• 9.376.792 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.163.165)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van Film Pegasus

Tijd voor een herziening van de Jurassic Park trilogie. Het boek is een leuk avonturenverhaal, dat voldoende stof geeft voor een spannende film. Spielberg heeft dit mooi vertaald naar het witte doek, op zijn bekende manier. De man is helaas blijven hangen in de 80's met enkele mooie pogingen in de 90's maar qua avonturenfilm kon hij niet meer mee. Alhoewel de film niet overal toegelaten werd voor kinderen, mikt Spielberg toch duidelijk naar een breed familiepubliek. Daardoor is de film soms iets te braaf naar mijn ogen. Qua acteerwerk valt enkel Goldblum op, al is diens rol echt minimaal. De grote sterren zijn de dinosaurussen, die zeer sterk gemaakt zijn. Pas nog King Kong gezien van Peter Jackson, en die man kan nog wat leren van Spielberg.

De film amuseert nog wel, maar is ondertussen al deels gedateerd. Dankzij de kwaliteit van de dino's kan hij nog wel mee en het verhaal van Crichton is ook voldoende onderhouden om een leuke film af te leveren.

avatar van eh1982

eh1982

Geweldig jeugdsentiment. Was destijds helemaal gek van deze film (minder van de opvolgers...) en hij is nog steeds goed anno nu.

De special effects waren erg goed voor die tijd en vooral de opbouw is echt briljant gedaan.

Geen overkill aan actie, wel doeltreffende actiestukken; zoals de scene met de T-rex en de auto's (een klassieker!), de keukenscene (eveneens een klassieker) en ga zo nog maar even door. Een van mijn favo films allertijden

• 2072 berichten

Wat, staat deze film in de top 250?!! Jeugdsentiment, mag ik toch hopen? Maar dan alsnog snap ik al die torenhoge beoordelingen hier niet, want afgezien van het dino-element, wat best hartstikke goed is, is het gewoon een B-film!

Een saai begin, saai gesteggel over de wetenschap, een saai en irritant subplot over het computersysteem wat eigenlijk ook vrij lachwekkend is, en ik heb nog nooit zoveel domme en onbegrijpelijke keuzes van personages in een film bij elkaar gezien. Plus alle misplaatse grapjes, en cynische opmerkingen van die ene knakker, die je in het echt in zo'n situatie écht niet meer maakt.

De stukjes met de dino's waren best spannend en leuk hoor, maar de focus had veel meer moeten liggen op de dinosaurussen, ik had veel meer verschillende soorten willen zien, in plaats van dat stomme gefocus op het beveilingsysteem. En dan dat tenenkrommende plotje met die man die niet van kinderen hield en later toch ineens wel, oh boehoe.

Ik zit sterk te twijfelen om deze film gewoon een onvoldoende te geven, hoewel het dino-element en de special effects dat niet verdienen, verdient deze film dat voor de rest wel gewoon. Echt, jeugdsentiment is tot daar aan toe, maar bijna alleen maar 4'en en 5'en voor deze film? Snap ik echt niet.

Laat ik mild blijven, ik geloof best dat de dinosaurussen destijds baanbrekend waren, en het ziet er nu, 18 jaar later, nog steeds vrij goed uit, maar de rest van de film is gewoon helemaal niks, dus een 2,5.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Meer soorten zie je in deel 2 en dan zie je ook meteen waarom dat niet werkt: een wildgroei aan ideeën die geen van alle goed uitgewerkt worden. Door te focussen op een dinohoofdpersonen creëert Spielberg een aantal onvergetelijke personages. De raptors en de T-Rex zijn filmiconen geworden.

Karl van H.

Daarnaast denk ik ook dat je niet echt snapt hoe blockbusters in elkaar zitten. Ja, tuurlijk maken personages opmerkingen die ze in het echt niet zouden maken, en weet je waarom dat zo is? Omdat dat vermakelijk is. Wil je 'n dinofilm maken met realistisch handelende personages, dan zou je waarschijnlijk twee uur zitten kijken naar een stel paniekerige mensen die zich in het hoofdkwartier verstopt houden of zo. Je moet deze film gewoon niet zo serieus nemen, achteroverleunen (desgewenst met een pilsje), niet teveel nadenken en genieten van de actie en spanning.

Karl van H. schreef:

Heb ik ook zeker gedaan, de dinosaurussen waren erg spannend en leuk. Ik snap zeker wel hoe blockbusters in elkaar zitten, maar moet ik dan 4 of 5 sterren geven aan een film die op momenten leuk en spectaculair is, maar voor de rest gewoon vrij saai en belachelijk? Maakt me niet uit of het dan een blockbuster is ja of nee, ik heb me regelmatig zitten ergeren aan het verhaal en de personages, en zitten vervelen bij de ellenlange aanloop.

Karl van H.

Vooruit, dan mag het In je recensie leek het even alsof je iets te serieus naar deze film had gekeken. De aanloop vind ik in deze film trouwens bijna perfect. Vergelijk maar eens met The Lost World: daar zit je voordat je het weet al tussen de dino's, voelt totaal niet lekker aan.

Minotaures

De Jurassic Park delen zijn film die je op Blu-ray in huis moet hebben. De L.E. ziet er fantastisch mooi uit, alleen 100 piek is wat aan de dure kant.

Karl van H.

Meh, zo'n speelgoeddingetje erbij hoeft van mij niet.

Minotaures

Inderdaad. Ik zal ook voor de normale trilogy set gaan.

Het zal over een paar jaar toch een nieuwere ultieme collectie worden, met deel 4 die eraan komt. En zelfs misschien een 5de deel.

avatar van juhnzun

juhnzun

Deel 4 en 5

waar haal je dat vandaan

Minotaures

Ik heb geen vertrouwelijke bron, maar een collega van mij heeft het ergens vandaan gelezen. Maar ik denk dat deel 4 soort van 'vast' staat om te komen, aangezien Spielberg ermee bezig is.

avatar van juhnzun

juhnzun

Hmmm hoop dat de schade en schande door toedoen van het derde deel ermee wel vergeten wordt

avatar van Turkse gast

Turkse gast

weet nog goed toen hij de eerste keer getoond werd in de zalen dat ik en mijn ouders 2 uur op voorhand er moesten staan want na een half uur in de rij staan had je al geen kaartjes meer want toen wij daar stonden stonden de rijen erg ver aan te schuiven dus de meeste mensen kochten dan kaartjes voofr de volgende voorstellling hoop langs één kant als deel 4 er komt zoals ze zeggen dat Ellie Sattler, Alan Grant, en Lex en Tim er terug samen inkomen dat zou pas mooi zijn, en als script heb ik een idee toevallig legt een rijke zakenman een park aan met alleen vleesetende dinosauriërs aan, toevallig valt de stroom uit en ontsnappen ze en vallen ze de bezoekers aan.

Weet het zou weer herhaling zijn van film één maar geef toe de dag van vandaag maken ze van alles remake dus zal komen dat ze van deze mooie film net als van andere Steven Spielberg films remakes gaan maken let op mijn woorden toch geef ik nog deze film 4 sterren

avatar van Mirckje

Mirckje

Ongelofelijke film is dit. Als klein jongetje was ik hier helemaal gek van. De TREX pop staat nog op mn oude kamer. Ik kan me nog herinneren dat toen ik deze met mn moeder in de bios zag ik en velen met mij dr doodsbang van werden. Jongetjes liepen huilend de zaal uit, zo levens echt en ook eng was het gemaakt.

Ik heb de film een jaar ofzo geleden nog een keer gezien. Verbaasde me dr over hoe eng het nog steeds is. Die schrik momenten zijn echt heftig zelfs nu nog blijf ik met een kloppend hart achter. En nu niet zoals vroeger omdat het eng is maar omdat het echt zo gemaakt is dat je je rot schrikt, zelfs als je weet dat het eraan zit te komen.

Achteraf gezien is dit niet een film voor kleine kinderen maar ik was uiterst dankbaar dat ik de film gezien had in die tijd, ondanks dat ik toen niet meer uit mn bed durfde te komen omdat ik dacht dat T REX onder mn bed lag.

Even om aan te geven hoe realistisch, meeslepend en geloofwaardig dit verhaal is neergezet. Die dino's waren gewoon het meerendeel echt gemaakte beesten. Ongelofelijk hoe echt die beesten dr uitzien. Deze film is een mijlpaal en tijdloze klassieker.

avatar van SilverGun

SilverGun

Veelal gedegradeerd tot leuk spektakelfilmpje dat vooral teert op jeugdsentiment, voornamelijk hier. Onterecht, dit is namelijk één van de beste avonturenfilms ooit. Er is eigenlijk maar zelden een dinosaurus te zien, wat de momenten waarop ze in beeld komen des te specialer maakt, vooral omdat de scenes rondom de dino's zo vakkundig zijn opgezet. De verbazing en het gevoel van ongeloof bij het aanschouwen van de Brachiosaurus door Grant en Sattler is prachtig uitgebeeld en geloofwaardig. De eerste confrontatie met de T-Rex is meesterlijk opgebouwd; het onheilspellende rimpeleffectje in de beker water tijdens de aanloop naar de uiteindelijke onthulling is een fantastiche vondst. De film weet het relatief realistische concept erg overtuigend te verkopen. Tegenwoordig zou een film met dit uitgangspunt vanaf het begin tot het einde worden volgepropt met een grote hoeveelheid CGI dino's waardoor je suspension of disbelief al snel verloren gaat. De reden dat de effecten de tand des tijds zo verassend goed hebben doorstaan, zit 'm ook in de buitengewoon slimme combinatie van modellen bij close-ups, (spaarzame) CGI voor de shots met volledige dino's en een uitgekiende belichting. Minstens zo belangrijk daarbij is het feit dat de wezens d.m.v. zorgvuldige animatie en gedragselementen van overeenkomende beesten als imposante dieren worden neergezet, waar ze in een mindere film gewoon gevaarlijke monsters zouden zijn.

De film heeft niet de meest diepgaande personages, het zijn vooral wandelende morele standpunten ten aanzien van het idee achter het park. De dialogen zijn echter bijzonder goed en scherp geschreven, met name te danken aan Crichton maar ook zeker aan de geslaagde omzetting naar filmscript. De uitwisselingen tijdens de dinerscene vlak na aankomst op het eiland zijn filosofisch opvallend doordacht en interessant. Voor de wat meer diepgravende kijker is er bovendien een bijzonder boeiende, metafysische onderlaag te ontdekken m.b.t. tot de rol van techniek en specifiek de symbolische waarde van de auto's op rails die, wanneer ze daar van afwijken, opeens een groot gevaar vormen voor de protagonisten. Ook Hammond's monoloog over de illusie van het vlooiencircus is erg breed op te vatten. Er zijn verder hele artikelen gewijd aan de briljante iconografie en de soundtrack behoort tot het beste dat Williams ooit geschreven heeft.

Goeie recensie, SilverGun!

avatar van Kisje

Kisje

Gooh, wat een leuke film. Gisteren nog een keertje bekeken, en ik geraak 'm werkelijk niet beu. Vanaf het moment dat het al even bekende soundtrack begint te spelen word ik terug gekatapulteerd naar 1993, pure nostalgie.

Ik kan eigenlijk niet zeggen wat ik nadelig zou kunnen vinden aan deze film, oké, niet alles is perfect en bij sommige dingen stel ik me wat vraagjes. Maar voor de rest is deze film op zijn eigen manier een echt meesterwerk. Ook al behoort Jurassic Park tot het blockbuster genre, dat maakt het voor mij niet minder goed. In tegendeel: J.P. heeft zoveel mensen ontroert, naar het puntje van hun stoel gebracht en laten lachen het verdient (en terecht) al z'n pluimen.

avatar van Humortje!

Humortje!

Voor de eerste keer om te zien was het een indrukwekkende film!

Het boek van Crichton is mooi verfilmd door Spielberg, die er zo te zien ook veel moeite ervoor gedaan, aangezien hij ook Schinder's List aan het opnemen was. Toch wel knap!

De SPX zijn voor die tijd en nog steeds geweldig. Zeer goed gedaan door Stan Winston. Hetzelfde geld ook voor de geluidseffecten en de muziek van John Williams.

De cast is ook geweldig, soms op Joseph Mazzelo en Ariana Richards na!

SilverGun schreef:

Volkomen terecht, dunkt mij.

Alle scenes waar geen dino's in voorkomen zijn van een bedroevend B-film kaliber. Kan het nog wel leuk zijn, maar een hoge score verdient het imo niet (meer).

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Het moet geweldig zijn geweest om deze film te hebben gezien toen hij uitkwam in 1993. Als je de verhalen mag geloven maakte de film toen echt een geweldige indruk. Dat geloof ik graag, want ook nu is Jurassic Park nog steeds een schitterende film.

Het verhaal is en blijft uniek, en de uitvoering is geweldig. Het acteerwerk is goed, de cast met Sam Neill, Jeff Goldblum, Laura Dern en Richard Attenborough levert prima werk af. De spanning omtrent de dino’s wordt zorgvuldig opgebouwd en als de beesten op vrije voeten komen begint het spektakel pas echt en wordt het echt spannend. De dinosaurussen zien er werkelijk levensecht uit, een knap staaltje werk. Het eiland ziet er fantastisch uit en John Williams schreef een magistrale soundtrack voor deze heerlijke film. Met recht een klassieker.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

De Blu-Ray box is uit! Vet hoor! Kippenvel als je die trailer bekijkt!

Nieuwe Jurassic Park (1993) trailer - Video op FilmTotaal

avatar van SilverGun

SilverGun

Laat die re-release aub ook in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Jurassic Park in een overvolle zaal in 1993 is nog steeds m'n mooiste bios-ervaring.

avatar van michelx

michelx

De eerste Jurassic Park.. echt zo'n film die je nooit meer vergeet. (tuurlijk jeugdsentiment speelt ook een rol..) maar de special effects waren toendertijd fenomenaal.

En straks als hij uitkomt op blu ray denk ik daar weer net zo over.

avatar van movie-edje

movie-edje

tegenvaller!

was een grote hit in die tijd!

nou..............ik heb me gruwlijk verveeld in de bios!

het eerste 67 min zie je niks,

nu vind ik het een kinderfilm!

o, ja deel 4 is in de maak.

avatar van stultmeister

stultmeister

De opbouw van deze film is heel erg tof gedaan! Het bouwt de spanning goed op. Eigenlijk zou je wel willen dat het park goedgekeurd wordt, maar je weet dat die wetenschappers op voorhand al gelijk gaan krijgen.

Vervolgens ga je mee op avontuur, waar ieder moment een dinosaurus de hoek om kan komen (sinds ze vrij zijn gelaten).

Al met al een mooie, avontuurlijke film met een briljante soundtrack van John Williams.

Echter vind ik persoonlijk de minpunten:

- hoe dat hele computersysteem in elkaar zit. En dat dat ene meisje (door geforceerd dialoog dat ze hacker is) ineens het hele systeem weer aan de praat krijgt.

- Sowieso kan ik me SOMS storen aan de kind acteurs in Spielberg zijn films. In deze film op sommige momenten. Het valt me op dat kinderen in zijn films altijd zo moeten schreeuwen. Vind ik irritant! (En ja, ik zou vast ook schreeuwen als ik een levensgrote dino tegenover me zou zien, maar dat bedoel ik er niet mee).

Deze film krijgt van mij 3.5e ster

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ontzettend goede film.

Ik heb erg genoten en het is lang geleden dat ik zo op het puntje van mn stoel zat.. Vanaf het moment dat de beveiliging niet meer werkt en alle dino's vrij zijn is het entertainment van de bovenste plank.
Het lijkt wel of Spielberg alleen maar topfilms maakt. Deze film verdiend een nog hogere score.
De dino's zien er erg goed en realistisch uit. Het eiland geeft de juiste sfeer en maakt het nog spannender.

Ook de cast blinkt uit. Leuk om Samuel L Jackson te zien in een bijrol. De soundtrack vond ik iets minder, maar dat let me niet om deze film dikke 4,5* te geven.
Snel op naar het tweede deel!

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Voor mij blijft dit de ultieme actie film. Steven Spielberg maakt met deze film TOP VERMAAK!!!! De dino's zien er werkelijk heel goed uit. Steven weet ook goed wanneer je computer dino's kunt gebruiken en wanneer je een 'animatronic' moet inzetten. Want veel films van tegenwoordig maken te weinig gebruik van animatronic en halen alle beesten uit de pc. En dat is vaak zo nep!!!