• 9.375.090 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.162.866)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van killzone

killzone

Jurassic Park is wéér een meesterwerk van Steven Spielberg, wat een filmmaker. Mijn lievelingsregisseur!!

De beelden zijn zo realistisch gemaakt, zo mooi en zo sfeervol, mede dankzij de cameravoering van Dean Cundey en de fantastische muziek van John Williams (één van de beste soundtracks aller tijden en ook één van de beste van Williams zelf) en ook de verfijnde regie van Spielberg is om te spullen.

Het mooie aan de film is dat je niet alleen spannende actie-scenes krijgt, maar ook leuke informatie over de dino's zelf.

Leuk idee van Spielberg en het boek was al geweldig van Micheal Crichton.

Dit moet je gezien hebben.

Kan ook niet anders, want meer dan de helft van de hele bevolking op aarde heeft deze film gezien (Na Titanic en Return of the King en The Phantom Manace de succesvolste film aller tijden, en terecht!!!!!) en op video.

Dat is een feit!

Nog iets, waarom staat hij niet in de top-100 van moviemeter, er zijn wel film die daar wel staan, en denk ik van ''Hoe is dat mogelijk'' maar dit is een meesterwerk hoor, vergeet dat niet........

Samen met The Lion King en Star Wars de grootste merchandising-product op filmgebied aller tijden en dat is al wat, hoor......

Deze film moet je gezien hebben, anders ben je geen filmliefhebber.

avatar van Snitch

Snitch

echt een goede film alleen de vervolgen waren stukken minder hopen dat deel 4 (waar ze mee bezig zijn) weer beter wordt

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

killzone schreef:

De beelden zijn zo realistisch gemaakt, zo mooi en zo sfeervol, mede dankzij de cameravoering van Dean Cundey en de fantastische muziek van John Williams (één van de beste soundtracks aller tijden en ook één van de beste van Williams zelf).

Leuk idee van Spielberg en het boek was al geweldig van Micheal Crichton.

Inderdaad, prachig boek van Micheal Crichton. Heb hem dan ook nog nooit betrapt op een slecht boek En ook de soundtrack is inderdaad zeer goed. Dat ik hem nu hier direct voor de geest kan halen, en dat terwijl ik de film lang niet meer gezien heb (wel vaak), betekent dus dat de soundtrack memorabel is.

Prachtfilm, klassieker, 4,5*

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

zeker weten een top film

Dit deel blijft gewoon de beste van ze allemaal en ik heb gehoord dat er nu ook een Deel 4 komt, kan dat kloppen?

avatar van killzone

killzone

Dat klopt.

Maar Spielberg laat de regie misschien aan Jurassic Park-3 regisseur Joe Johnson over.

Spielberg gaat het weer net als in deel 3 produceren.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

zeer goede film, leuke acteerprestaties en de dino's zien er ook redelijk echt uit.

avatar van by_the_way

by_the_way

Jurassic Park is 2 uur spectakel.

Het is verhaal is redelijk tot goed.

De acteurs vind ik over het algemeen goed acteren.De kinderen speelde ook overtuigend.

De special effects zijn wel goed.Vooral de echt rubberen beesten overtuigen meer dan de computer animatie.

De muziek van John williams was niks op aan te merken.Camerawerk was ook goed.

Enkele minpunten in de film vond de vele cliches.

al met al hou ik het op magere 4.

avatar van Kevin13

idem

avatar van jack-sparrow

jack-sparrow

een klassieker zou ik hem nog niet noemen :

de film is nog te recent om een klassieker te noemen .

maar dat is ieder zijn eigen keus .

maar je hebt volledig gelijk met je 4.0 , Kevin13 .

avatar van AfterShocks

AfterShocks

De beste dinosaur film, zoals ik dat bij Jaws ook zei, Spielberg is top 1 een leuke film om samen met je vrienden een popcorntje kunt delen. 4.0

avatar van felix89

felix89

jack-sparrow schreef:

een klassieker zou ik hem nog niet noemen :

de film is nog te recent om een klassieker te noemen .

maar dat is ieder zijn eigen keus .

maar je hebt volledig gelijk met je 4.0 , Kevin13 .

een klassieker kan ook een recente film zijn hoor, een klassieker hoeft niet oud te zijn.

bv, trainspotting werd direct als hij in de cinema was uitgekomen tot klassieker gebombardeerd.

dus hoe oud een film is heeft er niet echt veel mee te maken,

dat er veel oude klassiekers zijn heeft gewoon te maken dat ze vroeger veel betere films maakten dan nu

avatar van hel1

hel1

erg mooie film, echt zo een die je gezien moet hebben. spannend verhaal en prachtige beelden. topper!

avatar van arne66

arne66

Erg mooie film. Er zit spanning in, er zit een klein beetje humor in, verbazingwekkend mooie computeranimaties voor het jaar 1993! Volgens mij is dit een van de eerste films die gebruik maakt van Animaties (qua monsters). De muziek was wel mooi alleen een beetje braaf. Ik vond de film eigelijk ook iets te kort voor zo'n soort film.

3.5 sterren

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

felix89 schreef:

ahum, zet die oogkleppen eens af

avatar van M.ike

Kevin13

arne66 schreef:

3.5 sterren

te kort

ik vind hem fantastisch hoe hij nu is.

als hij wat langer was dan zou hij beginnen te vervelen.

avatar van Gather7

Gather7

Net weerzien... En wat een fantastische film zeg.. prachtig, geweldige beelden.. En wat een gruwelijke beesten zijn dat toch. Ik had hier eerst een stem van 3.5* neergezet, maar ik was toen kennelijk vergeten hoe mooi de film is. (heletijd geleden voor het eerst gezien namelijk). Ik stem nu eerst 4,5*

avatar van murtcelP

murtcelP

Klassieker!! ****

avatar van gotti

Nu al?

avatar van murtcelP

murtcelP

klas·sie·ker (de ~ (m.), ~s)

1 lied, boek, film waarvan men telkens opnieuw wil genieten => classic, een gouwe ouwe, evergreen, traditional

2 belangrijke, traditionele wedstrijd

Ja, ik denk het wel! Deze film had in 1993 zo'n impact dat ik dit toch wel een klassieker noem, en daar hoef je niet nog 's 20 jaar voor te wachten om dat te kunnen zetten. Het woord 'klassiek' moet je hier niet verwarren met oud.

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

Goede film met een special effects die er nog steeds erg mooi uit zien. Zelfs nu, 13 jaar later, ben nog onder de indruk van de legendarische Tyrannosaurus die we in deze film te zien krijgen.

4 sterren.

avatar van film_kaza

film_kaza

Mijn god waar zit toch de goedheid in deze film? De effecten zijn goed maar kwa verhaal is er weinig aan. Het is gewoon hetzelfde als Poseidon, Deep Blue Sea. Gewoon zo'n soort verhaal. Niets specials aan. Spielburg heeft ook Jaws. Die is tenminste veel anders dan dit soort films en dat is goed.
Overgewaardeert!

Maar de film had wel iets zo vreselijks (**).
Ik ergerde me vreselijk aan dat kleine misbaksel van een rotjong genaamd Timmy. Luister eens even:
- Wanneer de vleeseter de auto aanvalt zit de jonge in de auto.
- De auto word helemaal platgedrukt, er is kans dat ze nog leven.
- Het meisje weet er uit te komen, maar de jonge zegt dat hij met zijn been vastzit.
- Dan gaat de dino vervolgens nog een keer op de auto staan, die draaid de auto 10 maal in de rond en de dino laat hem dan van de rand af donderen en die komt vast in een boom.
- Beneden komt de redder en het jongetje heeft helemaal niks. Hij huilt. WAAROM? omdat hij "over had gegeven", zegt hij.
- Dat mens hoord allang dood te zijn , ik wil gewoon dat ie sterft.

Nog iets ergers dan dat!
- Wanner ze over dat hek gaan klimmen zet die vrouw de stroom aan. Een stroom van nog wel 10.000 volt!- Iedereen BEHALVE Timmy is er al vanaf voordat de stroom aangaat.
- Timmy krijgt een keiharde schok van 10.000 volt. Dan leeft hij nog!

Een mens hoort dan keihard dood te zijn. Maar NATUURLIJK overleeft het (**)kind weer.
Dat was echt om je kapot aan te ergeren. Zo'n erge onzin heb ik gewoon nog nooit gezien in een film.

Timmy heeft ook vaak in de film "ik haat" gezegt.
Jemig, wat haat die niet? Koeien vind hij dan weer wel aardig.

Maar wat wel erg goed aan de film is is de soundtrack. Daar genoot ik echt van.

Ik hou het op 3 sterren.

avatar van Wassup !

Wassup !

2De beste deel naar mijn mening. Als je hem nog niet hebt gezien vliegensvlug naar de dvd-boer!!! 3.5/5

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

de mooiste en de beste van de reeks waarvan ik hem hoog waardeer. De special effects zijn mooi uitgewerkt en het acteren is super relax. Vooral van die dikke die probeert de ontsnappen super mooi. Het is duidelijk weer een spielberg film met jonge kinderen die erin spelen en die het super goed doen vooral op het laatst. Dat vond ik nog best spannend en super mooi in beeld gebracht. Er is maar een meesterwerk van dinausaurussen uitgekomen en dat is deze geweldige film. Eigenlijk moet deze film in de top 250.

4,5

avatar van jellebre

jellebre

In 1993 was dit een spectaculaire film dat bijna nooit vertoond werd, maar nu kan bijna iedere filmploeg over deze effecten beschikken.

Maar buiten dit is het wel een mooie film.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Het moet ergens in november 1993 zijn geweest toen ik deze film zag in de bioscoop. Hij maakte toen een overweldigende indruk op mij. Ik was ook helemaal in de ban van de dinosaurussen. Ik ging naar school met een t - rex op mijn broodtrommeltje en had verder nog veel meer dino stuff. Ik weet nog goed dat ik die sinterklaas een stoere Jurassic Park jeep kreeg van de goedheiligman. De film zelf bleef lang nadreunen en stond zelfs nog een tijd op nr. 1 in mijn top 10.

Ik had de film al een paar jaar niet meer gezien en hoopte er maar het beste van. Anno 2006 zien de dino `s er nog altijd even magisch uit, werkelijk verbluffend hoe echt de dinosaurussen op het scherm overkomen. Ze vertederen, ze zijn grappig en ze zijn afschrikwekkend. Zo kan ik de film nu ook wel omschrijven.

Afschrikwekkend vind ik de vele dialogen die deze film kent. Vooral aan het begin van de film wordt er teveel gekletst en dat terwijl de film het daar niet van moet hebben. Maar als men eenmaal het Costa Ricaanse eiland nadert en de bijbehorende muziek weer door mijn oren klinkt voel ik mij weer thuis en laat ik mij als toeschouwer meevoeren door een pretpark, die unieke attracties kent. De combinatie actie - humor werkt bij deze film uitstekend. Zoals Film_Kaza hierboven al grappig omschreef zijn de acties van met name Tommy niet altijd even leuk, ik kan me voorstellen dat iemand zich er aan ergert. Toch, kwam hij er bij mij mee weg. Dit is absoluut geen meesterwerk meer in mijn ogen, maar die 4,5* die blijven nipt staan.

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Het eerste deel vind ik ook het beste, qua verhaal. De techniek is hierna natuurlijk nog beter geworden.

avatar van neo

neo

Jeetje, wat een een Spielberg special op bbc 2. Zo zegt een interviewer dat Jurassic Park niet zomaar een enge film was, maar onderliggend heel diep was. Een familiedrama verpakt als een dinosaurussen avontuur. Guttegut. Doet mij denken aan een Star Wars special waarin een interviewer met Lucas praat alsof het om diepgaande werken gaat...

avatar van IcU

IcU

Ha, ja. Beetje oppervlakkig allemaal. Dit is puur topvermaak, zonder al te veel diepgang.