• 9.381.972 stemmen

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 4 juli 2007

Plot Transformers

"Their war. Our world."

Heel lang geleden was er een oorlog op de planeet Cybertron, tussen de Autobots en de Decepticons. Vele jaren later, op de planeet Aarde, koopt de jonge Sam Witwicky zijn eerste auto en komt tot de ontdekking dat het de Autobot Bumblebee is. Deze is er om Sam te beschermen, aangezien Bumblebee niet de enige Transformer is die op Aarde is gekomen. Ook de Decepticons zijn op Aarde en beginnen het Amerikaanse leger aan te vallen. Als Sam en zijn vriendin Mikaela dan ontdekken dat het leger van plan is zowel de vijandige Decepticons als de vredelievende Autobots te vernietigen, proberen ze een nieuw plan te bedenken om de Decepticons te stoppen.

Sam Witwicky

Glen Whitmann

avatar van grovonion

grovonion

Wirrenth schreef:

Misschien dat er ook ooit wel zoiets als Transformers gemaakt kan worden. Over een jaartje of honderd misschien?

Ik denk dat ze dan toch beter een efficienter omhulling kiezen voor die robots. Al die overbodige buizen en uitsteeksels zijn niet nodig.

Wat betreft de film: erg goede actie. Het flitst langs alle lanten en er is weinig tijd om bij te komen. De paar rustpunten zijn dan echter erg overbodig en storend. Ik vraag me af WAAROM Bay toch altijd zijn publiek moet beledigen. Al die peuter-praat en dat pseudo-technologische achterlijk gedoe kan echt wel gestolen blijven.

Actie 4,5*: film/verhaal-lijn 1,5* is gemiddeld 3 *. En ja ik verdeel 50/50omdat het hoofd-accent van dit soort films toch op actie ligt en niet op diepgang van het verhaal.

avatar van Respekked

Respekked

Flitsend en rommelig. Denk dat de film met deze twee woorden het beste is te typeren. Aan de ene kant is het een briljant actie spektakel met erg mooie special fx, komt natuurlijk het beste tot zijn recht in de bios. Aan de andere kant rammelt en rommelt het verhaal aan alle kanten en is het soms moeilijk om de actie te overzien.

Het verhaal is rommelig omdat er af en toe zulke rare bochten genomen worden, zoals het proberen om de kubus naar de top van een dak te brengen, en het plotseling als wapen gebruiken van die kubus terwijl dat natuurlijk al veel eerder ter sprake had kunnen komen, dat zelfs de niet enorm kritische kijker dit als negatief waardeert.
Verder lopen er wat verhaal lijntjes, zoals dat van die hackers, welke totaal oninteressant zijn en geen drol toevoegen aan het geheel. Dat had natuurlijk veel meer met 'bots' gevuld moeten worden.

De actie is soms niet te volgen omdat de Transformers, zoals al vaker hierboven is aangehaald, opgebouwd lijken te zijn uit duuzenden onderdelen, waardoor af en toe niet is te zien hoe of met wat voor 'lichaamsdelen' er gevochten wordt.

Laatste minpuntje is dat de humor af en toe echt te droevig is. Om als voorbeeld de twee 'plasmomenten' te noemen.

Dan de positieve punten, en die zijn er genoeg. De actie, ondanks af en toe onnavolgbaar, is superb. Vanaf het begin vliegen de kogels etc. om je oren. Verder zijn de achtervolgingen ook erg gaaf en zien de Transformers, ondanks de onnodige details in 'onderdelen', er fantastisch uit.
De wisselwerking tussen legeraanvallen, achtervolgingen en vechtende robots is af en toe adembenemend. Dit afgewisseld met een aantal wel geslaagde Bay grapjes Bumblebee met zijn romantische liedjes, de autobots die zich 'verstoppen' rond het huis van Sam(alleen het moment is grappig, de scène zelf duurt echt veel te lang) en de scène waarin Sam en zijn vader langs de porsche garage rijden maken het geheel enorm vermakelijk.

Tenslotte is het ook erg fijn dat enorm kleffe clichés en wijze robot lessen grotendeels achterwege blijven! Een beetje gefilosofeer van de Wijze Prime op het einde kan natuurlijk geen kwaad .

ps. Turturro kan ik nog steeds niet helemaal plaatsen in deze film.

avatar van mafiabaas

mafiabaas

Nou ik vond hem toch wel wat beter dan ik had verwacht eigenlijk. Wel erg spectaculair en het zag er wel mooi uit, vooral die slowmotions steeds was wel netjes gedaan. Heb me wel vermaakt en geen moment verveeld. Die Megan Fox was ook wel erg lekker om naar te kijken hehe

"Bro's before ho's" haha

mmm toch wel 3,5*

avatar van valerio2003

valerio2003

ik snap niet dat er behoorlijk wat negatieve reacties bij deze film staan

damn deze film is zo goed

optimus prime rulezz

avatar van james_cameron

Prima vermaakt, al vond ik de eerste helft vreemd genoeg beter dan de tweede. De opbouw van het verhaal is erg leuk, alsmede de komische elementen van de film. Shia LaBeouf is ook erg goed gecast in de hoofdrol. Wanneer de aktie losbarst is er helaas geen houden meer aan en wordt de film erg chaotisch. De special effects mogen dan briljant zijn, het gevoel voor tempo en opbouw is dat helaas niet. Je weet op gegeven moment niet meer waar je kijken moet en na de zoveelste climax maakt het allemaal niet zoveel indruk meer. Jammer, want de film is verder wel een lust voor het oog. Een betere (en vooral rustigere) montage had wonderen gedaan.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Bay laat laatste kans liggen

Sinds Bay met het erbarmelijke 'Bad Boys' voor het eerst van zich liet horen, heb ik de man keer op keer een nieuwe kans gegeven. Een vervroegd pensioen leek alvast in de maak, tot Bay met 'The Island' op de proppen kwam. Voor de eerste maal kon hij beschikken over een degelijk geconstrueerd script, dat waar mogelijk zelfs een poging deed tot het stellen van enkele belangrijke menselijke vragen. Hierdoor verzekerde Bay zich alsnog van enig krediet en werd zijn allerlaatste kans verschoven naar het eerstvolgende project. Wanneer dat project 'Transformers' bleek te zijn, kon de hype alvast volop zijn werk doen.

Hoe dan ook bevestigt 'Transformers' alles waar ik vooraf voor vreesde. Conclusie: krediet op, laatste kans weg en een eerste handtekening voor de petitie die het vervroegde pensioen van de heer Bay in werking moet stellen.

Het belangrijkste wapenfeit waarom ook 'Transformers' rommel pur sang is, is de herkenbare stijl die Bay schaamteloos toepast op elke film in zijn oeuvre.

Lelijke filters die enkel en alleen op het zweet van de acteurs lijken toegespitst, enerverende close-ups waarmee Bay zich een Michael Mann waant, pijnlijke lensflares die geen enkel nut dienen, rommelige montage én wanhopige slow-motion; één voor één elementen die aantonen waarom Bay niet uw ideale actieregisseur is. Als de actie daarbovenop bijzonder onoverzichtelijk en met weinig overweging (Bay moet zijn té willekeurige manier van ensceneren dringend afleren) in beeld wordt gebracht, blijft er niets anders over dan te wenen met de chaos die gaande is op het scherm. Bay gunt de kijker werkelijk geen moment rust...

Toch denkt Bay de perfecte vorm van entertainment te bieden, maar eigenlijk behoort hij simpelweg tot het gros van de regisseurs die geen idee heeft waar cinema om draait en hoe je tot entertainment komt. Dat laatste heeft Bay vooral te danken aan de oneindige dosis ernstigheid waarmee hij zijn projecten aanpakt. Moest hij op meer zelfbewuste manier te werk gaan, stond hij al een aanzienlijke stap verder.

Meer dan zijn andere projecten geldt dit voor 'Transformers', en misschien is dat ook de reden waarom Bay het best met zijn handen van dit gegeven moest afblijven. Het verschil tussen tekenfilms en live-action blijft in dit geval groot en dat bewijzen ook de 'turtles'. Hoewel de originele films met de nodige zelfspot werden behandeld, brengt de recente animatiefilm meer vrijheid met zich mee.

Ten slotte laat de onnodige ernstigheid zich eveneens blijken in de humor, maar bovenal in het gebruik van muziek.

De humor is regelrecht flauw en weinig subtiel, maar getuigt bovenal van weinig zelfspot, aangezien Bay ook hier denkt een begenadigde humorist te zijn.

Niets is echter zo frustrerend als de manier waarop de man gebruik maakt van muziek. Op wederom weinig subtiele wijze wisselt Bay tussen pathetische muziek, harde rock, oeverloze bombast en een bende strijkers. Vaak hoeft dat niet zoveel frustraties op te wekken, maar in 'Transformers' dropt hij ze zonder aankondiging en één voor één in het geheel, waardoor hij de actie nog meer weet te verpesten.

Van ontgoocheling is uiteindelijk nooit sprake geweest, maar zelfs dat beetje entertainment bleef volledig uit.

Het enige waar Bay alsnog trots op moge wezen, is de verbluffende CGI. Hoewel weinig functioneel en overmatig toegepast, valt er voor de rest geen negatief woord tegenover in te brengen.

1* ...en game over Michael Bay...

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Mooi gesproken. Ben het - zoals ik al eerder postte - 100% met je eens.

avatar van renekuipers

renekuipers

Geweldige special-effects in deze film. Deed zeker weer even denken aan 'vroegah' uit die goede oude tijd. Vond alleen met name het laatste gedeelte van de film wat minder, vanwege de snelwisselende camera beelden wat nogal een rommelige effect had. Het duurde naar mijn inziens iets te lang met die snelle shots waardoor je niet echt alle actie kon volgen. 3,5*

avatar van Reinbo

Heerlijke uber coole actiefilm. Terminator is for pussies! (zou je bijna zeggen. )

Deze materie is in perfecte handen bij Michael Bay (heb je een hekel aan de man of zijn stijl, blijf dan maar weg). Hij maakt er een daverend actie spectakel van met veel vaart, humor en een geweldige look. Natuurlijk heeft ook deze Amerikaanse blockbuster zijn tenenkrommende moralistische momenten en verpichte romantiek, maar bij Bay zijn die scenes net spaarzaam en kort genoeg om niet te gaan irriteren. De laatste twintig minuten zijn een beetje overkill, maar toch zeker 4 dikke sterren voor wat ongetwijfeld de ultieme zomerhit is van 2007.

O ja, Turturro

avatar van AfterShocks

AfterShocks

Zou iemand de namen van alle Transformers die in het film voorkomen kunnen opnoemen? En dan tussen haakjes zetten of ze Autobots of Decepticons zijn? Alvast bedankt.

avatar van Reinbo

Je kan ook gewoon effe op IMDB kijken....

avatar van Blood Duster

Blood Duster

Ik ga het kort houden hier.... de special effects waren gewoonweg subliem, de rest zo overbodig als het maar kan. Naar mijn bescheiden maar toch straight-to-the-point-mening.... de meest overbodige film van het jaar....

AMEN.......

*1,0* (voor de special effects)

avatar van Rushie

Rushie

AfterShocks schreef:

Autobots:

Optimus Prime (Peterbilt semi-trailer truck)

Bumblebee (Chevrolet Camaro sportscar)

Jazz (Pontiac Solstice sportscar)

Ironhide (GMC Topkick pick-up truck)

Ratchet (custom search & rescue H2 Hummer)

Decepticons:

Megatron (Cybertronian Starfighter)

Starscream (F-22 Raptor jet)

Blackout (MH-53 Pave Low helicopter)

Scorponok (mechanical scorpion)

Barricade (Ford Mustang Saleen police car)

Frenzy (cd player, mobile phone)

Bonecrusher (Buffalo H mine-protected vehicle)

Brawl (modified M1 Abrams tank)

robotech01

wat iedereen ook vind of zegt,

voor mij blijft het een beestachtig goede film,

en kom maar op, zeg maar dat ik geen smaak of diepgang of blabla heb.

ik vind event horizon ook een goede film, eigenlijk alles wat sf vind ik goed, en ik houd niet van die feelgood movies of dramashit, dus dan kijk ik ze gewoon niet ook al zegt iemand anders dat het wel een steengoed film is. voor hem/haar wel maar ik weet toch dat ik me ga ergeren dus kijk ik gewoon niet, misschien teen tipje voor alle bay haters??

ik heb gewoon de film met een dikke knipoog gekeken en heb me tot het einde vermaakt.

ik ben ook g1 fan in vind ook dat de transformers totaal niet kloppen maar ja ik snap ook wel dat ze met de tijd mee moeten en ik moet eerlijk zeggen ik vond ze er wel super gelikt uitzien

ik wil ook mijn nokia in een driftig robotje laten turnen zag er wel leuk uit

avatar van zowizo

zowizo

gaap - viel voor de helft al bijna in slaap

de rest maar niet uitgekeken .

avatar van Bobby Digital

Bobby Digital

7nightwing7 schreef:

Helemaal mee eens. Ook ik ben opgegroeid met de jaren 80. De tekenfilm van transformers heb ik altijd van het begin tot het eind gevolgd (Generation One). Wat de robot Bumblebee betreft, die zag er voor mij zo goed als onherkenbaar uit. Zelfde geld voor Ironhide, Ratchet, en Optimus Prime. De vrachtwagen vorm klopte ook al van geen meter. Enige pluspuntje: De stem van Optimus Prime leek exact hetzelfde als in de tekenfilms. Correct me if im wrong . ......

De oud vertrouwde voice van Optimus Prime wordt door Peter Cullen gedaan, die ook in de 80's de stem van Optimus Prime heeft gedaan in de cartoon.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik heb het al vaker gezegd maar als Michael Bay het patriottisme en overdreven sentiment achterwege laat kan hij best leuke films maken.

Er is genoeg op Transformers aan te merken maar de actie (waar het dus om draait) is toch wel erg vet en de robots en hun transformaties zien er mooi uit. Gelukkig neemt de film zich ook niet al te serieus. Met een scriptscrijver die hoofd- van bijzaken weet te onderscheiden en de humor wat beter in het verhaal weet te werken en een regisseur die écht goed is in actie heb je goud in handen.

robotech01

ik lees toevallig net dit bij een andere sf film

...................sf is niet mijn ding, en de cast ken ik niet dus.........

kan iemand mij helpen???

waarom ga je films kijken in het genre waar je nix aan vind??

snap het niet helemaal................

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Een film waarvan ik niet graag toegeef dat hij "best wel nog oké was",
mits de nodige inleving. (Verstand op 0 zetten en gewoon kijken).

Ikzelf heb vroeger ook nog Transformers gehad, maar de grootte alsof ze uit een kindersuprise ei zouden komen, kunnen dus fake zijn ook .

De film, heeft zowat alle clichés op een zootje en veel op het randje van belachelijke one liners. Toch is de humor in het eerste deel wel nog, best te pruimen Als de autobots zich verstoppen voor de ouders van Sam, dwaas maar toch wel kinderlijk grappig. Het typische Amerikaans Pentagongebeuren met virus etc is natuurlijk altijd over the top, en alles is zeer toevallig.

Ah, een actiefilm zonder diepgang of grote vragen, ik geef het een 3

Ik zag deze film in Avant Première (België) en denk dat ik er wel geen 8 euro zou aan geven voor in de cinema te bekijken.

robotech01

als ik het zo lees had peter chelsom van de film serendepity beter de film kunnen regiseren

robots die verliefd worden en na 10 jaar weer verliefd worden

misschien dat ie dan wel goede kritiek krijgt.......

avatar van AfterShocks

AfterShocks

Rushie schreef:

Autobots:

Optimus Prime (Peterbilt semi-trailer truck)

Bumblebee (Chevrolet Camaro sportscar)

Jazz (Pontiac Solstice sportscar)

Ironhide (GMC Topkick pick-up truck)

Ratchet (custom search & rescue H2 Hummer)

Decepticons:

Megatron (Cybertronian Starfighter)

Starscream (F-22 Raptor jet)

Blackout (MH-53 Pave Low helicopter)

Scorponok (mechanical scorpion)

Barricade (Ford Mustang Saleen police car)

Frenzy (cd player, mobile phone)

Bonecrusher (Buffalo H mine-protected vehicle)

Brawl (modified M1 Abrams tank)

Ik dank u zeer!

avatar van Gml

Gml

Het is eigenlijk niet zo'n hele goeie film. Ik wist het ook van te voren, maar ben er toch naartoe gegaan voor de visual effects. Er zaten echt jaw-dropping scenes tussen, echt ontzettend goed gedaan, vooral als ze rijdend transformeren tegen het einde van de film. Echt heel gaaf.
Soms was de film ook nog best grappig. Als een transformer uit het zwembad stapt en het meisje dan vraagt of hij de tandenfee is.
En het hele gedoe met het verstoppen van de transformers in de tuin bij Sam, tja kinderachtig maar wel grappig.

Maar daar blijft het eigenlijk wel bij. Het verhaal is heel slecht. Een boel continuiteitsfouten gezien, zoals met de donuts bij het "verhoor" van die specialiste. Ook klopte er in de tijdslijn een heleboel niet. Van het pentagon ineens naar een dam in the middle of nowhere.

Ik geef het een 2,5 voor de briljante visual effects. Ik zou eigenlijk wel de greenscreen versie hiervan willen zien.

avatar van Reporterz

Reporterz

Ik ga deze film binnenkort ook maar eens bekijken,

Lijkt me wel een goede SF film,De film scoort hier toch vrij hoog.

Michael Bay is een goede regisseur maar een film in dit genre ben ik niet zo gewend van Michael Bay,wel n hele overstap van TCM (horror) naar een SF film,Het kan zyn dat Michael Bay nog meer SF heeft gemaakt, dus correct me if i'm wrong.

avatar van Replicant

Replicant

Deze film is voor elke special effect en graffische junks een must.

Echt geweldig, hoe deze hele film in elkaar zit.

Grafisch ziet het er echt zo byzar mooi uit, echt een next gen film, kwa special effects....

Het verhaal is niet echt bijzonder, maar toch hebben ze er nog wat leuks van gemaakt.

Ik had eigenlijk niets van het verhaal verwacht en ging puur alleen voor het grafische geweld.

Toch viel het me mee, want ja Transformers komen zoiezo al een beetje ''flauw'' over, dus een lastige opgave die toch goed geslaagd is kwa verhaal.

Met de tijdslijn klopt zeker niets van, dit was eigenlijk ook wel het grote minpunt.

Maar ik vind dat je echt weg geblazen word door de special effects en dat vind ik toch wel heel gaaf, als je dat in deze tijd nog voor elkaar krijgt....

Een topper, die iedere film liefhebber die van ''meer'' houden, echt moeten zien!

avatar van Wouters

Wouters

Ik vond em toch zwaar tegenvallen. Hoe Bay omgegaan is met de originele verhaallijn valt me mee. Het is niet verkracht op enkele kleine puntjes na. Het camerawerk was daarentegen zwaar beroerd. Lensflares te over, cheesy conversaties en warrige vechtscenes(was het zo moeilijk geweest de camere 3 meter naar achter te plaatsen zodat er een beetje overzicht in het geheel komt ? ). Lebeouf en fox voegen weinig toe aan het geheel. overall 2.5* en dan ben ik nog vrij gul. Gooi het maar op jeugdsentiment.

avatar van nick_1989

nick_1989

wel erruge film alleen duurd op het laast veel te lang

avatar van Sunday

Sunday

nick_1989 schreef:

wel erruge film alleen duurd op het laast veel te lang

Ja, hij was inderdaad errug

avatar van cgx

cgx

Ik heb de film alvast maar even thuis gekeken, omdat ik er wel zeker van wilde zijn dat het zou kunnen voldoen aan mijn verwachtingen. Nou, ik kan je zeggen dat ik hem absoluut nog even in de bios ga kijken. Deze film heeft alles in huis om de achtjarige jongen in je te doen herleven.

Ik vind de visuele effecten echt supergaaf! De vakkundigheid waarmee dit is gemaakt , vind ik veelbelovend. Bij deze films gaat het natuurlijk ook niet om een goed verhaal en geweldige acteerprestaties, maar juist om de beleving. Je gaat achter over zitten en laat het geweld over je heen komen.

Ik vond het een erg leuke film en ik ga hem zeker een keer in de bios kijken, want de geluidseffecten moeten ook waanzinnig zijn. Als je dus een film met rete gave effecten wilt zien, dan moet je hem even meepikken. Mijn score: een 3,5.

avatar van Olivia

Olivia

Deze film is gemaakt om het (grote) publiek, vooral grafisch, te entertainen, en dat heeft-ie bij mij zeker gedaan.

Wie gaat er dan ook naar deze film toe voor het verhaal? Ook de tekenfilms hadden niet veel diepgang(of in ieder geval een verhaal waar je wel in mee moest gaan), en je keek er naar omdat je de Transformers gewoon cool en/of stoer vond. De film kwam voor mij aardig in de buurt van het Transformers-gevoel, en ik heb me dan ook geen minuut verveeld.

Natuurlijk zaten er ook wel een paar kleine dingetjes in die me een klein beetje stoorden. Een bloedmooie chick die heel veel van auto's weet (en natuurlijk even inzoomen op haar strakje buikje), een sexy computeranaliste met een Australisch(?) accent en met verder weinig inhoud en de soms wel heel erg platte (cliché)humor.

Ook een paar zeer ongeloofwaardige dingetjes(Optimus Prime hangend in een brug?), en jammer dat de Autobots niet echt veel persoonlijkheid kregen.

En een paar enorme robots in je tuin, hoe kún je die nou missen?

Maar dat was toch wel grappig, daar niet van.

Natuurlijk moesten de Transformers wel een beetje met hun tijd mee gaan. Optimus Prime was in de tekenfilm serie wel een saaie grijze vrachtwagen eigenlijk, daar kun je niet meer mee komen aanzetten in 2007.

De hele film is (voor mij iig) een lust voor het oog. Geweldige special/visuele effects. Een spectaculaire actiefilm met een dun verhaal en veel cliche's. Erg smakelijk, een 3,5*

avatar van The Oceanic Six

Nou, ik heb de film gister gekeken en ik heb daarvoor nog nooit 1 comic of film of serie van Transformers gezien. Ik wist in feite alleen dat het over transformerende machines gaat.

En ik moet zeggen, de film was aardig goed.

Grafisch was het echt fantastisch! Wel heel duidelijk computer geanimeerd, maar dat is tegenwoordig toch veel.

Het verhaal vond ik best aardig, het acteerniveau kon er mee door en de humor was op zijn tijd best oke.

Wel jammer dat er teveel van die heroische teksten ingepropt zijn. Daardoor kwam het soms een beetje kiddy over.

Maar dat doet niets af van de kwaliteit van de film hoor. Je merkt dat dit een big budget project is geweest.

Ik geef hem 3,5*