Genre: Mystery / Thriller
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Plot Inland Empire
"A woman in trouble."
'Inland Empire' vertelt het verhaal van een actrice (Laura Dern) en een acteur (Justin Theroux) die gecast zijn voor een film. Naarmate zij zich dieper storten op de film, die een remake met een duistere geschiedenis blijkt te zijn, beginnen zij zich als persoon te verwarren met de personages die zij spelen in de film.
Nikki Grace / Susan Blue
Visitor #1
Announcer
Rmie
knip knipknip...
Het zijn toch echt hazen. Konijnen hebben korte oren....
Inland Rabbit
Ja, maar de show heet toch echt Rabbits. Je hebt gelijk, dat is wel raar.
*Nientjah*
Weet iemand hoe of waar ik deze film kan zien? Ik ben er erg benieuwd naar.
(verwijderd)
Ja, maar de show heet toch echt Rabbits. Je hebt gelijk, dat is wel raar.
Hazen of konijnen laten we ze gewoon Rabbits noemen ...
De vragen worden er niet minder door:
"Welke functie hebben de Rabbits?" Staan ze ergens symbool voor of ... ???
"Waarom was hun "hok" leeg toen Nikki/Susan binnenkwam? Ja, wie kwam er binnen?" Wie deze vragen kan beantwoorden is wellicht opweg om de film te doorgronden; vanuit welk personage zien we de film? Het drijfzand waarin je als kijker wegzakt begint al met 'het perspectief van de film'...
BASWAS
In het verhaal Alice in Wonderland van Lewis Carroll speelt een pratend wit konijn een rol. Als Alice dit konijn in het begin van het verhaal volgt tot in een konijnenhol, komt ze via een lange val terecht in de vreemde wereld van Wonderland.
Waarschijnlijk is het verhaal van Carroll een belangrijke inspiratiebron geweest voor de film Inland Empire van David Lynch. Het lijkt mij dat hij Alice (de rol van Laura Dern) in een modern filmjasje heeft willen steken. De titel Inland Empire zou een variatie kunnen zijn op het Wonderland uit de titel van het boek van Lewis Carroll.
RedEye_18
Weet iemand hoe of waar ik deze film kan zien? Ik ben er erg benieuwd naar.
Wij krijgen hem over een paar weekjes als een special geloof ik. Ik ben in ieder geval heel benieuwd.
Bedankt!
Helderheid
Wat een film zeg.. Ik wist dat die vaag zo gaan zijn maar dat het zo extreem zou zijn had ik niet verwacht. Jammer dat ik er stiekem toch een verhaal uit probeerde te halen wat absoluut een kansloze missie was. Ik vond het te moeilijk te onderscheiden welke scenes in de film hoorde en welke scenes bij: On High In Blue Tomorrow hoorde. Ik denk als je dat weet dat je al een heel stuk verder bent.
Maar wat een sfeer zit er in die film zeg. Zo duister,grimmig en rauw. Heerlijk.. Kan niet wachten totdat die op dvd uitkomt om hem van A tot Z te analyseren. Naief dat ik ben denk ik dat het uiteindelijk wel moet lukken de film te snappen
Langer termijn project dit.. En ja, ook al snap ik hem niet, de film heeft zoveel sfeer, zoveel vaagheid en zoveel mooie beelden dat het gewoon een genot is om ernaar te kijken
Voor uitgebreide theoriën is het spoilerforum geschikter. Daarom heb ik twee berichten verplaatst:
Berichten verplaatst naar Film > Spoilers > Inland Empire
*Nientjah*
Ik ben erachter gekomen dat Inland Empire ook in Cinode filmhuis in Dordrecht!
En ik maar denken dat ik helemaal naar Den Haag moest.. ik zal hem deze week vast wel een keer kijken.
xangadix
Een beetje tegengas kan geen kwaad dacht ik zo. Ik kon er echt helemaal niks mee...
BlueVelvet
One-liners zeggen helaas zo weinig, waardoor het tegengas ook weinig voorstelt.
Ik kon er echt helemaal niks mee...
Dat zegt meer over de user dan over de film.
xangadix
De film is toch niet meer dan een rommelige bende..? Weer zo'n onbegrijpelijk verhaal (voor zover aanwezig) maar nu dan ook nog eens oerlelijk (digitaal en onscherp) en veel te lang. Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen probleem met het gros van Lynch zijn films, maar dit vond ik echt verschrikkelijk slecht.
Inland Rabbit
Kijk, daar staan al meer dingen in die aangeven 'waarom' je het slecht vind. Begrijpelijk dat het als rommelig ervaren word. Dat is een reactie die ik al veel vaker heb gehoord.
VanRippestein
Iemand al benieuwd naar de 90! minuten aan deleted scenes die op de DVD komen te staan? heheheh dat word een DVD met 2 films erop...
Inland Rabbit
Ik wist het niet eens. Slechte fan ben ik zeg. Komen die ook op de Nederlandse release of alleen op de amerikaanse?
De film is toch niet meer dan een rommelige bende..? .
Vond ik wel meevallen, de film heeft welliswaar geen chronologische de heldere verhaallijn, maar als je daar ook niet naar zoekt valt het in hoofdlijnen prima te volgen. Dat er op het laatst nog wat te raden overblijft is toch niets mis mee? Verder vond ik het uitermate sfeervol. en al had ik in het begin wat moeite met de 'digitale look', later vond ik het juist een meerwaarde omdat de film zich ook in het schemer tussen realiteit, film en de gedachtewereld afspeeld. Enige onscherpte past conceptueel erg goed (Verder is het niet echt onscherp, hooguit minderscherp dan 35 mm).
Maar je kon er niets mee, Kan ik me op zich wel voorstellen, maar dat ligt toch minstens zoveel aan je vewachtingspatroon dan aan de film.
U bent gewaarschuwd het is geen makkelijk verteld en afgerond verhaaltje.
xangadix
Tot op zekere hoogte snapte ik van Mulholland Drive en Lost Higway ook niets meer, maar die films heb ik met plezier uitgekeken. Meerdere malen.
*Nientjah*
Wow als je Inland Empire gaat vergelijken met Mulholland Drive is hij echt nog 20 keer zo onbegrijpelijk. Ik zat in de bioscoop met nog ong. 10 andere mensen, waarvan er 1 heel de tijd aan het zuchten was en een andere een kwartier voor het eind de zaal uitliep en vervolgens 2 keer terugkwam (de 2e keer om te vragen of iemand haar uit de bioscoop kon laten). Pfff blijf dan gewoon even zitten, zou ik zeggen. Het laatste uur keek ik wel een paar keer op mijn horloge maar de film hield me toch in zijn greep.
In de film waren er steeds kleine dingen die terugkwamen zoals bijv. de rood licht schijnende lamp en de rabbits, maar een echt verband zag ik niet. Ik heb het spoilertopic niet gelezen, dat zal ik straks even doen, want met mijn eigen hoofd kan ik er niet bij hoe het verhaal loopt. Over de hele film zat een naar sfeertje en Laura Dern heeft dan ook constant een verbaasde (nog zacht uitgedrukt) blik. Het acteerwerk van haar vond ik erg sterk. Het einde vond ik op de een of andere manier wel mooi, al snapte ik er niks van. Ik heb wel de hele nacht wakker gelegen van dit aparte stuk cinema, dus het heeft me wel iets gedaan. Omdat ik nog even niks van het verhaal snap geef ik Inland Empire voorlopig neutraal
3,5 sterren.
VanRippestein
weet ik niet hier wat bronnen:
= italiaanse DVD. dat is de enige dvd die al uit is. Zoals een echte italiaans dat beaamt, staat er geen engelse soundtrack op. Ook zonder de 90 minuten
=franse dvd's 1 met een boekwerk van 450 pagina's bij
=distributeur van Amerikaanse release. Nu met nog maar 75 minuten deleted scenes + nog een heleboel extra's.
Over de Nederlandse:
=nog niks bekend behalve release datum
Inland Rabbit
aah bedankt voor de info. En wat duurt het nog achterlijk lang voor die Nederlandse release zeg.
Knisper
Hij draait voorlopig nog wel in de filmhuizen. De film begon met zes kopieen te draaien op de releasedatum en hetzelfde aantal reist nu nog steeds langs de filmhuizen, dus wat dat betreft is dat niet zo raar. Bovendien draaide hij ook laat in Nederland.
elhamlalila
waanzinnig dat eerste uur dat ik de film heb mogen aanschouwen. Helaas bleef de film daarna hangen en konden we met zun allen, (ja het was in de pathe) naar huis.
Geweldige sfeer... ik zat er helemaal in. Nu moet ik het orgineel hebben.
Inland Rabbit
Je kreeg toch wel korting? Anders zou ik echt niet meer naar die bios gaan.
BlueVelvet
Korting? Geld terug lijkt me. Je betaalt voor de film. Als je weet dat je slechts een derde kan krijgen te zien, ben je toch ook niet bereid minder te betalen? Dan ga je gewoon niet! (of naar een andere bios)
Trouwens, draait(de) Inland Empire in Pathé?

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

Sátántangó