E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
Genre: Avontuur / Sciencefiction
Speelduur: 115 minuten / 120 minuten (extended version)
Alternatieve titels: E.T. / E.T. en Zijn Avontuur op Aarde
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Henry Thomas, Drew Barrymore en Robert MacNaughton
Releasedatum: 2 december 1982
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot E.T. the Extra-Terrestrial
"He is afraid. He is alone. He is three million light years from home."
De tienjarige Elliott woont samen met zijn moeder, broer en zusje in een bosrijke buitenwijk van Los Angeles. Op een dag ontdekt hij in de tuin een buitenaards wezentje. Elliott en het wezentje schrikken zich eerst te pletter, maar sluiten dan vriendschap. Elliott noemt het wezentje E.T. en verbergt het in een kast op zijn kamer. De jongen laat E.T. ook kennis maken met zijn broer en zijn zusje. E.T. raakt snel vertrouwd met het aardse leven. Toch heeft hij heimwee naar zijn planeet. Ondertussen begint de aardse atmosfeer zijn gezondheid aan te tasten. Ook Elliott voelt zich niet lekker. Hun band is immers zo hecht geworden dat ze dezelfde gevoelens ervaren.
Elliott
Tyler
Steve
Schoolboy
Diego23
Ik vond dit een hele leuke jeugdfilm die de volwassen kijker ook kan boeien.
AmazingPP
Wil je het nou wel of niet...?
Anyway, ze hebben een paar jaar geleden de film opgepimpt met effecten.
Jammer genoeg... Was niet nodig geweest.
AmazingPP
E.T. is al jaren 1 van mijn favoriete films en toch staat hij niet in mijn Top 10 (da's gek, hè?). Ik zal even uitleggen waarom:
Toen ik als mannetje van een jaar of dertien promotie zag voor deze film wilde ik er heel graag heen. Nu is het bij ons zo, dat ik vanaf mijn woonplaats 20 km moet reizen voor de eerste bioscoop, toen nog Alhambra in Vlissingen. En dit was de eerste film die ik in mijn eentje (met de bus ook nog) ben wezen kijken. Heel de zaal zat vol en iedereen zat te snikken, echt een gekke ervaring.
Als film kan E.T. me nog steeds boeien en wel vanwege zijn sublimiteit qua camerawerk, maar ook weer de vondsten van Spielberg zijn geniaal. Zo zie je van Coyote in het eerste uur van de film eigenlijk alleen zijn sleutelbos (net zoals je in "Jaws" in het eerste uur geen haai ziet). Ook de boodschap in E.T. is voor mij overduidelijk: de mensheid kan niets met rust laten en moet altijd weten hoe het is gemaakt en van wat etc. etc. Iets waar ik me al jaren aan erger. Ook de muziek van de film is daadwerkelijk van een schoonheid, ongelooflijk. Komt toch heel dichtbij in de buurt van de geniale soundtrack van "Jaws", maar goed, ze zijn dan ook allebei van Williams.
Waarom staat hij niet in mijn top 10?? Omdat Spielberg het nodig vond bij het 25-jarig bestaan van deze film onnodige computer effecten er in ging zetten en dat maakte voor mij E.T. juist onwerkelijker dan de rubberen pop van Carlo Rambaldi. Had ie niet moeten doen, is mijn mening. Ook de scene in het bad is volledig overbodig. En daarom is ie gezakt naar nummer 11....
Maar toch: 5 *
JDSsmetje
ET is helemaal niet mijn favoriete film. De film kan me moeilijk meenemen en aangrijpt me niet.
Misschien eens in de bioscoop zien, dan maakt de film (vooral dankzij de muziek) veel meer indruk.
combi
- 20609 berichten
onnodige computer effecten er in ging zetten
ja hoe maak je van een klassieker stront, ik vind het verschrikkelijk. alleen al die ringen om zn vingers
Tomkx
mee eens.
E.T.
Iedereen kent de film wel en heeft de film hoogstwaarschijnlijk ook zin zijn of haar jeugd gezien.
De film begint leuk en spannend, wel een beetje onlogische handelingen van Elliot. Ik zou midden in de nacht i.i.g. niet naar buiten gaan als ik vreemde geluiden zou horen. Ook de scene met de kikkers vond ik raar.
Krijgen kids in Amerika rond hun 12e al les in het doden en ontleden van kikkers? Rare scholen verder....
Dit zijn verder ook bijna mijn enige puntjes van kritiek op de film.
De film is grappig, E.T. is een schitterende personage(zelden zo'n sympathieke alien meegemaakt) en ontroerend.
De film is vakkundig in elkaar gezet en de muziek van John Williams past as usual weer is perfect in een film.
Het camerawerk is subliem, de camera hangt de hele film zo'n beetje op kindhoogte, op de moeder na zie je ook dat het een kinderwereld is...het 1e volwassen gezicht dat vol in beeld komt is tegen het einde, als de film serieuzer wordt.
Daaraan merk je ook dat de film met zorg in elkaar is gezet.
Kortom: 1 van de beste, zo niet de beste jeugdfilm die ooit in elkaar is gezet. Omdat hij zo goed is, is E.T. ook voor de volwassenen onder ons goed te pruimen.
Zeker een must-have om deze heerlijke film in je collectie te hebben!
MNV2
- 1900 stemmen
E.T. Phone Home
Zonet de film voor het eerst in jaren herbekeken en het blijft toch wel één van de mooiste familiefilms die er zijn. Het is natuurlijk ook een stukje jeugdsentiment aangezien ik de film vroeger al meerdere malen gezien heb.
Het eerste wat echt opvalt aan deze film is de schitterende soundtrack van John Williams die ook de filmmuziek van o.a. Jurassic Park, Shindler's List, enz. verzorgde. Zeker als je het geluid met een degelijk surroundsetje beluistert en het geluid hard genoeg opzet. Verder is het camerawerk (zoals velen al aangehaald hebben) enorm goed gedaan. De opbouw van de film is voor een familiefilm nagenoeg perfect, de film neemt met zijn twee uurs voldoende de tijd om het verhaal weer te geven. Ook krijg je sympathie voor de personages uit de film en natuurlijk voor E.T. zelf, (al heeft Elliott wel geluk dat het een 'vriendelijke' alien is en niet iets in de trend van Ridley Scott's Alien
Verder heeft deze film alles wat je van een Spielberg film mag verwachten: degelijk acteerwerk, goede settings, ... er is eigenlijk weinig op de film aan te merken afgezien van het feit dat de special effects al wel wat gedateerd zijn ondertussen, maar dat vormt helemaal geen belemmering voor het verhaal.
4.0 sterren
misterwhite
Ik vond dit een erg goede film vroeger, maar ik heb hem iets te veel gezien en is voor mij een beetje beginne af te zagen.
bild
Beetje een kinderfilm toch. E.T. kent een zeer simpel verhaal en matig acteerwerk. Het hoogtepunt van deze prent is de muziek wat ook bij de volwassene kijker een positieve indruk zou moeten geven bij deze film. Jammer is dat allemaal bij niet gelukt.
jumpstylemovie
Toenet weer gezien en hij blijft erg goed.
Geen reclameblokken
killerfreak
Vanmiddag voor de eerste keer gezien (had 'm al laatst opgepakt toen ie op vtm was), en hij is natuurlijk alle lof en oscars waard. Ook al vond ik het einde natuurlijk net iets te voorspelbaar. Maar goed, tis dan ook voornamelijk een familiefilm die een happy-end diende te kennen, dus daar kan ik me wel in vinden
Cheapcaster
Film die nog in mijn Top 10 gestaan heeft
Als ik dan toch iéts op die film moet aanmerken is het het einde
maar zoals hierboven wordt geschreven : De film dient inderdaad een happy-end te kennen
Halcyon
Als klein kind vond ik deze film wel leuk, maar zoveel jaren later, als volwassene, stelt het allemaal weinig voor. Erg slecht geacteerd, typische bombastische muziek en overdadig sentiment. In die zin vind ik E.T. dus een echte kinderfilm die volwassen nog weinig te bieden heeft. Tenzij uit nostalgie natuurlijk, maar dat gevoel heb ik niet bij deze film.
The One Ring
Hoewel ik E.T. als kind twee of drie keer gezien heb was het absoluut niet een van mijn favoriete kinderfilms. De laatste jaren heb ik veel gelezen dat volwassen mensen toegaven bij deze film veel gehuild te hebben en in Amerika geldt E.T. toch wel als dé klassieke kinderfilm, samen met The Wizard of Oz. Ik vroeg me al langer af of het niet verkeerd van mij was om mijn beoordeling van 3 sterren af te laten hangen van een oude herrinnering. Gisteren greep ik de kans op een herziening aan. The Wizard of Oz viel immers ook goed op oudere leeftijd.
Het resultaat is simpel: ik gaf vroeger weinig om E.T., nu nog net zoveel. De komische en avonturenscènes, zoals de chaos in de klas die ontstaat doordat E.T. en Elliott met elkaar verbonden zijn en de fietstochten vind ik erg leuk en doen me de status van de film begrijpen. De rest echter niet. De openingsscène in het donker is erg lelijk geschoten en voornamelijk irritant om naar te kijken. Daarbij vond ik als kind gek genoeg de "dood" van E.T. al weinig boeiend, dat is er niet beter op geworden. Jammer genoeg duurt dit stuk ook nog eens ontzettend lang. En dan moet dat eveneens lang uitgesponnen afscheid nog komen. Gelukkig zit er nog wel een aardige achtervolging tussen, anders was het waarschijnlijk niet uit te zitten geweest. Ik weet niet goed waarom E.T. voor mij als ontroerende film nooit gewerkt heeft (The Lion King kon het rond dezelfde leeftijd met gemak), maar het wordt er niet beter op. Ik had vroeger al moeite met deze droevige scènes, maar niet op de manier waarop andere kinderen er vaak moeite mee hebben.
Duidelijk een van mijn minst favoriete Spielbergs, ondanks dat het zeker zijn momenten heeft. 3 sterren blijven gewoon staan.
K@i
Iedereen vondt en vindt die E.T. zo schatig met die grote ogen en kop nou ik NIET ! vond en vindt hem ronduit lelijk en zelfs eng !
film heeft mij dan absoluut niet kunnen raken
Gundamned
Voor het eerst in de bioscoop gezien toen ik een jaar of 7 was,en het blijft tijdloos.Nog steeds bekijk ik de film.Recent nog de Ultimate Gift Pack (US import) gekocht,puur voor de orginele versie.De aangepaste versie (20th anniversary) verpest de de hele film.Mijn 5 sterren gaan voor de orginele versie,niet voor de remastered versie.
canciser
Indrukwekkende film, je zou haast denken dat deze nog geen 10 jaar oud is. Een beetje simpel zijn de hoofdpersonen wel gecast, maar de uitwerking is geweldig. 3.5*
pjotry
bijna 30 jaar geleden was ik aan het voetballen in de achtertuin,
mijn zus kwam de tuin in lopen , ze vertelde dat ze van ons buurmeisje stickers zou krijgen van een film met een buitenaards wezen E.T. genaamt,
ik was op slag verliefd op het idee dat er buiten onze aarde ook leven zou zijn, E.T kreeg een plaats in mijn hart nog voor ik wist hoe hij er uit zag.
mijn ouders hadden niet veel geld en ik mocht dus niet naar de bioscoop,bijna een jaar later op de allerlaatste dag dat e.t. in onze omgeving in de bios te zien was mocht ik toch samen met mn mijn moeder.
het was een onvergetelijke bijna bijbelse ervaring .
een ervaring die 5 jaar op zich zou laten wachten voor dat hem weer zou kunnen zien
in 1988 kwam de film pas uit op video.
enkele jaren geleden kwam een originele E.T. over uit italie naar het space expo in noordwijk.
een echte E.T. !
ik had geluk,
omdat ik zo vroeg was stond e.t. nog niet achter glas maar in een aparte kamer, ik mocht gaan kijken en heb stiekem mn hand op zn schouder gelegd,
E.T. is voor mij de nummer 1 en zal dat altijd blijven
ooit zal ik het huis waar elliott E.T verborg bezoeken, in ca
op dit moment wonen de familie Piwowar in het huis,
aardige mensen die mijn brief die ik ze stuurde vriendelijk per email beantwoorde..
E.T. krijgt van mij uiteraard 5 sterren,
jammer dat de 2002 versie zoveel verknoeid heeft,
de CGI e.t. ziet er nepper uit dan de echte..
E.T. I LOVE YOU
jordandejong
Spielberg heeft Tobe Hooper ooit gevraagd deze film te regiseren,maar Hooper wees het af in plaats voor Poltergeist.Toen is Spielberg deze gaan regiseren.
Sjoerdow
Ik ga deze film vanavond voor het eerst in mijn leven kijken.
Moet er toch maar een keer aan hé
Sjoerdow
Ik sluit me helemaal aan bij the one ring.
E.T. is een prachtige kinderfilm, waarin alle clichés in voorkomen, ondersteund met overdreven bombastische orkestmuziek waar de haren in mijn nek overeind van gaan staan.
Wel heb ik een zwak voor de sterk acterende Drew Barrymore. Ze speelt een heel aandoenlijke rol en je kan zien dat zij het meeste talent heeft van de jeugdige acteurs.
Er valt genoeg te genieten aan deze film, maar de emotionele scènes duurden inderdaad veels te lang. Dat maakt E.T. voor mij een alleraardigste kinderfilm, maar hij haalt het niet bij The Lion King.
3,5 sterren
Frenetic
Mooie film voor jong en oud.
Prachtig verhaal en special effects 4/5
Vinokourov
Tsja, een typische Spielbergfilm: een stel irritante koters is opgescheept met een olijk buitenaards wezentje, het dreigt één grote ellende worden, maar uiteraard is daar het typische happy end a la Spielberg. De film schiet nogal uit de bocht, wanneer met groot materieel uitgerukt wordt. Ook irritant is het dat de moeder van dat stel ellendelingen eerst E.T. de hele tijd niet door heeft
Mnee.
Absolute pijnpunt? De immer aanwezige, vreselijk jengelerige, crappy sentimentele soundtrack. Echt om horendol van te worden. Bij elke scene komt er onpassend lawaai uit de speakers geblaat die ook maar enige poging tot sfeer meteen de nek omdraait. Mijn beeld van (de wat oudere) Spielberg trouwens, weer bevestigd.
Verder vallen ook de pogingen tot visuele flair compleet in het water. Veel lichtbronnen die in de lens schijnen, maar meer dan Spielerei is het niet. Kwam vaak erg geforceerd en onkundig over.
Het basisverhaaltje is echter wel geinig. ET is tegenwoordig aardig rubber, maar kan er nog net mee door. Barrymore best schattig als klein kindje, die Elliot vond ik vreselijk. Zeker in de scene waar ET plots weer leeft. Maar verder wel wat lollige "ontdekkingscenes" waar de film toch even op kan teren.
De film duurt zeker een half uur te lang, het avontuurlijke verhaaltje kan niet lang vastgehouden worden en de tijd heeft stevig zijn tandjes gezet in deze film. Heel die "interventie" (zowat de laatste drie kwartier) had er bijna integraal uitgekund.
Vond het vroeger ook al niet zo'n boeiende film. Naarmate de leeftijd oploopt betert het absoluut niet.
planet_of_death
Ben het eigenijk helemaal met Onderhond eens. In vredesnaam, wat is er zo mooi aan deze film? Hap slik weg verhaal, clichematige scenes en een beroerde soundtrack (ben ik niet gewend van Williams). Lijkt wel alsof men dit allemaal voor lief neemt omdat de film van Spielberg is.

Netflix verwijdert hitfilm 'E.T.' van Steven Spielberg: kijk deze klassieker voor hij verdwijnt

Steven Spielberg-klassiekers 'Jaws' en 'E.T.' zijn sinds deze week te zien op Netflix
Hoofd van E.T. en andere iconische film-items voor veel geld onder de hamer

Steven Spielberg heeft veel spijt van aanpassen scène in re-release 'E.T.': "Had dat nooit moeten doen"

Intouchables
Komedie / Drama, 2011