The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen
9,0 (2.142.963)
Releasedatum: 17 december 2003
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Lord of the Rings: The Return of the King
"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."
De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.
- Trailer (YouTube)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (BoekMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (MusicMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (The Complete Recordings) (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
Denethor
Faramir
Éowyn
Arnhemmer
De verhaallijn, vooral bij de extended version. De originele film, kijk ik ik sinds ik de extended version heb eigenlijk niet meer. De extended version maakt het vehaal zoveel beter.
Ik zit me al te verheugen op The Hobbit....
theonering
Er worden 3 films gemaakt... er wordt ook extra materiaal gebruikt.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Ik heb geruchten gehoord dat de 3de film niet meer over de Hobbit zelf zou gaan, maar dat ze andere boeken/verhalen van Tolkien gaan gebruiken...
Arnhemmer
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Peter Jackson Confirms 'Hobbit' Will Be Split Into 3 Movies - chicagotribune.com
The appendices van The Lord of The Rings.
yasaka
Dat de muziek in LOTR geweldig is weet iedereen , hier de volledige symphony met uitleg van de componist .
Geweldig mooi en heel indrukwekkend.
Mijn favoriete stuk "The shire" => 5min13
tommykonijn
Gisteravond ten einde gekomen van mijn herziening van de complete Lord of the Rings-trilogie. Uiteraard zette ik vooral mijn hoop op deze film. Dit was immers volgens velen de beste film uit de serie, zelfs een van de beste films ooit. Ik heb vaak genoeg stukken gezien maar ik heb hem slechts één keer compleet gezien, alweer een behoorlijke poos geleden. Maar na gisteren ben ik het wel volledig met de goede commentaren eens.
The Return of the King is absoluut de beste film uit de reeks, de twee andere delen liggen erg kort bij elkaar vind ik waarvan ik de tweede nog nét iets beter vindt. Deze film heeft gewoon alles. Het acteerwerk is een genot om naar te kijken. Elijah Wood en Sean Astin zetten een erg sterke prestatie neer, en komen beiden overtuigend over. Ook de rest van de cast heeft hier geen problemen mee. Ian McKellen als Gandalf, John-Rhys Davies als Gimli, Orlando Bloom als Legolas, Viggo Mortensen als Aragorn, Hugo Weaving als Elrond en vele anderen nog. Gewoon allemaal erg sterk. Ook Andy Serkis is heel bijzonder als Gollem. Een vreselijk irritant figuur, maar goed bedacht en uitstekend neergezet.
De film bevat naast goed acteerwerk uiteraard ook een prachtig verhaal en mooie locaties, zoals ik gewend ben van de voorgaande delen. De scenes tussen Frodo, Sam en Gollem zijn echt spannend in beeld gebracht. De ruzie die ontstaat tussen Frodo en Sam, de scens in de grot met de spin, de hereniging tussen de hobbits en dan de eindscenes in Mordor
Allemaal geweldig om te volgen. Maar de special-effects zijn dan ook gewoon zowat het beste wat je kan krijgen. Alles ziet er levensecht uit! Iets wat ik geweldig vind aan deze serie, ik geloof gewoon elke scene van een van de grootste Fantasyfilms die je maar kan voorstellen. En dan het plot van het overige deel van The Fellowship en de veldslagen; ze spatten gewoon van het scherm af! Niks wat fake lijkt of waaraan duidelijk te zien is dat er met computers gewerkt wordt, het ziet er gewoon écht heel vet uit. De hele sfeer die in de film hangt is fantastisch! De spanning is gewoon de hele tijd aanwezig. Niet alleen de spannende momenten en actiescenes zijn de moeite waard, maar ook het laatste stuk waarbij alles goed is, ziet er prima en voldaan uit. Dit wordt daarbij ondersteund door de prachtige muziek van Howard Shore, dit sluit precies aan bij wat je ziet.
Dit is gewoon een pracht van een film die staat als een huis! Alles klopt; acteerwerk, originaliteit, verhaal, special-effects, muziek.. Ik vraag me af hoe ze dit nog beter hadden kunnen doen. De film weet me ondanks het extreem lange speelduur van begin tot eind te boeien, en de tijd ging voor mijn gevoel echt snel voorbij. Ik beschouw de serie als een spectaculair avontuur, en eentje die je niet snel vergeet. Met deze afsluiter als absoluut hoogtepunt!
Filmfan74
Gedegen slot van een geweldig drieluik. Kwalitatief gezien vergelijkbaar met het vorige deel, al had ik graag wat meer diepgang in de personage van Aragorn gezien.
Het einde is ook wel erg langdradig, het blijft maar doorgaan. Dieptepunt is hierin dat Aragorn gaat zingen (wat een gruwel!).
Maar dit alles neemt niet weg dat het een fantastische film is met prachtige special effects, kostuums, decors, acteerprestaties en verhaallijnen.
nakada
Dieptepunt is hierin dat Aragorn gaat zingen (wat een gruwel!).
Echt niet. Mooi gedaan en woorden met een diepere betekenis. Klein hoogtepuntje.
Illum Sphere
Ik herinnerde het derde deel van deze trilogie altijd als het beste deel van de trilogie, maar na een herbekijking moet ik daar helaas op terugkomen en die eer toch geven aan het eerste deel van de trilogie. Dat komt trouwens niet doordat er verschillen zouden zitten tussen alle drie de delen, maar omdat ik vond dat het einde enorm langdradig werd. Een afscheid van dertig minuten vond ik ietwat onzinning en al zeker als je weet dat het nog weinig te maken had met de ring of de afloop daarvan. Maar desondanks die langdradigheid vind ik het nog steeds een hele goede film, maar helaas niet de beste van deze trilogie.
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Afgelopen maand de drie boeken gelezen, en de afgelopen 3 dagen de drie extended editions van de film gezien. Toen de films uitkwamen heb ik ze allen gelijk gewaardeerd. Nu, na het lezen van de boeken en het opnieuw zien van de films kan ik niet anders concluderen dan dat deel 2 beter is dan deel 1, en deel drie veel beter! Daarom de waarderingen voor 2 en 3 opgewaardeerd.
PS: alle (soms zelfs grote) zaken die in de film anders zijn dan in het boek, hebben me niet eens gestoord.
statham
geniale film, alle 3 de delen. is er eigenlijk nog zoiets wat vergelijkbaar is met lord of the rings?
DonPeliculón
Er draait momenteel een filmpje genaamd The Hobbit, schijnt ook wel aardig te zijn.
Dado
Qua films zijn er niet zoveel epische fantasyfilms gemaakt die ermee te vergelijken zijn. Wat ik zeker wel kan aanraden is Game of Thrones, het is wel een serie, maar past zeker in het LoTR straatje!
Djarune
Echt een prachtige film. Zat toen ik hem keek te twijfelen tussen een 4,5* en een 5*. Door het einde toch een 4,5*. Peter Jackson gooit er dan het Spielberg effect in en ik hou niet van teveel cliché. Normaal trek ik daarvoor een vol punt van de score af, maar deze film is voor de rest zo goed dat het bij een half punt blijft. Die opsomming van einden had niet gehoeven en doen afbreuk aan de film. Ook al staan die einden ook in het boek. Niet alles hoeft van mij in de film.
tattoobob
Ik ben geen fan van The lord of the rings serie,maar zodra je de films op zet word je er vanzelf in getrokken.
JohnWilliams
Heerlijke film!!!
Had ik gisteren ook bij Two Towers! Ik heb de film al minstens 25 x gezien en dan zap ik op de televisie en dan MOET ik gewoon blijven kijken. Wat een top triologie!!
%%%%%%
Ik vind het toch een behoorlijk sterk einde.
Je ziet gewoon aan ''de 4'' dat het avontuur toch hun sporen mentaal heeft nagelaten en dat ze niet meer in hun ''maatschappij '' kunnen leven.
Dus happy ; ikweet het zo nog niet.
anne J
Haha hetzelfde hier! Ik kwam gisteren thuis van sporten en ik deed nog even de tv aan en ik dacht van nou ok, ik kijk even een half uurtje, maar dan ga ik naar boven want moet écht op tijd erin vandaag.. Uiteindelijk dus gewoon tot na middernacht blijven kijken xD Ook al zitten er stomme reclames tussen, ik kijk normaal bijna nooit films op tv haha. Heb nu ook maar weer deel 3 op de achtergrond aanstaan..
mjk87 (moderator films)
Nadeel van tv is wel dat je niet de betere extended edition krijgt.
frans123
verpletterend éyegasm'. moet eerlijk zeggen dat ik nooit hele films hier van heb geien...duurt mij te lang en op tv zitten er 55 reclameblokken tussen. Het gaat ook niet om het verhaal maar om de visuele aspecten. top.misschien huur ik wel eens een film ,maar het is niet mijn genre....
Bottleneck
Vind deze toch wel de beste van de reeks, heeft relatief de meeste vaart en spektakel met die enorme veldslagen, trollen, forten en belegeringen. Het is allemaal ook een stukje grimmiger en duisterder, bijvoorbeeld het dodenleger (dat in gevecht dan weer teleurstelt omdat het als een vage cgi-zwerm over de Orcs heen rolt).
Gelukkig is er niet zó'n langdradig gedoe tussendoor als in de eerste twee delen al blijf ik die intermezzo's over de soap-achtige liefdeslijntjes en heroïek irritant vinden, vooral tussen Aragorn en die elvenvrouw. Maar het viel mee dat de elven hier niet (onbedoeld) lachwekkend overkomen en Smeagol ziet er ook wat soepeler uit, verreweg het meest interessante personage. Een nadeel is het slot met al die plukken extra eindes erachteraan, alsof het bier al doodgeslagen en lauw is en je het moet opdrinken in tien lange slokken. Desondanks is The Return of the King een op momenten indrukwekkend laatste deel.
Btw, hoe wreed de Orcs er ook uitzien, één-op-één vechten kunnen ze amper, vond het ook wat gemakkelijk dat ze elkaar in die toren opeens allemaal afgeslacht hadden. Kreeg bijna medelijden met ze
jumpstylemovie
Ik heb ze deze kerst alle drie weer gezien en wat zijn het toch meestwerken. Dit laatste deel is het hoogtepunt maar het zijn alle drie overdreven goede films. Je moet ze wel echt kijken met een paar goede speakers (en vooral een goede subwoofer) om alles uit de film te halen anders is ie meteen minder goed. En de BluRay collectie is zo'n grote aanrader. Dan kun je extra goed letten op hoe Peter Jackson fantastisch gebruik heeft gemaakt van kleur in zijn film. Prachtig.
stephano97
Deze vakantie de extended edition gekocht in blu-ray. Ik blijf genieten van de deze trilogie. Met The return of the king als favoriet. Deze is het beste met alles erop en eraan, prachtig gefilmd, prachtig acteerwerk, prachtige muziek! Dit is een van de beste films ooit
wiebe92
Nooit een fan geweest van de LOTR. Fantasy-films spraken me nooit aan. Sinds The Hobbit heb ik die mening bijgesteld en heb na het zien van The Hobbit de trilogie binnen een week voltooid. Zeker een prachtig films, met deze film als mooie slotstuk.
anoniempje28
Een geweldige film.
Maar ik vraag me wel af wat er was gebeurt als Sauron toch die ene ring had gekregen.
Ik neem aan dat Sauron in de films dat grote brandende oog was op die toren , maar hoe moet ik het zien als dat oog in bezit komt van die ring?wat gaat er dan gebeuren?
Wordt dat grote oog dan weer die grote ridder sauron?en hoe kunnen ze dat in praktijk brengen?
Maar misschien moet ik daar niet teveel over nadenken en moet het gewoon een beetje als fantasie zien.
Flipman
Ten eerste: SPOILERS!!!! Niet iedereen die hier komt weet hoe de film afloopt en dat hoef je hier ook niet neer te kalken, kijk bij Help hoe je dit moet doen.
Ten tweede: enige uitleg volgt hieronder maar dan moet je de -onzichtbare- tekst wel selecteren om deze te zien, want je hebt niet gestemd.
Sauron kon inderdaad nog geen fysieke vorm aannemen. Hij werd inderdaad gerepresenteerd door dat oog. Wellicht was er nog een andere, fantoomachtige vorm ergens in Barad-dûr, zijn fort.
Maar als hij de Ring weer had bemachtigd, had hij in ieder geval weer een lichamelijke vorm gekregen, ja. Althans, dat was de hele bedoeling, dan had hij al zijn macht weer terug.
roeman
Vanavond na een heerlijke dag samen met onze dochter het laatste deel gezien. Dacht ik dat ze de eerste 2 delen niet konden evenaren, fout, dat kunnen ze dus wel.
Sam the Brave is werkelijk het goede in iedere Hobbit. Gollem/Smeagull is werkelijk de duistere kant in iedere Hobbit. Het maakt dat je gespannen blijft kijken. Hoe loopt het af voor de Witte Stad, voor de koning, de elfen etc... ieder karakter speelt een rol en ieder karakter vertegenwoordigd wel iets wat iedereen herkent, prachtig gedaan, de acteurs stijgen boven zichzelf uit. Je geloofd elke stap die ze maken. Ook de humor ontbreekt hier niet, dit maakt het allemaal wat dragelijker en aangenamer om te zien. De CGI ook hier weer briljant. Het laatste deel doet niet onder bij de andere, kan dit nog geëvenaard worden? 5* alle 3. Op naar de Hobbit.

Dh PING
Heerlijke film!!!
Dan ben er toch juist wel fan van?

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

Nieuwe 'Lord of the Rings'-film op komst: project focust zich op Gollum

Peter Jackson overwoog serieus hypnose om zijn werk aan 'The Lord of the Rings'-trilogie te vergeten

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
elvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekobsessiemagiekasteelsuspicionvulkaanpowergiant spiderbraverykingdomoorloglegerverslavingvervolghonorroyaltytrollkoningwreedheidgeweldkrankzinnigheidsplit personalitygeestfantasy worldtovenaarepic battlereisringquestlive action and animationhero's journeyhigh fantasywraith sword and sorcerypower madnessgreat war trekkinggood versus evilmiddle-earthsword making warmiddle-earthadmiringwinged creaturesarmiesspirits