. Geweldige humor. 4,5*

avatar van Hannes791

Hannes791

Ik vond de film zwaar tegenvallen, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik te hoge verwachtingen had, na er diverse dingen over te hebben gelezen.

Het goede aan de film is dat het niet allemaal zo lief is, waar teveel nederlandse en belgische films 'last' van hebben.

avatar van Cindybro

Cindybro

Niet erg origineel: veel afgekeken bij o.a. trainspotting. Wel gelukt om een deprimerende en geweldadige sfeer neer te zetten.

Erg seksistisch en vrouwonvriendelijk. De eeuwige frustaties en zieke verlangens van Herman Brusselmans voeren weer de boventoon.

avatar van stinissen

Wel een aardige dikke lul

avatar van Joyy

Joyy

brusselmans mag wel weer gaan zuipen, om op oude niveau te komen, en dan verfilmen

avatar van Reinbo

Grotesk, schokkend, deprimerend.... brilliant! Na Any way teh wind blows leveren onze zuiderburen wederom een uiterst sfeervolle originele en engergiek film af. Dikke (lul) 4-4,5*

avatar van Reinbo

Overigens geen film voor mensen die het werk van Verhoeven/Wolkers al te platvloers vinden.

Rancid

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze verfilming van m'n favoriete boek. Maar naar de bios gaan lukte niet en eigenlijk is dit typisch zo'n film om thuis met je beste vriend onder het genot van een biertje en een jointje te kijken.

Ik vond hem een beetje tegenvallen. Het boek is zo geweldig grappig en dolkomisch, terwijl deze film nog veel rauwer, harder, zwarter, maar vooral uitzichtlozer is. Om het in Vlaams te zeggen: ' De film trekt van geen klooten op het boek'.

Maar waar tegenvallende films meestal een redelijk laag cijfer krijgen, vond ik dit toch wel degelijk een geweldige film! Ok, ik had me er iets heel anders bij voorgesteld, maar dit resultaat is ook niet mis. Filmtechnisch gezien is dit echt een geweldige ervaring, ik hou wel van dit soort 'experimentele' zaken. En bijvoorbeeld de ellenlange scene met de verkrachte homo die huilend door het bos strompelt, tja, zoiets kan je onmogelijk zo in een boek zetten. Dat soort scenes deden me echt raar opkijken, ik was zowaar een soort van geschockeerd en ik heb erg moeten lachen om dit soort stukjes.

Wat ik ook een erg opmerkelijk verschil vind, is dat de ik-persoon in het boek veel sympathieker is dan in deze film, maar ach: een enorme klootzak als hoofdpersoon is ook wel eens leuk. Al had ik natuurlijk wel liever Brusselmans zelf gezien, zo moeilijk leek dit acteerwerk nou ook weer niet, misschien had ' ie het best gekund.

Wat ik wel echt jammer vond, was dat alle gortdroge zinnetjes uit het boek, nogal niet-grappig uit Vanhegen's mond komen. Die man is gewoon niet zo'n komediant denk ik. En er zijn simpelweg teveel grappen weggelaten. Natuurlijk heb ik me af en toe bescheurd van het lachen, maar bij het boek was dit nog veel vaker het geval.

Ik vind dit een topfilm, maar zou graag nog een andere versie willen zien die zich wat meer aan het boek houdt.

Ik zou iedereen die deze film ok vond, graag willen aanraden om zo snel mogelijk het boek te gaan lezen. Want die is niet alleen heel anders, veel grappiger, maar ook nog net een stukje beter.

Maar nogmaals: dit is ook niet mis! Een film om nooit meer te vergeten. Veel scenes staan al dagenlang op m'n netvlies gebrand en dat heb ik alleen bij echte toppers. 4,5*, omdat het net geen waar meesterwerk is geworden.

Rancid

En hier en daar lekkere muziek natuurlijk.! Funeral Dress, dè punkband bij de belgen heb ik meerdere malen live gezien, wel geinig om ze ineens op dvd terug te zien dus. En die cover blijft maar in m'n hoofd spoken: Mongoloid, he was a mongoloid, happier than you and me!