• 9.378.606 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.163.786)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van Eraser2

Eraser2

Ik vind dat eigenlijk wel een geweldige mogelijkheid om deze eens op het grote witte doek te aanschouwen.

avatar van disneystore

disneystore

Soms betekend een nieuwe 3D release gewoon een vervolg... of meer opbrengst.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

kappeuter schreef:

De datum is nu bekend:

Vanaf 2 mei 2013 in de bioscoop

Wie weet ook weer met super filmmuziek

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Kijk ik enorm naar uit! Eindelijk de kans om dit meesterwerk in de bios te kunnen bekijken. Beetje jammer van de 3D-conversie, maar alla.

avatar van juhnzun

juhnzun

Doodzonde een beetje onnodig oppimpen met 3d

avatar van wihu61

wihu61

Op deze film valt NIETS aan te merken. PUNT.

avatar van EW101

EW101

Ik heb wel zin om deze eens in de bioscoop te zien. Helaas niet in 2D,maar het is toch Jurassic Park.

Hopelijk brengt dit dan geld op om zo genoeg te hebben om iets goeds van deel 4 te maken(of een dergelijke film). Ik hoop niet dat ze dit doen om gewoon meer geld te krijgen op de bankrekening wat je ook wel eens ziet.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

De trailer is echt afschuwelijk slechts, maar dat is niet erg, want deze film is geweldig en ik ga 'm gewoon lekker in de bioscoop kijken

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Voor die tijd een geweldige film, ook nu is het nog steeds leuk om weer eens te zien.

Gelukkig is het niet zo simpel om via wat DNA een dino te creëren, denk eens aan de mogelijke gevolgen als zo'n dier door Amsterdam heen zou wandelen.

Dus voor de wetenschappers die dit lezen; -bezint, eer gij begint-.

En de jongere kijkers onder ons; geniet maar eens heerlijk van deze SF-film van nu al weer 20 jaar oud.

avatar van Thomas83

Thomas83

Laatst voor het eerst het boek gelezen, dus dat was een mooi moment om de film ook weer eens op te zetten. Het voelde vele jaren geleden, maar heb een paar jaar terug nog berichten hier over de film geplaatst. Herinnerde me dat niet eens meer gek genoeg. Wel leuk om nu boek en film direct met elkaar te kunnen vergelijken.

Na al die jaren staat de film nog steeds echt als een huis. Opvallend hoe het er allemaal totaal niet verouderd uitziet eigenlijk, los van details als de CRT-monitoren. Deze film was zo'n beetje de eerste met CGI volgens mij en baanbrekend op dat gebied. Of dat nou zo goed is geweest voor de filmindustrie weet ik niet, maar hier zie je wel wat van de mooiste staaltjes van wat er uit de computer kan komen. Dan heb ik het met name over de scènes met de T-Rex en Raptors. Veel van de andere effecten zien er dan al stukken minder uit, vooral in die The Lion King-achtige scène dat Grant en de kinderen weg moeten duiken voor een stormende kudde dino's.

Het was voor de acteurs ook wel duidelijk nieuw om te reageren op iets wat nog uit de computer getoverd moest worden. Vooral Ariana Richards zet steeds veel te grote ogen op. Opvallend ook wel dat nu haar personage Lex de oudste en slimste is, en niet Tim. Die is in het boek erg leuk, maar hier echt een beetje vervelend. Wat dat betreft niet verwonderlijk dat Grant in de film opeens een kinderhater is in plaats van een kindervriend. Natuurlijk ook puur een excuus voor wat Spielbergiaans sentiment, als Grant later in de film smelt en symbolisch de Velociraptorklauw weggooit.

In het boek is de Velicoraptor trouwens duidelijk dé dinosoort waar het om draait, vanwege zijn intelligentie en samenwerking tijdens de jacht. In de film wordt er meer gescoord met de fysiek imponerende Tyrannosaurus Rex. Heb ik niet zo'n problemen mee, maar wel raar om van de Raptors in plaats van relatief kleine dinosaurussen een soort halve T-Rexen te maken.

Erg geinig is dat Dennis Nedry door Wayne "Newman" Knight wordt gespeeld. Is eigenlijk ook precies zijn personage uit Seinfeld, haha.
Verder is Hammond van een op macht en geld beluste excentriekeling opeens de excentrieke maar vriendelijke opa. Bijna al zijn slechte eigenschappen worden maar op advocaat Gennaro afgeschoven.

Ian Malcolm is het leukste personage uit het boek en in het boek zeer intelligent en een beetje de stem van het geweten, maar hier is hij maar een domme sidekick. Laura Dern loopt vooral veel dom te grijnzen in de film, maar Ellies rol is wel wat groter gemaakt dan in het boek, vond dat wel ok. Wel totaal overbodig dat ze opeens een relatie heeft met Grant hier. Er wordt niet eens wat mee gedaan.

Veel van de andere personages zijn wat naar de achtergrond geschoven, op zich wel logisch, en met sommigen loopt het uiteindelijk ook wat anders af dan in het boek. Kon me trouwens ook totaal niet meer herinneren dat Samuel L. Jackson Ray Arnold speelt. Wat raar.
Het mysterie van de broedende dino's wordt hier belachelijk genoeg letterlijk in seconden opgelost, dat "hacken" van Alex ging ook nergens over. Twintig jaar geleden wist de gemiddelde bioscoopganger misschien ook niet beter.

Verder niets dan lof voor meerdere klassieke scènes. Die met de T-Rex en het glas water is het bekendste natuurlijk, maar ook echt indrukwekkend hoe hij die hele auto sloopt. Het hoogtepunt uit de film qua special-effects. Die details ook. Ademhaling die spiegels beslaat, licht van een zaklamp in zijn oog waardoor zijn pupil verkleint.
Ook scènes als die met de gewonde Triceratops, de Dilophosaurus die Nedry doodt, de Brachosaurus en de boom en de Raptor in de keuken zijn geweldig.
Toch maar weer terug naar een 4.0.

avatar van ¿?ImAmused?¿

¿?ImAmused?¿

Deze film blijft gewoon geweldig.Heb hem van kleins af aan al verschillende keren gezien,toen ik nog een 8 jarige dino-fan was,haha.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Vandaag een herziening gehouden en op een 3,5* gehouden. Het verhaal is mooi verzonnen, maar blijft erg braaf. De CGI is uitstekend, weliswaar niet uitzonderlijk voor deze tijd maar nog zeker geloofwaardig. De mechanische dino's zijn soms te ongeloofwaardig, ze bewegen té lomp. Ook dat gedoe met die dikke wetenschapper ligt er te dik bovenop en maakt de boel erg knullig. De muziek van John Williams is prachtig en past perfect bij scènes.

baspls

Geweldige film! Zeer Goed geacteerd, Heel erg goede muziek, Goede Effecten. Mooi Verhaal, hoewel het vaak een beetje zinloos en kinderlijk is. Zeer goede en vermakelijke film!

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Zeer vermakelijke film, ook erg spannend en mooi gemaakt! Top

baasbas17

vond de 6+ rating verkeerd gedaan, toen ik 6 was vond ik deze film doodeng.de effecten zijn voor die tijd erg goed gedaan. blijft een klassieker op alle fronten

baasbas17 schreef:

Mee eens. Dino's die mensen vermoorden en afgerukte armen zijn geen beelden voor 6 jarigen.

baspls schreef:

echt he? om eerlijk te zijn vond ik deze zelfs bloedriger dan deel 2 en 3

avatar van Peterjan

Peterjan

ik keek er naar toen ik 3 was vondt het geweldig ! heb de film nou denk ik 1002 gezien.

Peterjan schreef:

Serieus? ik was 12! en heb hem pas 5 keer gezien.

baspls schreef:

Serieus? ik was 12! en heb hem pas 5 keer gezien.

ik was 6 en heb hem 3 keer gezien

avatar van Steefzor

Steefzor

Deze film heb ik echt wel 20 keer gezien toen ik een jaar of 10 was. Ben sindsdien ook echt gefascineerd door dinosauriers, er zijn wat mij betreft nog veel te weinig reportages en dergelijke te vinden.

Steefzor schreef:

...dinosauriers, er zijn wat mij betreft nog veel te weinig reportages en dergelijke te vinden...

Nou... er zijn er meer dan genoeg. Zoek maar eens.

avatar van mrwhite

mrwhite

Steefzor schreef:

Er is idd genoeg van te vinden !

docu's

--------

Walking With Dinosaurs, Dinosaur Planet, Jurassic Fight Club, When Dinosaurs Roamed America, March of the Dinosaurs

TV series

------------

Dinosaur King, Platvoet en zijn vriendjes ( The land before time ) animatie serie, Dinosaur Planet.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Nog anderhalve maand en dan op het grote scherm. Heerlijk.

Jammer dat het met zo'n k*t brilletje moet, maar zien ga ik hem zeker.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

De film is één jaar ouder dan mij, maar toch heb ik de hele hype die deze film creëerde gedeeltelijk meegemaakt. Nu was dit wel de post-hype periode, maar ik denk wel dat de echte hype periode even heftig was. Nu zijn we twintig jaar verder en na honderden kijkbeurten vind ik het nog steeds leuk om te bekijken. Dit was en is misschien niet de beste of intellectueelste film ooit, maar toch blijft dit een kanjer van een film. Om na een leeftijd van twintig jaar qua CGI nauwelijks gepasseerd te zijn, dat wil toch iets zeggen.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Eindelijk ook het boek gelezen en dat is eigenlijk film I&II samen.

Waar je in de film een zwak hebt voor Hammond en Lex heb ik dat in het boek totaal niet.

Blijft een geweldige film met geweldige muziek Ga ook zeker naar de bios om het in 3d te ervaren. Zeker met de Velociraptor in de keukenscene. Of de T Rex natuurlijk.

Kijk ook zeer naar deel IV uit.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Timothyvdmeer schreef:

Eindelijk ook het boek gelezen en dat is eigenlijk film I&II samen.

In het boek zitten zelfs dingen die terugkomen in Jurassic Park III, zoals de vogelkooi. Ook de scene op de boot in de derde film is volgens mij gebaseerd op een gedeelte in het eerste boek. Maar de de tweede film is gebaseerd op het vervolg van Jurassic Park, The Lost World, wederom van Michael Crichton, die ook veel afwijkt van Steven Spielberg's tweede film, maar toch gebaseerd is op dat boek.

avatar van gotti

Staat na 20 jaar nog steeds als een huis. En de 3D is een welkome toevoeging.