• 9.376.883 stemmen

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Rudy Youngblood, Dalia Hernández en Jonathan Brewer

Releasedatum: 11 januari 2007

Plot Apocalypto

"No one can outrun their destiny."

Tegen het einde van het Maya-tijdperk woont Jaguar Paw samen met zijn familie in een kleine Maya nederzetting in het bos. Op een dag wordt zijn dorp overvallen door een groep Maya uit een naburige gemeenschap. Hij weet zijn hoogzwangere vrouw en zoontje te verstoppen in een grot in de grond, maar wordt zelf gevangen genomen. Zal hij z'n vrouw en kinderen ooit nog terug zien?

avatar van The Oceanic Six

Gister gekeken en hij viel me tegen. 1e Uur was zelfs wat saai, daarna ging het allemaal wat vlotter. Kwa verhaal en geweld viel het allemaal best mee. Vond de film wel aardig om te zien hoor, maar het is geen meesterwerk. 2,5 *

avatar van timbo_

timbo_

Film viel me toch flink tegen. De humor die op het begin in de film zit verweven doet erg westers aan en past derhalve totaal niet bij de film. De film zou verhalen over de Maya's maar is erg kort door de bocht en zou over ieder ander volk kunnen gaan zonder dat er maar het kleinste verschil in de film zou zijn. Ook zien de goede maya's er weer zo cliche beter en moderner (Westerser) uit dan de slechte Maya's. Verder concentreert Gibson zich volledig op de negatieve aspecten van de maya cultuur. Het expliciete geweld heb ik op zich geen moeite mee maar voegt ook werkelijk niks toe. Met zijn onlangs gedane antisemtische opmerkingen nog in het hoofd lijkt de beginquote ook een erg dubieze. Hierin beweert hij eigenlijk dat wij blanken niet de schuld zijn van het beeindigen van de maya cultuur maar dat ze dit aan zichzelf te wijten hebben. Wat me dus vooral heel erg stoort is dat Gibson doet alsof hij een belangwekkende op waarheid gebasseerde film maakt terwijl het niet meer dan een pretentieloos actiefilmpje heeft gemaakt waar erg weinig waarheid in schuilt. Nu lijkt het alsof ik alleen maar kritiek op de film heb dit is helemaal niet zo. Ik vind hem er op veel momenten goed uitzien en ik heb me prima vermaakt maar de vraag is bij een film als deze.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

De Mayas!?! Hmm, I realy don't think so mr Gibson. Aangezien het eens grote Maya rijk al rond 900 AD in verval raakte en er zo rond 1200 AD nauwelijks meer iets van over was (en dat is nog altijd ruim 2 eeuwen voordat de eerste spanjaard voet op midden- amerikaanse bodem zette). Nee, als er al een ooit bestaand volk model moet hebben gestaan ter inspiratie van de brute samenleving die hier ten tonele verschijnt dan moeten het de Azteken geweest zijn. Het meest barbaarste en geweldadigste indianen volk van midden-amerika, als enige niet vies van mensenoffers en volgens sommige zelfs niet van kanibalisme. De Azteken werden ook met tijd en wijle geplaagd door droogte en hongersnood maar was zeker geen van binnenuit zijnde civilistatie in verval! Nee, Mr Gibson de Azteken zijn echt met geweld veroverd door de spaanse katholieken met zwaard en bijbel.

Nu is enig historisch besef niet echt weggelegd voor good oll' Mel, evenals enig gevoel voor subtiliteit trouwens (waarom zien de goodguys er uit als braziliaanse voetballers en de badguys als een stel lelijke apen?). Nu hoeft dat ook niet altijd in een film maar als Mel Gibson zich met de historie gaat bemoeien wordt het toch altijd een beetje eng. Op de een of andere manier moet ik dan bij de Azteken-stad gelijk aan Sodom en Gomorrah denken, brrr.
Daarbuiten heeft de film, net als al die halfnaakte indiaanen, niet veel om het lijf. Gewoon een gruwelijk lompe actiefilm waarvan de laatste 3 kwartier zelfs erg vervelend beginnen te worden (en nog maar weer eens stukje rennen door het bos). En gruwelijkheden open en bloot laten zien is geen doel op zich en maken absoluut geen goede film dat weet Mel dan weer in 1x zeer duidelijk te maken. Het ziet er allemaal wel mooi uit, 2* daarvoor.

avatar van otherfool

otherfool

In ieder geval een boeiende film, over een grotendeels vergeten tijd en cultuur (door ons Westerlingen althans). Het tekent toch de lef van Gibson dat hij dit zo heeft willen maken, en het levert een redelijk unieke kijkervaring op.

Of het ook een goede film is, daar valt over te discussieren. Ik verbaas me hier ietwat over het hoge gemiddelde, want Apocalypto is eigenlijk een simpel en rechtlijnig verhaal, en dan ook nog met een hoog botte bijl gehalte. De film komt traag op gang, is soms over de top (hoe kunnen ze Jaguar Paw dag en nacht blijven volgen?), maar gelukkig is het einde precies goed.

3*.

avatar van serpico

serpico

Een zeer sterke film, veel beter dan ik had verwacht. Allereerst een prachtige setting, en veel oog voor visuele pracht. Daarnaast heeft Gibson er goed aan gedaan om echte mensen te maken van zijn personages.

Het verhaal is niet al te opzienbarend, maar ook niet onlogisch. Daarom komt dat het realiteitsgehalte eerder ten goede. Sommige dingen zijn misschien wel wat onwaarschijnlijk, maar dat stoort ook zeker niet.
Aan de andere kant zit er een hartverscheurend element in, de manier waarop de personages in het begin worden neergezet, en vervolgens wat ze moeten doorstaan. Die vrouw zat echt in de ergste situatie die je zo iemand op zo'n moment kan voorstellen.

Lang geleden dat ik zo erg op een happy-end heb zitten hopen. Dat was dus erg goed gedaan. Bovendien was de film ongelooflijk spannend, vooral aan het einde. Ik zat met wijdopen ogen en klamme handen daar in de bios. Ik schrok en kreunde bij iedere plotwending, echt een magnifieke opbouw van spanning. Een topprestatie.

Daarnaast is de film vrij gewelddadig, wat een zeer grimmige sfeer opwekt. Die past overigens ook naadloos in het totaalbeeld van de film.
Het uiterlijk van de personages is helemaal top, en dat in combinatie met de spanning, visuele pracht, de manier waarop je werd meegezogen in het verhaal (wat o.a. te danken is aan het authentieke taalgebruik), en de vele emotionele momenten, is dit toch wel een erg goede film te noemen.

Het enige dat er voor mij aan ontbrak, was het moment waarop alles ging schitteren, dat überclimax zeg maar, die bijvoorbeeld de 'Lord of the Rings'-films wel hebben.
Het moment waarop alles midden in alle actie even stil is, en je bijna geen besef meer hebt van iets, behalve dan van die wereld waar je je in bevind, die je zo compleet meesleurd. Dat vond ik wel erg jammer.

Gelukkig staat daartegenover weer dat aan-de-buis-kluisterende effect, en ook enige maatschappellijke kritiek, wat de film een topper maakt.

4,25*, na lang twijfelen afgerond naar 4*

avatar van Linn

Linn

Erg mooie film!

Had ik niet verwacht van Gibson. Geeft een goede kijk op de Mayacultuur(goh ze hadden zelfs een soort van humor). Verder erg mooie beelden, goede acteurs(hoe leren ze in godsnaam die taal) Heeft me echt geen moment verveeld. En dit is toch heel wat beter als Passion of the Christ die gemaakt lijkt te zijn om zijn gruwelijkheden. Gruwelijk is deze film niet, op een paar smerige bloederige scenes na. Maar daar gaat het hier niet om, geniet van de prachtige beelden en het knappe acteerwerk. Alleen de zwarte panter was wat nep neergezet. Maar verder ben ik erg enthousiast.. Way to go Mel!! 4,5*

Beter dan eerdere pogingen.

Al is het dan vooral het eerste gedeelte dat ik boeiend vond. Wel een fijn sfeertje, leuk om eens mayas aan het werk te zien, paar leuke, grappige en mooie scenes.

Daarna vervalt het in een veel te lange achtervolging die wel erg random aanvoelt, en zodoende veel te lang gerekt wordt. Het hele tweede deel van de film vanaf de zonsverduistering vond ik gewoon veel minder, kon me uiteindelijk ook niet meer zoveel boeien.

Jammer, wat op basis van het eerste deel had het heel wat meer kunnen zijn.

Gereserveerde 2.5*. Veel beter dan toestanden als Braveheart en PotChirst, maar niet het potentieel dat erin zat ten volle benut.

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Ik vind dat Gibson zeer talentvol is als regisseur en dat bewijst hij maar weer eens met Apocalypto. Prachtige beelden die natuurlijk dienen als achtegrond voor een redelijk boeiend verhaal over de maya beschaving, waarbij gefocust wordt op een dorp waarvan de bewoners ontvoerd worden om op gruwleijke wijze geofferd te worden aan de goden. Een intrigrerend kijkje in de gewoontes van deze oude beschaving. Gibson maakt het geheel overtuigend door de acteurs in deze taal te laten praten, maar ook door er wat humor in te brengen aan het begin. Zo zie je toch dat de Maya's ook doodgewoon mensen waren met gevoel voor humor. Halverwege de het verhaal ontpopt de film zich als een soort First Blood en blijft het tot het einde toe een lange achtervolging. minder dan het eerste deel, maar nog steeds boeiend om naar te kijken. Bovendien is de tweede helft van de film hierdoor erg spannend, maar ook omdat de vrouw en kind van de hoofdpersoon zich in een bijzonder benarde situatie bevinden, dat ze niet zullen overleven als hij niet opschiet.

Geen diepgaande docu over de Maya's, wel fascinerend om te zien en de beschaving leent zich perfect uit voor een spannende film, zo blijkt. Een 4.

avatar van Prudh

Prudh

Aardige actiefilm. Een simpel verhaaltje over hoe een bosjesmaya zijn gezinnetje moet redden van een wisse dood. Een wisse dood die zijn dorpsgenoten niet gespaard is gebleven. De grafische pracht van de jungle waarin deze Maya zijn thuis ziet wordt goed in beeld gebracht. Een groot deel van de film is hierdoor een groen bladerfestijn. Dit visuele festijn wordt echter wat roodkleurig wanneer de naburige stadsmaya's het huizelijke rimboegeluk komen verstoren. De make-up van de personages is tot in detail uitgewerkt, de half-naakte lichamen worden bijna tot Oerwoud Kunst verheven. Petje af.

Jammer genoeg zet de kwaliteit van het oogsnoep uit Apocalypto geen trend voor een kwalitatief hoogstaand plot, dit is helaas behoorlijk rechtlijnig. Gibson kiest voor een horizontale aanpak, hij geeft het verhaal weinig diepgang mee. Hierdoor blijft de film vooral hangen op de tegenstelling van boosaardige stedelingen tegenover de goedmoedige regenwoudbewoners. "Nuance' is in ieder geval een woord dat de regisseur nog eens moet op zoeken. Aan de andere kant biedt deze ongenuanceerde uitwerking tussen goed en kwaad een mooi platform voor overdadig bloedvergieten. Niet voor de tere ziel. 'Toeval' is overigens de onbesproken metgezel van de hoofdpersoon, hoewel iemand anders deze onzichtbare reispartner 'Onwaarschijnlijk' zou kunnen noemen. De kijker kan sommige gebeurtenissen maar beter met een korrel zout nemen om plotergernissen te voorkomen.

Uiteindelijk is Apocalypto een vermakelijke actiefilm. Van een meesterwerk is echter geen sprake. Een paar mooie plaatjes en bloedige actie is al wat er geboden wordt, maar met verve. Drie sterren is een mooie score.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Grote tegenvaller. Vergelijking met First Blood klopt misschien wel een beetje en die vond ik dan ook weer niet zo geweldig. Alleen is deze film natuurlijk nog heel wat geweldadiger

Opzich stoor ik me niet zo snel aan geweld, maar hier zat eigelijk geen pauze in. Als het geen grof geweld was, dan was het wel zachte marteling en er werd dan ook vanalles aan gedaan het elke keer weer lekker pijnlijk en gemeen te maken. Af en toe zag de film er ook best mooi uit, maar dat werd weer minder naarmate er weer een lange geweldscene begon (wat dus erg vaak was). Doelloos geweld kan ik gewoon verteren als het nog een beetje vermakelijk is, en het is niet zo dat ik dit ontzettend ziek vind, maar dit is wel erg vermoeiend. Tegen het einde wist ik het wel.

2,5* Af en toe mooi in beeld gebracht en echt eentje die leuk is om een keer gezien te hebben, voor de lange slopende ervaring. Maar had echt korter gemogen. Vreemd dat de meeste dit zo geweldig vinden trouwens.

avatar van mister blonde

mister blonde

Gelukkig staat hier ook 'avontuur' als genre-aanduiding bij. Als geschiedenislesje of epos dat ons inzage moet geven in hoe het toen was, vind ik de film helemaal niet interessant (hoewel de setting an sich dat zeker wel is). Dit is gewoon een dijk van een avonturenfilm. Op dat gebied kan ik me niet verplaatsen in veel van de kritiek. De film ziet er prachtig uit, de beelden van de oerwouden zijn indrukwekkend en het tempo is ontzettend hoog (op een inkakmoment halverwege na).

Op het moment dat je de film te serieus gaat nemen (ook al doet Ginson dat wellicht wel) wringen er wel een aantal zaken. Waarschijnlijk historisch niet correct (zou het niet weten, ik neem het van een aantal critici dan maar aan), een aantal moraaltjes en ja ja, zelfs een aantal onwaarschijnlijkheden. 'Who cares?' Denk ik dan. Blijkbaar toch nog wel wat mensen. Nogmaals als je deze film al te serieus neemt is zelfs de spanningsboog nogal kwalijk. Een film als Deliverance zou je hetzelfde kunnen verwijten. Heb er behoorlijk van genoten. Gibson is zeker geen briljant filmmaker, maar laat in al zijn projecten talent en potentieel zien. Ben beniewd naar zijn volgende film.

avatar van Spetie

Redelijke film, die best goed opgebouwd is qua verhaal, maar de personages en het verhaal konden mij op de een of andere manier totaal niet boeien. Toch heb ik mij ook niet verveeld, want de vaart en de actie in de film zag er op zich goed uit en maakte een hoop goed.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Al met al een goeie film. We krijgen hier gewoon een zeer goeie actiefilm te zien met indrukwekkende beelden. We krijgen op zich geen geschiedenis, de film vertelt gewoon het verhaal dat zich zo'n 500 jaar geleden in Colombia afspeelde. Sommige scenes waren enorm schokkend, dus raad ik aan de kinderen niet mee te laten kijken.

Dat zou ik in ieder geval niet doen.

avatar van Dutchero

Dutchero

Ik twijfel er een beetje over of ik deze film wel een voldoende moet geven. Het verhaal is simpel en eigenlijk niet zo origineel, de setting is dat natuurlijk wel. Hier wordt jammer genoeg niet echt gebruik van gemaakt. De eerste 1,5 uur kwamen op mij over als een matig drama dat zich in een andere setting dan gewoonlijk afspeelt. Af en toe een beetje clichematig en het duurt eigenlijk te lang,maar ook af en toe indrukwekkend. Mooi voorbeeld is de eclipse scene. De eclipse zelf en hoe het volk daarop reageert vind ik prachtig gemaakt. (indrukwekkend)Jammer dat het nu net toevallig gebeurt op het moment dat onze held geofferd dreigt te worden. (beetje clichematig). . Het laatste half uur schakelt de film over op het actie/avontuur gedeelte. Wat mij betreft het beste deel van de film. Pas vanaf dat moment ging ik meeleven met de hoofdrolspeler(s), maar de beelden en de spanning waren ook erg goed. Alleen ook hier - helaas - weer wat irritante puntjes. Jaguar redt zijn vrouw natuurlijk weer net op het laatste moment, maar die geboorte sloeg werkelijk nergens op. Die baby kwam eruit als een natte drol. En natuurlijk liep die kuil te snel vol. Ik had dan ook liever gehad dat het meteen vanaf het begin van de achtervolging al regende, want die regen gaf sowieso een extra soort sfeertje in de film. Maar desondanks toch een geslaagd laatste deel. Over de hele film twijfel ik dan tussen 2,5* en 3*. Ik geef nu 3* , omdat ik de setting wel een keer verfrissend vind.

avatar van stephan73

stephan73

Aardige film, die wel stukken beter is dan Gibson's Passion of the Christ.

Probleem met deze film is dat ik echt niet begrijp welke doelgroep hij hiermee probeert te bereiken! De arthouse-liefhebbers? Lijkt me niet, daarvoor is hij te glad geschoten en te Hollywood. De mainstream-liefhebbers? Ook dat denk ik niet, want daarvoor is hij (door de taal) minder toegankelijk.

Wat me ook opviel is dat dit gewoon een remake is van First Blood, waarin (in plaats van Rambo) een maya wordt opgejaagd. Waarin hij vallen zet en zich verzet tegen de "grotere" macht.

Ik vond dit een leuke film om gezien te hebben (enkele prachtige natuurshots), maar hij is me gewoon te glad.

avatar van Zinema

Avontuurlijke aktiefilm van Gibson. Er zit een aardig tempo in de film en de acteerprestaties zijn uitstekend. Toch wordt er vaak het clichématige pad aangehouden. Goed.

avatar van Theunissen

Mooie spannende film met een schitterend eind. Ondanks dat er geen bekende acteurs in meespeelden deden de onbekende acteurs het zeer goed. Je leefde totaal met de hoofdrolspeler mee en je gunde hem ook zijn wraak. Ook de beelden waren vaak zeer mooi om te zien en dat er geen woord Engels in werd gesproken maakte totaal niets uit. Het paste eigenlijk zelfs beter bij deze film dat er geen Engels werd gesproken.

avatar van Aapje81

Aapje81

Zelden zoveel onzin bijelkaar gezien. Het eerste deel van Apocalypto is walgelijk en pervers. Hier doet Gibson Passion of the Christ nog eens dunnetjes over en dat is geen goed idee. Schokken omwille van het schokken werkt nu eenmaal niet als er geen interessante personages in de film zitten. Maar goed de vernederingen en perverse toestanden gaan nog een tijdje door met als hoogtepunt het onthoofden van een paar smurfen. Daarna gaan we op de weg terug en volgt een soort kruising tussen Braveheart en Rambo. Dit is op zich best een vermakkelijk deel van de film waarin Gibson met een aantal scenes laat zien dat hij toch wel wat kan. Zo is de scene waarin een druppel bloed uit een boom valt erg mooi gedaan (maar dit kan er natuurlijk ook aan liggen dat dit zowat de enige subtiele scene in de film is). Ander pluspunt in het tweede deel is dat het tempo wat omhoog gaat en de mooie natuur meer tot zijn recht komt. Met als hoogtepunt de waterval scene. Het einde van de film is dan weer bijzonder aardig maar over het geheel genomen vind ik dat Gibson met deze film flink de mist in gaat en dat is jammer want Gibson heeft wel degelijk talent als regisseur maar verliest zichzelf veel te veel in patriotische maya toestanden en onnodig veel geweld dat op een gegeven moment zo absurd wordt dat het op de lachspieren werkt. En wat ik nog het meest storend vind is dat het allemaal zo oppervlakkig is. Een euvel waar The Passion of the Christ ook al mee zat. Als de acteurs in een authentieke taal spreken wil dit nog niet zeggen dat het verhaal daardoor diepgang krijgt. Een gemiste kans waarbij Gibson geen duidelijke keuze maakt tussen een historisch verantwoorde film of een actiefilm. Het actiegedeelte gaat Gibson in ieder geval vrij goed af. Maar het eerste gedeelte is ronduit waardeloos en is de reden waarom mijn score aan de lage kant is.

avatar van Movsin

Movsin

Dit is een avonturenfilm...

Laat ons daar duidelijk over zijn.

De link naar de Maya-cultuur laat ik aan de insiders over en heb ik geen behoefte aan.

De film haalt zijn waarde uit de mooie natuurbeelden en personnages en de spectaculaire jacht- en achtervolgingsscènes.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Best tof filmpje van Gibson.

Vind vooral de sfeer erg sterk. Gibson maakt optimaal gebruik van de omgeving en tovert enkele prachtige sfeershots tevoorschijn. Visueel verder dik in orde met soms erg sterk camerawerk en een goedlopende montage. Soundtrack was ook erg sterk en voegde dan weer net wat meer sfeer toe.

Met het script gaat het dan weer een beetje mis, want waarom:

- Kunnen dit soort verhaaltjes nooit binnen 90 min afgelopen zijn?

- Moeten de maya's als een erg dom volkje worden afgebeeld?

- Moet spanning en drama altijd opgewekt worden door het laten zien van huilende/schreeuwende en dode mensen?

- Moet Gibson op het einde weer net te ver gaan?

Was de film wat korter en nuchterder geweest was ie zeker op een hogere score uitgekomen, nu: 3*

avatar van Elineloves

Elineloves

Gisteravond weer gekeken, hij blijft geweldig! Wat een prachtige film, we hebben hem op blu-ray gekeken dus was nog veel mooier..

Heerlijke film, spannend, mooi, emotioneel, avontuurlijk.. helemaal top, echt een meesterwerkje.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Mel Gibson, de man heeft blijkbaar iets met bloederige wrede scènes want in The Passion of The Christ is het ook van dattum.

Ook in Apocalypto is er een serieuze body count en wordt er op een liter bloed meer of minder niet gekeken. Ik had soms het gevoel dat de film zich van de ene wrede scène naar de andere sleepte, dat zal wel aan mij liggen, ben nogal weekhartig. En wat hebben die Maya's toch met ingewanden? Harten, lever, testikels (okee, dat zijn geen ingewanden maar smakelijk is het niet), alles passeert de revue. Het zal allemaal zo wel geweest zijn indertijd, ik hoef het daarom allemaal niet expliciet te zien.

Maar goed, alleen maar focussen op de wreedheden zou afbreuk doen aan deze film. Tussen al dat geweld in wordt er ook nog een verhaal verteld. Een verhaal van moed en opoffering, en dat werkte wel voor mij. Althans, tot en met onze vriend Jaguar Paw uit de klauwen van die andere Maya-stam ontsnapt. Tot dat moment zat het allemaal wel snor, ik vond het allemaal wel boeiend, mooie setting en personages ook - het dorp van zowel Jaguar Paw en z'n volk als dat van de "slechte" Maya's was visueel een lust voor het oog - maar nadien ging het ook bergaf. Zowel qua setting (jungle, jungle en nog eens jungle) als qua verhaal (run Jaguar Paw, run) Inderdaad, in het tweede deel doet het hoofdpersonage bijna niets anders dan lopen, lopen en nog eens lopen. Logisch natuurlijk, hij wil immers uit handen van z'n belagers blijven, doch al dat geloop kwam me op de langen duur toch de strot uit. Uiteindelijk krijgt hij dan toch genoeg van dat geloop (moe misschien?) en besluit hij z'n tegenstanders één voor één te elimeren (zo die daar zelf al niet voor zorgen, hetzij door van een geweldig hoge waterval te springen, hetzij door interne twisten of door natuurgeweld, ja de jungle zit vol gevaren). Af en toe werd dan even overgeschakeld naar z'n hoogzwangere eega en kind die nog steeds in die put zaten te verkommeren. Het einde vond ik een beetje te veel deus ex machina, zo van "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Jaguar Paw toch nog aan z'n laatste belagers kan ontsnappen?" Gelukkig hebben we daar de Spanjolen voor die net op dat moment toch wel aan land gaan zeker? Ach, misschien ben ik wat te cynisch over dat tweede deel, zo slecht is het allemaal niet hoor. Op het einde kon het gewoon m'n aandacht niet echt meer vasthouden, en het begon allemaal zo veelbelovend.

Over de acteerprestaties kan ik kort zijn. Ik ken geen enkele van die gasten, maar mijns insziens deden ze dat goed. Ik verstond natuurlijk geen bal van hun Maya-gebrabbel, maar dat stoort niet. Sterker nog, ben zelfs blij dat het in het Maya (of hoe noem je dat?) gesproken is en niet in het Engels. Draagt bij tot de authenticiteit.

Eindoordeel: 3.0 (omwille van het sterke eerste gedeelte)

avatar van Vinokourov

Vinokourov

In het begin langdradig en saai, later werd het met de talloze achtervolgingsscenes een spannend avontuur totdat plots het einde er is. Al met al toch wel aardig.

avatar van erwku

erwku

Een dubieuze moraal, een simplistisch script en historische onjuistheden. Dat kan toch nooit wat worden?

Niets is minder waar. Mel Gibson heeft mij niet alleen verrast met zijn eigen gevonden artistieke stijl maar heeft mij vooral weggeblazen met het vakmanschap in dit verbluffende spektakel. De pacing is ongekend en een van de meest spectaculaire van de afgelopen jaren. Zowel het rustige tempo in de eerste acte als het moordend tempo in de laatste. Kortom; Subliem camerawerk, sublieme montage heerlijke muziek en overtuigende acteurs.

Het simpele recht toe recht aan verhaal, man zijn vredige leven wordt verstoord komt in een crisis en probeert hier uit te komen door voor zichzelf en zijn gezin op te komen, is eigenlijk weinig anders dan Braveheart en The Patriot. Maar Gibson heeft er voor gekozen het nog meer te versimpelen door 'simpel weg' historische achtergronden nog meer naar achteren te plaatsen. Wat over blijft, een sterkere empathie voor het onbegrijpelijke en verwarrende lot van de dorpelingen.

Ondanks de vele spectaculaire actiescènes is voor mij het hoogtepunt de prachtige vertelde sage/fabel door de oude wijze man in de stam.

Gibson is naar mijn smaak in een klap bevestigd als artistiek regisseur. Hij heeft technisch vakmanschap en een eigen artistieke stijl. Met aan de ene kant; stoere sterke heldhaftige mannen, brute actie, gruwelijke gewelddadigheid, een moordend tempo en aan de andere kant; opoffering, lijden, verlossing en onderdrukking en opstand in een moraal vervallen maatschappij.

Als filmliefhebber ben ik nog geen grootse film tegengekomen die niet rommelt met de geschiedenis. (lawrence of Arabia, Gone with the Wind,) Ik vind het dan ook onjuist dit mee te nemen in de beoordeling van de kwaliteit van een film. Zijn er mensen die El Greco, Rembrandt of Michaelangelo het aanrekenen dat de weergave van historische of Bijbelse gebeurtenissen niet accuraat en feitelijk geheel juist zijn geschilderd? Dat een film een verkeerd beeld schets van de Maya cultuur en het publiek dit zo aanneemt zegt meer over het publiek dan over Gibson. Anyway.

Wat zou zijn volgende project worden: Karel de Grote? (Mel zelf als Chamberlain lijkt me geweldig!) Robespierre ? Of misschien een film over de kruistochten? Interessant en controversieel wordt het sowieso.

Apocalypto is net geen meesterwerk te noemen, daarvoor is het tweede gedeelte van de film toch net iets teveel een simplistische Actiefilm. Maar Gibson's meesterwerk is het zeker. ik kijk uit naar zijn volgende project en het is zonde dat deze talentvolle controversiële regisseur niet snel een andere boeiende film op de markt brengt. Nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen.

avatar van 606

Prachtig gemaakte film met veel spanning en schitterende scene' s

Goed acteerwerk.

4,5 ster

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ik ben absoluut allesbehalve een fan van Mel Gibson. Apocalypto overtreft gelukkig al mijn verwachtingen. Dat het in beeld brengen van de Maya beschaving niet correct zou zijn zal allemaal wel, het kon mij niet van mijn stuk brengen. Hij neemt het hele Maya gebeuren vooral als basis om een avonturenverhaal te vertellen op een fictieve manier.

Was allemaal ook fijn om te zien. Eerst een beetje dollen en lachen met de Maya `s die zo hun kleine problemen kenden, zelfs zij hadden al te maken met bemoeizuchtige schoonmoeders! Daarna verlegde de focus zich op de strijd tussen 2 Maya volkeren, waarbij Mel Gibson ons zowat een mes in de rug drukt om te kiezen voor de vriendelijke Maya `s al vond ik de manier waarop de andere Maya stam was opgetuigd nog wel gaaf.

Vervolgens blijft de film ons genoeg moois voorschotelen, waarbij ik de zonsverduistering bij de piramide en het hele ritueel eromheen fijn in beeld gebracht vond worden. De uiteindelijk bevrijdende ontsnapping na een spectaculaire strijd op leven en dood was al intensief en werd gaver naarmate de lange achtervolging werd ingezet, waar het moeilijk was om jezelf te vervelen tussen de jaguars en de watervallen.

Het einde blijft wat melodramatisch, maar kon ik wel hebben. Wat dat betreft had ik meer moeite met de aankomst van de schepen, die de achtervolging zouden doen stilleggen. Zo `n moment waarop alles en iedereen even aan elkaar verbonden wordt, je zag het Mel Gibson al denken vanachter zijn regisseursstoel. Dat maakt echter niet dat hij grotendeels geslaagd is in het brengen van een spannende avonturenfilm, waarbij ik vooral de locaties om van te smullen vond. 3,5*

avatar van misterwhite

misterwhite

Deze film is geweldig gemaakt.

Ik had nooit van Mel Gibson verwacht dat hij zoiets kon maken. Het is bijna perfect hoe het eruit ziet. Maar hij krijgt geen 5* van mij omdat het te bloody is soms en dan ook nog te veel actie en iets wat minder verhaal, wat ik best jammer vond.

Het mooie aan de film is het landschap en de cultuur, die is prachtig ineen gestoken. Die tempels vond ik gewoon machtig.

De spanning zat er ook wel erg goed in, ik had nooit zo'n verhaal verwacht, ik had geen flauw benul waar het over ging toen ik hem opzette.

Ik geef de film 4,5 voor zijn parcht en spanning.

avatar van pauljansen

pauljansen

Goh was vet onder de indruk, heb nog nooit iets geschreven over een movie, maar dit, zo mooi gefilmd, suuuper gespeeld, voor mij best e film ooit gezien....(met de gladiator)....Top, een vijf van mij...

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Mel Gibson volg zijn bloederige weg als regiseur met...... Apocalypto.

Ik snap niet de kretiek van dat saw veel te bloederig is etc,nou Apocalypto gaat een stap verder. Over de film dan. Ik vind de film hier veel te hoog staan. Dat zal wel komen omdat er toch een rap tempo in zit en veel actie,maar om echt aan zo'n cijfer te komen mag er wel wat meer diepgang in zitten, wat meer realisme en dan moet een van de slechtste scene's die ik heb gezien er ook uit Als die baby er plotseling eruit word geflopt De film maakt wel indruk, maar de '"bandieten'' worden wel erg stereo neergezet ( Daar was ook fel kretiek op van die stam ) Al met al is het een heftige wegkijker maar meer niet, niet minder. 2,5.

Oja weet iemand hoe die Vrouw en kinderen uit die put zijn geraakt ? Volgens mij weet Mel Gibson dat zelf niet eens

PS Jaguar Paw is alles behalve kleinzierig jeeminee.

avatar van rep_robert

Toch een zeer vermakelijke film, maar geen legendarische film.

Ben zelf niet zo´n fan van Gibson als regisseur, maar hier wist hij me we redelijk te vermaken.
Al wordt dat goed geholpen door de setting, wat heel vaak zeer mooie shots oplevert van de natuur.
Het verhaal is relatief simpel, maar doet zijn werk wat mij betreft wel goed. Waar het echt om draait in deze film is de vette actie, het bloed wordt totaal niet geschuwd en sommige scenes zijn dus echt heftig.
Over het laatste half uur ben ik minder tevreden, al dat ge-ren een dag lang, relatief ongeloofwaardig het uithoudingsvermogen dat de Maya's hebben. Dat ze een dag lang ook nog is exact hetzelfde pad volgens als Jaguar Pow in de jungle maakt het niet veel geloofwaardiger. De actie blijft gelukkig wel zeer bruut en ik bleef wel met een goed en tevreden gevoel achter met het relatief gelukkige einde.

Helaas dus geen "meesterwerk", maar zeker een genietbare, spectaculaire en zeer bloedige film met veel actie.