Genre: Komedie / Romantiek
Geregisseerd door: Marc Forster
Met onder meer: Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal en Dustin Hoffman
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot Stranger Than Fiction
"Harold Crick isn't ready to go. Period."
Harold Crick is een belastinginspecteur, wiens leven overhoop wordt gehaald wanneer hij zijn levensverhaal hoort, door een stem die alleen hij kan horen. Deze vertelster, Karen Eiffel, is een schrijfster die haar laatste roman probeert af te maken, maar zij weet niet dat haar hoofdpersoon daadwerkelijk leeft en zijn leven via haar woorden plaatsvindt. Geheel wanhopig zoekt Harold hulp bij een excentrieke professor.
Harold Crick
Young Boy's Father
Dave
Polish Woman
Harr
3,5 ster voor een meer dan gemiddelde film met een goede cast.
Ook ik ben een fan van Will vooral door zijn immens droge kop waarvan ik al bij het zien ervan in de lach schiet. Een goed voorbeeld lijkt me hierbij 'Frank The Tank'.
Will laat hier zien dat hij in een ander genre film dan waar hij normaal om bekend staat zeer goed uit de voeten komt.
Prima film!
kimmie
Waarschijnlijk heb je wel gelijk hoor, maar in principe weet je natuurlijk niet dat dit het einde is dat ze in eerste instantie geschreven heeft. Het kan natuurlijk dat hij op een heel andere manier doodgaat (wel iets met (een) appel(s). Je ziet immers alleen het aanpgepaste einde waarin het lijkt alsof hij doodgaat door dat kind te redden. Maar het orginele einde hoeft niet hetzelfde te zijn als het aangepaste, maar dan dat hij wel sterft. Het is opzich wel vrij logisch dat dit zo zou zijn, maar zeker weten kun je dit niet. Het orginele einde wordt immers nooit letterlijk verteld...
Killerbert
dit was een erg leuke film met een leuk verhaal en een goed eind
ronengel
Het kleffe einde is dan nog tot daar aan toe (stiekem zie ik eigenlijk ook graag wel een sympathieke hoofdpersoon de film overleven hoor
). Nu zag ik hier in gedachte al de boze blikken van mijn tandarts omdat het galzuur van m'n tanden sprong zo mierzoet werd het op het laatst, maar okay. Wat ik vooral vond tegenvallen was het veelbelovende einde waar de schrijfster na haar jarenlange writersblock mee kwam aanzetten. De prof die helemaal lyrisch is en zelfs Crick aanraadt zijn dood maar te accepteren omdat iedere andere dood minder betekenis zou hebben en een verlies zou betekenen voor de engelstalige literatuur. En dan komt ze na al dat piekeren en zelfs stiekem meegluren op de eerste hulp met; "Hij redt een kind van een aanstormende bus en wordt zelf overreden". Een kind redden belangrijk, ja. Maar er is toch iets in mij die zegt; Tja, dit heb ik vaker gezien. Ik had een grotere verassing verwacht eigenlijk
Dit is precies wat mij enorm tegenviel aan de film. Ruim anderhalf uur lang zit je naar een verassende en originele film te kijken en te wachten op een verassend einde. Een verassend slecht einde zoals nu het geval is had ik echter niet aan zien komen....echt erg jammer.
Na al dat geblaas van de toren begrijp ik dat het lastig is om het beloofde, schitterende einde waar te maken maar met dit einde heeft de schrijver zich er wel heel erg makkelijk vanaf gemaakt. Met deze anticlimax zou ik als schrijver niet kunnen leven.Van mij had Crick de schrijfster op hilarische wijze om het leven mogen brengen om vervolgens zelf met het manuscript aan de haal te gaan met als hoofdpersonen Hoffman en Thompson. Het maakt me niet uit; allesbehalve dit gezapige einde. Even een vraag naar de bekende weg; is deze film afgeleid van een bekend boek? En zo ja: eindigt het boek ook zo belabberd?
Mijn beoordeling is uiteindelijk een vol punt lager dan ik bijna twee uur lang voor ogen had. 3* en dan ben ik nog mild.
movo2
Wat een super leuke film, ik ben nu op de helft ongeveer en ben echt benieuwd heb echt zin om m verder te kijken maar moet gaan koken:( vanaf het begin istie al leuk
Vandernagel
Op basis van de vele goede reviews dacht ik dat deze film wel wat zou zijn. Nou, om te zeggen dat ik verkeerd had gedacht is een understatement
Open-minded zoals altijd begon ik deze film met het vermoeden dat het iets zou zijn in de trant van The Truman Show, Being John Malkovich, Adaptation en het Groundhog Day. Alle vier uitstekende films met ieder een andere manier van interpretatie. Echter bij deze film was er totaal niets. Ik kon geen sfeer, helemaal niets proeven.
Ferrel doorloopt heel de film bijna geheel stoïcijns alsof hij aan op automatisch piloot staat. Er straalt totaal niets van hem uit. Blijkbaar zijn dit soort films (drama/komedie/romantiek) te moeilijk voor hem. Hoewel dunnetjes, is het verhaal toch acceptabel, ware het niet dat het constant wispelturig alle kanten op springt. Verder is de film voorspelbaar, langzaam, monotoon en de creativiteit is ver te zoeken. En het einde, te erg voor woorden.
Maar misschien dat ik het toch in mijn collectie bewaar voor die dagen dat ik niet in slaap kan komen, want deze film zo slaapverwekend dat je er bijna direct knock out mee gaat. Normaal zou ik deze film 3,0 sterren geven, maar de aanwezigheid van zo'n cast maakt dat de film voor mij nog teleurstellender is:
2,5 sterren
Rarara
aardige film, met opvallende decors n prima acteerwerk zou misschien erg goed kunnen zijn als het gegeven niet zo absurd was. Waarom ik die absurditeit in bv. Being John Malkovich wel slik en bij deze niet..? Het sentimentele einde had er misschien iets mee te maken.
christophel
aardige film, goed acteerwerk en best een beetje spannend
***3.5
The One Ring
Geinig filmpje waarbij de humor de volle speeltijd blijft werken. Nergens hilarisch, maar toch wel altijd grappig. Het verhaal is erg leuk bedacht en uitgewerkt. Wat ik wel kan waarderen aan deze film is de manier waarop locaties gebruikt worden. Alle locaties zijn opvallend, zelfs de gewone huizen. En het is gewoon leuker om Ferell en Hoffman hun belangrijkste gesprekken te laten voeren terwijl Hoffman (als grote literatuurdeskundige) als badmeester fungeert in een zwembad. Daarnaast zit er een orgineel opgezette scène in een bus in. Ik hou er wel van als een film zo origineel met locaties omspringt.
Will Ferell zag ik geloof ik nog nooit eerder in een film. Ik kende hem alleen van naam. Hij weet wel sympathie op te wekken, maar een heel bijzondere rol is het niet. De bijrollen zijn dan wel weer heel goed. Maggie Gyllenhaal zie ik ook voor het eerst en is zeer overtuigend. Hoffman is lekker sarcastisch. Maar Thompson heeft de beste rol als licht gestoorde schrijfster.
Het minpunt is het einde. Nou wou ik niet meteen zien dat Harold dood zou gaan, dat zou een ongepast einde zijn. Het einde is niet slecht, maar het is meer zoals Hoffman's personage al zegt: "redelijk". Een bijzondere film verdient een bijzonder einde, maar dit maakt geen indruk. Dat kost toch net een halfje.
Hectometerpaal
Ben verrast door de acteer-prestaties van Ferrell, ik heb de gehele film genoten van het verhaal en goede acteren van de acteurs.
Ik zat helemaal in deze film...de 2 uur vlogen voorbij.
Een aanrader!
Esteban
Het heeft weinig zin om hier meer woorden over te schrijven wanneer 'The One Ring' hierboven mijn punten ongeveer wist samen te vatten.
Ergens blijft het wel jammer dat 'Stranger than Fiction' gewoon een bevredigende film is, terwijl het fantastisch had kunnen zijn. Will Ferell deed dat overigens niet slecht, maar hij wist me niet te grijpen. Tijdens het kijken bedacht ik wat een verschil het zou zijn moest Jim Carrey (met zijn rol in The Truman Show of Eternal Sunshine in het achterhoofd) dit materiaal in handen hebben gekregen. Ook Steve Carell (Little Miss Sunshine) leek me geschikt voor die rol. Beide hebben die onweerstaanbare charme en het feit dat ze zoveel meer kunnen geven dan Will Ferell hier doet.
The Last
Vreemde film dat wel, maar wel erg grappig. Will Ferrel verbaasde mij inderdaad ook door zijn acteerprestatie, erg verrasend dus. Script is ook erg goed, een goed verhaal dus, wel een beetje Kaufman-achtig, maar dat is juist positief. Erg goede film verder.
4 sterren.
donnie darko
Duidelijk een 3.5*-film. Heel aangenaam filmpje, met een superbegin, een leuk middenstuk en een niet zo geweldig einde. Will Ferrell was heel fijn in zijn rol en het was inderdaad allemaal een beetje Kaufman-light.
elry
hmm ja kaufman light daar kan ik me ook in vinden.
Ik dacht bijna dat hij het had gescheven.
3.5 Hoffman, Ferrel, Thompson .. deden het heerlijk.
helleke
Na de (meestal) positieve reacties en de hoge score die de film hier krijgt ben ik wel wat ontgoocheld nadat ik hem gezien heb.
Veel grappige momenten zaten er toch niet tussen en de film duurde dan ook veel te lang waardoor ik moeite had om hem geboeid te blijven volgen.
2,5 sterren.
Pur
Ik was in het begin nogal skeptisch ten opzichte van deze film. Ik bedoel een echt persoon die een karakter is in een boek en daarbij een stem hoort... Come on.
Maar ik heb 'm toch maar eens gekeken en hij viel helemaal niet tegen. Ik ben ook niet geen grote fan van de humor van Will Farrel omdat ie meestal toch niet-zo-heel-grappige-en-kinderachtige rollen speelt maar ik vond 'm hier goed te pruimen.
timburton
Lijkt me een remake van een film gezien de plot-beschrijving. Maar ik weet niet meer welke...
Misschien van Alex van Warmerdam's "Ober".
Waarschijnlijk niet, deze is Amerikaans...
DeCol
Apart maar heel sterk filmpje! In het begin snapte ik het niet zo goed maar het werd me al snel duidelijk en het was een aangenaam verhaal met een sterk acterende Will Ferrel. Normaal hangt hij altijd de belachelijke uit(Wedding crashers & Old school) maar in deze film was hij helemaal anders en dat deed hij goed in mijn ogen.
abasinp
een leuke film met een aardig verhaal, een film die je niet moet vergelijken met films zoals adaption of groundhogday
ik vond will ferrel goed acteren je zag hier echt een andere kant van hem een kant die ik vaker wil zien.
voor de rest deden de rest van de cast het ook goed
topper
johan76
ok, maar had meer verwacht, begon sterk maar zwakte toch wel wat, einde was ook niet bijzonder! Een gemiste kans toch wel!
tovenaar
Hmmwuuoaah. De film liep in de stukken met Will en Maggie best lekker, maar haaks daarop staan de stukken met Emma Thompson en die koningin. Emma Thompson, volledig in typetje-modus en Queen Latifah, in haar meest vlakke rol die ze ooit zal spelen, werken in elke scene de film tegen. Jammer van het geheel.
De 'tellende' visuals zijn lekker fris meedeinend in beeld gebracht en zorgen voor een fijne introductie. Natuurlijk gaat alles een beetje te snel (de relatie, de verandering en vooral zijn beslissing om vrijwillig dood te gaan, etc), maar het past wel binnen het ritme van de film. Zonder de mindere stukken met de 2 tobbende dames was dit een fijne feelgoodmovie geweest, nu blijft toch een ietwat wrang smaakje achter.
BoordAppel
Kay Eiffel: [narrating] Little did he know that this simple seemingly innocuous act would result in his imminent death.
Harold Crick: What? What? Hey! HELLOOO! What? Why? Why MY death? HELLO? Excuse me? WHEN?
grappigste moment in een erg sympathieke film.
Enige keer dat ik echt enorm moest lachen was toen hij midden op straat hoorde dat zijn einde er aan kwam, en hij meteen hardop reageerde, van 'What? What do you mean?'
BoordAppel
Vooral ook de reactie van de mensen die samen met hem op de bus wachten. Ik zie het ook al helemaal voor me, je kijkt best raar op als iemand zich ineens zo gedraagt.
otherfool
Eens. Het uitgangspunt van Stranger than Fiction is helaas leuker en interessanter dan de uitwerking. Deze Adaptation light loopt niet erg lekker, kent teveel opstoppingen en een teleurstellend einde. Jammer.
2,5*.
wwelover
Geen typische Ferrel film. Was erg verrast door Ferrel. Hij zet z'n karakter erg goed neer. Het verhaal is orgineel. Maggie is ook erg leuk.
The Last
Niet dat ik het zo heel erg vond, maar tis mij werkelijk waar een raadsel wat Queen Latifah in de film te zoeken had..
Clueless Dork
Ze speelde een rol, that's it. Enkel omdat ze een grote naam heeft en mischien haar strepen op een ander vlak heeft verdiend is het niet nodig om haar met dat gegeven af te kraken.
Moreau
mooie originele en interessante film, eindelijk een goede acteerprestatie van Ferell, die zichzelf overtreft in deze film.

Wat zijn de beste releases van deze week? Alle nieuwe films en series op streaming

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Blackadder Back & Forth