• 9.375.163 stemmen

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Avontuur / Fantasy | 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen

IMDb beoordeling: 9,0 (2.140.386)

Releasedatum: 17 december 2003

Plot The Lord of the Rings: The Return of the King

"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."

De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.

avatar van Anjin

Anjin

Normaal heb je gauw dat er na deel 1 ,de delen die erna komen veel slechter c.q minder zijn..

Maar werd steeds beter en beter..

Vooral dit deel trok mij heel veel aan..

Sublieme en een emotionele ervaring rijker..

Fantastische plot

avatar van jacobz

jacobz

Leuke maar overschatte film. Ik word altijd zo moe van dat hack en slash - gebeuren. Geef mij maar een psychologisch drama met iets meer verhaal ofzo.

nakada

Omdat jij er niet tegen kunt wil toch niet zeggen dat deze film overschat is ? Ik vind hem bijvoorbeeld onderschat. Ik vind hem veel beter dan The Shawshank Redemption.

avatar van richiedoom

richiedoom

Helemaal mee eens nakada Als je deze film voor de 8e keer kijkt en je krijgt nog steeds kippevel en een brok in je keel, dan hoort ie gewoon eenzaam op 1. Maar ja dat is slechts mijn mening he. Ik kan wel minstens 30 films opnoemen die ik beter vind dan shawshank, maar goed...

1 van de beste film gemaakt van de gehele triologie.

Kortom ik heb hier enorm van genoten,terecht veel oscars gewonnen!

avatar van joeyspo

joeyspo

het einde is te lang draderig

nakada

Na meer dan 600 minuten magistrale film, mag een einde van 17 minuten toch best ? Zelfs voor de speelduur van deze film alleen valt het nog wel mee. Ik erger me er zelf in ieder geval nog steeds niet aan.

avatar van RuudC

RuudC

Kun je nagaan dat het boek nog een heel stuk doorgaat. Als het een correcte verfilming was geweest, had de film nog zeker een half uur langer geduurd (of laten ze dat wel zien in de extended edition?).

Anyway, een sterke afsluiter van een prima trilogie. Ik kan wel weer het geblaat aanhouden dat de boeken beter zijn (dat blijven ze voor mij toch wel), maar daarmee zou ik precies herhalen wat ik mijn andere recensies over LotR geschreven heb. Het is alleen jammer dat zo’n lange film uiteindelijk maar echt om twee dingen draait; Het vernietigen van de ring en (vooral) de veldslag voor Minas Tirith. Al het andere is duidelijk bijzaak en wordt alleen getoond, omdat het van belang is voor de aanloop van beide gebeurtenissen.

Ik denk dat die veldslag de echte finale is, en de hoofdzakelijke reden waarom deze film nu stevig in de top tien staat hier. Hij is dan ook fantastisch uitgevoerd en alle aspecten komen mooi aan bod. Van de verovering van Osgiliath en de belegering van Minas Tirith tot de briljante charge van de rohirrim en het dodenleger. Er zitten stiekem toch wel een hoop kippevelmomenten tussen. Nogmaals, met name de rohirrim is weer ongelooflijk gaaf. Voor het eerst ben ik me wat gaan irriteren aan Legolas en Gimli. Beide lijken gedegradeerd te zijn tot bijfiguren die alleen slechte oneliners toegewezen hebben gekregen en bij gebrek aan beter hun killrate wedstrijdje doorzetten.

Het boek geeft op bepaalde momenten de nodige verdieping, en dat blijf ik hier toch missen. Nu had ik mijn waardering naar 4,5 sterren verhoogd, maar bij nader inzien, houd ik het toch bij vier stuks. The Return of the King blijft natuurlijk een epic. In ieder geval ziet Gollum er beter uit dan in The Two Towers.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

RuudC schreef:

Als je doelt op de zuivering van de Gouw, die laten ze niet zien in de extended edition. Maar goed ook, is mijn bescheiden mening. Er is overigens in het begin nog wel een extra stuk waarin alsnog getoond wordt hoe Saruman aan zijn eind komt. Dat gaat weliswaar anders dan in het boek, maar ik vind het wel zo netjes dat ook die verhaallijn uitgewerkt wordt,

avatar van Dee Al

Dee Al

Over het algemeen wel een redelijke finale. Ik vond hem minder goed dan Fellowship Of The Ring. De veldslag die in de film zat was veel minder sterk dan die in The Two Towers. Ik vond vooral het stuk over de geschiedenis van Smeagol/De Gollum heel interessant. Ik dacht eerst dat het gewoon zo'n vaag wezen zoals je die zoveel hebt in de LOTR- wereld. Maar hier bleek dus echt dat hij een hobbit was. Interessant stuk. De film gaat veel te lang door. Iets waar ik in voorgaande delen geen last van had. Het einde is gewoon te happy. Ik was het op een gegeven moment beu om de hele tijd naar die blije gezichten te kijken van Frodo en Sam die elkaar uitzwaaien. Ongelofelijk. Ze hadden het einde wel iets minder 'happy end' mogen maken.

Zoals ik al zei een redelijke finale. Hij is minder dan Fellowship Of The Ring, maar beter dan The Two Towers.

nakada schreef:

Ik erger me er ook niet aan, ik vind hem zelfs nog te kort want ik mis nog steeds het einde van Legolas en Gimli, jammer dat dat ook niet in de extended edition zit.

Welk einde bedoel je ?

theonering

Het einde hoe je ziet wat er is gebeurt met Legolas en Gimli na het vernietigen van de ring.

avatar van Thorongil

Thorongil

theonering schreef:

In het boek wordt daar ook niet veel over verteld, gewoon dat ze samen naar het Westen vaarden nadat Koning Elessar overleden was

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Thorongil schreef:

En hun "missie" om samen de Glinsterende Grotten te gaan bewonderen. Maar feitelijk is dat weinig bijdrage. Het is misschien leuk om te zien, maar heeft het uiteindelijk toegevoegde waarde? Ik weet het niet.

Sergio Leone schreef:

Het heeft misschien niet zo veel toegevoegde waarde maar ik had het wel leuk gevonden als ze ook in de film alle belangrijke personages een einde hadden gegeven, dan had het wat completer geweest vind ik.

avatar van scorsese

Prachtige afsluiter van een geweldige trilogie. Het begin van dit deel sleept een beetje, maar de prachtige finale en het emotionele einde maken veel goed. Zo ook een aantal overdonderende en indrukwekkende actie-scenes. De acteurs zijn inmiddels versmolten met hun personages en leveren allemaal uitstekend werk. Als trilogie absoluut één van de beste fantasy-films ooit.

avatar van NYSe

koksan

fantastische film!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Uiteraard een meesterwerk. Adembenemend van het begin tot het einde. Alle registers worden opengetrokken en deze film heeft sommige van de beste special effects ooit gemaakt. Soms vraag je je werkelijk af hoe ze het gedaan hebben. De scènes met Shelob zijn een waar staaltje vakmanschap, alsook de slag van Minas Tirith. Onbeschrijfelijk mooie scènes in deze film. Wat 'n grandeur. Destijds in de bios gezien en dat was één van mijn allergrootste bioscoopervaringen. Iedereen kwam trillend buiten. Ik ben benieuwd naar de nieuwe Tolkien verfilmingen.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Filmkriebel schreef:

Ik ben benieuwd naar de nieuwe Tolkien verfilmingen.

Ik denk dat dat voor een behoorlijk aantal van ons geldt. We zullen daar echter nog een ruim jaar op moeten wachten. `De Hobbit` wordt in twee delen verfilmd. Deel 1 zal `The Hobbit: An Unexpected Journey.`gaan heten en komt in December 2012 in de bioscoop. Het 2e deel, `The Hobbit: There and Back Again.`, staat pas voor December 2013 gepland. Nog even geduld hebben dus.

avatar van morris_rednalooz

morris_rednalooz

Om de een of andere reden moet ik altijd om gollum lachen in de 'sneaking' scene
''So what were you doing?''
''Sneaking...''

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Gollum is werkelijk een uniek personage. Houdt het midden tussen muppet show humoristisch en intens zielig. Ook wanneer Sam een maaltijd maakt met de vis die Gollum vangt is erg grappig, en dan weer zo zielig wanneer hij door iedereen mishandeld wordt.

Nog een jaar wachten op The Hobbit?!? ... hopelijk leef ik dan nog een jaartje

avatar van morris_rednalooz

morris_rednalooz

Laten we dan ook hopen dat het geweldige personage gollum in ''The Hobbit'' zit!

avatar van Materny

Materny

Gollum zit in ´The Hobbit´. Andy Serkis is er weer voor gecast en de opnamens zijn al geruime tijd onderweg.

avatar van Stinkyweasel

Stinkyweasel

beste deel van de trilogie maar tblijft kak

avatar van Minotaures

Minotaures

Netjes onderbouwd...

avatar van stefan dias

stefan dias

Minotaures schreef:

Netjes onderbouwd...

Ik ben ooit de discussie aangegaan, maar je wordt toch alleen maar weggehoond. Het blijft blijkbaar een dovemansdiscussie …

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

stefan dias schreef:

Hier is van een discussie geeneens sprake en ik betwijfel of je het leuk zou vinden dat er bij een film die jij 5 geeft, iemand zo onbenullig reageert.