• 9.379.018 stemmen

Irréversible (2002)

Drama / Thriller | 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale

• Prime Video Bekijk via Prime Video
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Irréversible

"Time destroys everything."

Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.

avatar van bbaadd

bbaadd

_Daan_ schreef:

ik dacht wat is dit nou weer!

Een film die op het einde begint.. helaas niks voor mij 2 harde senes gezien was wel de moeite waard maar de film op zich een 2 niks voor mij.

dan heb je de film duidelijk niet begrepen

bbaadd schreef:

dan heb je de film duidelijk niet begrepen

ik denk het ga niet nog een poging wagen en franse films liggen mij niet zo

DwarreI

Doe inderdaad maar niet, kijk liever gewoon naar Saw deel VI en zet die zo hoog mogelijk in je top 10!

Maar verwijder dan ook alstjeblieft je stem voor Irréversible, want door halfbakken idioten zoals jij komt een dergelijke mijlpaal in de filmgeschiedenis nooit terecht in de top 250

avatar van gmx

gmx

Vooralsnog vind ik deze moeilijk te beoordelen. Het gegeven is alleraardigst: eindigen met de diepste ellende die sex kan veroorzaken en beginnen met het mooiste dat sex kan brengen. De tocht door de tijd terug zet het mooie in het daglicht van het kwade.

Uiteraard gaat het hier voornamelijk om de vorm waarin alles gegoten is. Hier ben ik momenteel iets minder enthousiast dan de meesten hier. Het misselijkmakende ronddraaien met de camera en strobo effecten vind ik aan de ene kant TE makkelijk (anderzijds: het werkt wel). En ik ben in het algemeen geen voorstander van extreem geweldadige expliciteit. Dat gaat maar verder en verder, niemand staat er meer van te kijken als ledenmaten worden afgedraaid (in films als saw) en dit volop in beeld wordt gebracht. Ook dat vind ik TE makkelijk scoren en ik vind die ontwikkeling van steeds maar extremere expliciteit geen gezonde wedstrijd en zelfs zorgwekkend. Of ben ik nou gewoon ECHT een ouwe lul aan 't worden Wat ik maar bedoel, waar houdt het op ? Iemand die deze verkrachtingsscene qua expliciteit wil overtreffen zal bijvoorbeeld moeten laten zien hoe een anus bloedend opscheurt ipv dat het enkel wordt genoemd. Zit de maatschappij daar nou op te wachten en waar ligt de grens ? Is er uberhaupt een grens ? Ik vind in ieder geval van wel en Irréversible gaat daar wat mij betreft overheen en ook dat resulteert in een wat minder hoog cijfer.

Voorlopig:

3.5 *

DwarreI schreef:

ik mag mijn oordeel ook geven?

ik heb het gezien en ik vond het niks en saw 6 was beter dan deze komt dat ik meer van horror hou ik laat me stem staan.

avatar van bbaadd

bbaadd

_Daan_ schreef:

ik mag mijn oordeel ook geven?

ik snap nooit waarom mensen zoals jij uberhaupt aan dit soort films beginnen...

@ _Daan_

Een 2? 2 sterren bedoel je.

En inderdaad als je er geen bult van begrijpt dan verwijder gewoon je stem, want dat brengt het gemiddelde namelijk omlaag.

bbaadd schreef:

ik snap nooit waarom mensen zoals jij uberhaupt aan dit soort films beginnen...

Je leest het vehaal en het klinkt wel leuk daarom ben ik er aan begonnen.

Stem blijft staan!!! is mijn laaste bericht hier over ik ga wel weer een mooie horror kijken

DwarreI

_Daan_, weet je wel dat de meeste horror-films niet geschikt zijn voor personen onder de 16 jaar?

Mijn tip voor jou: Bekijk Irréversible nog eens nadat je zindelijk geworden bent en plaats hier vervolgens een met argumenten onderbouwde mening over de film in kwestie in plaats van zonder er over na te denken het eerste wat er in je hoofd opkomt zonder ook maar te letten op de interpunctie zoals ik nu ook niet doe begrijp je wel wat ik bedoel

@ gmx, ik ben het totaal niet met je eens, hier wordt niet makkelijk gescoord, punt uit.

avatar van gmx

gmx

DwarreI schreef:

Wat een sneue reactie zeg. Laat die gast toch lekker, het is zijn goedrecht om een film niet leuk te vinden toch ? Alsof jij de waarheid in pacht hebt.

Sterk onderbouwd verhaal. Lekker kort.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Pfoe... Heftig. Dat woord weet de film het best te beschrijven. Tja, ik was wel nieuwschierig na alle ophef en de verdeelde meningen. Helaas behoor ik na de eerste (en de laatste) kijkbeurt niet bij de fans. Wat is het doel van de film? Te schokken? Als dat de bedoeling is, is het helemaal gelukt. Maar het schokken voor het schokken vind ik helemaal niets. Of heeft de film meer in zich, een boodschap ofzo? De tijd maakt alles kapot. Ja, (niet) leuk. Maar wat jammer is dat het alleen voor dit verhaal opgaat. Niet alleen natuurlijk, maar het kan ook andersom. Maargoed, een uiterst walgelijke zit, vooral in het begin in Rectrum en natuurlijk dé scene.

Maar ik kan niet beweren dat het een barslechte film is. Het camerawerk is origineel en best briljant te noemen; volgens mij was elke scene in één shot(!) De verhaalstructuur is ook niet alledaags en krijg je rare gevoelens omdat je het verdere verloop van het verhaal weet. Ook elke scene heb je weer andere gevoelens over alle personages, wat op zich ook een prestatie is. Muziek was erg intens, paste er goed bij, maar ook dit was niet heel plezierig. Acteerwerk was heel geloofwaardig, wat het allemaal nóg realistischer maakte. Triest verhaal, waar slachtoffer en dader dicht bij elkaar liggen. Vooral het verhaal van Pierre vond ik moeilijk te verteren/accepteren. Het geheel is ook erg realistisch, maar ik weet niet of dat een pluspunt is. Dit zijn dingen die ik liever niet zie, in een film mogen daar best wat doekjes om gewonden mogen worden.

Knap, schokkend, maar walgelijk en inhoudelijk heeft het te weinig te bieden (of ik heb wat gemist).

DwarreI

Geen inhoud? En wat voor boodschap verwacht je, een Amerikaanse moraal over de overwinning van het goede?

Hier wordt uit de doeken gedaan hoe hard het leven kan zijn. Vrouwen wórden verkracht, misdaden blijven onbestraft, het onrecht zegeviert.

AddictedToMovies schreef:

in een film mogen daar best wat doekjes om gewonden mogen worden

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Flauw, om mij nu af te schrijven als iemand die zoekt naar een 'Amerikaans moraal'. Geweld mag van mij, maar ik heb liever - zeker bij zulk gruwelijk geweld - dat het een functie heeft, dat de film een boodschap probeert over te brengen (hopelijk meer dan de Hollywood-boodschap). Als schokken enkel om het schokken gaat, haak ik al snel af. Maar zo negatief wil ik niet over de film klinken, want het heeft idd wel degelijk een functie, en het is heel knap allemaal maar een echte boodschap heb ik er niet uit kunnen halen. Misschien is de film wel heel erg geslaagd; het heeft met m'n gevoelens gespeeld, het heeft me geschokeerd, en is erg knap gemaakt. Maar nee, geen film voor mij.

Dat is echt heel erg, maar dat hoef ik niet in (zo) in een film te zien. Misschien slecht van me, om liever met oogkleppen door het leven te gaan, maar wat is het punt van je ermee bezig te houden? Ik voel me walgelijk en denk 'o, wat erg'. Helaas kun je er vrij weinig aan doen.

Veel plezier met naar gruwelijkheden kijken, ik pak een andere film.

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Vandaag eindelijk gekocht, ben erg benieuwd wat deze film brengt.

avatar van Rosicky

Rosicky

Nadat mijn ogen gewend waren aan de onaangename cameravoering in het begin van irreversible, zakte ik als het ware steeds verder 'in' de film. Wat een sterk stukje cinema.

In het begin was ik redelijk sceptisch. Hip ogend camerawerk dat er alleen voor zorgt dat je niet ziet wat er gebeurt is normaal gesproken niets voor mij. Toen ik daarna echter de volgorde van de film doorkreeg, en de camera daarna - relatief - normaal ging doen, was ik als kijker toch wel om. Wat een prachtige, afschuwelijke film. Cassel is verschrikkelijk goed op z'n plek als wilde hond. en Bellucci laat behalve haar mooie lijf ook nog een pak goed acteerwerk zien. Hulde.

De boodschap van Irreversible vind ik mooi. Eens een keer wat anders dan het Hollywood-happy-end. Deze film blijft nog lang door je hoofd spoken. Maar het is potverdomme een goede film!

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Wat een film ervaring. Sluit me volledig aan bij Rosicky.

Sfeer, camera, acteren en de schokkende scenes zorgen toch voor een klein meesterwerkje.

Kan me overigens wel indenken dat sommige mensen deze film te schokkend vinden.

avatar van Shinobi

Shinobi

Na anderhalf jaar op m'n pc te hebben gestaan, werd het eindelijk tijd om deze film maar eens te gaan kijken en ik moet zeggen dat dit een erg opmerkelijke film is om te zien.
Ik had al wel gelezen dat de film met het eind begint en bij het begin ophoudt en dat je de eerste halfuur een geluid hoort dat ervoor zorgt dat je misselijk wordt. Nu is dat laatste mij niet echt opgevallen.

Het eerste wat me gelijk opviel aan de film is het camerawerk, het lijkt net of we met een dronken cameraman te maken hebben. Gelukkig verbetert dit in de loop van de film.

Verder natuurlijk ook een aantal opmerkelijke scènes. Zoals de verkrachting van Alex die maar eindeloos lijkt door te gaan en hoe Pierre die Lintworm met een brandblusser letterlijk tot moes slaat. Gelukkig ben ik al wat gewend.

Maar boven alles is dit toch een ervaring die je meegemaakt moet hebben. Ondanks dat het verhaal niet al te diepgaand is.

4, 0 Sterren van mij.

EDIT: Ik lees net dat Pierre de verkeerde slaat en dat die Lintworm er maar een beetje bij staat. Toch wel wrang dat je de verkeerde hebt.

avatar van Awake78

Awake78

Ja dat had ik in eerste instantie ook niet begrepen. Ik dacht ook in een waas dat ie de goede te pakken had. Wat een gruwelijke scene is dat zeg, die spookte afgelopen nacht nog wel een paar keer door m'n hoofd. Dat geluid erbij ook. Zag 'helaas' wel een glitch in die scene, een korte/snelle knip. Sowieso geen film die je snel vergeet.

Verder ook fantastisch die longshots. Lijkt wel alsof iedere scene in zo'n shot wordt gefilmd, brengt het ook wel wat realistischer over vond ik. Alsof je er echt bij betrokken was. Zelfs de verkrachtingsscene was in een lang shot gefilmd, knap hoor. Niet alleen van de camera, maar zeker ook van de acteurs/actrices.

Tja het verhaal vond ik ook wel knap bedacht, dat achterstevoren draaien ook spitsvondig gedaan en natuurlijk het Kubricks-einde (na die poster van 2001: ASO), geweldig. Hoe duidelijk kan de hint zijn?

Verder geen grote minpunten of overbodige scenes. Miste inderdaad misschien een beetje de uitleg van het einde, was ze nou dood en zag ze alles in de hemel - een volgend leven? Of was ze toch blijven leven en was alles nog goedgegaan, vandaar die kinderen? Ach, het is ook niet belangrijk voor het verhaal, het zou alleen het einde wat nader verklaren. Voor als je er behoefte aan hebt.

In ieder geval een legendarisch avondje gister

avatar van kikujiro

kikujiro

Awake, wat dacht je van het woord 'irréversible' ? die zwangerschap vond dus plaats voordat ze ging stappen en verkracht werd, dat maakt die 'mooie' scène des te onvergetelijker, en erg wrang

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Le temps détruit tout

Had al van deze film gehoord voor ik hem zag, maar verder wist ik eigenlijk niet waar ik me aan moest verwachten...

Nou, dat was best wel een verrassing.

Eerst en vooral wist ik niet dat hij achterstevoren werd verteld. Dat bracht me aanvankelijk wel in verwarring, zal wellicht ook wel de bedoeling geweest zijn, maar vond dat geen slechte vondst. Je ziet als het ware de personages van de hel terug naar de hemel gaan op die manier.

De tweede verrassing was de opmerkelijk stijl waarin deze film geschoten is. Het eerste deel (scène in de Rectum en de aanloop daartoe) is geweldig psychedelisch. Werd echt moe en tegelijkertijd zenuwachtig van naar het scherm te kijken. Dat voortdurende schokken en zwiepen van de camera in combinatie met de ophitsende muziek en vage kleuren werkte als een soort trance. Het houdt pas op als Pierre de kop van die kerel (de verkeerde dan nog!) begint in te slaan, en dan is niet langer de vorm doch de inhoud die misselijkmakend is. Erg knap gedaan!

Dat was meteen ook de derde verrassing, zeg maar de ongelofelijke rauwheid en meedogenloosheid waarvan de regisseur zich bedient. Bovengenoemde scène uiteraard en dan volgt nog de verkrachtigsscène. Ik denk niet dat een dergelijke scène ooit gruwelijker verfilmd is geweest. Gruwelijk, voornamelijk omdat je in één ellendig lang shot de hele verkrachting te zien krijgt, zonder franjes. De camera ligt daar en registreert. Bizar en wederom een sterk staaltje cinematografie.

Nadien keert de rust terug, zowel op vormelijk als inhoudelijk vlak. We leren dan pas de hoofdpersonages beter kennen en hoe ze zich tegenover elkaar gedragen. Misschien dat dit in tegenstelling tot wat je als kijker al gezien hebt een beetje saai lijkt, maar behalve functioneel zorgen die scènes ook voor de nodige ademruimte om te bekomen van alle ellende die je te zien krijgt.

Op het einde is er ook nog een prachtige intieme scène tussen Cassel en Bellucci. Je kan haast niet geloven dat die door dezelfde regisseur is geschoten als degene die bovenstaande gruwel draaide. Zo afstandelijk, kil en gruwelijk het eerste gedeelte van de film is, zo warm, zacht en intiem is het tweede gedeelte. Wat een contrast!

Over een eventuele boodschap wil ik het niet echt hebben. De tijd maakt alles kapot? Tja, wellicht geldt dat inderdaad voor veel mensen. Survival of the fittest? Koester je geluk want één gek kan alles in een vingerknip kapot maken?

Stof om over na te denken en te discussiëren. Ik vond deze film vanuit visueel en narratief standpunt heel erg sterk. En mede dankzij de uitstekende acteerprestaties (Bellucci!) een echte topper!

avatar van cfreak24

cfreak24

Nadat ik er een aantal verhalen over had gehoord dat de film nogal ziek was enzo, was ik er wel benieuwd naar. Gister heb ik hem dan eindelijk gezien maar misschien had ik er iets te veel van verwacht want ik vond hem niet zo dusdanig schokkend zoals er beweerd wordt, maar goed dat kan ook komen omdat ik al een hele hoop zieke horror films heb gezien (hoewel dit niet onder horror valt). Maar goed het is zeker een erg mooie film die lekker origineel is gefilmd in de stijl van Memento. Het enige wat ik echt schijtirritant vond was het camera werk de eerste 20 minuten en de laatste paar minuten van de film. Aan het begin had ik zoiets van "mwah das opzich wel cool" maar toen het best wel een stuk door bleef gaan met af en toe erg aparte schimmen er tussendoor had ik echt zoiets van dat de camera wel weer normaal mocht doen omdat ik er enigszins misselijk van werd. Anyways het is iig zeker een mooie rauwe film met een fantastisch sfeertje.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Is deze film eigenlijk in de bios geweest? Kan me haast niet voorstellen.

decicco

Zal niet in de commerciele cinema's zijn geweest. Maybe in een art-house cinema, denk aan de Lumiére in Maastricht.

avatar van starbright boy

In de arthouses inderdaad.

avatar van huVILEub

huVILEub

Aparte film.

Ik vond op het begin het camerawerk erg irritant, maar ik houd dan ook wel van rustige, stille beelden. Maar later in de film werdt het rustiger, dus dat beviel mij al beter. Toen kreeg ik ook de volgorde door en zag ik hoe briljant het eigenlijk was. Wel enkele schokkende dingen in de film, maar daar wordt de film zeker niet slechter op.

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Ik had meer verwacht van deze film, maar het is jammer genoeg niks geworden. Het verhaal ging gewoon nergens over, het kon mij in ieder geval niet boeien. Wat boeit mij het nou dat ze over mastruberen en een orgasme krijgen praten en in die discotheek ging het ook al nergens over, het einde (in de film) sloeg al helemaal nergens op, je ziet Alex en Marcus kussen en met elkaar praten wat helemaal niks met het verhaal te maken heeft dat ze zich vermaakt. Het camerawerk was in het begin ook al irritant, gelukkig was dat later niet. Ik geef deze film dan ook een 1.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

eentje heeft la wirwar niet begrepen

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

AjaxRulezzz schreef:

Wablief? Ok, dat je de film niet goed vond is jouw mening en die respecteer ik, absoluut.
Maar het einde zegt juist alles over de gehele film!
De slogan: 'Le temps détruit' tout zegt toch meer dan genoeg?
Het einde laat zien hoe mooi seks kan zijn in een relatie..
Het begin is dan weer het tegenovergestelde.. Seks maakt alles kapot.
Dus 'tijd verwoest alles'.
Daarin zit ook juist de sterkte van de film. Ook het achterstevoren tonen van de scènes is daarom net een pluspunt.

AjaxRulezzz schreef:

Misschien is deze film dan iet wat te hoog gegrepen voor jou, want zo te horen heb je er geen ruk van begrepen..

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Nee, ik heb het wel begrepen, maar het boeide me totaal niet. Er zit dan één moraal in, maar dat intereseert me niet zo. Daarnaast vond ik het verhaal nou ook niet zo geweldig. Ik had er meer van verwacht, maar helaas.