Genre: Komedie / Romantiek
Geregisseerd door: Marc Forster
Met onder meer: Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal en Dustin Hoffman
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot Stranger Than Fiction
"Harold Crick isn't ready to go. Period."
Harold Crick is een belastinginspecteur, wiens leven overhoop wordt gehaald wanneer hij zijn levensverhaal hoort, door een stem die alleen hij kan horen. Deze vertelster, Karen Eiffel, is een schrijfster die haar laatste roman probeert af te maken, maar zij weet niet dat haar hoofdpersoon daadwerkelijk leeft en zijn leven via haar woorden plaatsvindt. Geheel wanhopig zoekt Harold hulp bij een excentrieke professor.
Harold Crick
Young Boy's Father
Dave
Polish Woman
sju
...terwijl die veel zwartgalger (is dat een woord?) is. ...
zwartgalliger
JJ_D
Wat veelbelovend begint (de "icoontjes", beetje à la 'Fight Club'), mondt al snel uit in clichématige romantische zeik met een moraliserende speech op de koop toe. De enkele leuke momenten worden volledig teniet gedaan door belachelijke stereotiepen (oa. Queen Latifah) of totaal neurotische personages (Emma Thompson, en ook Will Ferrell voor een stuk); en natuurlijk ook het voor de hand liggende happy-end dat de Amerikaanse bioscoopbezoeker op de wenken bedient...
Helaas mist deze formule bij sommige mensen zijn effect.
boes2000
Wat sommigen ook leuteren over deze film over cliche's, stereotypen, rolletjes en acteerprestaties. Het is een film die je grijpt en leuk is. Wat wil je nog meer?
In mijn beleving is het een origineel verhaal met subtiele grappen dat erg sensitief en vluchtig geschreven is ondanks dat je denkt dat je naar een tragedie zit te kijken.
Ik houd van happy ends. Dat is ook juist zo leuk bij deze film, want dat verwacht je op een gegeven moment niet meer. De film gaat over het einde van de film en de oplossing van het probleem is kunstzinnig en mooi.
Voila. Zo in mijn lijstje van recente favorieten. 4,5 sterren!
Zuzuu
Film deed het goed en acteerwerk was hoog genoeg om de film 3 sterren te geven.
Verhaal was wel leuk, alleen vond ik het wel jammer dat het geen doel had.
Bijvoorbeeld wat was de reden en oorzaak van dat hij een stem hoorde...!
(Met behulp van God? Engel? Door een fout dat is ontstaan in de natuurwet?)
Als dat goed in de film was bijgewerkt, zou het wel 4 sterren verdienen.
Angrod_Pallanén
Matige film.
Het verhaal op zich is goed voor een lekkere thriller of misschien een goede drama, maar in het genre komedie of zelfs romantiek past het totaal niet. Je mist de chemie tussen de bijzondere typetjes van Will Ferrell en Maggie Gyllenhaal, je mist de logische redenen voor de writersblock van Emma Thompson die, hoewel altijd boven gemiddelde, een minder goed personage neerzet dan je doet vermoeden. Het verhaal is redelijk uitgewerkt en begint goed, maar tegen het einde blijkt het te rammelen aan alle kanten wat dodelijk is voor de entertainment. Ik had meer verwacht van de man die me 'Finding Neverland' bracht.
Weinig vermaak en vele zwakke momenten. Dustin Hoffman is het enige lichtpuntje die op zijn gemak een geweldig personage neerzet.
2.0
Mitch!!!
Ik vond het een leuke film. Alleen jammer dat hij blijft leven op het laatst. Dat klopt niet helemaal, hij had gewoon dood gemoeten!
gortdroog
Angrod, een film die in geen enkel hokje past is al vrij uniek, daarbij kijkt deze film ook nog eens lekker weg 3.5 sterren. Finding neverland vind ik persoonlijk een tergend langzame, en langdradige film! Boes je hebt gelijk, orgineel filmpje!
theresia
Vond 't een zeer vermakelijke film. Op een gegeven moment wordt je op een spoor gezet, wat later een, toch wat, voorspelbare, noch onvoorspelbaar einde komt. Ik weet, 't klinkt raar. Maar ik denk, als je de film, hebt gezien, je begrijpt, wat ik bedoel. Dat maakt deze film zo speciaal.
theresia
dat hij blijft leven op het laatst. Dat klopt niet helemaal, hij had gewoon dood gemoeten !
dat hij blijft leven is juist 't verhaal. Dat hij, zijn leven wilde opgeven, voor dat boek "dat einde" is het "boek-verhaal"!!! "wat zij allemaal heeft geschreven, dat hij haar hoorde-zijn leven-haar stem, in zijn hoofd-de ontmoeting tussen die 2: is het verhaal, van haar boek, die ze schreef. mocht dit niet juist zijn, dan heb ik de film helemaal verkeerd begrepen
.......
JJ_D
.......Volgens mij heb je hem inderdaad verkeerd begrepen: het boek eindigt positief (zoals in zijn leven), of hoe verklaar je anders de laatste dialoog tussen auteur en prof ("je zou het einde moeten aanpassen")?
Madecineman (moderator films)
Eigenlijk heeft deze film één groot manco; En dat is dat hij op het einde zijn eigen belofte niet kan waarmaken. Het geschreven verhaal met kantoorklerk Crick als lijdend voorwerp zou tot het beste in moderne engelstalige literatuur behoren met een einde wat enorm noodzakelijk, belangrijk en uniek is! Wat is er nu origineel en uniek en nog nooit vertoont aan een eind waarin de held een kind redt voor een aanstormende bus
Alsof dat nog nooit eerder vertoont is, alsof ik dat op een regenachtige zondag dat ook niet zelf kan verzinnen, alsof het een writesrblock waardig zou zijn. Zo'n einde lijkt meer afkomstig uit een b-klasse pulp romannetje. Maar... de makers weten het einde zelfs nog meer te verprutsen door de tere zieltjes van het bioscooppubliek voor de volle 100% te sparen en iedereen lekker te laten doorleven en er nog een mierzoete boodschap op de koop toe gratis bij te doen.
Erg jammer, want ik had bij deze film die verder bijzonder vermakelijk is toch op een sterker en origineler einde gehoopt. Alhoewel het idee niet helemaal nieuw is (het verweven van fictie en werkelijkheid, denk maar aan de Kaufman films) oogt de film toch mooi en lekker fris. De leuke wat dromerige shots, mooie heldere kleuren en grappige truukjes uit de PC samen met een goede voldoende voor het acteerwerk zorgen ervoor dat ik het einde nog enigszins door de vingers kan zien. Enigszins want verder dan een 3* voor Stranger than Fiction kom ik nu niet.
Skrean
3.5 ster voor deze makkelijk weg te kijken film.
Mooie rol voor Will Ferrel.
Orgineel script.
Sutherland
Het is een poos geleden dat ik zo positief kon zijn over een film die ik heb gezien! Ik vond het heerlijk wegkijken, en ik vond de humor erin zeer vermakelijk. Ook de rollen van Will Ferrell en Emma Thompsom waren geweldig. Ook heb ik weer genoten van Dustin Hoffman.
Super film, en zeker een aanrader.
Het einde kon ik me eerst niet echt in vinden, maar na er even over nagedacht te hebben, past dit ook veel beter bij de film.
Ik was er een beetje bang voor dat dit een ongeinspireerde Hollywood vrsie van Ober zou zijn.
Maar de films zijn behalve overeenkomstig uitgangspunt, totaal verschillend en ik heb tijdens het kijken ook nauwelijks aan Ober gedacht. Het zijn beide goede films.
Stranger Than Fiction heeft een intelligent script. Voortreffelijke acteurs en is erg knap gemaakt.
Goed geregisseerd, geweldige art direction en geweldige dialogen.
Kaufman light lees ik in de commentaren. Dat klinkt een beetje als Kaufman voor beginners of Kaufman rip-off. Dat vind ik dus absoluut niet, ik vind de film niet minderwaardig aan Kaufman films en hij heeft niet het alleenrecht op een bepaald (sub)genre.
Ruime 4 sterren.
Erg jammer, want ik had bij deze film die verder bijzonder vermakelijk is toch op een sterker en origineler einde gehoopt. .
Kan ik me voorstellen. Ik accepteer dit einde. De schrijfster zat min of meer zelf ook in een isolement. Door het contact met het hoofdpersonage en sympathie voor deze man raakt ze hier uit. Daarom vind ik dit kleffe einde acceptabel.
Maar reken je de film het einde niet te zwaar aan, volgens mijn berekeningen geef je hierdoor een vol punt lager.
Madecineman (moderator films)
Het kleffe einde is dan nog tot daar aan toe (stiekem zie ik eigenlijk ook graag wel een sympathieke hoofdpersoon de film overleven hoor
). Nu zag ik hier in gedachte al de boze blikken van mijn tandarts omdat het galzuur van m'n tanden sprong zo mierzoet werd het op het laatst, maar okay. Wat ik vooral vond tegenvallen was het veelbelovende einde waar de schrijfster na haar jarenlange writersblock mee kwam aanzetten. De prof die helemaal lyrisch is en zelfs Crick aanraadt zijn dood maar te accepteren omdat iedere andere dood minder betekenis zou hebben en een verlies zou betekenen voor de engelstalige literatuur. En dan komt ze na al dat piekeren en zelfs stiekem meegluren op de eerste hulp met; "Hij redt een kind van een aanstormende bus en wordt zelf overreden". Een kind redden belangrijk, ja. Maar er is toch iets in mij die zegt; Tja, dit heb ik vaker gezien. Ik had een grotere verassing verwacht eigenlijk
Je zit er een halfje naast met je berekening
Denk dat de film met een mij meer aansprekend einde op een nette 3.5* was uitgekomen.
Ik snap het. Ik had daar ook wel iets meer van verwacht.
Maar je kunt van een scenarioschrijver van Hollywood films ook niet verwachten dat hij zomaar even een voor de literatuur uniek slot bedenkt.
BenicioDelToro
Leuke film dit. Ik heb me niet eens hoeven ergeren aan die anders zo vervelende Will Ferrell.
Emma Thompson is fantastisch - zoals altijd. Zij maakt deze film absoluut de moeite waard. Ook Maggie Gyllenhaal is erg sympathiek in deze film. Het idee is natuurlijk niet bijster origineel uitgewerkt en vergeleken met Ober mist hij de nodige 'scherpe randjes' die die productie wel heeft. Maar desondanks is dit een heel charmant filmpje die zeker de moeite waard is. Het conventionele Hollywood-einde nemen we maar voor lief.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Pareltje. Ben totaal geen Will Ferrell-fan, maar hier heb ik echt genoten van hem. Idem van Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal en Dustin Hoffman, trouwens. Het gebrek aan logica of verklaringen voor hetgeen in de film gebeurt stoorden me niet: het is de realiteit van de film, onlogisch of niet. Het einde zag ik trouwens niet als een typisch Hollywood happy ending. Daar was de film te gestyleerd en origineel voor. 4*
Drezic
Bijvoorbeeld wat was de reden en oorzaak van dat hij een stem hoorde...!
(Met behulp van God? Engel? Door een fout dat is ontstaan in de natuurwet?)
In elk verhaal zitten losse eindjes en onbeantwoorde vragen; deze prikkelen (mits goed toegepast uiteraard) de fantasie van de kijker/lezer. Als ze het concept van de stem uit zouden gaan werken zou de film inboeten en het verhaal totaal anders zijn.
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Werkelijk een superfilm! Ben een echte Will Ferrell fan (zeker als Frank the Tank). Maar in deze film blijkt duidelijk dat hij daadwerkelijk ook een serieuze rol weet te vertolken!
Werkelijk top!
Captain Pervert
Geweldige film. Het heeft ergens wat raakvlakken met Adaptation en Being John Malkovic (misschien zelfs wat plagiaat her en der) maar hij was minder absurd, beter te volgen en zeker stukken grappiger.
Will Ferrell is echt fantastisch, de rest van de cast ook trouwens.
Grsbk
Het einde is briljant, en steek juist weer de draak met alle films, die "slecht" aflopen om maar een grotere impact op de kijker te hebben.
Want net zo goed dat een happy end cliche is, gebruiken veel films ook een not so happy end slechts als een makkelijke uitweg.
Madecineman (moderator films)
Het kwam mij toch vooral over als een enorme "crowd pleaser".
nickzzz
Denk niet dat dit het genre is dat mij trekt! Na een uur in slaap gevallen, dat gebeurt niet zo vaak als ik film kijk
Betamax
Prima film.
Will Ferrell laat zien dat hij goed kan acteren.
verhaal was uitstekend.
Gizzmann
Deze film deed me erg denken aan Groundhog Day. Ook dat was een kleine luchtige komedie met een hoofdpersoon in een onverklaarbare bovennatuurlijke situatie terechtkomt waar alleen hij last van heeft en niemand hem geloofd. En ook hier draait het op een gegeven moment ook om liefde en ook hier is er een slap einde. En ook deze film krijgt een 3,5.
Groundhog Day is wel iets leuker. In het begin dacht ik dat deze beter zou zijn aangezien hij erg leuke editing heeft, maar het lijkt dat daar naarmate de film vordert weinig tot geen aandacht aan word besteed. GD ziet ar dan weer nergens bijzonder uit, maar die heeft net wat fijnere wendingen. Ook Stranger Than Fiction is net wat beter dan de gemiddelde komedie. Misschien door het concept (dat echter wel simpel is, maar ook weer lekker breed), misschien door die editing, of misschien wel gewoon omdat hij gewoon niet plat is maar wel erg fijn en erg luchtig vermaak.
Prima acteerwerk heeft deze ook, maar toch vind ik Ferrell geen bijzondere acteur. Hij hoefd in deze film niet grappig over te komen en dat doet hij dan ook niet. Hij doet gewoon zijn werk en dat doet hij gewoon zeer degelijk, maar ik kan niet inzien wat hem bijzonder zou moeten maken. Ik lees nooit dat hij slecht is, maar gek genoeg ben ik wel al erg vaak tegengekomen dat hij zo ontzettend ondergewaardeerd is. Vind ik wel meevallen...
Leuke film, leuk begin, leuk feel-good sfeertje, mager einde. Maar wel het juiste einde. Een einde waarbij Harold op het laatst zou sterven zou totaal idioot zijn geweest, dan slaat de film helemaal nergens meer op.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Blackadder Back & Forth