• 9.378.921 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.738)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

T-Medic Irwin Wade

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

Bottleneck

Wat een bizar goede film blijft dit, echt overdonderend. Ik vond het een 'verademing' om in de openings-scene te zien hoe gruwelijk oorlog in feite is. Iets wat je niet veel in andere oorlogsfilms meemaakt (waarom eigenlijk niet?). Binnen vijftien minuten al zo meegesleurd worden, grandioos..

En dan de Noord-Europese settings van weilanden en (kapotgeschoten) dorpen, erg indringend als je iets hebt met WOII en herkenbaar natuurlijk. De hele zoektocht is fascinerend met spannende scenes zoals de sniper. Vooral het angstwekkende gebulder van de rollende en naderende tanks, kippenvel... Net als het einde.

Minpuntjes zie ik maar weinig. Het bibberende handje vind ik op een gegeven moment irritant worden. Maar ach, wat stelt het voor; Hanks speelt voor de rest de pannen van het dak. Mischien teveel patriottisme? Mwah nee, ik denk niet méér dan er in werkelijkheid zal zijn tijdens een oorlog of bij oorlogsveteranen..

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Bottleneck schreef:

Ik vond het juist weer geniaal om te laten zien hoe (oorlogs)stress iemand dus letterlijk op de zenuwen kan werken.

Bottleneck

Ja mee eens, maar ik vind het alleen te expliciet in beeld gebracht iedere keer, had het liever wat subtieler gezien.

avatar van Minotaures

Minotaures

Inmiddels ook weer over de 10 jaar oud, deze film. Ongeloofelijk.

Ik herinner me nog de eerste dag dat ik met dit prachtwerk geintroduceerd werd... alweer 10 jaar geleden.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Dat was op 17 September 1998. Vandaag zijn we 29 september 2009.

avatar van Minotaures

Minotaures

Gaat snel, de tijd.

canciser

Deze film geeft je duidelijk de sfeer aan hoe het daar was de eerste dagen. Gelukkig voor de (westerse) geallieerde viel de tweede wereld oorlog reuze mee, dat zie je dan niet terug in deze film. Anyways, het is een soort van realistische film, erg mooi in beeld gebracht door mr Spielberg en het verhaal was erg goed voor een oorlogsfilm.

toppert! 4*

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Canciser, wat je zegt klopt niet:

''Gelukkig voor de (westerse) geallieerde viel de tweede wereld oorlog reuze mee...''

Er zijn op zijn minst 2.600.000 westerse Geallieerden doden gevallen.

Vind je dat meevallen? Ik niet..

clockwork72

ik ga hem zo meteen weer eens opzetten. Ben er wel in de stemming voor nu

avatar van OliverDogg

OliverDogg

De Geallieerde soldaten zullen het wel erg genoeg gevonden hebben...

Bottleneck

Ik mag hopen dat ie het anders bedoelt..

Tomson_

Die heeft duidelijk zitten slapen tijdens de geschiedenisles

clockwork72

Ik bedoelde daarmee dat ik deze film weer eens wou zien. Jullie vatten het verkeerd op. Het is namelijk heel erg wat er tijdens de 2e wereldoorlog gebeurt is. Zat op het eind weer bijna met tranen in mijn ogen.

Bottleneck

Het ging om de reactie van canciser...

clockwork72

klopte inderdaad niks van wat ie zei. 'viel het reuze mee?' grapjas

Bart Simpson schreef:

Canciser, wat je zegt klopt niet:

Er zijn op zijn minst 2.600.000 westerse Geallieerden doden gevallen.

Vind je dat meevallen? Ik niet..

Heb het over de nog geen 40.000 omgekomen Amerikaanse militairen. In SPR stranden ze op Omaha Beach aan, daar vielen ook de meeste doden waardoor het lijkt alsof er enorm veel Amerikaanse slachtoffers waren, Er gingen bijvoorbeeld 27 miljoen russen (304.887 millitairen) dood in de 2e wereldoorlog. IIg, SPR is worst case scenario in de tweede wereld oorlog.

Reuze mee was trouwens een beetje hard uitgedrukt.

clockwork72

volgens mij moet jij deze film nog maar eens opzetten.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Ik bemoei me er niet (meer) mee.

clockwork72 schreef:

volgens mij moet jij deze film nog maar eens opzetten.

Verklaar je nader.

avatar van chevy93

chevy93

Uhhh.. Slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Land Inwoneraantal (1939) Militaire slachtoffers Burgerslachtoffers Joodse Holocaust slachtoffers Totaal aantal doden Doden in % van het inwoneraantal

Verenigde Staten 131.028.000 407.300 11.200 418.500 0,32%

En dan is dit plaatje ook zeer van toepassing:

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Lol inderdaad. Hoe komt hij in godsnaam op 40.000 Amerikaanse doden? Er zijn naar schatting tussen de 450.000 en 550.000 Amerikaanse militairen doden gevallen. Ook zijn er nog velen tienduizenden vermist (waarschijnlijk ook dood). Dus minstens 10x meer dan hij dacht. Landing op Normandië is trouwens niets vergeleken met de Slag om Hürtgenwald. Daar vielen 35.000 Amerikaanse doden, maar ja, dit zeg ik alleen omdat canciser anders beweerde. Ik houd het hierbij

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Waarom monden vele oorlogsfilm-recensies die wat mij betreft over de film zelf mogen gaan altijd uit in geschiedenislessen en cijfers.

Zonder die helden(hoeveel het er ook waren) hadden we al onze recensies in het Duits kunnen typen. Dus ehm hoe vond iedereen de film Saving Private Ryan eigenlijk? Dus hoe vonden jullie het gegeven van een broer terug naar huis zien te krijgen, filmtechnisch, het acteren van de hoofdpersonen, filmmuziek etc.?

helemaal gelijk moviemafketel.

Het is alweer even geleden dat ik de film gekeken heb.

Wordt dus tijd om hem weer eens te herzien

avatar van chevy93

chevy93

moviemafketel schreef:

Ik zou zeggen, lees mijn recensie:

chevy93 schreef:

Zolang geleden dat ik deze film had gezien, dus was wel weer eens tijd voor een herziening en wat ik me ervan herinnerde bleek juist.

Een sublieme oorlogsfilm!

Van het begin tot het einde zit het boordevol actie en gevechten (en daar houd ik van!).

Wat kan je er eigenlijk over zeggen? Gewoon lekker veel actie en de dialogen zijn ook zeer de moeite waard.

En uiteraard een perfecte eindscène.

Memorabele quote:

'The statue of liberty is kaput'

Waarom geen 5,0? Ik weet eigenlijk niet. Ik kan geen concrete minpunten noemen.

4,5* meer dan waard en ik heb een nieuwe film in mijn Top 10

avatar van Jonesy

Jonesy

Geen film is briljant alhoewel deze er heel dicht bij komt. Sterk acteerwerk en prachtig camerawerk maken dit een meesterwerk. Na zien van deze overgestapt op band of brothers.

avatar van Asaharo

Asaharo

moviemafketel schreef:

Omdat een groot deel van het publiek onwetend en idealiserend oorlogfilms bekijkt.

De Amerikanen als ware helden bestempelen is dan ook een statement die ik niet geheel deel.

Tuurlijk waren de gewone mensen helden.( of kanonnenvoer, of marionetten.Alles is relatief.)

Maar de Amerikanen zijn zich pas beginnen moeien in de Europese strijd nadat de Russen al het vuile werk hadden gedaan.( koersk, stalingrad)

De Russen zelf bekijken de Amerikaanse invasie in normandie nog steeds sceptisch en zagen hierin een opmars om de Russische invloedssfeer te beperken. Waarmee ik gewoon wil duidelijk maken dat het zogenaamde heldhaftige Amerika ook een geheime agenda volgde. Onze samenleving redden van een dictoriaal bewind zal mischien een van de redenen geweest zijn maar zeker niet de enige.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Dat is niet echt geheim hoor. Daar mogen we de Amerikanen trouwens wel voor bedanken, dat we hier niet in de Russische invloedssfeer terecht kwamen.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Dat, en als er eentje wel de keizer van de geheime agenda's was dan komt die eer Stalin toe.

Bovendien vochten de Amerikanen op 2 fronten, de Sovjet-Unie verklaarde pas de oorlog aan Japan in 1945.

avatar van Asaharo

Asaharo

nou, ik wil hier helemaal niet overkomen als een linkse rakker hoor.

Ik reageerde enkel op het feit dat Amerika helemaal niet de goede macht is die het wil zijn,(Zoals zovele grootmachten)

Tomson_

Ze kunnen sceptisch zijn zoveel als ze willen! Waarom zou de Sovjet Unie uberhaupt het recht hebben om hun invloedssfeer richting het westen uit te breiden? Stalin zelf was ook gewoon een schurk hoor. Hij wilde berlijn voor zichzelf houden en was evenals die besnorde Duitse driftkikker niet zo heel dol op Joden.