Genre: Komedie / Romantiek
Geregisseerd door: Marc Forster
Met onder meer: Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal en Dustin Hoffman
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot Stranger Than Fiction
"Harold Crick isn't ready to go. Period."
Harold Crick is een belastinginspecteur, wiens leven overhoop wordt gehaald wanneer hij zijn levensverhaal hoort, door een stem die alleen hij kan horen. Deze vertelster, Karen Eiffel, is een schrijfster die haar laatste roman probeert af te maken, maar zij weet niet dat haar hoofdpersoon daadwerkelijk leeft en zijn leven via haar woorden plaatsvindt. Geheel wanhopig zoekt Harold hulp bij een excentrieke professor.
Harold Crick
Kronecker Bus Driver
Young Boy's Father
Dave
Polish Woman
Kan Ferrel in zijn komedies totaal niet uitstaan. Was dan ook nogal huiverig vooraf. Helaas is ie in zijn serieuze rol hier ook maar af en toe te harden. Het blijft een nogal niksige acteur met een weinig charismatische uitstraling. Het plot daarentegen was wel erg lollig, maar gaat na verloop van tijd nogal gekunsteld aan doen. En hoewel het idee voor het einde heel aardig is, werkt het eigenlijk net niet, doordat het allemaal nogal snel gaat.
Veel leuke en eigenzinnige ideën, maar de uitwerking laat nogal te wensen over...
picesof69
Erg leuke film.
Ik vond hem heel verrassend en weer eens wat anders.
Ik had wat moeite met de hoofdrolspeler (sja... soms staat iemand je gewoon niet echt aan), maar verder vind ik het wel een aanrader.
Mochizuki Rokuro
Het onderwerp maakt de film heel aangenaam. Althans er zit wel degelijk iets in om even bij na te denken over leven/dood en zo (en zo werd het voor mij een filosofische ochtend... kuch). Veel meer dan de gadget-achtige films over dit thema als Truman Show.
Het tempo had een streepje hoger gekund en het einde was me te zoet (niet de ontknoping an sich, maar de schrijfster die alle belangrijke dingen van het leven nog eens opsomt).
De muziek was aangenaam (dded me enorm denken aan het rifje uit Oscillate Wildly van The Smiths), het onderwerp ook en WIll Ferrell schijnt op velen te werken als afschrikmiddel, ik kan hem goed verteren. Heb trouwens geen flauw idee wat Queen Latifah voor muziek maakt, maar in films mag ik haar graag zien. Emma Thompson vond ik dan weer slecht gecast.
Maar aangenaam, zeker!
Riddick
Geweldige film! Met een Will Ferrel die hier geweldig presteerd. Waarom? omdat dit precies de rol is die bij hem past! Gewoon lekker raar. Maar de film is niet alleen door hem goed uitgepakt. De rest van de cast deed het zeer goed! Verder is het verhaal gewoon geweldig! Het houd je continu vast. Ik had niet zoveel verwachtingen van deze film maar ik vond hem geweldig!!
willemfilm
Leuk verzonnen verhaal en grappig verfilmt. Begint leuk, zakt even weg en komt goed terug. Het einde is wat voorspelbaar en niet grappig. Toch het kijken meer dan waard.
mike2006
Aardige komedie-drama, maar niet meer dan dat. Het gegeven is leuk maar wordt een beetje irritant van die voice-over die vooral in het begin te pas en te onpas voorbij komt. Gyllenhaal en Hoffman spelen meer dan goed, alleen Ferrel als belastinginspecteur en een ondermaatse Thompson, vallen een beetje tegen. Hadden ze wel betere voor kunnen vinden lijkt me. Een bitterzoet einde zorgt toch voor een stabiele 3 sterren.
willemfilm
Zonder voiceover is er geen verhaal en geen film.
gekkie
Muzzie
Onderhoudende film met leuke acteurs, vooral Dustin Hoffman is goed op dreef, met heel grappige teksten.
Voor de liefhebbers van 'Groundhog Day' en Andy Kaufman-films, zoals 'Eternal Sunshine otSM', en vooral 'Adaptation'.
Siorgi
Men creëerde hoge verwachtingen van het einde en net dat viel erg tegen. Wel de moeite waard om een keer te bekijken. 3*
vincent1980
ondanks de goeie acteurs en actrices is de film wat minder, het verhaal is op zich wel ok, maar dat pratende denkstemmetje vond ik irritant, als dat niet was had ik er 3,5 ster van gemaakt, want er word goed geacteerd.
dvdfreak123
redelijke film met goede scenes maar heb er al betere gezien in dit genre
Bijzonder leuke en originele film. De sterke cast strijkt de kleine tekortkomingen in het verhaal weer glad. Met name Ferrell en Hoffman excellereren. Zeer goed.
guylopez93
aparte film
origineel verhaal en interessant. De acteerprestaties van Will Ferrel was wel heel goed en hij was ook de meest geschikte acteur voor deze rol alleen wat ik wel irritant vond op een gegeven moment is de voice over die de hele tijd door de film kwam dus.......tja....... maar toch wel de moeite waard om een keer te bekijken
SanderSander88
Heel leuk om Will Ferrell is in een wat serieuzere rol te zien. In zijn typische komedie rollen let ik niet erg op het acteerwerk omdat ik het te druk heb met lachen, maar in deze film is Ferrell echt een top acteur. Erg mooi verhaal ook, desondanks ik het einde eigenlijk al zag aankomen.
®Tc
Leuke film als tussendoor. Vermakelijk en origineel concept.
De film is heel de tijd door vermakelijk en fris mede door de goede regie en omgevingen, de locaties en decors waren allemaal erg passend. Leuke band die er ontstaat tussen de personages van Ferrell en Gyllenhaal die beiden leuk spelen. De grote pluim is echter voor Emma Thompson weggelegd die de rol van de (depressieve?) schrijfster foutloos speelt.
De film weet het serieuze (dat zit er toch genoeg in volgens mij) en het komische goed af te wisselen. Hilarische situatie als Ferrell in het openbaar naar die stem zit te roepen. gewoon geweldig.
Waar de film het dan toch nog weet te verprutsen is het einde: Ik had het personage van Ferrell liever zien sterven. Maar dat paste niet in het Hollywood plaatje zeker? Uitermate geforceerd en weinig passend, werkelijk verschrikkelijk. Al was de twist met zijn horloge (zowel het tijdsverschil als het glas in zijn arm) wel goed gevonden. Het baat niet.
Desondanks toch 4 sterren omdat het een uitblinker in zijn genre is.
****
Vinokourov
Leuk leuk! Deze tragekomedie met de naar autisme neigende Will Ferrell en de liefstoere Maggie Gyllenhaal. Het mindfuckgehalte is helemaal top en wordt mooi in de film verwerkt. Naast de humor rondom Will Ferrell vond ik de relatie tussen schrijfster en haar assistent erg grappig en leuk uitgewerkt. Het einde vond ik trouwens
wel heel aardig gevonden (zeker beredeneerd vanuit het schrijfster-perspectief) en de kritiek daarop snap ik niet heel goed.
Colombo
Heb het een half uur volgehouden. Wat een kl....film.
Lol, stop dan gelijk met films kijken. Meestal moet een film 'inkomen' de eerste half uur, of te wel warm lopen. En dat is ook het geval bij stranger than fiction.
Overigens vond ik dit een uitstekende film. Acteren was ook prima!
4,*
LDvMegatron
Een onderhoudende film die rustig naar het einde toe werkt. Het acteerwerk was in orde en hoewel dit niet echt een rol is die ik gewend ben van Will Ferrel vond ik hem goed acteren. Het verhaal was origineel en stak leuk in elkaar. Mooie film voor de zondagmiddag.
Die laatste 10 minuten ...
film neemt een vliegende start. Leuk en fris, origineel in beeld gebracht, met die lijntjes en icoontjes. Tempo blijft de gehele film aardig en vlot.
Ferrell is gewoon goed. Deed mij wat denken aan het gevalletje Sander - PT Anderson, hoewel ik Ferrell als komiek in z'n eigen films wel duidelijk beter vind dan Sandler. De rest van de cast ook goed, al gaat die schrijfster er soms een beetje over.
Film wordt wat minder speels naarmate hij vordert, maar blijft visueel overtuigen door goed met locaties te spelen en door een resem aan mooie shots. Blijft ook de hele tijd grappig, beetje droog, beetje zwart en goed getimed.
Dat men een uniek einde verwachtte vind ik een beetje vreemd. De schrijfster hint namelijk zelf al op het simplisme van het einde. Had dus ook wel zoiets verwacht (met de bus). Was alsnog een beetje tegenvallend, maar toch. Wat echter helemaal niet kon was het aangebreide happy end. Het verkloot de interessante stukken ervoor, Ferrell die z'n dood aanvaard en eigenlijk zonder reden voor poetic justice kiest. Het werd goed gebracht, en dan gewoon de nek omgewrongen. Ik heb doorgaans niet zo'n probleem met goeie/slechte eindes, maar dit vond ik gewoon compleet fout en ongepast. Jammer.
Kom ik uiteindelijk uit op 3.5*, maar had dus heel makkelijk 4.0* kunnen zijn, was de film gewoon gestopt bij het ongeluk. Rare man trouwens die Forster, raak niet echt wijs uit wat voor regisseur het nu eigenlijk is. Lijkt wat vanalles te doen, maar toch nooit echt director-for-hire doorsnee stuff.
Edit: en inderdaad, die scene bij de bushalte is de beste van de film
Mads Smikkelsen
Leuke feel-good-movie en niet al te voorspelbaar. Goede cast en goed geacteerd. Leuk verhaal, blik op oneindig en verstand op nul en relaxen.
Jasper72
Origineel uitgangspunt heeft deze film. Leuke manier hoe er op het eind gespeeld wordt met happy end of niet. Goede cast ook.
MarkFish
Leuke feel-good filmpje. Zondermeer, met name door de goede acteerprestaties van Hoffmann, Ferrell en Maggie Gyllenhaal (die stal elke scene waar ze in zat. ERG goede actrice).
Maar al met al heeft het verhaal niet veel om het lijf. En je zag ook de hele tijd aankomen dat het een happy end zou worden. Ook toen Ferrell aan Thompson vertelde dat ie het niet erg vindt om te sterven. Of misschien zeker toen.
Het is uiteindelijk een beetje een sprookje geworden. Vond het te ongeloofwaardig om er echt een hoog cijfer voor te geven.
mipha
Zeer bijzondere film! Hoffman als koffiefreak, fantastisch! Tempo was wat aan de lage kant en het einde iets te zoetsappig.. voor de rest prima!
Zizzo
boeiende film, eindelijk een film waar ik Will Ferrell waardeer, orgineel verhaal die wat langzaam is en aan het einde wat voorspelbaar. toch wel aardige humor, en een strakke cast. Emma Thompson zet een erg leuke rol neer als schrijfster.
Rosicky
Hele aardige film uit Charlie Kaufman-land. Jammer van het eind, dat wordt gebracht als groots en onverwachts, maar dat niet kan inlossen. Wél met hilarische stukken, geweldige acteurs en een fantastisch begin.
macrobody
Snelle actie moet je ook af en toe afwisselen met een langzaam goed geacteerd filmpje en dat is deze wel. Nergens lig je echt krom van het lachen maar met een paar goed geplaatste grappen is deze film in het genre komedie/romantiek zeker geslaagd. Ik zag Tom Hulce in de aftiteling maar ik moest nog een keer terugspoelen om te kijken wie hij speelde in deze film. De hoofdrolspeler uit de film Amadeus is nogal veranderd namelijk.
J. Clouseau
Eigenlijk best wel een schitterende film.
Ik had er niet zoveel van verwacht, dus viel deze dubbel zo goed mee. Ik moest wel constant aan The Truman Show denken, ook een duffe kantoorbediende die in een soort Big Brother is watching you-nachtmerrie belandt. Toch is deze film heel origineel. Sommige stukken zijn zelfs geniaal, het verhaal is eigenlijk een fantastische vondst en het visuele maakt alles af (dat beginshot boven de stad!) Zelfs de eindaftiteling is prachtig! Ook de details (heel wat verwijzingen naar literaire klassiekers) zijn tot in de puntjes uitgewerkt.
Will Ferrel is uitstekend op dreef als de schuchtere, Rain Man-achtige bureaunerd, Maggie Gyllenhaal is overheerlijk én acteert goed, Dustin Hoffman is prima zoals steeds, maar het is Emma Thompson die eigenlijk de show steelt als de schrijfster. Wat een heerlijke ironische humor! Dat zwarte randje dat aan heel wat grappen in de film kleeft (bv. in de spoedafdeling van het ziekenhuis) zijn we niet meteen gewoon van mainstream Amerikaanse producties. Echt een schitterende film, alleen spijtig dat het einde zo geforceerd overkomt.

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

Blackadder Back & Forth