Genre: Actie / Avontuur
Releasedatum: 11 januari 2007
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Apocalypto
"No one can outrun their destiny."
Tegen het einde van het Maya-tijdperk woont Jaguar Paw samen met zijn familie in een kleine Maya nederzetting in het bos. Op een dag wordt zijn dorp overvallen door een groep Maya uit een naburige gemeenschap. Hij weet zijn hoogzwangere vrouw en zoontje te verstoppen in een grot in de grond, maar wordt zelf gevangen genomen. Zal hij z'n vrouw en kinderen ooit nog terug zien?
- Trailer (YouTube)
Blunted
Flint Sky
Turtles Run
JayLunar
Wat een vervelende, pretentieuze, groteske en quasi-exotische extravaganza. Zoveel aandacht voor setting en make-up enzo, en dan toch zo'n nietszeggende en formulematige film afleveren. Hoe krijg je het voor elkaar zou je bijna zeggen.
Volgende keer denk ik toch maar weer gewoon Rambo opzetten.
AnthonyG.
Wat is er eigenlijk niet correct aan deze film? (als leek zag ik daar toch niet veel aan...)
Asaharo
Jaja, kom het is al goed. Hij schreef één (uitermate grappig) berichtje(meer zelfs een icoontje) en nu is het precies hetzelfde als een paar pagina's geleden. Een actie zorgt altijd voor reactie et vica versa. Dus hou jullie kop of de moderators komen de boel weer eens schoonvegen. En wie heeft daar nu iets aan?
ewalk
Een film dient, volgens mij, voor de meeste mensen (kijkers) overwegend ter vermaak ( ende lering kan je vaak weglaten) De filmmakers daarentegen gebruiken films vaak om hun eigen standpunten of kijk t.o.v. bepaalde bestaande situaties of historische gebeurtenissen over te brengen. Dat dit niet altijd goed overkomt, wordt door de kijkers niet altijd opgemerkt. Hen gaat het zoals ik al zei meer om het vermaak. De thema's, achterliggende gedachten, motieven, pretenties, frustraties, demonen van de maker zal ze een rotzorg zijn.
Mel Gibson is iemand die graag boodschappen in zijn films verstopt. Daarnaast iemand die de controverse graag opzoekt. Ook met deze film tracht hij weer te shockeren. Deze allegorie vermomd als avonturenfilm put uit historische gebeurtenissen die hier en daar inderdaad met een korrel zout moeten worden genomen. Het probleem is echter dat Gibson een geschiedenis van een ander volk dan dat van hemzelf herschrijft. Dit kan het volk zelf erg lastig maar ook beledigend vinden. Dit is niet de eerste keer dat hij historische gebeurtenissen op zijn eigen manier invuld. Zo heeft zijn vader aangegeven dat de Holocaust werd overdreven en gaf Mel met niet veel woorden aan dat hij het met hem eens is. Zie verder de discussie rondom The passion of the Christ.
Als je een film maakt hoeft het niet altijd historisch verantwoord te zijn maar het siert een goede filmmaker wel om eens goede research te doen zonder dat je bepaalde volken op een onjuiste manier wegzet in de geschiedenis ten overstaan van miljoenen onnadenkenden die dit klakkeloos aannemen. Maar goed, je kunt niet met iedereen rekening houden.
Als we in Nederland een film zouden maken over de trotse Friezen die het lukte om eeuwen lang onafhankelijk te blijven van de rest van Nederland dan is de vraag hoe er tegen aan wordt gekeken als we kijken naar onderstaande punten:
We laten de rol spelen door mensen uit Maastricht met een hele andere tongval, een zachte G zonder harde L.
Vervolgens wordt Bonifatius op een gruwelijk manier gevierendeeld, puur kwaardaardig onthoofd nadat hij met de kattenklauw was bewerkt en de Friezen schenen er genot van te hebben. Een mooie scene met veel Gore.
De vraag is dan of het historisch klopt maar ach, wat maakt het uit. Het is een film die nog vermakelijk is ook, als hij ooit gemaakt zou worden.
Maar wat zouden die Friezen daarvan vinden? Hoe worden zij naar de rest van de wereld geportretteerd door de filmmaker? Ach, ze moeten niet zeuren.
Ik snap Angel Eyes18 wel!
angel-eyes18
Mooi gesproken Ewalk!!
Ik neem het overigens niemand kwalijk hoor dat mijn onderbouwing niet begrepen wordt.
Is niet minachtend bedoeld.
bollepeer
prachtig gezegd ewalk! een beetje op de nico dijkshoorn manier. daar houd ik wel van, maar het is mooi dat angel-eyes geband is.
Turkeyloverz
Mel Gibson hoeft helemaal geen boodschap in film te stoppen. Hij was zeer waarschijnlijk in de war met Azteken, wat ik overigens niet probeer goed te praten, maar ik weet zeker dat de meeste mensen die Apocalypto kijken zonder complottheorieen of wat dan ook in hun achtergrond, wel kunnen genieten, want het is toch wel een zeer goede film. Heel toevallig vond ik de offerscene erg saai en nietszeggend, terwijl de rest van de film gewoon een spektakel is.
peter81
Zeer mooie film. Mooie special effects en geweldige achtervolging. Werd me alleen even iets te langdradig, maar gelukkig wordt de achtervolging tussendoor mooi ingevuld door goede killing-scenes. Verder niks negatiefs.
btw. Er is niks mis met engels, maar de taal die er gesproken wordt maakt het een stuk beter en realistischer.
idd, geen boodschap. Maar is ook niet nodig in dit geval.
Duidelijk dat Mel Gibson de regie in handen had. Er is goed met geld gesmeten voor de juiste effecten. Nice!
ewalk
Mel Gibson hoeft helemaal geen boodschap in film te stoppen.
Heeft ie toch stiekem gedaan!
ewalk
Lijkt veel op die van Avatar. Wat te denken van de decadentie van de beschaafde Maya's/Azteken die zo veel verder ontwikkeld waren dan het volk dat dichter bij de natuur stond? Daarnaast begon dat volk de aarde al aardig uit te buiten. Zie de gekapte bomen, Wrede spellen etc. Ook veel parallellen met het thema van Avatar.
Het zit hem in deze uitspraak van een van de stamoudsten:
""There is a hole in Man that will never fill." It is "what makes him sad. What makes him want." He will continue to take from the Earth until at last the Earth will speak and admit that she has "nothing left to give," that she has herself become nothing.
Read more at Suite101: Mel Gibson's Apocalypto: An Exploration of the Allegory Mel Gibson's Apocalypto: An Exploration of the Allegory - action-films-thrillers.suite101.com
Carealot Carrot
Volgende keer denk ik toch maar weer gewoon Rambo opzetten.
Helemaal waar.
louisvf
Als je traag doorspoeld ergens in het midden als hij een één tegen één gevecht heeft kun je zien dat het bloed eruitspat in de stijl van een fontein, alleja, je weetwel wat ik bedoel
! Zo zijn er nog veel fouten ivm de uitvoering.
Thorak
! Zo zijn er nog veel fouten ivm de uitvoering. Dat zal ongetwijfeld bewust zijn geweest omdat je anders niéts zou zien. En uiteraard omdat het er gewoon spectaculairder uitziet, het is tenslotte nog steeds een film.
louisvf
Hehe, hoe denk je dat ik erop ben gekomen om het traag te laten afspelen? Dit is juist omdat ik het zo ook al zag...
Maar oke het is inderdaad niet belangrijk maar het toont wel deels aan van welke kwaliteit deze film is...
Malli
Ben jij soms een alias van Angel-eyes 18 of zo? Die verbond ook van die groteske conclusies aan nietszeggende details.
louisvf
Nee ik ben toch wel maar gewoon louisvf.
Wat jij nietszeggende details vind zie ik als een slecht uitgewerkte productie! Heb trouwens gezegd dat het inderdaad niet belangrijk is, zou hier nu echt geen drama over maken aub...
Heb trouwens niets foutief gezegd en je kan het altijd zelf nakijken...(wat je ongetwijfeld niet zal doen
Malli
Nee ik ben toch wel maar gewoon louisvf.
Uiteraard ga ik dat niet doen, omdat het onbelangrijk is en ik er mij in elk geval niet aan gestoord heb.
Voorts zeg je dan wel dat het niet belangrijk is, maar tegelijkertijd zegt het blijkbaar wel iets over de kwaliteit. Als je de film onder meer door die scène van matige of slechte kwaliteit vindt, vind je het wel degelijk belangrijk.
louisvf
Hehe, het is dan ook maar een voorbeeld eh! Zeg dan ook niet dat ik deze film om die reden (alleen) slecht vind...
Ga trouwens niet terug beginnen over deze film, waar het blijkbaar wel naartoe gaat
!
aspro
gewoon een ren je rot spel maar dan in je blote reet.
en over bloed spaten moet je 300 spartans maar eens bekijken
louisvf
Welke spartacus? Vind dan ook alleen maar de oude versie goed!
De serie en 300 spartans zijn trouwens naar mijn mening wel goed en het bloed is er dan ook expres om gedaan, kan je van deze film niet zeggen...
Q Jones
Mooi gemaakt maar daar blijft het bij een film die ik nooit meer hoef te zien, wel respect voor Gibson dat hij dit regiseerd zonder dat hij de taal kent
Chainsaw
Als onbekommerd popcornvermaak een best geslaagde film. Verwacht geen diepgang of uitzonderlijke filmische momenten, want zo ver gaat het allemaal niet. Het is gewoon een simpel (en tamelijk standaard) actiefilmpje, vooral gericht op de amusement. En dat lukt Gibson prima. Hij gooit een paar doeltreffende actiescènes en goed gedraaide achtervolgingsscènes in een blender en mixt dit met prima muziek van James Horner, die zelfs de simpelste scène nog spectaculair weet te krijgen. Wat dat betreft is Apocalypto een verzorgd geheel, dat echter op het gebied van scenario tekort schiet. Het geheel is soms namelijk wel erg voorspelbaar en ook die eendimensionale personages werken niet bepaald bevorderlijk. En daar komt bij dat de actiescènes misschien prima tot hun recht kwamen, dat mierzoete drama hier en daar werkte daarentegen weer geen moment.
Kleine 3,5 sterren.

Bejubelde avonturenfilm 'Apocalypto' dinsdagavond te zien op televisie

Geprezen avonturenfilm 'Apocalypto' ook weer te streamen via Prime Video

'Apocalypto' is terug op streaming: 'Gibson is een geniale gek'

Vijf van de meest gewelddadigste speelfilms ooit gemaakt

Nuit et Brouillard

Perfume: The Story of a Murderer
Misdaad / Drama, 2006

Frost/Nixon
Biografie / Drama, 2008
verlies van geliefdesolar eclipseslavernijjaguar dorpmaya civilizationwoudtribeindiaanhuman sacrificecentral americaancient civilization 16e eeuwyucatec maya language films about indiansфильмы об индейцахancient language film